האם המניות הביטחוניות אטרקטיביות?

מרוץ החימוש העולמי - הימשכות המלחמה באוקראינה והחששות שהיא מעוררת בקרב מדינות אירופה מפנים זרקור לחברות ביטחוניות אירופאיות

 | 
telegram

כבר תקופה ממושכת הזירה הגיאו-פוליטית ברחבי הגלובוס מתאפיינת בחוסר יציבות גובר, הגורר עלייה בחוסר היציבות הביטחונית בזירות שונות.

מצב הדברים הנוכחי מוביל רבות ממדינות העולם לפעול להגדלת תקציבי הביטחון שלהן ולהגברת קצב חימוש זרועות הביטחון, במטרה להרחיב את יכולתן להתמודד עם איומים ביטחוניים שונים.

נתונים שהציג המכון הבינלאומי לחקר השלום בשטוקהולם (SIPRI) מראים, כי תקציב הביטחון המצרפי של מדינות העולם הגיע בשנת 2023 לרמת שיא של כ-2.4 טריליון דולר. סכום זה משקף קפיצה של כ-7% ביחס ל-2022 – העלייה השנתית החדה ביותר מאז שנת 2009 המשלימה תשע שנים רצופות של עליה בתקציבי הביטחון של מדינות העולם. ב-SIPRI מציינים כי מגמת העלייה בהוצאות הביטחון בשנה החולפת הייתה רוחבית, וזאת נוכח התדרדרות מצב היחסים הבינלאומיים בזירות השונות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

את מרוץ החימוש העולמי ממשיכה להוביל ארה"ב, עם תקציב ביטחון שגדל בשנה שעברה ביותר מ-2% והגיע אשתקד לכ-915 מיליארד דולר – גדול משמעותית מיתר המדינות, כשהבאה אחריה היא סין עם תקציב ביטחון שגדל בשנה שעברה בכ-6% והתקרב ל-300 מיליארד דולר.

רוסיה ואוקראינה בולטות בהגדלת תקציבי הביטחון
בזירה המקומית, תקציב הביטחון של ישראל קפץ בסיכום שנתי ב-24% והגיע לכ-27.5 מיליארד דולר, נוכח מלחמת "חרבות ברזל" שפרצה באוקטובר האחרון, כשלפי SIPRI הוצאות הביטחון החודשיות עלו מ-1.8 מיליארד דולר לפני פרוץ המלחמה לכ-4.7 מיליארד דולר בדצמבר 2023.

בין החברות הישראליות הבולטות בתעשייה הביטחונית נמנית אלביט מערכות, שעל רקע המלחמה בישראל והמתיחות הביטחונית בעולם סיכמה את 2023 עם שיפור של 8% בהכנסותיה שהגיעו לכ-6 מיליארד דולר, לצד שיא בצבר ההזמנות שלה, שהסתכם בכ-17.8 מיליארד דולר – טיפוס של כ-18% ביחס לשנה קודם לכן.

עוד עולה מנתוני SIPRI כי בסיכום 2023 מי שבלטו מעל כולן בהגדלת תקציבי הביטחון שלהן היו רוסיה ואוקראינה, הנמצאות במלחמה כבר יותר משנתיים.

בדרך כלל מי שמרכזות את מרבית העניין בתחום התעשיות הביטחוניות הן הענקיות האמריקאיות, דוגמת Lockheed Martin, Northrop Grumman, Boeing ו-General Dynamics.

מניות החברות הביטחוניות האירופאיות מטפסות
אולם המלחמה באוקראינה, המתארכת מעבר לצפוי ואשר סיומה לא נראה באופק בשלב הנוכחי, מפנה זרקור לפעילות חברות התעשיות הביטחוניות באירופה, אשר נהנות מההתחמשות המואצת של מדינות היבשת, החוששות מהתרחבות האיומים האפשריים עליהן, בעיקר מצידה של רוסיה.

מגמה זו הובילה לתקציבי שיא בתחום הביטחון ביבשת אירופה בהיקפים שלא נראו מאז המלחמה הקרה והצטברו בשנה שעברה לכ-390 מיליארד דולר.

ההזמנות הנערמות לציוד ביטחוני, מערכות הגנה והתקפה ומגוון חימושים כבר באים לידי ביטוי בצבר ההזמנות הגדל של חברות התעשיות הביטחוניות באירופה.

אותן מגמות משתקפות גם בביצועי מניות הענף, בראשן מניות של חברות התעשיות הביטחוניות האירופאיות, שמתחילת 2022 מציגות זינוקי ערך מרשימים המגיעים בחלק מהמקרים לתשואות תלת-ספרתיות.

נתייחס בקצרה לכמה מהחברות הביטחוניות הבולטות באירופה:
BAE SYSTEMS – חברה בריטית המפתחת, מייצרת ותומכת במגוון תעשיות ביטחוניות. החברה מייצרת מטוסי קרב, כגון הטורנדו והטייפון המתקדם, ספינות טילים, צוללות, מערכות ראדאר, תקשורת, אלקטרוניקה, מערכות נשק מונחות ועוד, למדינות שונות ברחבי העולם. בסיכום 2023 הציגה BEA SYSTEMS הכנסות שחצו רף של 23 מיליארד פאונד, והצפי הוא כי בשנת 2024 הכנסותיה יצמחו בשיעור דו-ספרתי. צבר ההזמנות של החברה הבריטית זינק בשנה האחרונה ל-70 מיליארד פאונד.

RHEINMETALL AG – חברה גרמנית המתמחה בייצור רכבים צבאיים, נגמ"שים, טנקים, תותחים, מנועים לטילים, תחמושת, חיישנים ועוד, ובין היתר מייצרת את טנק ה-LEOPARD המתקדם. כ-65% ממכירות החברה מקורן מאירופה והיתר מאזורים שונים בעולם. צבר ההזמנות של RHEINMETALL AG זינק בכ-12 מיליארד יורו בשנה החולפת והגיע ליותר מ-38 מיליארד יורו. לשנה הנוכחית החברה צופה צמיחה של 40% בהיקף הכנסותיה, הודות לגידול המשמעותי הנרשם בתקציבי הביטחון של מדינות אירופה.

SAFRAN SA – חברה צרפתית המפתחת ומספקת מגוון מערכות, ציוד ושירותים לתחום התעופה והביטחון ברחבי העולם. החברה מספקת רכיבי מנועים למטוסים ומסוקים, מערכות הנעה סילוניות, מערכות נחיתה ובלימה, מערכות אופטיות, ציוד ביומטרי ומעקב ומערכות נוספות. קרוב למחצית מההכנסותיה של SAFRAN SA מקורן באירופה, ועל רקע הביקושים הגדלים למוצרים ביטחוניים מצד מדינות היבשת, החברה צפויה לסיים את שנת 2024 עם צמיחה בשיעור דו-ספרתי בהכנסות.

בגרף: עליות הערך במניות חברות הביטחוניות הגדולות מתחילת 2022, מתוך פייננשל טיימס.


הכותב הינו בעל רישיון ניהול תיקים במגדל ניהול תיקי השקעות (1998) בע"מ, מקבוצת מגדל שוקי הון. אין באמור התחייבות להשגת תשואה/רווח ו/או למניעת הפסדים. האמור אינו תחליף לייעוץ/שיווק השקעות, המתחשב בצרכים המיוחדים לכל אדם.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות