שינוי כיוון? הרגולטור הסיני אישר לחברת טכנולוגיה לצאת להנפקה בארה"ב

אחרי שלחצים רגולטורים הביאו למחיקה מהמסחר בארצות הברית של שורה של מניות טכנולוגיה סיניות, חברת הנהיגה האוטונומית Pony.ai זכתה לאישור, שעשוי לפתוח את הדלת בפני חברות טכנולוגיה סיניות לאחר "תקופת יובש" של יותר משנתיים
 | 
telegram
(1)

בשלוש השנים האחרונות חברות הטכנולוגיה הסיניות הפועלות מעבר לים אכלו מרורים, בעיקר בשל הלחצים הרגולטורים שהופעלו עליהם מצד הממשל בבייג'ינג. כעת ייתכן ואנחנו עדים לשינוי כיוון, לאחר שהיום אישר הרגולטור הסיני לחברת הנהיגה האוטונומית Pony.ai, לרשום את מניותיה למסחר בארצות הברית. מה שעשוי לפתוח את הדלת בפני חברות טכנולוגיה סיניות נוספות שיבקשו לקיים הנפקה ראשונים בבורסה בניו יורק, לאחר תקופה של יותר משנתיים.

על פי הדיווחים של הוועדה לפיקוח ניירות ערך בסין, Pony.ai מתכוונת למכור עד 98 מיליון מניות כחלק מההנפקה הראשונית שלה בנאסד"ק או בבורסת ניו יורק. זאת לארח שבסוף השבוע הרגולטור הסיני הממונה על ניירות ערך הודיע כי בכוונתו לתמוך ברישום של חברות טכנולוגיה בחו"ל. זאת לאחר שבשנת 2021 פצחה במתקפה רגולטורית חסרת תקדים כלפי החברות הסיניות הנסחרות בארה"ב, מה שהביא להאטה ולאחר מכן להפסק בהנפקת מניות טכנולוגיה סיניות בארצות הברית.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

Pony.ai, שנוסדה ב-2016, מפתחת ומפעילה ציים לנהיגה עצמית בארה"ב ובסין, כשהמרכז הראשי שלה נמצא בפרמונט, קליפורניה. החברה נתמכת על ידי יצרנית הרכבים היפנית טויוטה (Toyota), שהשקיעה בה במהלך 2020, 400 מיליון דולר בשנת 2020, וקרן ההשקעות הסעודית נאום (Neom). שווי החברה בסבב הגיוס האחרון שנערך בשנה שעברה, בהובלת קרן ההשקעות הסעודית עמד על כ-8.5 מיליארד דולר.

בצורת של יותר משנתיים

לשווקים בארה"ב היסטוריה ארוכת שנים עם חברות סיניות, מאז שאלו שהחלו למכור תעודות פיקדון אמריקאיות (ADR), ניירות ערך המאפשרים לחברות זרות לקיים מסחר במניותיהן בארה”ב, אי שם בשנת 1993. מאז, חברות סיניות גייסו יותר מ-100 מיליארד דולר בבורסות בארה"ב, כולל רוב תעשיית הטכנולוגיה של המדינה. מדמה שנעצרה כמעט לחלוטין במהלך המחצית השנייה של 2021, עת החליט הרגולטור הסיני להצר את צעדיהם של החברות הטכנולוגיות שנסחרו בבורסות מחוץ למדינה.

ביוני 2021 יצאה חברת הנסיעות השיתופיות הסינית דידי להנפקה ראשונית בארצות הברית לפי שווי של 4.4 מיליארד דולר, למורת רוחו של הממשל הסיני. בתגובה הרגולטורים במדינה, שנכשלו בניסיון לעצור את ההנפקה, פתחו בחקירה בנוגע לאיסוף ולשימוש שעשתה החברה במידע אישי. חקירה שהביאה לבסוף למחיקת אפליקציית החברה מהחנויות במדינה, ולהשטת קנס עתק  של יותר מ-8 מיליארד יואן (1.1 מיליארד דולר). מה שאילץ את דידי למחוק את מניותיה מהמסחר בחלוף מספר חודשים.

על פי ההערכות, מאז החלה המתקפה הרגולטורית של הממשלה על המגזר לפני יותר משנתיים, חברות הטכנולוגיה הגדולות בסין השילו יותר מטריליון דולר מערכן, שווה ערך לכלכלת הולנד,. כאשר מלבד דידי שורה של ענקיות טכנולוגיה סבל מנחת זרועם של הרגולטורים הסיניים, וביניהם עליבאבא שבמהלך נובמבר 2020 ביקשה לצאת להנפקת ענק ראשונית (IPO) בהונג קונג, בהיקף של 37 מיליארד דולר. במה שבדיעבד התברר כסנונית הראשונה, בכל הקשור למתקפות הרגולטורית כנגד חברות הטכנולוגיה הסיניות. בין החברות הנוספות ניתן למנות את ענקית הטכנולוגיה טנסטנט, ענקית משלוחי המזון הסינית Meituan, מנוע החיפוש Baidu ואתר המסחר JD.com.

כתוצאה מהצעדים הנוקשים, מאז תחילת 2022, נרשמה רק הנפקה סינית אחת בארה"ב, בה גוייסו יותר מ-100 מיליון דולר. לצורך השוואה במהלך שנת 2021, יותר מ-12 חברות טכנולוגיה סיניות גייסו יותר מכפול מהנתון הזה. Pony.ai עצמה שקלה לרשום את מניותיה למסחר בארצות הברית במהלך שנת 2021, אך ברחה להשהות את התוכניות בעקבות המהלכים של הרגולטור. כעת תקווה החברה, כי ההנפקה של מניותיה תצלח ותפתח את הדלת עבור חברות טכנולוגיה סיניות נוספות.

שוק ההנפקות מתחמם

שנתיים קשות מאד עברו על שוק ההנפקות הראשוניות בארצות הברית, מבלי קשר לצעדים מצד הרגולטורים הסיניים. לאחר שנת שיא במהלך 2021, האינפלציה הגואה ועליית הריבית דחקו את המשקיעים מנכסים טכנולוגיים, והביאו ל"תקופת יובש" בכל הקשור להשקעות בטכנולוגיה הן בשווקים הציבוריים והן הפרטיים. בשבועות האחרונים נדמה שהשוק חוזר להראות סימני חיים, הודות להנפקות המוצלחות של אסטרה לאבס ורדיט.

מי שהייתה ראשונה לקפוץ אל המים הייתה חברת השבבים אסטרה לאבס (Astera Labs), שבין מייסדיה נמנה היזם הישראלי הוותיק אביגדור וילנץ, שהנפיקה את מניותיה לפי שווי של 4.5 מיליארד דולר. ביום המסחר הראשון שלה, לפני קצת יותר מחודש, זינקה מניית החברה ב-72%, ומאז הספיקה יותר מלהכפיל את מחירה, והיא נסחרת כעת לפי שווי של 11.15 מיליארד דולר.

יום למחרת יצאה לדרך ההנפקה המתוקשרת של פלטפורמת הפורומים הפופולארית רדיט (Reddit). מניית רדיט שהונפקה במחיר של 34 דולר למניה, אשר שיקף לה שווי של כ-6.5 מיליון דולר, הסתפקה בעליות שערים צנועות יותר. מאז ההנפקה קפצה מניית החברה בכ-24% והיא נסחרת נכון לכתיבת שורות אלו במחיר של 42 דולר למנייה, המשקפים לה שווי שוק של כ-6.95 מיליארד דולר.

המומנטום של החברות הטכנולוגיות נמשך, כאשר בשבוע החולף הנפיקה חברת השיווק הדיגיטלי איבוטה (Ibotta) את מניותיה. מחיר המניה בהנפקה עמד על 88 דולר, גבוה מהטווח אותו הציעה החברה שעמד על 76-84 דולר למניה. מאז, הספיקה מניית החברה לקפוץ בכ-25%, והיא נסחרת כעת במחיר של 109.9 דולר, המשקף לה שווי שוק של כ-2.97 מיליארד דולר. מחר צפויה להצטרף אליה חברת אבטחת המידע רובריק (Rubrik), שתבקש לגייס סכום של עד 713 מיליון דולר. על פי הדיווחים, החברה זכתה לביקושים חסרי תקדים למניותיה, המהווים פי 20 ביחס לכמות המניות אותן היא מציעה - 23 מיליון מניות.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    אמריקאים לא קונים מניות סיניות במיוחד חברת data
    דני 24/04/2024 18:03
    הגב לתגובה זו
    1 1
    ai data שאוספת נתונים מי רוצה לקדם דבר כזה בארה"ב אחרי שהסינים אסרו את זה בסין לחב אמריקאיות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות