
מורגן סטנלי: "ייצור סוללות מהירות עשוי לעורר את שוק ה-EV בארה"ב"
מובילת הרכבים החשמליים טסלה TESLA INC וחברת Contemporary Amperex Technology (CATL בקיצור) הסינית פועלות במרץ במטרה לייצר סוללות הנטענות מהר יותר לרכבים חשמליים ולהוריד עלויות. במורגן סטנלי סבורים כי לסוללות מהירות יש את הפוטנציאל לדחוף משמעותית את שוק ה-EV האמריקאי.
התאגיד האמריקאי קרא לייצור הסוללות המהירות "גיים צ'יינג'ר", אך ציין כי השותפות בין טסלה ל-CATL תצטרך לקבל קצת עזרה מפוליטיקאים אמריקאים על מנת לממש את מלוא הפוטנציאל.
CATL מהווה ספקית סוללות ותיקה של טסלה, כאשר החברה הסינית נחשבת למובילה בייצור סוללות מתקדמות בעלות נמוכה והיחסים בין סין לארה"ב הם הסיכון העיקרי של החברה. CATL עובדת גם עם יצרניות רכב אחרות, כמו פורד, כאשר שתי החברות הכריזו בפברואר שנה שעברה כי יקימו מפעל לסוללות במישיגן. פורד מעוניינת בסוללות של CATL בעלות נמוכה, אך היא מעדיפה שהסוללות ייוצרו באופן מקומי. מפעל מקומי יאפשר לפורד לקבל זיכויי מס פדרליים על רכבים חשמליים, בנוסף, בעלות על מפעל עשויה לעלות לפורד פחות מאשר לרכוש סוללות מצד שלישי.
פורד למעשה תהיה הבעלים בפועל של המתקן במישיגן, ותרכוש רישיון לשימוש בטכנולוגיה של CATL ובעצם תשלם תמלוגים עבור הידע והניסיון של החברה הסינית. עם זאת, העסקה נמצאת תחת בדיקה של פוליטיקאים אמריקאים המודאגים משילוב של טכנולוגיה סינית במכוניות אמריקאיות.
"על CATL למעשה נאסר למכור ישירות לארה"ב, אך היא מסוגלת לתת רישיון לשותפותיה ולגבות תמלוגים", כתבו במורגן סטנלי וציינו כי הם מקווים שהשותפות עם טסלה תעזור בסופו של דבר למתחים הפוליטיים. "למרות שאנו מצפים לשלב של משא ומתן וצעדי מניעה משני הצדדים, הנתיב בו הצדדים משתפים פעולה בייצור סוללות ורכבים חשמליים הוא הכרחי על מנת לשפר את אימוץ ה-EV בארה"ב".
לפי האנליסט אדם ג'ונס, רכבים חשמליים מוזלים הם הכרחיים על מנת למשוך יותר קונים בארה"ב. רכבים מבוססי סוללה היוו בערך 8% מסך מכירות הרכב בארה"ב ב-2023, לעומת קרוב ל-25% בסין. הסוללה עדיין מהווה את הרכיב היקר ביותר ברכב חשמלי ודרושות סוללות זולות וטובות יותר על מנת שטסלה תוכל למכור רכבים ב-25,000 דולר וגם להרוויח עליהם.
שיעורי החדירה המאכזבים של רכבים חשמליים
עם הכניסה ל-2024 ההערכות דיברו על צמיחה של 29% במכירות EV ברחבי העולם, אבל ההערכות האלה כבר ירדו ל-27%. בצפון אמריקה המכירות צפויות לצמוח ב-26.8% אבל שיעור החדירה שם שעומד על 12.5% הוא הנמוך ביותר מבין שלושת השווקים הגדולים - צפון אמריקה, אירופה וסין. בסין שיעור החדירה עומד על 40% כאשר 78% מסך המכוניות שנמכרות הן חשמליות, אבל רוב החברות הסיניות מסובסדות על ידי הממשלה.בינתיים, בעוד כמעט כל מי שהתעסקה או נגעה ב-EV נכוותה, חברות כמו טויוטה שמההתחלה התעקשו שהלקוחות לא מעוניינים ברכבים האלה, נהנו מההימור המוצלח שלהן - המכירות של הרכבים ההיברידיים של טויוטה עלו ב-40% בשנתיים האחרונות והמניה עלתה ב-100% בשנה האחרונה .
במורגן סטנלי חתכו את התחזיות לטסלה
בתאגיד האמריקאי חתכו את מחיר היעד והתחזיות בתחילת החודש. "שנה מאתגרת לכלי הרכב החשמליים, הביקוש ממשיך להאט למרות הפחתת המחירים המתמשכת", כתב אז אדם גו'נס. האנליסט כינה את מערך המוצרים של טסלה "מיושן יחסית" בהשוואה לשוק הסיני ומציין כי כלי הרכב ההיברידיים מהווים איום יותר גדול ממה שחשבו תחילה.- דל נופלת בעקבות המכסים: "הרסני" למגזר הטכנולוגיה
- מניות חברות האשראי הדיגיטלי צונחות על רקע חששות ממיתון
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
במורגן סטנלי חתכו את הרווח למניה GAAP אל מתחת ל-1 דולר, כאשר הקונצנזוס בוול-סטריט עמד על 2.86 דולר למניה. ג'ונס מצפה כי טסלה תמסור פחות מ-2 מיליון רכבים בשנת 2024, גבוה ב-10% מ-1.8 מיליון היחידות שנמסרו בשנה שעברה, אך מתחת לקונצנזוס של 2.1 מיליון רכבים. מחיר היעד החדש של האנליסט למניית החברה עומד על 320 דולר, לעומת 345 דולר לפני כן.
המשקיעים מודאגים לגבי נתוני המסירות בשנת 2024 כבר תקופה: "אני מאמין שהאנליסטים בוול-סטריט יורידו את התחזיות לבין 435,000 עד 450,000 מ-475,000 כיום", אמר המייסד המשותף של Future Fund Active ETF, גארי בלאק. בין הסיבות שבלאק מציין: התחלה איטית של השנה בסין, תמריצים נמוכים יותר לכלי רכב חשמליים של האיחוד האירופי ועיכובים בייצור בפרמונט. לאחר שביקר במפעל טסלה באוסטין, בלאק צופה מסירות של 2 מיליון רכבים ב-2024, לעומת התחזית הקודמת שלו של 2.1 מיליון רכבים.
בתחילת החודש גם מפעל Gigafactory של טסלה, הנמצא ליד ברלין, הפסיק את ייצור הרכבים עד להודעה חדשה בעקבות שריפה שפרצה בקרבת המפעל ועצרה את אספקת החשמל, כאשר בגרמניה חודשים שמדובר בהצתה מכוונת. לפי הערכות, הפסקת העבודה עלתה מאות מיליוני אירו לטסלה, עם 1,000 כלי רכב שנותרו אז לא גמורים.
למרות העליות במניה בימים האחרונים, מניית טסלה נפלה ב-28% מתחילת השנה וב-6% בשנה האחרונה כולה. החברה נסחרת לפי שווי של 565.5 מיליארד דולר.