ה-S&P500 ברצף היסטורי והאנליסטים מעלים מחירי יעד

מאקרו: נתוני מאקרו חשובים שיפורסמו השבוע, ובראשם ה-PCE, ישפיעו על המשך המסחר. מאקרו: ראלי חסר תקדים ב-SP500 האם הוא מוצדק? האנליסטים רודפים אחרי השוק ומעלים מחירי יעד. מיקרו: הסחורות שהביאו רווחי עתק לקרן הגידור של Citadel
 | 
telegram
(6)

מאקרו: לאחר חגיגת אנבידיה חוזרים לנתוני המאקרו

האירוע המשמעותי ביותר בשוק המניות בשבוע שעבר היה באופן יוצא דופן דוחות של חברה בודדת – אנבידיה. התחושה, שגם השתקפה במסחר באופציות, הייתה שאם אנבידיה לא תספק את הסחורה השוק צפוי ליפול, שכן חלק לא מבוטל מהראלי היה הודות לאווירה שיצרה החברה וטרנד הבינה המלאכותית, ושכל סימן להאטה בתחום שמצטרף לירידה בציפיות להורדות הריבית, יביא להוצאת הרבה אוויר ממחירי המניות. למרבה המזל אנבידיה סיפקה את הסחורה בענק ואנחת הרווחה נשמעה היטב בוול סטריט. השוק הגיב בהמשך הראלי, ולא רק במניית החברה עצמה שרשמה את הרווח היומי הגדול ביותר בהיסטוריה.

כעת, לאחר שחגיגת אנבידיה מתפוגגת מכותרות העיתונים, המשקיעים חוזרים להסתכל על נתוני המאקרו ועל צעדי הפד' כטריגר המרכזי להמשך התנועה בשווקים. ישנם שלושה אירועים משמעותיים השבוע שעשוייםעלולים ליצור תנודות בשוק. הראשון הוא הקריאה השניה של התמ"ג לרבעון הרביעי, שיפורסם ביום רביעי. האירוע המרכזי והחשוב ביותר הוא נתון ה-PCE (מדד מחירי הצריכה, אחד משני המדדים שעוקבים אחר האינפלציה, ומה שנחשב לחשוב מהשניים), שצפוי להתפרסם ביום חמישי לפני פתיחת המסחר. לסיום, ביום שישי יפורסם דו"ח מנהלי הרכש של סקטור הייצור. 

ביחס לתמ"ג, ממוצע הצפיות הוא לאישור הקריאה הראשונית של התוצר לרבעון הרביעי, כלומר צמיחה של 3.3% (ייתכן שבזמן פרסום הכתבה התוצר כבר יפורסם). ביחס למדד מנהלי הרכש, הכלכלנים מצפים לעלייה ל-49.5 לעומת 49.1 בחודש הקודם. עדיין מדובר בהתכווצות (נתון מתחת ל-50). מדד מחירי מנהלי הרכש צפוי לטפס ל-54.6 לעומת 52.9 בחודש הקודם, מה שמצטרף לנתון ה-CPI שהראה על התעוררות מסוימת של האינפלציה. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מגמת הירידה של ה-PCE כמו זו של הCPI נבלמה מעט בחודש האחרון. כעת ממוצע ציפיות האנליסטים הוא לעלייה חודשית של 0.4% במדד הליבה לעומת 0.2% בחודש הקודם. העלייה השנתית לפני הכלכלנים אמורה דווקא לרדת ל-2.8% לעומת 2.9% בקריאה הקודמת (בגלל שינויים בחודש המקביל בשנה שעברה). ה-PCE עצמו (לא הליבה) החודשי אמור להראות עליה של 0.3% לעומת 0.2% בחודש הקודם והשנתי אמור לטפס ב-2.4% לעומת 2.6% בחודש הקודם. 

עלייה נוספת במדד ה-PCE, במיוחד אם תהיה גבוהה אף יותר מקונצנזוס התחזיות, עלולה להוריד עוד יותר את הציפיות להורדת הריבית שכבר כעת התמתנו מאד ביחס למצב לפני כמה שבועות וכעת עולים בקנה אחד עם ציפיות הפד' עצמו, ואולי גם לגרום לירידות בשוק המניות. יחד עם זאת המדד הזה בנוי אחרת ממדד ה-CPI, ונראה שדווקא בו יש סיכוי סביר יותר להפתעה חיובית. 

מאקרו: ראלי אנבידיה יימשך?

אולי בלי לשים לב, אנחנו בעיצומו של ראלי עוצמתי במיוחד, שהחל באוקטובר של השנה שעברה וממשיך כמעט ללא הפסקה לאורך שבועות ארוכים. מבין 17 השבועות האחרונים 15 נגמרו בעליות שערים ב-SP500, רצף שלא נראה כמותו מאז שנת 1989. אם גם השבוע הנוכחי יסתיים בעליות שערים זו תהיה הפעם הראשונה מאז שנת 1971 שהמדד עולה ב-16 מתוך 18 שבועות רצופים. בתקופת הזמן הזו הוא זינק ב-25% (הנאסד"ק זינק בהרבה יותר).

הראלי שהחל על רקע הציפיות להורדות ריבית אגרסיביות של הפד', נמשך למרות התקררות משמעותית של הציפיות הללו. חלק גדול ממנו מתודלק, כפי שכתבנו קודם לכן, מההתלהבות סביב אנבידיה והבינה המלאכותית שמקפיצה את מניות השבבים וענקיות הטק יחד עם חברות נוספות, כמו גם על רקע תוצאות חזקות של ענקיות הטק שממשיכות להוביל את העליות.

למרות שיש הטוענים שהראלי הזה מתחיל להראות כמו בועה, העליות באנבידיה משקפות תוצאות באמת מדהימות וחסרות תקדים. לא זכור חברה בסדר גודל כזה שממשיכה לצמוח מדי רבעון בשיעור תלת ספרתי, עם שולי רווח מטורפים של מעל 50%, וביקוש עצום שאנבידיה פשוט לא מצליחה לספק כרגע. זה לא יכול להימשך לנצח כמובן. הסכנה הגדולה היא תחרות אפשרית. לא מעט שחקנים בשוק, חלקם גדולים מאד כמו מיקרוסופט, רואים את שולי הרווח המדהימים האלו ואת הביקוש החזק וחומדים להם נתח ממנו ומתחילים לפתח בעצמם טכנלוגיה מתחרה. הבעיה שלהם היא שהיתרון הטכנולוגי העצום של אנבידיה מעניק לה עוד כמה שנים טובות לכל הפחות של שליטה בלעדית בשוק עם אפשרויות צמיחה ויצירת רווחים כמעט ללא גבול.

נושא הבינה המלאכותית לא מתחיל ומסתיים באנבידיה או במיקרוסופט. מצד אחד של שרשרת הערך נמצא האקו-סיסטם של שוק השבבים בו ישנן נהנות נוספות מהגאות, כמו היצרנית של אנבידיה, טויוואן סמיקונדקטור, ספקיות של רכיבים ושבבים אחרים ועוד. מהצד השני של שרשרת הערך ישנן חברות שמפתחות בינה מלאכותית או משתמשות בה לפיתוחו יישומים, לייעול פעילות ולהגדלת רווחים בצורות רבות נוספות. נראה, אם כן, שלא מדובר בבועת הדוט.קום אלא ביצירת ערך אמיתית של הבינה המלאכותית. אבל לכל יצירת ערך יש גבול, והשאלה הגדולה היא מתי השוק כבר מגזים.

אנבידיה היא האחראית המרכזית לראלי. 28% מעליית המדד מתחילת השנה מיוחס אליה. מטא אחראית על 12%, מיקרוסופט על 10%, אמזון 9% ושאר השוק על שאר ה-41%. כלומר 4 מניות אחראיות על כמעט 60% מהעליות. שאר החברות ב"שבעת המופלאות" משתרכות מאחור. טסלה ירדה 23%, אפל ירדה 5% ואלפאבית עלתה ב-3% בלבד, ובימים האחרונים נמצאת במגמה שלילית. 
 

גל נוסף של העלאות מחיר יעד ל-SP500

בינתיים מתחיל להיווצר גל נוסף של העלאות למחירי היעד ל-SP500 בקרב מגוון מעריכים בשוק. הגל הראשון התרחש עוד לפני שהשנה בכלל התחילה, כשראלי סוף השנה הפך את התחזיות, שפורסמו רק כמה ימים קודם לכן, ללא רלוונטיות. כעת, כשה-SP500 עבר את הרף הסימלי של 5000 נקודות, ובינתיים מחזיק מעמד יפה מעליו, אנליסטים נוספים חוזרים לטבלאות האקסל ומעדכנים תחזיות.

בנק ברקליס מקפיץ את מחיר היעד למדד מ-4800 הלא רלוונטי ל-5300 השאפתני, ומעלה את הערכותיו לרווח הממוצע למניה לשנה ל-235 דולר לעומת הערכה קודמת של 233. ההעלאה נעשית במיוחד על רקע הדוחות הטובים של ענקיות הטק. לדברי כלכלני הבנק, היעד החדש "מבטא את השקפתנו שהאינפלציה תמשיך לחזור לנורמליות בעוד הכלכלה תמשיך להתאושש, ושענקיות הטק ישמרו על ההובלה בצמיחה ברווחים".

בנוגע לאלו כתבו בברקליס: "ההערכות לרווח למניה לענקיות הטק השתפרו באופן משמעותי, ובכך הן מסייעות להעלאת היעד לרווחים הכוללים ב-SP500". מסביב היעד השאפתני הם משרטטים טווח רחב למדי של התפתחויות אפשריות מה שקצת מוציא את העוקץ מהתחזית האופטימית. בעוד תוצאות חזקות של חברות הטק יכולות, לדבריהם, להביא את הSP-500 ל-6050, אכזבה יכולה להוריד אותו ל-4500. במילים אחרות בברקליס חושבים שאו שיהיה ממש טוב או שיהיה די גרוע, או באמצע. יחד עם זאת הם בכל זאת נוטים לתרחיש החיובי: "אנחנו מאמינים שיחס הסיכויסיכון נוטה לכיוון הטיעון השורי, כפי שמראים נתוני המאקרו, שכן הסיכוי להאצה מחודשת של הכלכלה גובר על הסיכון למיתון, אפילו מיתון קל".

בברקליס מצטרפים ל-UBS שהעלו את מחיר היעד ל-SP500 כבר בשבוע שעבר, כשהיעד שלהם הוא 5400 נקודות – הגבוה ביותר עד כה מבין הגופים הגדולים, וזאת לאחר שכבר בינואר העלו את מחיר היעד ל-5150, אז על רקע הציפיות להורדות ריבית של הפד' (שבינתיים התבטלו), ירידה באינפלציה והתאוששות בציפיות לעלייה ברווחי החברות. העלייה המחודשת באינפלציה והירידה בציפיות להורדות ריבית לא ריגשו יותר מדי את כלכלני הבנק. בדרכם להעלות את מחירי היעד הם הפכו את הלימון ללימונדה: "אינפלציה גבוהה יותר נוטה להיות חיובית למחירי המניות. לחצים אינפלציוניים חזקים יותר משקפים עלייה בכוח התמחור ויוצרים שיפור במרווחים". ב-UBS מצפים שהרווח למניה יסתכם ב-240 דולר, 5 דולר יותר מאשר בברקליס.

סוכנות הידיעות רויטרס ערכה סקר בין 40 אנליסטים בנוגע למצבו הצפוי של ה-SP500 בסוף השנה. ממוצע הציפיות הוא שהמדד יסגור בכ-5100 נקודות. כלומר עד סוף שנה צפויים אולי תנודות רבות, אבל בסופו של דבר רווחים לא משמעותיים ביחס למחיר הנוכחי, בטח לא משהו שאפשר להגדיר כהמשך הראלי. יחד עם זאת התוצאות גבוהות בהרבה מאשר בסקר שנערך בנובמבר, אז ממוצע הציפיות עמד על 4700 נקודות בלבד. נראה שהאנליסטים "רודפים אחרי השוק", וזה אף פעם לא סימן טוב. 
 

מיקרו: לעשות כסף מסחורות

על פי דיווח של אתר בלומברג, מחלקת הסחורות של מנהלת קרנות הגידור Citadel הרוויחה בשנת 2023 4 מיליארד דולר. הרווחים החזקים מיוחסים בעיקר לביצועי אגף האנרגיה, יחד עם מסחר מוצלח במחירי הגז והאנרגיה באירופה. קרן הדגל של החברה הרוויחה כ-15.3% וחילקה למשקיעים 7 מיליארד דולר.

למרות התוצאות המרשימות מדובר בירידה ביחס ל-2022, אז הרוויחה המחלקה 8 מיליארד דולר והקרן עלתה ב-38%. נזכיר ששנת 2022 הייתה גרועה בשוק המניות ובשוק אגרות החוב, כך שהמסחר בסחורות סייע לחברה להציג את הרווחים המרשימים האלו. הרווחים הללו נחשבים יוצאי דופן גם ביחס לקרנות הגידור של סיטדל, שמפעילה קרנות הגידור המוצלחות בשנים האחרונות 

מסחר בסחורות דורש מיומנות וידע שאין למרבית המשקיעים. ובכל זאת למי שמתעניין בהשקעה בתחום נציין שמחירי חלק מהסחורות ה"רכות" כמו קפה, סוכר, קקאו וכותנה נמצאים קרוב למחירי שיא.

קפה: מחירי הקפה נמצאים בעליה עקב ירידה במלאים ותנאי מזג אוויר קשים בארצות המייצרות קפה בדרום מזרח אסיה. בנוסף, מתקפות החותים בים האדום פגעו בשרשרת האספקה בין וויטנאם, יצרנית חשובה, ובין המדינות המערביות.

סוכר: גם במקרה זה תנאי יובש הובילו לירידה ביבולים במקומות כמו הודו ותאילנד. כתוצאה מכך הודו הרחיבה את הגבלות היצוא על הסחורה. גם בברזיל נפגע היבול עקב בצורת.

כותנה: בארצות הברית, יצרנית הכותנה המובילה בעולם, הגיעו המלאים לשפל של 7 שנים עקב כמה שנים של בצורת שפגעה ביבול. יחד עם זאת ישנה ציפייה לצמיחה דו ספרתית בשנת 2024.

מיץ תפוזים: הלהיט של שוק הסחורות בחודשים האחרונים ממשיך לשמור על מחירים גבוהים. היצרנית השניה בגודלה בעולם, ארצות הברית, מתמודדת עם מחלות שפוגעות ביבול, ותנאי מזג אוויר קיצוניים, וירידה במספר החוואים בפלורידה. מאז שנת 2000 ירד הייצור בפלורידה בכ-50%.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    מטורף
    גבי. 03/03/2024 12:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מישהו יכול להסביר לי. למה ומדוע המדדים מטפסים בצורה מטורפת ללא הסבר. מה החברות שם מרווחים בליונים. ממש לא הגיוני.
    סגור
  • 4.
    רק מראה כמה אנליסטים הם פחי אשפה
    חגי 02/03/2024 07:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל שני וחמישי הם משנים את מחיר היעד בדיעבד לפי מחיר המדד חחחחח גם טמבל בכיתה ד יכול לעשות את זה
    סגור
  • 3.
    אנחנו ערב קריסה שלא נראתה כמותה 95 שנים
    דר' דום 28/02/2024 13:14
    הגב לתגובה זו
    8 1
    יחס חוב תוצר ארה"ב 130%, יפן 260%, סין יותר מזה. בועת נכסי הנדל"ן העולמית כבר מאבדת גובה במחזור נמוך (סימן להעלמות של הקונים - בגלל עלויות המימון), ומספר מצומצם של חברות מתומחר בטריליונים במכפיל 30-80 ומחזיק את כל השוק ותחושת העושר. ברגע אחד נגלה שאנחנו הולכים על אויר. וזה תמיד קורה בשנה השלישית של העליה בריבית, כלומר בשנת 2024.
    סגור
  • עוד נביא זעם אפס מאופס
    חגי 02/03/2024 07:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לך לך חפש תחברים שלך יטמבל
    סגור
  • 2.
    SP500
    יודע דבר 28/02/2024 10:46
    הגב לתגובה זו
    3 1
    מצטרף לממליצים והמשך תנופה- לא לשכוח שנת בחירות בארה"ב ושנת בחירות תמיד טובה לבורסה- וחברות ההיטק בתנופה
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    האמת ממש לא ברור המצב
    שי 28/02/2024 09:55
    הגב לתגובה זו
    3 1
    הצריכה בירידה חברות נתקעות עם סחורות וההזמנות בירידה .. הבורסה ממשיכה לרוץ כאילו אין משבר ריבית עולמי ....המחירים ממשיכים לעלות והאינפלציה רק נימרחה בציר הזמן (לא היה בכלל ירידה ) העולם ממשיך להתיקר והורדת ריבית תניע שוב את המחירים קדימה באגרסביות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות