יפן גרף ניקיי
צילום: רוי שיינמן

הניקיי בשיא של 34 שנה - מה הסוד של כלכלת יפן?

המשנה לנגיד ביפן אמר כי הבנק המרכזי לא מתכוון להעלות את הריבית באגרסיביות, ושלח את הניקיי למעלה; בעוד מעצמות המזרח מתמודדות עם משברים כלכליים, המדד היפני ממשיך להציג את הביצועים הטובים ביותר באסיה - מה סוד הקסם של ארץ השמש העולה?
רוי שיינמן | (6)
נושאים בכתבה יפן ניקיי

הין היפני נמצא בשפל של 35 שנה מול הדולר. ההשפעה על יפן היא כבדה - היא מייבאת כמעט 100% מהאנרגיה שלה וקרוב לשני שליש מהמזון שלה. הפתרון הוא העלאת ריבית, אבל הבנק המרכזי לא יכול לעשות זאת מכיוון שהחוב של יפן עומד כרגע על 267% מהתוצר.

המשנה לנגיד, שיניצ'י אושידה, אמר שהוא לא צופה העלאות ריבית בזמן הקרוב, כנראה כי האינפלציה בדצמבר האטה בחדות לשיעור של 2.6% לעומת 3.3% בנובמבר, וזה שלח את הניקיי לשיא של 34 שנה כאשר מתחילת השנה הוא כבר השלים עלייה של 11%, ושל 33.5% ב-12 החודשים האחרונים. מדד הניקיי ב-12 החודשים האחרונים

הניקיי עולה על רקע מדדים אחרים באסיה שמדשדשים, כאשר ב-12 החודשים האחרונים מדד שנגחאי ירד כבר ב-12.5% ומדד ההאנג סאנג ב-26.5%. אז מה מבדיל את יפן ממעצמות המזרח האחרות?

הין החלש מפתה משקיעים זרים

כאמור, הין נמצא בשפל. כיום בשביל לרכוש דולר אחד היפנים צריכים לשלם 148 ין. הין כבר איבד שליש מערכו מול הדולר מאז שנת 2021, ובעוד הריבית ביפן כרגע שעומד על 0% הופכת את ההשקעה באג"ח ללא משתלמת (משקיעים יכולים לקבל תשואה של בין פי 4-6 בהשקעות באירופה או בארה"ב מאשר על השקעות ביפן), הין החלש הופך את ההשקעות בשוק המניות ליותר אטרקטיביות, כאשר כוח הקניה של המשקיעים הזרים גדל.

ההשקעות הזרות ביפן עלו במיליארד וחצי דולר בדצמבר 2023 אחרי עלייה של 3.8 מיליארד דולר בנובמבר. המשקיעים הזרים אכן מנצלים את כוח הקנייה שלהם, וגם לא חסרות להם חברות חזקות להשקיע בהן - טויוטה TOYOTA MOTOR CORP , מיטסובישי MITSUBISHI ELECT COR , הונדה HONDA MOTOR CO LTD , סוני SONY GROUP CORPORATION AMERICAN , היטאצ'י HITACHI , סופטבנק SOFTBANK CORP ADR , נינטנדו  NINTENDO CO LTD ADR - אלה רק חלק מהחברות היפניות הגדולות שלמשקיעים זרים זול יותר להשקיע בהן היום.

זה גם עוזר שלשכנים יש בעיות משלהם

היא אמנם הטילה עליה 2 פצצות אטום במהלך מלחמת העולם השניה, אבל מאז היחסים בין יפן לארה"ב אדוקים מאוד. ארה"ב פיתחה כמעט במו ידיה את התעשייה החזקה שיש ביפן (אחרי שהיא הטילה עליה את הפצצות) והיחסים בין שתי המדינות טובים, וזה אכן גורם חשוב בעיקר בתקופה בה המתיחות בין ארה"ב לסין מגיעה לנקודת רתיחה.

סין היא המעצמה הגדולה במזרח לפני יפן. המתיחות בינה לבין ארה"ב בשילוב עם משבר הנדל"ן המתמשך שלה לא עוזרים לכלכה שלה להתפתח כמו של יפן למשל. רק לאחרונה הודיע הבנק המרכזי של סין על הורדת ריבית של 0.5% בשאיפה להגביר את הצמיחה במדינה, כאשר בנוסף גם דרישת יחס הרזרבות של הבנקים במדינה יקוצצו ב-0.5%, מה שיספק 1 טריליון יואן לשימוש והלוואות לטווח ארוך.

גם הונג קונג, שהייתה אחת מהכלכלות החזקות ביבשת, רואה את מדד ההאנג סאנג שלה צונח בעקבות מצבה של סין. 2023 הייתה השנה הרביעית ברציפות בה המדד ירד, והסיבה היא שבמדד כלולות הרבה חברות סיניות, בנוסף למתחים הגיאו-פוליטיים בין שתי המדינות. המדד כל כך נחלש, עד שבורסת הודו, שמתחזקת לאחרונה, כבר עקפה אותו.

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    יחסים ''אדוקים'' ? זה חדש. (ל"ת)
    מני 08/02/2024 16:42
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    הסוד הוא שכזה כמו ביבי,או סמוטריץ,לא מנהל המדינה/כלכלה (ל"ת)
    ריקי 08/02/2024 16:16
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    חיים 08/02/2024 13:15
    הגב לתגובה זו
    גם הרצות הברית הגיע לשיא אתמול וזה עוד לפני הורדת הריבית הצפויה . כשבשיא זה זמן לפעמים למכור לא לקנות טמבל זה כלכלה
  • 2.
    דוד 08/02/2024 12:33
    הגב לתגובה זו
    העם מאחוד קודם למען העם ורק אח"כ למען זרים , שהופכים את הסדר מתחיל בלאגן גם בעם וגם בזרים
  • פרוגרסוניק 08/02/2024 16:50
    הגב לתגובה זו
    גם סרי-לנקה, קונגו, ניג'ר ותימן אוטוטו מחסלים את הפרוגרס שלהם ואז הם יעקפו את כולם בסיבוב
  • 1.
    אנונימי 08/02/2024 12:00
    הגב לתגובה זו
    השקעה שמבוססת על כמה חלש המטבע וכמה מתקשה הכלכלה היא דגל אדום...לא למדנו כלום מההתרסקות של יפן לפני 30 שנה?