הפד מתקרב ליעד האינפלציה - מה שנת 1967 יכולה ללמד אותנו
ההצלחה של הפד בהורדת האינפלציה משיא של שנים למרחק נגיעה מיעד ה-2% היא הישג יוצא דופן, בהתחשב בשוק העבודה ובמצב הכלכלה הרחבה אחרי חמש נקודות אחוז של העלאות ריבית. כעת החשש העיקרי הוא כלכלה שעלולה להתחמם יתר על המידה.
הפד נוקט בגישה חדשה בכל הנוגע לניהול סיכונים במדיניות המוניטרית. הבנק המרכזי שוקל את ההשלכות הפוטנציאליות של הורדת הריבית מוקדם מדי לעומת הורדה מאוחר מדי. מאז החל הפד להעלות את הריבית ב-2022, קובעי המדיניות שלו דנו לא פעם בשאלה הזו במונחים של נחיתה קשה או רכה, האם הפחתת האינפלציה תגרום למיתון או לא, אבל יתכן שהפד צריך לשקול סיכון נוסף של אי נחיתה.
שוק העבודה החזק היום מראה סימנים דומים לאלו שהופיעו לפני כמעט 60 שנה. במידה ונשווה בין המצב היום לבין המצב ב-1967, אם הפד לא רוצה להעלות את הריבית ב-2025, יתכן והוא יבחר לוותר על להוריד את הריבית ב-2024.
בעקבות סימנים ראשוניים של התקררות כלכלית, הפד החל בסדרה של הפחתות ריבית בסוף 1966. הבנק המרכזי המשיך להוריד את הריבית ב-1967, למרות ששיעורי האבטלה היו מתחת ל-4% והמשרות הפנויות היו בערך כפול ממספר העובדים הזמינים בשוק. ובכל זאת, עם שיעור אבטלה מתחת ל-4% וסימנים ראשוניים להתקררות כלכלית, הפד בחר להמשיך ולהוריד את הריבית. לאחר כמעט שלוש נקודות אחוז של הורדות, הושגה נחיתה רכה, אך היא לא הייתה בת קיימא. הכלכלה התחממה מדי לאחר מכן וגרמה לעלייה באינפלציה. עד 1969, האינפלציה כבר עלתה על 6% והפד נדרש להעלות את הריבית ל-9%, פי שניים מהרמה בה עמדה הריבית ב-1967.
החברות נותרו חזקות
שיעור האבטלה נשאר נמוך בהרבה מהממוצעים ההיסטוריים ונתוני יצירת מקומות העבודה מדגישים את העמידות של שוק העבודה. וזה לא רק שוק העבודה. למרות ריבית שנמצאת בשיא, צמיחת התוצר המקומי הגולמי ממשיכה מעל המגמה - הקו התיאורטי הזה בין האינפלציוני והלא אינפלציוני. המדיניות של הפד נועדה להגביל את הפעילות הפיננסית, אך מדד התנאים הפיננסיים הלאומי של הפד של שיקגו הציג התרופפות במקום הידוק במהלך שלושת החודשים האחרונים. כלומר, הרווחים והמאזנים של החברות נותרו חזקים.כעת נשאלת השאלה, מדוע העלאות הריבית של הפד עד היום לא ריככו מהותית את שוק העבודה והאטו את הכלכלה? ייתכן שההשפעה פשוט מגיעה באיחור. עם זאת, לפי המחקר של ג'ו דייוויס מואנגארד, אוכלוסיה מזדקנת וגירעונות פיסקאליים גדלים העלו את הריבית הניטרלית בנקודת אחוז מאז המשבר הפיננסי העולמי, מה שמצביע על כך שריביות המדיניות צריכות להישאר גבוהות יותר מהרמות אליהן התרגלנו. שיעור ניטרלי גבוה יותר עוזר להסביר מדוע הכלכלה הצליחה להתנגד עד כה לריבית גבוהה יותר.
המדד המועדף על הפד
מדד המחירים לצריכה אישית (PCE) שלא כולל מחירי מזון ואנרגיה ונחשב למדד האינפלציה המועדף על הפד, הציג בינואר עליה שנתית של 2.4% - העליה השנתית הנמוכה ביותר מאז מרץ 2021, אז המדד עלה ב-2.2% לעומת מרץ 2020. מדד הליבה של ה-PCE עלה ב-0.4% לעומת ינואר שעבר וב-0.1% לעומת דצמבר.המשמעות היא שהאינפלציה בארה"ב מאטה, זאת כאשר בדצמבר המדד הציג עליה שנתית של 2.6%. הנתונים האלה מגיעים בזמן קריטי, וזאת אחרי שמדד המחירים לצרכן בארה"ב הפתיע בדצמבר עם עליה שנתית של 3.4% (לעומת 3.1% בנובמבר) ונתוני התוצר שהעידו על צמיחה של 3.3% - הרבה מעל לצפי לצמיחה של 1.7%, נתונים שמורידים את הסיכויים להורדת ריבית של הפד.
הנתונים האחרונים יצרו התלהבות מחודשת בשווקים, כאשר המדדים שוברים שיאים. עם זאת, בעוד בתחילת השנה השווקים ציפו להורדת ריבית כבר במרץ, נראה כעת שהשוק מתמחר הורדת ריבית רק בחודש יוני. וזה כמובן עדיין תלוי בנתונים הנכנסים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.אנשים עושים הון בבורסות בעולם . וזה מושך גם את הנדלןשחרזדה 03/03/2024 09:56הגב לתגובה זו0 1ואת כול מה שקשור לנדלן. אם היו מודדים גם את עליית מחירי המניות בעולם היו רואים שהאינפלציה מטורפת.סגור
-
4.צוחקים על האזרחיםרילו 02/03/2024 20:57הגב לתגובה זו0 0המדינות יחד עם הבנקים צוחקות על האזרחים הקטנים הקורסים תחת הנטלסגור
-
3.חחחחחחחחחחחחחח 02/03/2024 19:22הגב לתגובה זו1 0ייתכן ולא תהיה בכלל הורדת ריבית ב-2024? האם מספיק איזה טריגר להצתת האינפלציה גם עם השארת הריבית, שתוביל להעלאות נוספות? כמו שוק חם (כמו עכשיו), כמו פלישת רוסיה ל... כמו פלישת סין ל... טאייוואן? (שם מייצרים את רוב השבבים?)סגור
-
2.הפד יוריד ריבית רק אם יהיה צפי לירידת אינפלציה מתחת ל1% (ל"ת)ילדי ישראל 02/03/2024 15:00הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.כבר מס' חודשיםהריבית 02/03/2024 12:18הגב לתגובה זו2 0אינה קובעת ובטוח לא בהשוואה לאשר קרה לפני 60 שנה,ההיסטוריה ה כלכלית יפה להיסטוריהסגור