זה לא רק נפט וזהב: מחירי הסחורות מזנקים. מה הסיבות והאם הגענו לפסגה
זה לא רק נפט וזהב: מחירי הסחורות, מהנחושת, דרך הקקאו ועד לכסף (סילבר) מזנקים לאחרונה. מדד S&P GSCI העוקב אחרי מחירי הסחורות רשם מתחילת השנה עלייה של 12.8% לעומת עלייה של 7% בלבד למדד S&P 500.
"זה מהלך קלאסי בשלב הזה של המחזור הכלכלי", אמר בריאיון ל-CNBC ג'ף קרי מקבוצת Carlyle. "הצמיחה הכלכלית בעולם מתגברת ואיתה הפעילות התעשייתית שהולכת ומשתפרת. זה מגיע מול מצב של מלאים נמוכים ולאחר שנים של השקעות לא מספיק גבוהות".
ה"ראלי" בסחורות מגיע במקביל להתחזקות של הדולר (שרשם ביום שישי עלייה של 0.9% מול סל מטבעות מרכזיים), ולמרות נתוני אינפלציה גבוהים שפורסמו בשבוע שעבר בארה"ב ומעידים ככל הנראה שהפד ימשיך לעכב את תהליך הורדת הריבית.
לדעת מומחים, יש שני גורמים מרכזיים שעומדים מאחורי ה"ראלי" בסחורות: מלאים נמוכים ועלייה במתחים הגיאו-פוליטיים מסביב לעולם. לכל סחורה יש, כמובן, את המאפיינים שלה.
כלכלני בנק אוף אמריקה מעריכים שמחיר הנחושת יטפס עד ל-5.44 דולר לפאונד במהלך השנתיים הקרובות, עלייה של 27% לעומת רמתו הנוכחית. זאת על רקע התגברות הפעילו התעשייתית, המעבר לרכבים חשמליים ועליית ה-AI והצורך במרכזי מידע ונתונים גדולים.
במקרה של קקאו, עלייה של 256% במחירי החוזים בשנה האחרונה נתמכה במשבר האקלים שהביא לבצורות באזורי גידול בעולם.
הזהב עבר טלטלה ביום המסחר האחרון, שהתחיל עם עלייה חדה לשיא חדש ונגמר עם ירידה, בין השאר על רקע מימושי רווחים והתחזקות הדולר. עם זאת, מתחילת אוקטובר האחרון זינק הזהב בכ-25% וככל הנראה העלייה עדיין לא הסתיימה (כמובן שאף אחד לא יודע איפה תהיה הפסגה).
גם הנפט נמצא במגמת עלייה, בין השאר, על רקע ההסלמה במזרח התיכון. הנוזל השחור רשם עלייה של כ-20% מאמצע נובמבר.
"אם הפד יוריד את הריבית זה ייתן עוד רוח גבית למחירי הסחורות ואם לא, אז זה בין השאר בגלל העלייה של מחירי הסחורות", אומר קרי. "אז בכל מקרה יש כאן מצב שהוא חיובי לסחורות".
לגבי התנהלות הפד מציינת הכלכלנית שיאהו צ'ואי (Xiao Cui) מבנק ניהול העושר השוויצרי פיקטה, כי "הדלת נסגרת בפני הפחתת ריבית כבר ביוני, אלא אם כן יחול מפנה חד בנתוני האינפלציה. אנו מצפים כעת לשתי הפחתות ריבית של 25 נקודות בסיס השנה, ביולי ובדצמבר. זוהי התחלה מאוחרת ונתיב שטוח יותר להקלה של הפד בהשוואה לתחזית הקודמת שלנו להתחלה ביוני והקלה של 125 נקודות בסיס, עמדה שהחזקנו לאורך התנודתיות בשווקים במהלך ששת החודשים האחרונים".
"תזמון ההפחתה הראשונה תלוי באופן קריטי במסלול האינפלציוני, וזוהי החלטה צמודה בין יולי לספטמבר. נתיב האינפלציה יהיה כנראה לא יציב, אך אנו מצפים שאינפלציית הליבה (מדד PCE) תאט ושנתוני חצי השנה האחרונה יתחילו להשתפר עד לפגישת FOMC ביולי. הפד כנראה מעדיף לבצע שינויים במדיניות בפגישות המלוות בתחזיות כלכליות מעודכנות (יוני/ספטמבר/דצמבר). עם זאת, יש לשקול זאת מול הסיכון שבדחייה עד ספטמבר, הפגישה האחרונה לפני הבחירות לנשיאות".
לדבריה, "הסיכונים הם דו-כיווניים. אם האינפלציה תתברר כעקשנית יותר מהתחזית שלנו, הסיכון לפחות הפחתות או להיעדר מוחלט של הפחתת ריבית השנה יגדל מהותית. עם זאת, אנו חושבים שהרף להעלאה עתידית של הריבית הוא גבוה ביותר, שכן תידרש האצה חזקה באינפלציה, לא רק אינפלציה שנתקעת מעל היעד, כדי להצדיק העלאת ריבית".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה