CAC 40 - המדד הצרפתי מעניק חשיפה לחברות בינלאומיות מובילות

כיצד להשקיע בצרפת? אולי מדד הדגל לא כל כך יעזור; המדד הצרפתי מורכב מחברות בינלאומיות מובילות, עם משקיעים רבים מרחבי העולם, אך פחות משקף את הכלכלה הצרפתית המקומית
 | 
telegram
(3)

בשבוע שעבר ביקרנו בהודו וכעת נחזור לאירופה למדד נוסף, מדד ה-CAC 40 הצרפתי. המדד הזה יסגור את הסדרה הראשונה של המדדים החשובים בעולם המבוססים על חלוקה גיאוגרפית. בשבוע הבא נפתח סדרה חדשה של מדדים מסוג אחר - מדדים ענפיים.   

היסטוריה וקריטריונים

מדד ה-CAC 40 החל לפעול ביוני של שנת 1988, כשהשוק עדיין תחת הטראומה של יום שני השחור (אוקטובר 1987). החל משנת 2003 המדד החל לפעול בשיטת המניות החופשיות, כמקובל כיום ברוב המדדים הגדולים בעולם. הוא מופעל על ידי הבורסה הפאן אירופאית יורונקסט, בדומה למדדים חשובים אחרים מאירופה כמו של הולנד או בלגיה. יורונקסט נוצרה בשנת 2000 ממיזוג של הבורסות של אמסטרדם, בריסל ופריז. בשנת 2007 היא התמזגה עם בורסת ניו יורק (NYSE), והיא מנהלת כיום בורסות בשש מדינות אירופאיות.

המדד הגיע לשיא היסטורי בשנת 2000 רגע לפני פיצוץ בועת הדוט.קום, אך בשונה ממדדים אחרים התקשה להתאושש, ורק בשנת 2021 הצליח לחזור לרמות שיא. כיום, בדומה לרוב המדדים המובילים בעולם, הוא נמצא סמוך לרמות השיא של כל הזמנים שנקבעו רק לפני מספר ימים. 

החברות הנסחרות בבורסת יורונקסט בפריז מדורגות לפי שווי השוק של המניות החופשיות ונפח המסחר ב-12 החודשים האחרונים. מתוך 100 החברות הראשונות בדירוג נבחרות 40 שלפי דעת חברי הוועדה הן הרלוונטיות ביותר כבנצ'מארק לניהול נכסים, ושמתאימות להיות נכס בסיס למוצרים נגזרים. המדד נבחן אחת לרבעון על ידי וועדה לא תלויה. ישנה תקרה של 15% מהמדד למניה בודדת.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מדדים צרפתיים נוספים:
מדד ה-CAC Next 20 מכיל את 20 המניות בעלות שווי השוק הגדול ביותר אחר ה-40 של מדד הדגל, ומכיל את מאגר המועמדים להיכנס למדד ה-CAC 40.

CAC Mid 60 משלים את 60 החברות שלאחר ה-20 שבמדד ה-CAC Next 20 מבחינת שווי שוק.  

 מניות וסקטורים חשובים

המדד מארח כמה מהחברות הגדולות והחשובות בעולם. המניה הגדולה במדד עם 10.64% היא של חברת מוצרי היוקרה LVMH (לואי ויטון) שמחזיקה במותגים כמו לואי ויטו, ספורה, כריסטיאן דיור ועוד רבים. השניה היא חברת האנרגיה טוטל אנרג'י (9%). השלישית היא חברת הקוסמטיקה ומוצרי הטיפוח לוראל (6.24%), לאחר מכן חברת התעשייה והאנרגיה שניידר אלקטריק (6.01%), חברת התרופות סאנופי (5.85%) וחברת איר ליקוויד (5.34%), שעוסקת בתחומים רבים כמו אספקת גז, כימיקלים, חומרי יסוד לתעשיית התרופות ועוד. שמות מוכרים נוספים הם אירבוס, רנו ואורנג'. 

סך הכל 10 המניות הגדולות במדד תופסות כמעט 60% ממשקלו, כלומר המדד לא מאד מפוזר. שווי השוק של כלל המניות הכלולות במדד הוא 2.46 טריליון יורו, ושווי השוק של המניות החופשיות הוא 1.717 טריליון יורו.

נכון לסוף שנת 2023 הסקטורים המובילים הם סקטור הצריכה המחזורית עם 28.4% מהמדד, התעשייה עם 23.5%, סקטור הבריאות הפיננסים והאנרגיה תופסים בין 9% ל-10% כל אחד. גם המדד הזה, בדומה מדד הפוטסי, נעדר כמעט לחלוטין מחברות טכנולוגיה. הסקטורים הקטנים ביותר הם נדל"ן, תקשורת ותשתיות.

עוד מאפיין דומה למדד הפוטסי הוא שהחברות המובילות במדד הן חברות בנלאומיות גדולות שלא משקפות בהכרח את הכלכלה הצרפתית דווקא. כך לדוגמה לוראל היא יצרנית מוצרי הקוסמטיקה הגדולה בעולם, סאנופי בין חברות התרופות הגדולות בעולם, אירבוס היא כיום יצרנית המטוסים המובילה בעולם (לאור הבעיות של בואינג) וכו'. כלומר, המניות הכלולות במדד הקאק 40 נסחרות אמנם בבורסה בפריז, אך הן של חברות בנלאומיות גדולות כך שהן לא משקפות בצורה טובה את הכלכלה הצרפתית.

למעשה מרבית פעילות החברות הנסחרות במדד, כמו גם רוב העובדים שלהם אינם ממוקמים בצרפת. גם חלק לא מבוטל מהמחזיקים בחברות הכלולות במדד אינם צרפתים אלא גרמנים, אמריקאים, יפנים, אנגלים ועוד שמחזיקים בכ-50% מהמדד, אחוז יוצא דופן לחברות המרכיבות את המדד המוביל במדינה.

ביצועים

ממוצע התשואות בשנים האחרונות דומה למדדים אחרים, ובטווח הארוך יותר ניתן לומר שהוא מעט נמוך.


הממוצע בשלוש השנים האחרונות שהסתיימו בסוף 2023 היה 10.76%. בחמש השנים האחרונות הממוצע היה 9.78%. אלו תשואות יפות שמאפיינות את שווקי המניות באופן כללי. אולם מאז תאריך הבסיס של המדד, סוף 1987 (כמה חודשים לפני השקתו) – הממוצע השנתי הוא 5.77% שנחשב מעט נמוך יחסית למדד מנייתי.  

מכפיל הרווח הממוצע הוא 20.3 ותשואת הדיבידנד קרוב ל-3%. מדובר במכפיל גבוה יחסית למדדים אירופאיים מובילים אחרים. 
 

מכשירי השקעה

גם סביב המדד הזה נבנו לא מעט מכשירי השקעה, בעיקר ברחבי אירופה. הנה כמה תעודות סל העוקבות אחריו:

Amundi CAC 40 UCITS ETF גובה 0.25% דמי ניהול ונסחרת ביורו. מנהלת נכסים בהיקף 257 מיליון אירו. 

BNP Paribas Easy CAC 40 ESG UCITS ETF (E40.PA) נסחרת אף היא ביורו וגובה אף היא 0.25%. מנהלת כ-308 מיליון יורו. 

יש גם כמה מכשירים ממונפים, כמו לדוגמה WisdomTree CAC 40 3x Daily Leveraged. וכאלה שעושים שורט על המדד. 

לא מצאתי מכשירי השקעה ישראליים העוקבים אחרי המדד הצרפתי, להבדיל מאחיו מאנגליה וגרמניה.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    לא המלצה
    לרון 22/03/2024 09:22
    הגב לתגובה זו
    1 0
    RNO מאוד תנודתית ,ביתא גבוהה לא מעכשיו
    סגור
  • 2.
    חסרה ברשימה
    לרון 22/03/2024 09:20
    הגב לתגובה זו
    1 0
    CDI,הזולה ביותר וכנראה יש סיבה היא KERING
    סגור
  • 1.
    לא הוזכרה RMS
    לרון 22/03/2024 09:19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אחת הטובות ומשכך היקרות,לא המלצה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות