ארדואן עוד לא אמר את המילה האחרונה
המפלה בבחירות לרשויות המקומיות בטורקיה, הביאה את נשיא טורקיה, ארדואן, לצאת נגד ישראל, ובכך לרצות את המפלגות האיסלאמיסטיות. אך גם דאגה אותנטית לפלסטינים - מה צפוי בהמשך
בספטמבר האחרון, בתום שנים של עליות ומורדות ביחסים בין ישראל לטורקיה, נפגשו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ודנו ביחסי שתי המדינות והדרכים להעמיקם. הפגישה ההיסטורית במובן מסויים, היתה המשך ישיר לביקור הנשיאותי של נשיא המדינה, בוז'י הרצוג, בטורקיה, במרץ 2022, אז התקבל בחמימות יתרה בארמונו של ארדואן, שפירגן לו משמר כבוד, ואפילו נגינה של התקווה. .
לנוכח מה שנראה כירח דבש מחודש, הישראלים כבר התחילו לארוז מזוודות: טורקיה היתה אחד היעדים הפופולאריים לחופשה בקרב הישראלים, והבצורת, יחסי שתי המדינות, כפי שהגדיר זאת ארדואן עצמו, הביאה להסרתה ממפת התיירות של הישראלים בעשור האחרון.
אלא שמה שנראה היה ירח דבש מחודש, נקטע באחת שלושה שבועות אחרי פגישת נתניהו-ארדואן בספטמבר, עם אירועי ה-7 באוקטובר, ומה שבא בעקבותיהם: הלחימה של ישראל בעזה. לפני כשבועיים, הודיע משרד החוץ הטורקי על הפסקת יצוא לישראל של מוצרים רבים ב-54 קטגוריות, לרבות מלט וחומרי בניין נוספים, וזאת כל עוד ישראל ממשיכה להילחם בעזה. ואילו לפני מספר ימים, נרשמה עליית מדרגה: בנאום שנשא, האשים ארדואן כי ישראל עומדת מאחורי הפיכות צבאיות שהתרחשו בארצו בעבר, והודיע כי יארח את מנהיג החמאס, איסמעיל הנייה, שאותו כינה כ"מנהיג המאבק הפלסטיני".
אז מה קרה ששומעים את ארדואן דווקא עכשיו, חצי שנה אחרי האירועים? התשובה נמצאת כנראה בתוצאות הבחירות לרשויות המקומיות בטורקיה, שהתקיימו ב-31 במרץ, בהן נחל ארדואן מפלה גדולה. "בבחירות האחרונות הוא ספג הכי הרבה ביקורת מהמפלגות האיסלאמיסטיות בטורקיה, על כך שלא היה מספיק חזק נגד ישראל", אומר ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, ממכון ירושלים לאסטרטגיה ולבטחון, ומרכז משה דיין, באוניברסיטת תל אביב. "טענו כלפיו שהוא לא עשה מספיק בפן הצבאי, ועל זה הוא 'נענש' בבחירות האחרונות, לרשויות המקומיות. הוא הגיע למסקנה שהוא לא היה מספיק חזק מול ישראל.
"עוד לפני זה, היתה הפגנה סוערת בכיכר תחריר, שבה מפגינות פרו פלסטיניות נאזקו ומתחו עליו ביקורת. המפלגות האיסלאמיסטיות הצליחו להיכנס לכנסת בזכות הפלטפורמה שהוא סיפק להן, ועם תחילת המלחמה, הן רצו לראות תוצאות".
"ארדואן נחלש", אומרת פרופ' מירי שפר-מוסנזון, מהחוג להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב. "בבחירות המקומיות לפני חמש שנים, הוא הפסיד את איסטנבול ואת אנקרה, ובבחירות הכלליות האחרונות (ביולי 2023), הוא לקח את הנשיאות רק בסיבוב שני. ואילו בבחירות האחרונות לרשויות המקומיות, הוא הפסיד עוד ערים מרכזיות, כך שרואים פה מגמה.
"אצל ארדואן, זה לא רק סגנון דיבור מאוד ארסי כלפי ישראל, אלא זה ביטוי לתפיסה יסודית אצלו, אנטישמית במידה מסויימת. הבעיה היא שיש רגש כזה אצל רבים בטורקיה,ו זה מעצב מדיניות מסויימת. גם המפלגות שהן אופוזיציה לארדואן, ביקורתיות כלפי ישראל".
- מאסק מרוצה? שיא בכמות המפוטרים בארצות הברית מאז הקורונה
- הקריפטו מגיב למכסים של טראמפ: ירידות חדות בביטקוין, את'ריום ו-XRP
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
על איזה רקע?
"יש את העניין הדתי, אך גם הפוליטי: מקומה של תורכיה כמנהיגת איזור אגן הים התיכון . לכן יש לטורקיה גם בעייה עם מצרים. כלומר, חלק מההתנגדות נובע מתחרות על משאבים, על כוח, ועל השפעה. "
מסר של שמרנות
ארדואן, בן 70, נמצא בשלטון בתורכיה מאז שנת 2000, בתחילה כראש ממשלה, ובעשור האחרון הוא משמש כנשיא. טורקיה של ארדואן, אומרת שפר-מוסנזון, שמרנית יותר מבעבר. "המרחב הציבורי הוא הרבה יותר שמרני. למשל, יותר קשה כיום לקנות אלכוהול בטורקיה. בעבר היו חנויות שקיבלו זיכיון למכירת אלכוהול. כיום זה קשה יותר ויותר. מעבר לזה, יש חוקים נגד הפלות. "
אשתו של ארדואן, אמינה, היא ילידת איסטנבול. משפחתה מדרום-מזרח תורכיה והפרסומים הרשמיים מזכירים כי מוצא משפחתה ערבי, ואולי, אומרת שפר-מוסנזון, זה מסביר את הפנייה של טורקיה של ארדואן לעבר המזרח התיכון ועולם האסלאם. "מאז שנות ה-90 , אמינה לצידו של ארדואן בעשיה הפוליטית המתמדת בנושאים שונים הקשורים לנשים ולילדים, ולא רק בזמן קמפיינים של בחירות במפלגה, בעיריית איסטנבול וברמה הלאומית והבינלאומית. "
מה את יכולה לספר על המשפחה?
"יש להם ארבעה ילדים, 2 בנים ושתי בנות. לפי דיווחים בעיתונות, ארבעתם זכו להשכלה אקדמית במוסדות עלית, ובכלל זה בארה"ב ובבריטניה, במימון של חבר משפחה עשיר. "הבן הבכור, אחמת בוראק, בן 45, הוא איש עסקים עשיר שמתמחה בסחר ימי. ב-1998 היה מעורב בתאונת דרכים באיסטנבול, שבה נהרגה זמרת טורקיה מוכרת. במשפט קיבל גזר דין קל , שגם הוא הוסר לאחר מכן. שמועות דיברו על כך שהוא נהג ללא רישיון ושהאב, שאז שימש כראש עיריית איסטנבול, הפעיל את כובד משקלו על תהליך החקירה והמשפט.
"הבן השני הוא נג'מטין בלאל, בן 43, כלכלן בהכשרתו ממוסדות יוקרתיים בארה"ב. הוא עבד זמןמה בבנק העולמי ולפני כמעט 20 שנה הקים עסקים של סחר ימי בתורכיה. שמו נקשר בסקנדל השחיתות ב-2013, כשהמשטרה פשטה על מספר בתים של בכירים במערכת הכלכלית הטורקית, וברובם קרובים למפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן. הטענה היתה, כי נמצאו סכומי כסף עתק במזומן וכי המדובר בניסיון לעקוף את מגבלות הסחר על איראן.
"הבת אֶסרה, בת 41. היא סוציולוגית בהכשרתה. נשואה לראת אלבייראק, איש עסקים ונציג איסטנבול בפרלמנט, ומקורב לארדואן. הוא שימש בשר האנרגיה ומשאבי הטבע ובהמשך כשר האוצר, והוביל מדיניות כלכלית שתאמה לתפיסת העולם של ארדואן. בזמנו היו מי שחשבו שארדואן מכין אותו כממשיך דרכו, אך ב-2020 הוא התפטר, בשל מה שהוסבר באופן רשמי מסיבות בריאותיו, ומאז ניכר שהוא זז / הוזז הצידה מבחינה פוליטית.
"הבת הרביעית היא סוּמֶיֶה, בת 39, "אקטיביסטית, ומבין ארבעת הילדים של ארדואן היא זו שמעורבת ישירות.היא שימשה יועצת של אביה. נשואה לסלצ'וק בירקתאר, מהנדס שמוביל פרויקטים של תכנון ובניית כתב"מים ומל"טים בטורקיה. לפי פרשנים תורכים שעוקבים אחרי התפתחות יחסי הכוחות במפלגה, הוא כרגע אחד המועמדים הבולטים לרשת את ארדואן במפלגה ולטענתם יש קמפיין שקט שנועד לבנות את שמו ומעמדו.
"כל המשפחה, כולל מחותנים, מעורבים בפוליטיקה באופנים שונים, רשמיים ומרומזים. למשל, אמינה ושתי בנותיה וכלותיה מצולמות תמיד עם מטפחות שיער. אמינה מופיעה תמיד לצד בעלה, ושניהם יחד דואגים לשדר מסר לעם הטורקי, שהם לא מערביים. למשפחה יש בתים ו-וילות במקומות שונים בעולם. "
לדברי שפר-מוסנזון, ארדואן היה מאוד מוצלח בראשית הקדנציה שלו, ותחת שלטונו, המעמד הבינוני התחזק מאוד. אלא שבחמש השנים האחרונות, המצב שונה: "יש משבר כלכלי, אינפלציה גבוהה, בשיעור של 70%-80%. זה משפיע על רמת החיים היומיומית. " בין היתר, היא אומרת, טורקיה נחלשה בשל שחיתות. "יש העדפת מקורבים למינויים למשרות חשובות. היה לא מזמן סיפור הזוי על מישהי צעירה שארדואן מינה להיות נגידת הבנק הלאומי . חודשים ספורים אחרי זה היא עזבה. גם לתפקיד שר האוצר ולתפקידים בכירים נוספים בכלכלה, הגיעו אנשים לא מתאימים, נלקחו החלטות מוטעות לגבי ריבית. ארדואן לא משתמש בכלי הריבית מסיבות דתיות, וזה פעל לרעתה של תורכיה . הוא גם נכנס למלחמת סחר מול טראמפ, מה שעוד החליש את טורקיה". קדנציה אחרונה
מזה שנים שמסתובבות שמועות לגבי מצבו הבריאותי של ארדואן. כך למשל, מספרת שפר-מוסנזון, נראו סרטונים שהראו שהוא במצב בריאותי לא טוב כביכול, אך נכון לעכשיו, היא אומרת, הוא נראה מאושש יותר.
ארדואן אמר באחרונה, כי אינו מתכוון להתמודד בבחירות הבאות (הצפויות להתקיים בעוד כארבע שנים), אך קשה לדעת אם כך יהיה.
בכל אופן, מי שצפויים להתמודד מולו, אומרת שפר-מוסנזון, הם שר הפנים, סולימאן סוילו ,ושר החוץ, האקאן פידאן, המוכר לישראל גם בתפקידו הקודם כמי שעמד בראש ארגון הביון התורכי. שם נוסף, שחוזר על עצמו כבר מספר שנים, הוא ראש עיריית איסטנבול, אקרם אימאמאולו. שפר-מוסנזון: "ארדואן עצמו עשה את המסלול הזה, כשהתחיל כפוליטיקאי מקומי, ראש עירייה מוצלח ואח"כ עבר למסלול הארצי. אימאמאולו הוא חילוני, ליברלי מארדואן, אם כי הכל יחסי. גם תחתיו, אני לא בטוחה שנראה מצעדי גאווה באיסטנבול, אך אפשר להניח כי מבחינה פוליטית, המשחק הדמוקרטי ייעשה בצורה הרבה יותר מוקפדת".
ינרוג'ק חושב, שלמרות המפלה שנחל ארדואן בבחירות לרשויות המקומיות, הוא עדיין שומר על כוחו. "יש לו את כל הסמכויות שבעולם, אין איזה גורם שיכול לערער עליו. יש לו רוב בפרלמנט, ואת רוב השופטים הוא יכול למנות בעמו. לפי החוק התורכי, זו הכהונה האחרונה שלו, אך אם יהיו בחירות מוקדמות הוא ייחשב כאילו לא סיים את הקדנציה, ואז יוכל להתמודד שוב.
"אני במקום ארדואן, הייתי מכריז על בחירות ב-2026. הוא יוכל לקבל לזה את התמיכה של חברי הפרלמנט, אם ייתן להם מה שהם דורשים".
והוא רוצה את זה, להתמודד שוב?
"חד משמעית".
למרות מצבו הבריאותי, שלפי השמועות פחות טוב?
"כבר כל כך הרבה מדברים על בריאותו , על כך שהוא נחלש. הוא עדיין איתנו ואני סבור שימשיך להיות איתנו לעוד שנים רבות".
והדאגה לעם הפלסטיני, זה אמיתי, או שזה פייק? זה באמת מפריע לו?
"זה באמת באמת מפריע לו". "ארדואן מדבר על הנושא הפלסטיני לאורך שנים", אומרת גם שפר-מוסנזון. "הדאגה לפלסטינים היא בהחלט סנטימנט אמיתי שקיים אצל טורקים רבים, גם אצל אלה שהם לא בהכרח תומכיו של ארדואן. קולגה טורקי אמר לי לפני 15 שנה, שכשהוא רואה חייל ישראלי עוצר אישה מבוגרת במחסום, הוא רואה את סבתא שלו. הם רואים איזו מחוייבות, אחריות כלפי הפלסטינים, רואים בהם כנתינים שהם צריכים לעזור להם, ורואים בעצמם כמעין אח גדול".
- 10.לחרבן עליו יהיה המעשה הנכון ביותר (ל"ת)הברבור הירוק 28/04/2024 11:25הגב לתגובה זו
- 9.מוסלמי זה מוסלמי. רק הרס והרס (ל"ת)שי.ע 28/04/2024 10:01הגב לתגובה זו
- 8.שוקי 28/04/2024 09:33הגב לתגובה זועוד החלטה שגויה של נתניהו והדתיים?
- 7.תנהג כסמרטוט ינגבו בך תנהג כמנצח יכבדו אותך (ל"ת)ילדי ישראל 28/04/2024 09:31הגב לתגובה זו
- ואגב "סמרטוט" 28/04/2024 10:03הגב לתגובה זושל אישתו...אז אולי יש צ'אנס
- 6.סוף כל דיקטטור... לתלייה!! (ל"ת)28/04/2024 09:19הגב לתגובה זו
- סוף כל טיפש לשכחה (ל"ת)זבלני 28/04/2024 12:54הגב לתגובה זו
- 5.ארדואן ? דואג לפלשתיניים? הצחקתם אותי (ל"ת)משקיע 28/04/2024 08:51הגב לתגובה זו
- יש לך ודאי ידיעה שארדואן גילה רק לך (ל"ת)זבלני 28/04/2024 12:55הגב לתגובה זו
- משקיע 28/04/2024 14:59כשהפלשתיניים נטבחו בסוריה, רדואן דואג רק לתהילה של עצמו
- 4.יוני 28/04/2024 07:55הגב לתגובה זולמה לא להוסיף עוד שם ???
- 3.א-ב 28/04/2024 07:10הגב לתגובה זוביבי זו הבעיה. לא טורקיה לא ארה"ב לא סעודיה ולא האיחוד האירופי. לא בן גביר לא סמוטריץ לא אמסלם לא דיכטר ויתר האפסים מלחכי פנכה ששורצים במפלגת הליכוד. ביבי הסיכון הגבוה ביותר לבית השלישי.
- 2.מאחל לארדואן עד 120(אחוז אינפלציה בשנה ) - אמן (ל"ת)כלכלן 27/04/2024 23:17הגב לתגובה זו
- אצלנו 28/04/2024 09:20הגב לתגובה זואינפלציה 20% חודשי ב 1983 ,אלו איחולים!
- 1.חיים 27/04/2024 22:07הגב לתגובה זולא רק לא לבקר שם לא קונים תוצרת טורקיה לבדוק טוב את התוית.
- שפרה 28/04/2024 09:31הגב לתגובה זולא מסוגלת להפסיק לאכול אותו
- כן תפסיקי 28/04/2024 10:04הסוכרת