הנציגה הישראלית הבולטת בתחום האנרגיה המתחדשת - ולמה כדאי להכניס אותה לפינת החלומות?
בשנים האחרונות נראה שהאנרגיה המתחדשת עולה על המסלול שיביא לשינוי משמעותי בשימוש במקורות, ועל פי הערכות היא נמצאת על מסלול של צמיחה מהירה. מתי היא תחליף סוף-סוף את אנרגיית המאובנים והאם אנלייט הישראלית יכולה להתברג בהובלה
אולי לא שמתם לב אבל טאואר (סימול:TSEM) עלתה ב-57% בחמשת החודשים האחרונים. מסתבר שממשלת הודו, לאחר שנים של צפייה מהצד במרוץ השבבים, צריכה כעת להעריך הצעות של 21 מיליארד דולר להקמת מפעלים בתחום המוליכים למחצה ולחלק את תמיכת משלמי המיסים בין יצרניות שבבים זרות, יצרנים מקומיים או שילוב כלשהו של השניים.
טאואר סמיקונדקטור מציעה מפעל בהשקעה של 9 מיליארד דולר בעוד שקבוצת Tata ההודית מציעה השקעה של 8 מיליארד דולר במפעל לייצור שבבים, שני הפרויקטים יהיו במדינתו של ראש הממשלה נרנדרה מודי, גוג'ראט. ראסל אלוואנגר מגשים חלום שרק הוא מסוגל להגשים. מפעל בהודו ייתן לטאואר דריסת רגל בשוק ענק שמתפתח, וגם יעזור לה לצאת מהצל של הצעת הרכישה הכושלת שלה על ידי חברת אינטל. בוול סטריט עוקבים בדריכות, כדאי גם לכם.
לאן הולכת האנרגיה המתחדשת?
"ההתפתחויות בשוק האנרגיה, מאז הקורונה ובמיוחד באירופה, שוב הוכיחו את התפקיד החיוני של האנרגיה המתחדשת בשיפור ביטחון האנרגיה, בנוסף ליעילותם המבוססת להפחתת פליטות", אמר לאחרונה ד"ר פאתיח בירול, מנכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה (ה-IEA). בירול משמש כמנהל בכיר של הסוכנות מאז 2015. ה-IEA, תחת הנהגתו, עברה לחזית המאמצים הגלובליים להגיע ליעדי אקלים בינלאומיים, להגן על ביטחון האנרגיה ולנהל את ההשפעות החברתיות והכלכליות של מעברי אנרגיה נקייה.אין באמת שום ספק שמקורות האנרגיה החילופית, במיוחד השמש, הרוח, המים והדלק הביולוגי, תורמים יותר ויותר ליצירת אנרגיה נקייה על חשבון האנרגיה המזהמת של המאובנים, אבל החלום הזה, של ויתור על הנפט, הפחם והגז לטובת השמש, הרוח, המים והדלקים הביולוגיים, אינו חדש. מי שכמונו לקח חלק בהנפקת לוז אנרגיה הישראלית בתחילת שנות השמונים, לוקח את דברי בירול עם גרגיר לא קטן של מלח כי העובדות מראות שהאנרגיה שאינה מתחדשת, הנפט, הפחם והגז, אינה מתכוונת להעביר את תעשיית האנרגיה למתחדשת, לא כל כך מהר.
זה נכון שהמודעות לצורך הזה גדלה משמעותית מאז חנך ארנולד גולדמן את תחנת הכוח הסולארית הגדולה בעולם במדבר מואבי בקליפורניה ב-1984, מתחם של 9 יחידות ייצור חשמל סולאריות, שעדיין מייצרות חשמל לאזור דרום קליפורניה, אבל החלום שלפיו האנרגיה הנקייה תדחוק את המזהמים עדיין רחוק, והמזהמים עדיין שולטים. כן, הפחם הוא עדיין מקור האנרגיה שמוביל בעולם. אנחנו חשבנו אז, שבין לוז לאורמת תצליח ישראל להוביל את המהפך, אבל גם זה עוד לא קרה. יותר מכך, אם תשאלו אותי מי יוביל לבסוף את המעבר לאנרגיה נקייה, תהיינה אלה דווקא "המזהמות" הגדולות בראשות ארמקו, BP, XOM ושברון, אבל זה כבר סיפור אחר.
מזה למעלה מ-40 שנים כאמור מצפים עתידנים וכלכלנים ליום שבו יובילו מקורות האנרגיה המתחדשים (שמש, רוח, מים במצבים שונים ואנרגיה ביולוגית, שהיא סוג של אנרגיה מתחדשת שנוצרת משרפת חומר אורגני כמו שאריות קציר, גידולים ייעודיים ופסולת אורגנית שונה) את תעשיית האנרגיה. זה עדיין לא קרה והסיבות לכך שונות, כלכליות בעיקר, אבל לא רק.
הקורונה האיצה את התהליך
בשנים האחרונות, במיוחד בעקבות מגפת הקורונה, שוב נראה שהאנרגיה המתחדשת עולה על המסלול שיביא לשינוי משמעותי בשימוש במקורות. זה תהליך שנדחף אמנם בגלל מגפת הקורונה אבל מלווה בהקצנה בתנאי האקלים, בהתקדמות הטכנולוגית ולא פחות בגלל המעבר בין הדורות, דורות ה-X, המילניאלס וה-Z, ילידי 1965 עד 1996, שמחליפים את דור הבייבי-בום בניהול הכלכלה הגלובלית, ומפעילים לחצים פוליטיים, שהולכים וגדלים, על מקבלי ההחלטות להגדיל את ההשקעות באנרגיה מתחדשת על חשבון אנרגיית המאובנים. הסימן המעודד ביותר לתהליך החלפת המקורות המזהמים הוא ההשקעה שהולכת וגדלה בתחום האנרגיה המתחדשת דווקא של יצרני הנפט, הפחם והגז.שוק האנרגיה המתחדשת, אליבא דקונצנזוס המומחים, צפוי להמשיך לצמוח בקצב מהיר כאמור בשנים הקרובות. הצמיחה מונעת על ידי שילוב של גורמים כמו הגידול באוכלוסייה והצמיחה הכלכלית, הירידה בעלויות של טכנולוגיות אנרגיה מתחדשת, הגדלת הביקוש למקורות אנרגיה נקיים, מדיניות ותקנות תומכות ושיפורים בטכנולוגיות אחסון אנרגיה ושילוב רשתות.
בנוסף כאמור, מגפת הקורונה האיצה את המעבר לעבר אנרגיה מתחדשת מכיוון שממשלות ועסקים הכירו בחשיבות של בניית מערכות אנרגיה עמידות ובנות קיימא. מלחמת רוסיה-אוקראינה הדגישה את ההסתמכות הרעועה על מקורות אנרגיה מסוימים, כמו גז ונפט, המחייבת בסופו של דבר גיוון משמעותי של תיקי האנרגיה של מדינות בטווח הארוך, כך שהתחזית לשוק האנרגיה המתחדשת היא חיובית והמגזר צפוי להמשיך לשחק תפקיד חשוב יותר בעמידה בביקוש לאנרגיה העולמית תוך הפחתת פליטת גזי חממה.
תמהיל מקורות האנרגיה צפוי לעבור לאפשרויות נקיות ובעלות קיימא יותר, כאשר מקורות אנרגיה מתחדשים כמו שמש, רוח, כוח המים והאנרגיה הביולוגית צפויים להמשיך ולגדול במהירות על חשבון הדלקים המאובנים שצפויים לרדת בהדרגה בחשיבותם (אם כי הם צפויים להישאר תורמים משמעותיים לתמהיל האנרגיה העולמי במשך כמה עשורים, במיוחד במדינות הנשענות כמעט לחלוטין על מאובנים). לבסוף, ישנה האנרגיה הגרעינית שהתחזית לגביה משתנה בהתאם לאזור ולמדינה.
אנרגיה מתחדשת. צילום: אנלייט
תעשיית האנרגיה המתחדשת שבשנת 2021 גלגלה 856.1 מיליארד דולר גלובלית, חצתה ב-2023 את טריליון הדולר כשהמחזור בה הגיע ל-1,092.9 מיליארד, וההערכות הן שהיא תגיע ב-2024 ל-1.22 טריליון. ב-2030 תחצה התעשייה את 2 טריליון הדולר ועל פי הערכות תציג הכנסות של 2.025 טריליון. 19.77% מצריכת האנרגיה הגלובלית ב-2020 הגיעה ממקורות אנרגיה מתחדשים וזאת לעומת 16.72% ב-2011. לפי מחקר עדכני של הסוכנות לאנרגיה בינלאומית, ה-IEA, העולם מתכוון להוסיף יותר קיבולת מתחדשת בחמש השנים הקרובות (2023-2028) ממה שהותקן ב-100 השנים האחרונות, וזאת בעקבות מדיניות תומכת ביותר מ-130 מדינות (שכבר הוכרזה בפועל).
במהלך חמש השנים הקרובות צפויות, אליבא דסוכנות, להגיע כמה אבני דרך שיתמכו במעבר לאנרגיה מתחדשת: 1. בשנת 2024, רוח ושמש ביחד ייצרו יותר חשמל מאשר אנרגיה הידרואלקטרית שעד 2024 הייתה מקור האנרגיה המתחדשת המוביל. 2. בשנת 2025, האנרגיה המתחדשת עולה על הפחם והופכת למקור הגדול ביותר לייצור חשמל. 3. רוח ושמש, כל אחד מהם, עולה על ייצור החשמל הגרעיני ב-2025 ו-2026 בהתאמה. 4. בשנת 2028, מקורות אנרגיה מתחדשים מהווים למעלה מ-42% מייצור החשמל העולמי, כאשר חלקם של הרוח והשמש מוכפל ל-25%. 5. אחסון אנרגיה הופך לתעשייה בזכות עצמה. למי שמעוניין לצלול לסטטיסטיקה של הנושא אז תוכלו למצוא חומר רב כאן, כאן, כאן וכאן.
ועדיין, למרות ההשקה האגרסיבית המתמשכת של מקורות אנרגיה מתחדשים בכל כלכלה מרכזית כאמור, למעלה מ-60% מהחשמל העולמי שנוצר בשנת 2023 הופק על ידי דלקים מאובנים, כאשר הפחם הוא עדיין המקור המוביל לכוח בעולם.
החברות המובילות בעולם בתחום האנרגיה המתחדשת הן ג'נרל אלקטריק (סימול:GE) באמצעות קבוצת וורונה, Iberdrola (סימול:IBDRY) הספרדית, Constellation Energy (סימול:CEG), NextEra (סימול:NEE), Vestas Wind (סימול:VWDRY) הדנית Jinko Solar (סימול:JKR) הסינית וסימנס (סימול: SIE.DE) הגרמניה.
איך משקיעים באנרגיה מתחדשת?
בהחלט מומלץ לכל משקיע להכניס נציגות של התעשייה המתעוררת הזו לתיק ההשקעות. ישנם סלים מגזריים שנוצרו עבור תעשיית האנרגיה הנקייה. ישנו הסל Kensho Clean Power (סימול:CNRG) שכולל 56 מניות של חברות בתחום בראשות CEG, GE, NXT, CMI ו-DQ שבאמצעות השימוש בבינה מלאכותית ומתודולוגיית שקלול כמותית מאתר חברות שהמוצרים והשירותים שלהן מניעים חדשנות מאחורי מגזר האנרגיה הנקייה, הכולל את תחומי השמש, הרוח, הגיאותרמית וההידרואלקטרית.ישנו גם הסלFirst Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy (סימול:QCLN) והסל הגלובלי ICLN. הסלים, שכולם אבדו כמחצית מערכם מאז לשיאי סוף 2021, בהחלט מעניינים כרגע.
הנציגה הישראלית נראית מבטיחה
ויש גם נציגות ישראלית בתעשייה, אנלייט אנרגיה מתחדשת (סימול:ENLT), שנוסדה ב-2008 ושבשנתיים האחרונות פרצה במכירות וברווחיות. נשאלת השאלה מה הסיכוי שאנלייט תצליח להמשיך ולצמוח בקצב הנוכחי.. החברה פועלת כפלטפורמת אנרגיה מתחדשת בישראל ובעולם ויוזמת, מתכננת, מפתחת, בונה ומפעילה פרויקטים לייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשים. היא מפתחת פרויקטים של אנרגיית רוח ואנרגיה סולארית, כמו גם פרויקטים של אגירת אנרגיה. ההתמקדות של החברה בפרויקטים של אנרגית רוח, סולארית ובאגירת אנרגיה מעניינת כי אלו התחומים החמים של תעשיית האנרגיה המתחדשת, ולפי הנתונים שהחברה פרסמה עד כה היא מצליחה לעלות על הגל שמתפתח בתחומים הללו. כלומר, המכירות והרווחים עולים בקצב מהיר בשנתיים האחרונות.
גלעד יעבץ, מנכ"ל אנלייט. צילום: אילן מור
לטענת החברה, שפועלת גם כמפתחת פרויקטים וגם כמפיקת חשמל (כ-Utility) ושולטת למעשה בכל מחזור החיים של הפרויקט ביניהם, יש לה הרקורד המוצלח והמומחיות שנחוצים לפיתוח פרויקטים, והנתונים עד כה בהחלט תומכים בכך. הם מאמינים שיש להם יתרון יחסי גם בעלויות וגם ביכולות הפיתוח, וגם את זה הם הצליחו להוכיח במספרים עד כה. הירידה בעלויות הרכבת הפרויקטים והזיכויים הגבוהים יותר במס שהעביר הנשיא ביידן לפני שנתיים בשוק האמריקאי נותנים לחברה רוח גבית למרות שכרגע עיקר הפעילות שלה היא בישראל ובאירופה. עם זאת, יש גם סיכונים, במיוחד המלחמה בישראל.
באוגוסט 2021 רכשה אנלייט את חברת Clēnera, שמפתחת פרויקטים של אנרגיה סולארית ואגירת אנרגיה בארצות הברית. Clēnera, שהוקמה ב-2013, פיתחה ומכרה פרויקטים של אנרגיה סולארית עוד מלפני הרכישה. Clēnera שיושבת באיידהו נחשבת כמובילת שוק במערב ארצות הברית וחלוצה בכמה פרויקטים גדולים באזור בתחום האנרגיה המתחדשת. הרכישה הייתה אבן דרך חשובה עבור אנלייט לכניסה לשוק האמריקאי החם ולאור העברת חוק הפחתת האינפלציה בארה"ב הרכישה עשויה אכן להוביל להמשך הצמיחה המהירה כי נראה ש-Clēnera אכן פורצת דרך.
הבעיה עבור המשקיעים במניית אנלייט קשורה כרגע גם במצב בישראל כאמור אבל יותר מכך בעובדה שמדובר בחברה שעיקר עיסוקיה מחוץ לארה"ב עדיין ושנמצאת מתחת לרדאר של המוסדיים בארה"ב. אבל מאז הרבעון האחרון של 2023 רואים ניצני כניסה של מוסדיים אמריקאים גם בגלל התוצאות וכנראה גם בגלל הפעילות של Clēnera.
בשורה התחתונה, אנלייט בהחלט מתאימה כרגע לפינת החלומות ומכמה סיבות. הראשונה, פוטנציאל המשך ההצלחה במכירות וברווחיות שנראה סביר, ההכרה שהחברה תקבל בארה"ב ככל שההצלחה אכן תימשך, ולבסוף האפשרות שתירכש. כל הפוטנציאל הזה קשור ביכולת ההנהלה. את היו"ר, יאיר סרוסי, אני מכיר שנים ואין ספק שהאיש, עם קשריו והידע שרכש לגבי השוק האמריקאי, יוביל את החברה בכישרון רב. את המנכ"ל, גלעד יעבץ, איני מכיר אמנם אבל הדרך בה הוביל את החברה עד כה בהחלט משביעת רצון, אז המסקנה שלי פשוטה כאמור - כדאי בהחלט להכניס את המניה לפינת החלומות בתיק.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
12.תודה רבה (ל"ת)אנונימי 27/03/2024 14:34הגב לתגובה זו1 0סגור
-
11.עד שתהיה פריצת דרך באגירה - התחום לא יגיע לשום מקוםששש 27/03/2024 13:30הגב לתגובה זו0 0אם תהיה....סגור
-
10.הי שלמה מה שלומך? לא הזכרת את האנרגיה של ממן ירוק.אברהם 27/03/2024 09:47הגב לתגובה זו2 0מה דעתך בנושא? האם כדאי להשקיע במניות שמייצרות ממן ירוק?סגור
-
9.הפרטניות כמו היוםהידיעות המדויקות 27/03/2024 07:07הגב לתגובה זו2 1"ארנולד גולדמן" מראות ששלמה גרינברג הגדול הוא מעתיקן קטן ממקורות אחריםסגור
-
8.דוראל עדיפה (ל"ת)אלי 26/03/2024 20:54הגב לתגובה זו2 0סגור
- טען עוד
-
7.אההאורי 26/03/2024 13:43הגב לתגובה זו1 4כתבה שלמה עשית בגלל שאתה מכיר את יאיר סרוסי? עדיף לקבל החלטות השקעה לפי שיקולים יותר רחביםסגור
-
6.ספאקנחום 26/03/2024 10:58הגב לתגובה זו0 0שלום מר גרינברג, מה שלומך? יש חברה ישראלית מאוד מעניינת – זוז פאוור. הם עוסקים בטעינה מהירה של רכבים גם במקומות מרוחקים מרשת החשמל. לאחרונה הם הכריזו על מיזוג עם ספאק. מה שמעניין, שזוז עלתה לאחרונה הרבה, אבל דווקא הספאק – KYCH – ירד בימים האחרונים. מה זה אומר לדעתך?סגור
-
אערוך מחקר"חכה" 27/03/2024 07:17הגב לתגובה זו0 0במקורות שונים ואענה לך ואולי אפילו אפדסם מאמר בעוד חודשיים ויומייםסגור
-
5.מעניין. (ל"ת)הקורא 23/03/2024 03:55הגב לתגובה זו9 3סגור
-
4.בזבוז כסף! שאין לנו! זה לא מקור אנרגיה יציב! (ל"ת)יוסי 22/03/2024 23:33הגב לתגובה זו2 0סגור
-
3.למה למרות הדוח הטוב , המניה יורדת (ל"ת)ירוק עולה 22/03/2024 17:50הגב לתגובה זו2 0סגור
-
2.תודה שלמה!דובי 22/03/2024 17:31הגב לתגובה זו6 7כתבה מעניינת מאוד! מה עם אנרג׳יקס, גם היא מעניינת?סגור
-
1.מוזר…היי שלמה, תמיד מעניין לקרוא את המאמרים שלך.מוזר לי 22/03/2024 17:22הגב לתגובה זו2 3היי שלמה, תמיד מעניין לקרוא את המאמרים שלך.מוזר לי שלא הזכרת כלל את סולראדג׳ (SEDG) שאומנם התרסקה בבורסה אבל לדעתי עדיין שווה התייחסות…שבת שלוםסגור