בדרך למלחמה במזרח? בסין מאשימים את ארה"ב בפרובוקציות ומעמידים את הצבא בכוננות
האם סין מתכוונת בקרוב לפתוח במלחמה גלויה כנגד טאיוואן וזאת בעקבות ניצחונו של הנשיא החדש, לאי צ'אנג טה, מהמפלגה הדמוקרטית לפני כשבועיים, וכן בעקבות המצב הכלכלי הבעייתי שלה, שבעקבותיו הורידה סין השבוע שוב את הריבית במדינה ב-0.5%?
סין מתכננת מהלך כנגד טאיוואן, היא לא יכולה לעבור על התוצאות בבחירות שנערכו במדינה בשתיקה. הבוקר הודיע צבא סין כי המשחתת האמריקנית ג'ון פין עברה בגלוי את מצרי טאיוואן, ועל כן כוחות של הצבא הסיני החלו במעקב אחריה. בהודעה שפרסם הצבא הסיני נכתב כי "לאחרונה, צבא ארצות הברית ביצע תכופות מעשים פרובוקטיביים וערער בזדון את השלום והיציבות האזוריים. חיילי הצבא הסיני נמצאים בכוננות גבוהה בכל עת ומגנים בנחישות על הריבונות הלאומית".
טאיוואן יודעת כי עליה להתכונן. בעקבות החשש הגובר מהאיום הצבאי הסיני, החליטו במדינה על הגדלת תקופת השירות הצבאי. החיילים החדשים שיתגייסו, יגויסו לתקופה של שנה של שירות צבאי, ולא לארבעה חודשים כפי שהיה עד כה.
סין הגבירה לאחרונה את הלחץ הצבאי, המדיני והכלכלי על טאיוואן, סין מצהירה רשמית כי תוכניתה היא להחזיר את טאיוואן להיות חלק מסין, והיא לא מכירה בעצמאותה. בטאיוואן שוללים זאת ומצהירים כי רק העם הטאיווני יחליט על עתידו.
מתכנן מהלכים. נשיא סין שי. צילום פייסבוק
לא יכולים לעמוד במתקפה מהירה
גורם בצבא טאיוואן אמר היום כי בסך הכל היום יגוייסו 670 חיילים שישרתו שנה שלמה בצבא. לדבריו "הארכת שירות החובה לשנה אחת לא רק תשפר את יעילות הלחימה המיידית, אלא גם תשפר את איכות אנשי המילואים, תחזק את אנרגיית הגיוס ותשפר את יעילות הלחימה הכוללת של ההגנה הלאומית".
הגורם הצבאי טען כי כוחות הצבא כיום לא מספיק יעילים ולא מספיקים בכדי להתמודד עם האיום הצבאי המתגבר של סין, בפרט אם תבחר לנקוט במתקפה מהירה כנגד טאיוואן.
בארצות הברית, התומכת החשובה ביותר של טאיוואן ברכו על התוכנית של הגדלת השירות הצבאי בטאיוואן. למרות הארכת זמן השירות הצבאי הוא עדיין קצר משמעותית ממדינות אחרות באזור. כך לדוגמא, בדרום קוריאה, השירות הצבאי הוא שנה וחצי.
הסיבה למהלכים האחרונים הם הבחירות שנערכו בטאיוואן לפני כשבועיים וגם המצב הכלכלי בסין שלא משתפר למרות צעדים רבים של הממשלה.
נשיא טאיוואן הנבחר לאי צ'אנג טה. צילום טוויטר
מחויבים לדמוקרטיה
"האנשים בטאיוואן מחויבים לדמוקרטיה - ואני מקווה שסין תפנים את זה", אמר בנאום הניצחון שלו הנשיא החדש של טאיוואן, לאי צ'אנג טה.
טה, רופא שגדל למשפחה של כורי פחם, נכנס לפוליטיקה לאחר המשבר הצבאי מול סין לפני 27 שנה, בשנת 1996. הממונה על היחסית עם טאיוואן בסין הגיב לבחירתו וטען כי "תוצאות הבחירות לא מייצגות את דעת הרוב בטאיוואן".
סין לא מסתירה וממשיכה להצהיר כל הזמן כי מבחינתה טאיוואן היא חלק מסין. היא מתכננת לבצע סיפוח שלה לשטח סין אבל לא אומרת מתי היא תעשה זאת. המתיחות הנוכחית היא החמורה ביותר שהייתה מאז ירי הטילים של סין לעבר טאיוואן בבחירות הדמוקרטיות הראשונות שהתקיימו בטאיוואן ב-1996, אותה תקרית שגרמה לנשיא הנבחר להיכנס לפוליטיקה.
ראש בראש. ביידן מול שי. צילום Palacio do Planalto Michael Stokes
ניצחון בבחירות אבל מצב מאוזן בפרלמנט
אזרחי טייוואן אומנם בחרו בלאי, סגן הנשיא הנוכחי, מהמפלגה הדמוקרטית כנשיא הנבחר אך במרבית המושבים בפרלמנט דווקא זכתה מפלגת האופוזיציה קוומינטנג (KMT). הסיבה לכך היא רצונם של האזרחים בשמירה על המצב הקיים. הגנה על הממשל הדמוקרטי ועל חרויות הפרט ובקידום הזדמנויות כלכליות. מפלגתו של לאי זכתה רק ב-51 מושבים בפרלמנט בו 113 המושבים, כאשר מפלגת האופוזיציה זכתה ב-52 מושבים ומפלגת העם זכתה בשמונה, מה שלמעשה יוצר פרלמנט מפוצל.
יחסי ארה"ב-טאיוואן עומדים כעת במוקד. ממשלתו של לאי שייכנס לתפקידו בחודש מאי, תהיה עסוקה במציאת פשרה עם המפלגות האחרות בטאיוואן. מנגד, ממשל ביידן עסוק בבחירות בארה"ב שייערכו בחודש נובמבר. ולכן למרות שהם ימשיכו בתמיכה כנגד הלחץ הסיני ההולך וגובר כנגד טאיוואן, הם לא יוכלו לפעול באופן חופשי ולקדם יוזמות מדיניות חוץ גדולות חדשות.
גם בוושינגטון וגם טאיפיי צריכים לשמור על ערוץ פתוח לשם קידום היחסים, שכוללים המשך העברת ציוד ביטחוני לטאיוואן וחיזוק מאגרי המדינה בתרופות, מזון, תחמושת ואנרגיה. סין צריכה לראות שאמריקה ניצבת בכל הכוח עם טאיוואן.
לאי יהיה חייב להתמודד עם הסיבות שגרמו לתוצאות הבחירות בפרלמנט להיות לא מעודדות מבחינתו. בטאיוואן יש בעיות פנים שגרמו לצעירים לתמוך במפלגת האופוזיציה. ביניהן, השכר הקפוא, מחירי דיור גבוהים והשאננות הממשלתית.
הממשל הסיני בבייג'ינג ימשיך ללחוץ על ממשלו של לאי. סין ממשיכה בהידוק המגבלות על המרחב הבינלאומי של טאיוואן, שגם כך מוגבל מאוד. הצעד הראשון היה ניתוק הקשרים של נאורו עם טאיוואן.
לחץ מדיני
נאורו כרתה ברית עם הרפובליקה העממית של סין (PRC) זמן קצר לאחר הבחירות. סין כוננה מחדש באופן רשמי את היחסים הדיפלומטיים עם מדינת האי הקטנה שבאוקיינוס השקט ושללה מטאיוואן בעלת ברית נוספת.
הטקס בו חתם שר החוץ הסיני יחד עם עמיתו מנאורו על כינון היחסים היה סופו של התרחשות אירועים מהירה שהתרחשה לאחר הבחירות בטאיוואן. לאחר הבחירות מיהרה נאורו להודיע על העברת הקשרים שלה מטאיוואן לסין.
נאורו הקטנה שינתה במהלך השנים את יחסה לשתי המעצמות פעם אחר פעם, החל משנת 1980, אז הכירה לראשונה בטייוואן. מדינת האי הקטנה הכירה בסין ב-2002, ושלוש שנים לאחר מכן חידשה את היחסים עם טאיוואן.
אובדן נאורו על ידי טאיוואן השאיר אותה עם 12 בעלות ברית בלבד. ביניהן, גואטמלה, פרגוואי, ומדינות האוקיינוס השקט פלאו, טובאלו, איי מרשל, והוותיקן.
אבל בקרוב ייתכן שטאיוואן תפסיד מדינה נוספת. טובאלו הזעירה מהאוקיינוס השקט, אשר בה 11 אלף תושבים בלבד, הולכת לבחירות. מחר מדינת האיים הזעירה הולכת לקלפיות, כדי לבחור את חברי הפרלמנט שלה, בו בסך הכל 16 מקומות.
המועמדים בטובאלו נאבקים על אחד משני המושבים בכל אחד משמונת האלקטורטים של טובאלו באי. במדינה הזעירה באיים רבים יש פחות מ-1,500 בעלי זכות בחירה. מתוך 16 הנבחרים אחד ייבחר לתפקיד ראש הממשלה, והוא עלול להחליט על ניתוק הקשרים עם טאיוואן.
לא בטוח שראש הממשלה הנוכחי, קאוסי נטאנו, יצליח להגן על מושבו בפרלמנט. לפי אחד התרחישים, שר האוצר, סבה פניו, עלול להחליפו. גם מנהיג האופוזיציה אנלה סופואגה מתמודד.
תחת ממשלו של נטאנו, שמרה טובאלו על קשרים חזקים עם טיאווואן, כאשר ראש הממשלה אף ביקר בבירת טאיוואן, טאיפיי, בשנת 2022 כחלק ממשלחת רשמית. נטאנו גם חשף לאחרונה כי קיבל פנייה מסין להקים עימם איחוד דיפלומטי, אך לאחר שסירב לנתק את הקשרים עם טאיוואן סין ביטלה את ההצעה.
סין לא ממצמצת, גורמים כלכליים מזהירים מהתדרדרות
האתגרים של טאיוואן הם רבים. סין ממשיכה לתחזק נוכחות צבאית סביב טאיוואן, היא חוצה פעם אחר פעם את הקו החציוני של מצר טאיוואן וחודרת עם מטוסיה לאזור זיהוי ההגנה האווירית של טאיוואן. גורמים כלכליים הזהירו לאחרונה כי טאיוואן עלולה לעמוד בפני מצור אפשרי מכיוון שהמתיחות עם סין צפויה לעלות. בחברת הייעוץ העסקי טנאו טוענים כי מצור הוא מאוד לא סביר.
חברת Amundi Asset Management הזהירה לאחרונה כי "אם סין תטיל הסגר מכס - שיאסור על יבוא ויצוא גדולים ויאפשר רק מזון ודלקים חיוניים להיכנס למדינה - עלולים להתעורר חששות לגבי אספקה ותסיסה חברתית. תרחיש כזה צפוי להוביל לפיחות של הדולר הטאיוואני ולהשפיע הן על שוק הנדל"ן והן על שוק המניות".
אליסיה גרסיה הררו, הכלכלנית הראשית של Nataxis טענה דווקא כי טאיוואן תראה צמיחה מהירה יותר ב-2024. גבריאל ווילדאו, מנכ"ל חברת הייעוץ העסקי הגלובלית טנאו אמר כי על טאיוואן להמשיך עם הסטטוס קוו. "לפחות בשנה הראשונה שלו, אם לא בכל הקדנציה שלו, אני מצפה שלאי ידגיש את ההמשכיות עם הנשיאה צאי ויימנע מפרובוקציות מסוכנות, כך שאני לא מצפה שבייג'ינג תרגיש מחויבת להגיב במצור או בפעולות אגרסיביות אחרות".
בשנת 2023 דווח כי ההשקעות בטאיוואן של מדינות במסגרת מדיניות הדרום החדשה עלו על ההשקעות בסין במחצית הראשונה של 2023 ועמדו על 2.126 מיליארד דולר, לעומת 1.9 מיליארד דולר שהושקעו בסין.
שנחאי צילום Li Yang on Unsplash
2 מעצמות כלכליות
מלחמה בין סין לטאיוואן שתכריח גם את התערבותה של ארצות הברית עלולה לזעזע את הכלכלה העולמית. אחת הסיבות לכך היא שמדובר באזור קטן. הגודל של טאיוואן עומד בסך הכל על 39 אלף קילומטרים רבועים, עם בסך הכל 23 מיליון תושבים.
אבל האי הקטן הזה מייצא מעל ל-60% מהמוליכים למחצה בעולם ו-90% מהשבבים המתקדמים בעולם. הקורונה המחישה לעולם את חשיבותה של טאיוואן כאשר ייצור השבבים במדינה קטן וזה יצר פקק עולמי בייצור לחברות הטכנולוגיה בעולם. רוב הייצור בטאיוואן הוא במפעלי טאיוואן סמיקונדקטורס (TSMC) שנוסדה ב-1987 ומוכרת בקצב העולה על 60 מיליארד דולר בשנה. היא חברת השבבים הגדולה בעולם וחזקה במיוחד בשבבים המתקדמים. מנגד, סין כידוע היא היצואנית הגדולה של העולם, עם יצוא של 3.7 טריליון דולר בשנה, כ-20% מהתוצר של סין. מלחמה והפסקת יצוא לעולם תשפיע על הכללה העולמית בצורה קשה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.כל הכוכבים מסתדרים לסין השנה לכיבוש טייוואןשלמה 26/01/2024 13:47הגב לתגובה זו0 0רוסיה , סין ,טהרן ,בחירות בארה"ב, שטיפת המוח בטיק טוק אינסטוש, פייס .את אירופה זה בטח לא מענייןסגור
-
10.מעניין אם גם בטאיואן יש פרזיטים?אנג'לה 26/01/2024 10:48הגב לתגובה זו2 0כמו האברכים שלנו שמסרבים להתגייס לצבא ורק בוזזים את קופת המדינהסגור
-
9.ארה"ב קלטה שסין ורוסיה משתלטות על העולם ע"י פרוקסיילדי ישראל 26/01/2024 08:36הגב לתגובה זו1 0ארה"ב קלטה והתעוררה והחזירה את החוטים לרשימת ארגוני הטרור . סגירת נתיבי מים תמיד הייתה קו אדם לארה"ב . כך ים סין שם הפרוקסי (וייטנאם ) עבר צד לארה"ב .וכוסגור
-
8.7 באוקטובר קנוניה12 26/01/2024 04:45הגב לתגובה זו2 0אין מצב ש 12 שעות הצבא לא קיים. אין מצב שכוחות לא מוקפצים כשיש חבלה בגדר. כוחות הוקפצו בגלל חתול שעבר את הגדר, אז 3000 מחבלים לא מקפיצים אף אחד? 12 שעות אין צבא? אוגדת עזה לא קיימת יום שלם? למה החרימו ציוד לרפאל חיון? למה איימו על תצפיתניות בהעמדה לדין? מילא מחדל שנמשך שעה, אבל 12 שעות? תתפכחו! זה לא מחדל, זו קנוניה. המטכ"ל החליט לאפשר את המתקפה, כדי שישראל תצא למלחמה הזו. המטרה היא לחסל או להחליש את חמאס, אבל לא להרוס את עזה. להשאיר את עזה מוחלשת, ואז לחבר עם הרש"פ, לעשות הסדר עם סעודיה, ולהקים מדינה פלשתינית. תתעוררו, הכל חלק מתכנית. המטרה שלהם היא מדינה פלשתינית תוך עד 10 שנים מהיום. תתפכחו!סגור
-
7."טאיוואן עושה פרובוקציות", הא?ממשלות של טרוריסטים 26/01/2024 00:45הגב לתגובה זו1 0מזכיר את פוטין, שלפני שתקף את אוקראינה, אמר שהיא "עושה פרובוקציות"סגור
- טען עוד
-
6.מאז הקורונה יש האצת פיתוח מוליכים מחוץ לטיוואןבן 25/01/2024 23:51הגב לתגובה זו1 0בעיקר בארה"ב. זה לא טוב לעולם שיש ספק אחד כל כך דומיננטי. ללא השליטה של טיוואן בשוק המוליכים המתקדמים (מתחת ל 5 ננומטר) העולם לא היה כל כך מודאג מהקשר בינה לסין ...סגור
-
החברות הגדולות כבר בשלבים מתקדמים להעתקת הייצור...סווינגר 26/01/2024 12:43הגב לתגובה זו0 0יש פיזור גאוגרפי באירופה וארה"ב. עד שתתחיל המהומה האמיתית שם, העולם יזכה ללוקיישנים חדשים לייצור. גם טאואר הישראלית עם נקודות ייצור בארה"ב (שבבים אנלוגיים, ותת-תחום לTSMC, אבל עדיין - זה מראה מה המגמה).סגור
-
5.הפרוגרס הורסים את העולםשלמה 25/01/2024 23:05הגב לתגובה זו5 4עם טראמפ זה לא היה קורהסגור
-
4.שישקושחף 25/01/2024 22:17הגב לתגובה זו3 0ארה"ב עים כמה משחתות ונושאת מטוסים אחת או שתיים בחיים לא יכולה לעזור לטיאוואן מול סין....ארה"ב גם לא מתאמתת ישירות לפי מה שלמדנו...סגור
-
3.לשרוד הם צריכים שירות ארבע שנים ולא ארבעה חודשיםאנה 25/01/2024 22:02הגב לתגובה זו4 0מילואים ארבעים שנה, בריתות עם המערב, נשק, מינהרות, וכו'סגור
-
2.כתבה יפה וכתובה היטב. (ל"ת)שי.ע 25/01/2024 21:52הגב לתגובה זו6 1סגור
-
1..We will not fear the Red Menace (ל"ת)Liberty Prime 25/01/2024 21:52הגב לתגובה זו4 1סגור