מה הפד' יעשה? "סיכוי טוב שהאינפלציה תאט בחודשי הקיץ"

בבנק השוויצרי יוליוס בר לא צופים הורדת ריבית לפני חודש ספטמבר; גם בבית ההשקעות מיטב פסימיים: "הפד' צריך דווקא להגביר מידת הריסון, אך הרף לחזור לעליית הריבית גבוה מאוד ולא עומד על הפרק להערכתנו"; וגם - מה יקרה לתשואות האג"ח?
 | 
telegram
(1)

הערב בשעה 21:00 (שעון ישראל) יפרסם הפד' האמריקאי את החלטת הריבית כאשר הצפי בשווקים הוא להשאר הריבית על כנה ברמה של 5.5%. דבריו של היו"ר ג'רום פאוול מיד לאחר פרסום ההחלטה ירכזו במידה רבה את תשומת הלב של המשקיעים בציפייה לשמוע כיצד מתרשם הפד' מהשליטה באינפלציה ומתי הוא צופה הורדת ריבית. גם תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב מושפעות מהריבית במשק כאשר האג"ח ל-10 שנים נסחר כיום בריבית של 4.68% שצפויה לעלות בקרוב ככל שהפד' לא יודיע על הפחתת הריבית".

"נתון התמ"ג האחרון בארה"ב ירד בחדות ל-1.6% ברבעון הראשון של 2024 מ-3.4% ברבעון הקודם. במקביל, הצריכה עלתה ב-2.5% וההוצאות על השקעות עלו ב-5.3%. כל הנתונים הם שיעורי צמיחה שנתיים מרבעון לרבעון. חלק מהביקוש המקומי החזק הזה נענה על ידי חיסול מלאי ועלייה חדה בייבוא. שתי המגמות הללו מורידות את קצב צמיחת התמ"ג בכלכלה האמריקאית", אומר דיוויד קוהל, הכלכלן הראשי בבנק השוויצרי יוליוס בר.

לדבריו, "העלייה החזקה מהצפוי במחירים לצרכן בחודשים האחרונים כבר הצביעה על ביקושים גבוהים מתמשכים, והביאה להתאמה בציפיות הריבית. בשווקים הפיננסיים צופים רק הורדת ריבית אחת על ידי הפד' השנה. ועדת השוק הפתוח של הפד' (FOMC) צפויה להותיר השבוע את הריבית בטווח של 5.25%-5.5% ולדבוק במסר שהיא זקוקה לראיות נוספות לכך שהאינפלציה חוזרת ליעד האינפלציה של 2%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ברבעון הראשון עלו המחירים בקצב שנתי של 3.7%, לאחר עלייה 2% בלבד ברבעון הקודם. זה שולל את האפשרות של הורדות ריבית בארצות הברית בעתיד הקרוב. למרות זאת, אנו רואים סיכוי טוב שהאינפלציה תאט בחודשי הקיץ, מה שיאפשר לפד' להקל במדיניות מוניטרית בישיבת ה-FOMC בספטמבר. אם שיעורי המדיניות יישארו גבוהים יותר למשך זמן רב יותר, תשואות האג"ח צריכות ללכת בעקבותיהן. אנו מעדכנים את התחזית לשלושה חודשים לתשואת אג"ח ממשלת ארצות הברית ל-10 שנים ל-4.75% וצופים ירידה מתונה בלבד ל-4.6% בעוד 12 חודשים".

כפיר פלג, מנהל השקעות בקרנות הנאמנות של מגדל שוקי הון, מתייחס לשינוי המהיר והחד שנרשם גם בציפיות השוק וגם בהערכות הפד' עצמו בקשר לכיוון הריבית בשוק האמריקאי עד כה ובהמשך השנה. לדבריו, "הנתונים המגיעים מהשוק האמריקאי בחודשים האחרונים שינו את הנחות העבודה. על רקע נתונים כלכליים חלשים יחסית שפורסמו בקשר לכלכלה האמריקאית בסוף השנה שעברה, הציפיות בשוק היו ל-5-6 הורדות ריבית שיירשמו במהלך 2024, והפד' דיבר על 3 הורדות ריבית במהלך השנה. אולם מתחילת השנה ועד כה, הנתונים הכלכליים הקשורים לכלכלה האמריקאית מעידים על עוצמה, וכך, לאחר שכבר שליש משנת 2024 מאחורינו, הציפיות השתנו לחלוטין וכעת הצפי בשוק הוא ל-1.5 הורדות ריבית – משמע, צפי להורדת ריבית בטווח של 0.25%-0.5% בלבד עד סוף השנה. גם בפד' כבר מבינים שלא יהיו השנה כנראה 3 הורדות ריבית, וההערכות הנוכחיות שם מכוונות לכ-2 הורדות ריבית בלבד".

בין נתוני השוק האמריקאי ששינו את הציפיות בקשר לריבית מזכיר פלג את מדד המחירים לצרכן הכללי, ומדד הליבה, שנמצא ברמה גבוהה יחסית, לצד שיעורי אבטלה הקרובים לרמות שפל, גיוסי עובדים בהיקפים נרחבים ושכר שעתי גבוה. כל אלה יחד, לדבריו, "מובילים לכך שהכלכלה האמריקאית מפגינה עוצמה, מה שמאפשר לה להמשיך ולהתקדם. עניין זה מעורר חשש בקרב ראשי הפד' ולפיו הורדת ריבית מוקדם מידי, כאשר הכלכלה חזקה, עלולה לגרום להגברת הפעילות הכלכלית של הצרכנים ועלולה ללבות את האינפלציה שיכולה להתפרץ שוב – מה שידרוש מהפד' להעלות את הריבית בחזרה, כך שבינתיים הוא ממתין. הצפי כיום בשוק הוא שהורדת הריבית הראשונה בשוק האמריקאי תירשם רק ברבעון הרביעי של השנה – תסריט שנראה רחוק מאוד מהמציאות רק לפני פחות מחצי שנה".

גם אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, התייחס בסקירתו השבועית להחלטת הריבית של הפד' ואמר כי "אחרי נתוני הצמיחה והאינפלציה, הציפיות לריבית הפד' בסוף השנה עלו ל-5.04% לעומת הריבית הנוכחית ברמה של 5.37% ומגלמות מעט יותר מהורדת ריבית אחת. כרגע אין בסיס לפד' להתקדם לקראת הורדת הריבית, לא מבחינת הפעילות הכלכלית ולא מבחינת האינפלציה.

"הפד' צריך דווקא להגביר מידת הריסון, אך הרף לחזור לעליית הריבית גבוה מאוד ולא עומד על הפרק להערכתנו. הדרך של הבנק המרכזי להתמודד עם המצב תהיה להקשיח המסרים "הנציים" בישיבתו השבוע, כפי שכבר התחילו לעשות לאחרונה הדוברים שלו כולל הנגיד. המטרה תהיה לרסן את התנאים הפיננסיים בפרט באמצעות עליית התשואות של האג"ח הממשלתיות, בעיקר הארוכות. מבחינת הפד' השוק לא צריך לצאת מישיבת הריבית עם "תחושת הקלה", כפי שקרה פעמים רבות בשנה האחרונה. שורה תחתונה: הסיכון לעליית התשואות הארוכות בארה"ב עדיין גבוה יחסית ומצדיק החזקת מח"מ בינוני בתיק האג"ח, למרות הציפיות שלנו לירידה בריבית בישראל".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    כשמכפילים את כמות הכסף - אין עוד משמעות לכלי הריבית
    דר' דום 01/05/2024 13:58
    הגב לתגובה זו
    0 1
    כמות הכסף גדלה פי 4 מ2008 עד 2020, ואז עוד הוכפלה במכה אחת עם פרוץ הקורונה. זו הסיבה שאינפלציית הליבה היא דביקה ולא תדעך במשך שנים ארוכות, בלי קשר לריבית. בטח שמתם לב שהמשק האמריקאי על סטרואידים (אבטלה בשפל היסטורי, צריכה חזקה, נדל"ן בועתי) ובזמן זה הצמיחה מגמגמת. ככה זה כשלוקחים מנת יתר. הריבית תעלה ל-7% עד לנקודת קריסה ומשבר אשראי החריף ב95 השנים האחרונות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות