אישור קרוב של הסיוע לאוקראינה ישחרר את חבילת הסיוע לישראל

אישור הסיוע לישראל תקוע בקונגרס המאופיין ברוב רפובליקני שאינו שש לעשות כדבר הנשיא ביידן; מה בכל זאת יביא לאישור?
 | 
telegram
(2)

הסיבה היחידה שישראל טרם קיבלה הודעה רשמית על אישור חבילת הסיוע בסך 14 מיליארדי הדולרים מארה"ב היא שהנשיא ביידן כרך את אישורה באישור חבילת סיוע בהיקף 60 מיליארדי דולרים לאוקראינה.

אמנם האישור עבר בסנאט בעל הרוב הדמוקרטי בפברואר, אך הוא מעוכב בקונגרס בו קיים רוב רפובליקני (האישור מחייב את שני בתי בית הנבחרים). מסתבר שישנם מקרב הרפובליקנים מהצד הימני הקיצוני של המפה שאינם מעוניינים שארה"ב תמשיך לשלם כה הרבה על המלחמה באוקראינה. לאחר חודשים של עיכובים שפגעו קשה בעוצמת המאבק של אוקראינה בפלישה הרוסית, ההצבעה עשויה סוף כל סוף להגיע בקרוב לקונגרס האמריקאי, אם כי אתגרים משמעותיים עדיין בדרך.

מייק ג'ונסון, היו"ר הרפובליקני של בית הנבחרים, אמר לפוקס ניוז ב-31 במרץ כי הוא רוצה שסיוע חדש לאוקראינה יאושר "ממש עכשיו" וחבילה כזו תוצע תוך זמן קצר. ג'ונסון אמר כי ההצעה תכלול "חידושים חשובים", מה שמצביע על כך שהיא תהיה שונה מהותית מהצעת החוק שהתקבלה בסנאט בעקבות חודשים של מריבות ודחיית חבילה שהנשיא ג'ו ביידן ביקש עוד באוקטובר מהרפובליקנים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ג'ונסון לא תיאר בפירוט את התוכניות לגרסתו להצעת החוק לסיוע לאוקראינה, אך הציע שהמחוקקים ישקלו לפחות שלושה אלמנטים פוטנציאליים: מתן הסיוע בצורה של הלוואות (רעיון של טראמפ); שימוש בנכסים רוסיים קפואים לתמיכה באוקראינה; הגברת יצוא הגז הטבעי של ארה"ב כדי לצמצם את פלח השוק והכנסות הרוסים מיצוא גז. לא ברור אם ג'ונסון ועמיתיו יבקשו לכלול מימון נוסף לשינויים בגבול ארה"ב עם מקסיקו, שהיווה גורם מרכזי בוויכוחים המרים ובחסימת הסיוע החדש לאוקראינה מאז שנה שעברה.

שימוש בנכסים רוסיים קפואים
זהו החלק המעניין בהצעה של ג'ונסון. ישנם מחוקקים בארצות הברית הרוצים לגרום לרוסיה לממן את השיקום של אוקראינה על ידי תפיסת יתרות הבנק המרכזי שלה המוחזקות במערב ושימוש בהן. המהלך שנוי במחלוקת שכן מומחים טוענים שהוא עלול לערער את האמון בדולר האמריקאי. אמנם סנאטורים כבר הציגו בשנה שעברה את "חוק הבנייה מחדש, השגשוג הכלכלי וההזדמנות לאוקראינים" (REPO), אשר יעניק לנשיא ארה"ב את הסמכות לתפוס נכסים רוסיים ולהעבירם לאוקראינה, עם זאת, רוב עתודות הבנק המרכזי מוחזקות באיחוד האירופי, מה שמחייב גם אותם להסכים למהלך. האיחוד האירופי מצידו בוחן את הרעיון לתפוס רק את הכנסות הריבית מהקרן, שעומדת על כ-300 מיליארדי דולרים. יתרות הבנק המרכזי הרוסי באירופה מניבות ריבית של כ-10 מיליארדי דולרים בשנה.

יצוא גז נוזלי LNG
ארה"ב והאיחוד האירופי ביקשו גם לערער את יכולתה של רוסיה לממן את מלחמתה באוקראינה על ידי סנקציות על יצוא האנרגיה שלה, המניבות יותר מ-30% מהכנסות התקציב הרוסי. בעוד יצוא הנפט מהווה את חלק הארי, יצוא הגז הטבעי הוא מקור הכנסה משמעותי נוסף.

לארה"ב, יצרנית הגז הטבעי הגדולה בעולם, יש את המשאבים לייצא כמויות גדולות יותר של גז טבעי נוזלי (LNG) ובכך להקטין את נתח השוק של רוסיה. עם זאת, אין לה מספיק תשתית לעשות זאת, במיוחד חסרים מסופי יצוא LNG. מדוע?

מוקדם יותר השנה, ביידן השהה הנפקת רישיונות למסופי יצוא LNG חדשים בעקבות מחאות של אנשי איכות הסביבה, שנחשבים תומכים מרכזיים של הדמוקרטים, והביע דאגה שבניית מתקנים חדשים תחמיר את זיהום האוויר התורם לשינויי האקלים, זאת למורת רוחם של הרפובליקנים. ג'ונסון למעשה מציע פתרון חלופי של הפשרת אישורי מסופי ה-LNG כי טראמפ ורפובליקנים אחרים מעדיפים פחות הגבלות על ייצור ויצוא האנרגיה בארה"ב. יש לציין שתובעים כלליים רפובליקניים מ-16 מדינות - בראשות לואיזיאנה, המדינה שג'ונסון הוא נציגה בקונגרס - תבעו את ממשל ביידן על החלטתו.

לרפובליקנים רוב דק כתער של 213-218 בבית התחתון של בית הנבחרים. עם זאת, כמה רפובליקנים מהימין הקיצוני מתנגדים באופן מוחלט לסיוע לאוקראינה, מה שמחייב את ג'ונסון לזכות בתמיכה מהמחוקקים הדמוקרטיים. מרג'ורי טיילור גרין (רפובליקנית נציגת ג'ורג'יה), שהיא אחת המבקרות הקולניות ביותר של הסיוע לאוקראינה, הגישה בחודש שעבר החלטה להדיח את ג'ונסון עצמו מתפקידו. יש לזכור שלא מזמן בצעד חסר תקדים, הרפובליקנים מהימין הקיצוני עזרו להפיל את חבר המפלגה, קווין מקארתי, מכהונת יו"ר בית הנבחרים, לאחר ששיתף פעולה עם הדמוקרטים כדי להעביר הצעת חוק שתאשר תקציבים שימנעו את השבתת הממשל.

עתירת שחרור
אם ג'ונסון יסרב להביא את הצעת החוק לרצפת בית הנבחרים, על רקע החשש מהדחתו על ידי גורמים מהימין הקיצוני במפלגה הרפובליקנית, עדיין יהיה סיכוי גבוה שהסיוע לאוקראינה יאושר. תומכי אוקראינה בבית הנבחרים (משתי הסיעות) מקדמים יוזמה המכונה "עתירת שחרור", שתאפשר לבית התחתון (הקונגרס) להצביע על הצעת חוק הסנאט, תוך ביטול סמכותו של ג'ונסון.

מומחים אומרים כי ישנה תמיכה מספקת בקרב הדמוקרטים והרפובליקנים כאחת להשלמת תהליך זה והעברת החוק במתכונתו הנוכחית. כשזה יאושר, חוק חבילת הסיוע לישראל יאושר אף הוא.


ד"ר אדם רויטר – יו"ר חיסונים פיננסים, יו"ר הדג'וויז, מחבר משותף של הספר "ישראל סיפור הצלחה".

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    מה עם הסיוע לאברכים הפרזיטים בישיבות?
    חיים 19/04/2024 10:27
    הגב לתגובה זו
    5 0
    האברכים לא רוצים להתגייס לצה"ל, רק לבזוז את קופת המדינה.
    סגור
  • 1.
    מדינה של שנוררים וקבצנים עלובים (ל"ת)
    משקיע חכם 18/04/2024 10:51
    הגב לתגובה זו
    5 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות