נתח השוק של קרטל אופ"ק בשפל חדש - יצרניות הנפט בארה"ב מרוויחות
המדינות בארגון אופ"ק ובעלות בריתו צמצמו את נתח השוק שלהן לרמה הנמוכה ביותר אי פעם, כאשר הן צמצמו את ייצור הנפט במטרה לעלות מחירים. זה דבר טוב עבור יצרניות הנפט הנמצאות מחוץ לקרטל, כולל החברות הגדולות בארה"ב. בזמן שאופ"ק פועלת כדי למנוע עודף היצע והמחירים ירדו, היצרניות האחרות מנצלות את זה על מנת לייצר יותר ולקצור את הפירות.
בחברת האנרגיה Rystad Energy, צופים כי הארכת הקיצוצים בייצור האחרונה של אופ"ק, שהוכרזה בסוף השבוע, תביא את נתח השוק של הארגון בייצור נפט ל-33.9% ביוני. לעומת 41.4% באפריל 2020 כאשר אופ"ק הייתה בעיצומה של מלחמה על נתח שוק. גם לאחר קיצוצים גדולים בייצור במהלך שיא הקורונה, הקרטל עדיין שלט בכ-35% מהשוק עד מאי 2020 כאשר גם יצרנים אחרים צמצמו את הייצור. באופ"ק מנסים לשמור על מחירי הנפט גבוהים, בתקופה בה יצרנים מחוץ לברית הגדילו את הייצור שלהם והביקוש יחסית נמוך.
לפי הערכות כיום, הקרטל צפוי להצליח במשימה הזו. ב-Rystad הגדילו את מחירי היעד של הנפט ברבעון השני ל-85 דולר לחבית ברנט מ-80 דולר, כאשר החברה צופה כי הנפט יסחר סביב מחיר של 85 דולר בממוצע במשך השנה כולה. הברנט, הנחשב למדד הבינלאומי, נסחר כעת סביב 83.5 דולר לחבית.
אופ"ק הוקמה בשנת 2016, כאשר הברית בין המדינות המייצרות נפט התחברה לרוסיה ולמדינות נוספות שמתקיימות בעיקר מייצור הנפט על מנת לנסות ולתפוס נתח גדול יותר בשוק. הקרטל הצליח לשמור על מחירי הנפט גבוהים בשלוש השנים האחרונות בזמן שהכלכלה העולמית התאוששה מהקורונה. אבל הם עשו זאת במחיר של נתח שוק. ארה"ב היא כיום ללא עוררין יצרנית הנפט הגדולה בעולם ומייצרת 13.3 מיליון חביות ביום. גם מדינות אחרות כמו ברזיל הגבירו גם הן לאחרונה את הייצור.
ערב הסעודית, הנחשבת למדינה בעלת מאגרי הנפט השנייה בגודלה אחרי ונצואלה עם עלות הפקה נמוכה במיוחד, לקחה על עצמה נתח גדול במיוחד בקיצוצים בייצור של הקרטל. ערב הסעודית מייצרת כיום 9 מיליון חביות ליום, לעומת 12 מיליון חביות לפני כן. הקיצוצים הרבים בחנו גם את הברית בין המדינות. אנגולה, לדוגמה, עזבה את הברית בשנה שעברה לאחר שגורמים במדינה לא התלהבו מצמצום ייצור הנפט. מספר אנליסטים בשוק האנרגיה מעריכים כי הקרטל ישאר מאוחד, למרות שהמדינות מוותרות על נתח שוק.
"אנחנו לא רואים שום אינדיקציה לכך שתתחיל שוב מלחמה על נתחי שוק או שחבר אחר בארגון ילך בעקבותיה של אנגולה ויעזוב את הברית", כתבה אנליסטית RBC Capital Markets, הלימה קרופט. "אם כבר, בהתבסס על הבדיקות האחרונות שלנו, הברית נראית מאוחדת יותר כרגע."
אלו חדשות טובים ליצרני נפט עצמאיים, שפועלות על מנת להמשיך ולהגביר את הייצור. אקסון מוביל ושברון לדוגמה, נמצאות שתיהן בעיצומן של תוכניות צמיחה רב שנתיות. אם נסמוך על אופ"ק שישמור על מחירים גבוהים, זה מסיר סיכון משמעותי עבור התוכניות הללו.
הקיצוצים האחרונים בייצור הנפט
באופ"ק הסכימו בסוף השבוע האחרון להאריך את הקיצוצים מרצון עד סוף חודש יוני, ובכך הודיעו כי יצמצמו את אספקת הנפט העולמית לרבעון נוסף. ערב הסעודית, איחוד האמירויות, כווית ואלג'יריה הסכימו למהלך, אשר מתווסף לסבבים הקודמים של קיצוצים בזמן שארה"ב ממשיכה להגביר את הייצור.
המהלך צפוי להגביל את אספקת הנפט לאירופה, אסיה, צפון אמריקה ורוב אפריקה, כאשר הביקוש יגבר בחודשי הקיץ. מחירי הנפט נסחרים מתחת לרמת ה-100 דולר לחבית אליה הגיעו ב-2022. הנפט הגולמי מסוג WTI נסחר בשישי האחרון במחיר של 79.8 דולר לחבית, בעוד נפט מסוג ברנט נסחר סביב 83.46 דולר לחבית.
רוסיה, שנמצאת תחת סנקציות של מדינות המערב בעקבות המלחמה באוקראינה, הודיעה גם היא על קיצוצים בייצור. המדינה תפחית את תפוקת הנפט הגולמי שלה ב-350,000 חביות ביום באפריל, ב-400,000 חביות במאי וב-471,000 חביות ליום בחודש יוני. הקיצוצים הללו מתווספים להסכם הקיים של רוסיה משנה שעברה לצמצם את הייצור ב-500,000 חביות ביום עד סוף 2024.
מארגון אופ"ק נמסר כי הקיצוצים המורחבים בייצור "יחזקו את המאמצים שנעשו על ידי המדינות במטרה לתמוך ביציבות ובאיזון של שווקי הנפט", וכי הם ישחזרו את היקפי הייצור "בהדרגה", לפי תנאי השוק. ב-3 באפריל צפויה להתכנס ועדת נציגים משותפת של המדינות בארגון על מנת לבחון את תנאי השוק וכיצד חברי הארגון עמדו במכסות שלהם.
הפגישה הבאה בנוכחות מלאה תתרחש ב-1 ביוני בוינה. ב-S&P Global צופים כי באופ"ק יאריכו את הקיצוצים בייצור עד לסוף השנה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.אופק השנה מתפוצץ לרסיסיםקופיקו 06/03/2024 23:15הגב לתגובה זו1 0עידן הנפט נגמר המחיר הראלי הוא 60 דולר לחביתסגור