מחיר הנחושת בעלייה; מה הסיבות ואיך אפשר "לרכב" על המגמה
בדומה לסחורות אחרות, גם הנחושת נמצאת בחודשים האחרונים במגמת עליות ברורה. ממחיר של כ-3.6 דולר לחוזה באוקטובר האחרון הוא טיפס לשיא של כ-5 דולר כיום. המחיר הוא עבור פאונד אבל כל חוזה הוא למעשה עבור 25 טון נחושת כך שלמעשה מחיר של 5 דולר לחוזה (כפי שהוא מצוטט באתרים השונים) משקף מחיר של 125,000 דולר ל-25 טון נחושת.
למרות העליות של התקופה האחרונה, יש לא מעט אנליסטים המעריכים כי הנחושת צפויה להמשיך ולטפס בשנה הקרובה. זאת, על רקע ביקושים שהולכים וגדלים מצד תעשיות רבות ומגוונות, החל מתשתיות ובנייה ועד לאנרגיות מתחדשות ומכוניות חשמליות.
הנחושת היא מרכיב חיוני בתעשיות הפועלות להפחתת פליטות הפחמן והמלחמה בהתחממות הגלובלית. אז אם התעשייה העולמית מתאוששת ובמגמת התרחבות (וזה המצב כיום) וחברות התשתיות בעולם נאלצות לבצע השקעות נרחבות, אז גם הביקושים לנחושת גדלים והמחיר עולה.
הביקוש לנחושת נחשב באופן נרחב כפרוקסי לבריאות כלכלית, מאחר שמדובר במתכת המשמעת ברכיב העיקרי של מעבר אנרגיה. היא חלק בלתי נפרד מייצור כלי רכב חשמליים, רשתות חשמל וטורבינות רוח, במיוחד כשהכלכלה העולמית עושה שימוש גובר יותר ויותר בחשמל. על פי תחזיות של בנק אוף אמריקה, הביקוש לנחושת מכלי רכב חשמליים ומגזר התחבורה בכללותו אמור לעלות בכ-5% השנה. הנחושת היא גם מרכיב קריטי עבור כבלים בהם עושים שימוש במרכזי נתונים (דאטה-סנטרס), שהתרחבותם תרמה רבות לביקוש לנחושת, על אחת כמה וכמה כאשר התפוצה הגוברת של בינה מלאכותית (AI) מייצרת יותר צורך במרכזי נתונים.
יש אנליסטים המעריכים כי הביקוש לנחושת צפוי להכפיל את עצמו בעשות הקרוב, בעיקר על רקע הרצון לצמצם את פליטות הפחמן. הערכות הרבה יותר שמרניות עומדות על עלייה של כשליש בביקושים. יש אמנם עלייה במיחזור של נחושת מכל מיני מקורות אבל בכדי לעמוד ביעדים האלה חברות הכרייה יאלצו לבצע השקעות בעשרות מיליארדי דולרים (יש מעריכים ביותר מ-100 מיליארד דולר) בשנים הקרובות.
וכמו כל מוצר פיננסי, יש כמובן גם את הסוחרים והמשקיעים שתורמים לביקושים או להיצעים ומשפיעים על המחיר. קשה מאוד להעריך כמובן אם עיקר הביקושים או ההיצעים של הנחושת מגיעים מגורמי תעשייה או מהסוחרים (בעיקר קרנות גידור) בפרק זמן מסוים, אבל יש השפעה של שני השחקנים.
גם המדיניות של הבנקים המרכזיים משפיעה, בעיקר הפדרל ריזרב. הורדות ריבית עשויות להעניק רוח גבית נוספת למחירי הסחורות בכלל ולנחושת בפרט. אבל, כמו שצוין קודם, גם כשהפדרל ריזרב מאותת שתהליך הורדת הריבית מתרחק (כמו שקרה בחודשים האחרונים, לצד עלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב), מחיר הנחושת טיפס.
גורם נוסף שדוחף את המחיר למעלה הוא צד ההיצע שנפגע בשנה האחרונה, שכן חברות כרייה גדולות צמצמו את השקעותיהן בפיתוח מכרות קיימים והקמת מכרות חדשים. בפנמה, למשל, הופסקה הכרייה במכרה Cobre Panama בעקבות פסיקת בית המשפט במדינה, מה שפגע משמעותית בהיצע העולמי של נחושת. חברות נוספות, ביניהן אנגלו אמריקן, הודיעו בשנה האחרונה כי הן יצמצמו את התפוקה השנה ובשנה הבאה. לכן, נוצר למעשה מחסור בנחושת, מה שדוחף את המחיר למעלה.
אבל, צריך לזכור שככל שהמחיר עולה לחברות הכרייה כדאי יותר ויותר לחזור ולהשקיע בפיתוח מכרות. התהליך הזה יוביל להגדלת היצע ומתישהו הביקושים יתאזנו מול ההיצעים. מתי זה יקרה? קשה לדעת.
בכל אופן, אנליסטים בחברת BMI צופים מחיר של 8,800 דולר לטון נחושת השנה ובחברת ANZ צופים מחיר של 8,950 דולר לטון. כלומר, עלייה של קרוב ל-80% לעומת המחיר הנוכחי.
כמובן שהמגמה עלולה להשתנות. קפיצה בקצב האינפלציה שתוביל לעליית ריבית בארה"ב והחרפת המתחים הגיאו-פוליטיים בעולם הם רק שני גורמים שיכולים להביא לשינוי במגמה. ותמיד יש סיכונים שכרגע בלתי אפשרי לראות אותם ויכולים לצוץ בפתאומיות.
אז איך אפשר להשקיע בנחושת?
משקיע פרטי שמעוניין לגוון את תיק ההשקעות שלו עם נחושת יכול לעשות את זה בקלות באמצעות שתי קרנות סל (ETF): הראשונה נסחרת תחת הסימול CPER בוול סטריט והשנייה תחת הסימול COPA בלונדון. הראשונה רשמה עלייה של 26% בחצי השנה האחרונה והשנייה עלתה כ-38% בשישה חודשים.
קרנות נוספות הן COPX המשקיעה בחברות כרייה גדולות ובינוניות בתחום הנחושת ו-COPJ המשקיעה בחברות כרייה קטנות בתחום הנחושת. COPX רשמה תשואה של כ-45% בשישה חודשים ו-COPJ עלתה ב-42% באותה תקופה.
אפשר גם לרכוש מניות של חברות הפועלות בתחום כריית הנחושת, כגון אנגלו אמריקן (סימול AAL בלונדון), פריפורט מקמורן (סימול: FCX), BHP או ריו טינטו (RIO). אבל, צריך לזכור שהחברות האלה כורות לא רק נחושת אלא מינרלים ומתכות אחרות. בנוסף, לכל חברה יש את המאפיינים הייחודיים שלה והן יכולות להיות מושפעות מגורמים כמו איכות ההנהלה, תגלית או אכזבה ממכרה מסוים, עלויות הכרייה ועוד.
עוד אפשרות השקעה היא באמצעות אופציות וחוזים עתידיים על מחיר הנחושת, אם כי היא הרבה יותר מסוכנת ומשקיע עלול למחוק את כספו מהר מאוד אם הוא טועה.
אין באמור לעיל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל קנייה או מכירה של ניירות הערך עם זיקה לנחושת המוזכרים בכתבה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.המלחמות ומרוץ החימוש הגורם העיקרי לעליית המחיר (ל"ת)עושה חשבון 19/05/2024 01:01הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.די מאוחר להכנס, העלייה חדהסווינגר 17/05/2024 18:40הגב לתגובה זו0 0מאוד. אולי כדאי לשקול דגיה בתיקון בסגירת ה"גאפ". עלייה של הר תלול מאוד, לא קורץ.סגור
-
2.מניית נחושת מומלצת על ידי סטיבן קרסעמי 17/05/2024 17:54הגב לתגובה זו0 0TGB Taseko Mines Ltdסגור
-
1.מניית נחושת מומלצת על ידי סטיבן קרסעמי 17/05/2024 17:53הגב לתגובה זו0 1TGBסגור