הממשל האמריקאי מעניק לאינטל מענקי עתק - יכניס רוח למפרשים?
ענקית הטכנולוגיה האמריקאית אינטל INTEL CORPORATION -2.72% INTEL... 24.35 -2.72% סגירה:0 פתיחה:24.76 גבוה:24.82 נמוך:24.23 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: תזכה למענק של עד 8.5 מיליארד דולר מממשלת ארצות הברית במטרה לחזק את הייצור במדינה. בנוסף, החברה עשויה לקבל הלוואות נוספות בהיקף של 11 מיליארד דולר, כך על פי הצהרת הבית הלבן היום.
לקריאה נוספת
> בין אנבידיה, לאיטליה ולממשל האמריקאי: מה עובר על אינטל?
> אינטל רחוקה מאנבידיה - האם היא יכולה לעשות קאמבק?
> מלחמת המעבדים: אינטל, אנבידיה ו-AMD, מי הכי טובה ומי הכי זולה?
המענק וההלוואות עליהם צפוי להכריז היום הנשיא ג'ו ביידן מגיעים כחלק מחוק השבבים והמדע שאושר באוגוסט 2022, כחלק ממלחמת השבבים המתנהלת בין המעצמות, ובפרט בין וושינגטון לבייג'ינג. הכסף יתרום לייצור "מוליכים למחצה מובילים מתוצרת ארצות הברית" וישמור על "אמריקה במושב הנהג של החדשנות", אמרה שרת המסחר של ארה"ב, ג'ינה ריימונדו, בשיחה עם עיתונאים לאחר פרסום פרטי ההסכם, שעל לפי החברה והבית הלבן אינו מחייב, ראשוני ועשוי להשתנות.
חוק השבבים הינו תוצר ישיר של שורת סוגיות גיאופוליטיות, ובראשן צוואר הבקבוק בשרשרת האספקה של השבבים שהיווה בעיה מתמשכת מאז תחילת משבר הקורונה במהלך 2020. לכך הצטרף המתח המתמיד בין ארה"ב לסין שהגיע לשיאים חדשים תחת הממשל הקודם, והמשיך לתסוס בתקופת שלטונו של ביידן.
אינטל מבטיחה - משרות חדשות ושינוי בשרשרת האספקה
יבשת אסיה, ובמיוחד טייוואן, מחזיקים בעמדה קריטית בכל הקשור לייצור שבבים שכן חלקה הארי של תעשיית המוליכים למחצה העולמית עוברת דרכה. עובדה זו הורגשה במהלך משבר הקורנה, לאחר שתעשיית המוליכים למחצה המובלת על ידי TSMC הטייוואנית, ושורת אתרי ייצור משמעותיים בתעשיות מובילות, החל מסמארטפונים וכלה ברכבים הממוקמים בערים סיניות כמו שנזן, נאלצו לעצור את פעילותן בגלל התפשטות המגיפה ביבשת.העיכובים בשרשרת האספקה לצד המאמצים ארוכי השנים להחיות מחדש את התעשייה האמריקאית, הניעו את הממשל האמריקאי לקדם תוכניות שיחזקו את הייצור והדומיננטיות המקומית בתחום. מי שמיהרה לקפוץ על העגלה הייתה אינטל, שהודיעה על תוכניות לפתוח מתקן ייצור באוהיו בהשקעה של 10 מיליארד דולר, עוד בטרם אישור החוק והמענקים. ואם לא די בכך החברה הודיעה כי היא צופה השקעות נוספות בהיקף של עד 100 מיליארד דולר במדינה, בדגש על האתרים באריזונה, ניו מקסיקו ואורגון. מה שלטענתה ייצר 20,000 משרות בנייה ו-10,000 משרות ייצור, נתונים שהתקבלו בברכה רבה על ידי הממשל האמריקאי.
עם זאת, יש מי שבוחרים לצנן במעט את האופטימיות של החברה והממשל, תוך שהם מזכירים, את תנאי הפתיחה הבעייתיים של השחקנים בארצות הברית אל מול TSMC, אשר שולטת כיום ללא עוררין בתחום הייצור של שבבים. פרמטר נוסף אשר עשוי להשפיע על יכולת הייצור, הוא העובדה שלחלק מהמפעלים הללו ייקח עוד זמן רב עד שיצליחו לייצר בכמות מספקת.
ברקע, העובדה שאינטל דחתה לאחרונה את תאריך תחילת הייצור של המפעל שלה בניו אלבני, אוהיו, בשנתיים ל-2027, תוך שהיא מציינת "שינויים בסביבה העסקית". על פי הדיווח של החברה היא הוציאה עד כה 1.5 מיליארד דולר והיו לה "69 עובדים מ-14 מחוזות אוהיו שעבדו באתר הפרויקט, ופועלים מ-75 מתוך 88 המחוזות של אוהיו, אשר תרמו לפרויקט עד כה", נתון לא מאד מחמיא עבור מי שרוצים לסייע בצמצום האבטלה בארצות הברית.
המענקים מגיעים בזמן קריטי עבור אינטל
ההודעה של הבית הלבן מגיעה בזמן שאינטל מתמודדת עם תחרות משמעותית מול חברות שבבים אחרות. מי שעד לא מזמן נהנתה מדומיננטיות בתחום, איבדה את הבכורה לאנבידיה שהפכה בשנה האחרונה לחברה השלישית בגדולה, בחסות מהפכת הבינה המלאכותית. אם לא די בכך הרי שהמתחרות הקטנות יותר שלה כמו AMD וקוואלקום המייצרת שבבים לטלפונים ניידים עקפו אותה גם הן במונחי שווי שוק.עם זאת, לאינטל ייתרון אחד משמעותי ביחס למתחרותיה, העובדה שהחברה הפכה בשנים האחרונות גם ליצרנית שבבים. בניגוד ל-AMD ואנבידיה אשר נעזרות בחברות כמו TSMC בכדי לייצר את השבבים אותם הן עיצבו, אינטל מחזיקה ביכולת ייצור משלה. יכולת אשר עומדת במרכז התוכנית האסטרטגית עליה הכריז מנכ"ל החברה פט גלסינגר, לפני כשנתיים,IDM 2.0. במסגרתה, תפעל החברה במטרה להתחרות עם החברות TSMC וסמסונג בתחום היציקה והייצור של מוליכים למחצה.
המהלך לחזק את פעילות הייצור של החברה על חשבון הפעילות המסורתית שלה, השתלב בצורה טובה מאד עם הרצון של ממשלות רבות בעולם לקחת חלק בשרשרת הייצור של המוליכים למחצה. כאשר מלבד המפעלים בארצות הברית, החברה האמריקאית הודיעה על השקעה במרכזי מו"פ, עיצוב וייצור בצרפת, אירלנד, איטליה, פולין וספרד. מדינה נוספת שהרוויחה מהמהלך היא ישראל, לה קשרים ארוכים וחזקים עם החברה. בקיץ שעבר הודיעה אינטל כי תקים מפעל חדש בקריית גת, בהשקעה כוללת של כ-25 מיליארד דולר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה