פריצת הדרך שמזניקה את מניות הבריאות
מה הבשורה שלי לכל מי שחושב שמניות הטכנולוגיה "גמרו"? הן רק בתחילת דרכן. שוב מאמינים שהפד יוריד את הריבית בגלל שמדד המחירים באפריל היה נמוך מהקונצנזוס, ושוב ה-P&S שובר את שיא כל הזמנים. אין לי ספק שאם היו סוגרים את התקשורת לחודש-חודשיים ומבטלים את הקונצנזוס, הזעזועים היו יורדים משמעותית. זה כמובן לא יקרה ולכן המשקיעים צריכים להעביר את תשומת לבם מוול סטריט למיין סטריט ולהיצמד לעובדות בלבד.
שמתם לב מה קרה למניות של איליי לילי (סימול:LLY) ושל נובו-נורדיסק (סימול:NVO) מאז אישרה ה-FDA את התרופות שלהן כתרופה נגד השמנת יתר (Obesity) ביוני 2021? השתיים עלו ב-287% וב-229% בהתאמה לעומת 16.5% שעלה הנאסד"ק. אם תלכו אחורה ליוני 2017, אז התחילו השמועות על ההתקדמות של תרופות האוביסיטי בשתי החברות (שלמעשה התכוונו לפתח תרופות נגד סוכרת), תגלו שהפער מהנאסד"ק גבוה הרבה יותר.
הדברת האוביסיטי אינה רק חלום אדיר לסובלים ממנה, שמספרם עולה על כל מחלה בעולם, אלא בשורה משמעותית גם בתחום הכלכלי. המחיר הכלכלי הגלובלי שב-2020 עמד על 1.96 טריליון דולר, 2.4% מהתוצר הגלובלי, יגיע על פי הערכות ל-2.47 טריליון ב-2025, 2.5% מהתוצר, ל-3.23 טריליון ב-2030, 2.7% מהתוצר ול-4.32 טריליון ב-2035, 2.9% מהתוצר.
נכון לרגע זה אין עדיין תרופה שממגרת את המחלה. שלוש התרופות שכבר אושרו - 2 ללילי ואחת לנובו, אינן ממגרות השמנת יתר, הן רק עוזרות לסובלים הרבים ממנה, כך שחלום מיגורה הפוטנציאלי של האוביסיטי לבדה בהחלט מצדיק הערכה חללית למשקיעים לטווח הארוך של המניות כיום, והסיכוי שזה אכן יקרה תלוי אך ורק בהתקדמות הטכנולוגיה. זה נכון גם למחלות כמו סרטן ומחלות דם ולב, וכמובן החלום הגדול של האנורקסיה המגעילה שלגביה אין אפילו קמצוץ של עזרה לסובלות המסכנות וגם לסובלים שמחליטים להתאבד.
תחשבו מה המשמעות של מיגור המחלות הנ"ל לחברה ולכלכלה ותרומת המיגור לצמיחה הכלכלית, ותבינו מדוע מניות הטכנולוגיה "רק מתחילות" וכל זה רק בתחום הבריאות.
החברה שפרצה דרך לחולי ALS
אציג דוגמה אחת: במוחו של חולה במחלת ניוון השרירים הקשה ALS הושתל בשנה שעברה מכשיר בשם סטנטרוד. זהו מכשיר קטן שמצויד באלקטרודות שיכולות לאתר אותות המגיעים מהמוח ולהמיר אותם לפעולות פיזיות, והכינוי שלו הוא "עמוד שדרה ביוני". ההשתלה של מכשיר כזה למוח, שנעשית באמצעות הזרקתו לווריד דם, דורשת ניתוח מוח מתקדם ומסוכן באמצעות פתיחת הגולגולת. ניתוח כזה וההשתלה לא היו אפשריים בעבר, אבל הטכנולוגיה של היום הביאה למצב שבו המהלך המסובך הזה מתבצע וללא סכנות זיהום. מה שאיפשר זאת הייתה השתלבות הבינה המלאכותית והרובוטיקה במהלך.המכשיר פותח על ידי חברה בשם Synchron שהיא חלק ממספר הולך וגדל של חברות שמנסות לפתח טכנולוגיות שיאפשרו שימוש מעשי בתעשיית ממשקי המוח-מחשב, ה-BCI-Brain-Computer Interface, שמתפתחת במהירות מאז נכנסה הבינה לתעשייה והחברה שבולטת בה היא Neuralink שהקים ומוביל אילון מאסק. Synchron נתמכת על ידי ג'ף בזוס, מייסד אמזון וביל גייטס מייסד מיקרוסופט, והסטנטרוד מאפשר לחולה להקליד על מקלדת באמצעות מחשבותיו בלבד. הדוגמה הזו היא רק אחת משלל השינויים שתמשיך המהפכה הטכנולוגית לייצר, שינויים בכל תחום.
מי שעוקב אחרי הטור הזה יודע שיש לי עניין גדול במה שנקרא "מיגור מחלות מרכז העצבים במוח" שאחראיות לסדרה ארוכה של מחלות נוראיות שעדיין לא נמצא להן מרפא, כמו ALS, אלצהיימר, אנורקסיה, אוטיזם ועוד. השימוש בבינה מלאכותית, ברובוטיקה, בענן וב-IOT פותח אפשרויות חדשות בתחום הבריאות שלא היו קיימות בעבר. חברות וחוקרים מנסים, במשך עשרות שנים, לפתח מכשירים שמפרשים אותות במוח ומתרגמים אותות אלו למילים או לפקודות פיזיות ושאפשר לשתול אותם במוח. ההתקדמות הטכנולוגית מתאפשרת באמצעות פריצות דרך טכנולוגיות, והקצב שלהן הולך וגדל.
כן רבותיי, זה הכול הטכנולוגיה, והתחום הרפואי שבגלל ההתקדמות הטכנולוגית עובר מהפך טוטלי מהווה רק חלק קטן ממה שההתקדמות הטכנולוגית מבטיחה לאנושות בכל תחום. תעיינו למשל בכתבת הוול סטריט ג'ורנל, "העתיד של כל דבר", ותקבלו מושג מה
הפוטנציאל. תבינו למשל מה יקרה לכם בחדר האמבטיה בשנת 2034.
מה שאני מנסה להסביר למשקיעים שחוששים ממפולת או בועה טכנולוגית הוא ש"מפולת" או "בועה" טכנולוגית הם מונחים ששייכים לוול סטריט, לא למיין סטריט. במיין סטריט בוחנים את ההתקדמות למטרה בפועל ובמיין סטריט לא מאמינים שיש סיכוי שמשהו יעצור את השינוי הגדול שמובילה הטכנולוגיה, ובמיוחד לא דורות המילניום וה-X שינהלו את העולם בעשורים הבאים. הזעזועים בוול סטריט הם תוצאה של "הערכות מבוססות חלום", לא של מציאות. משקיע שמחליט להשקיע בחברה כמו NVO או LLY ברמות המחירים הנוכחיות חייב לצלול לנתונים, לבדוק את התחרות, לקרוא הערכות מומחים לגבי העתיד וכו' (הכול זמין ברשת) או להשקיע בסל שמייצג את התחום, ולהפנים שמדובר בהשקעה לטווח הארוך שלאורך זמן תחווה גם ירידות חדות בשל "הערכות מבוססות חלום".
למה מניית CVS מידרדרת?
התקדמות מהפכת הטכנולוגיה משנה סדרי עולם בכל התחומים, והמשקיעים חייבים להיות ערים לאפשרות הזו. הנה דוגמה: חברות שיווק בתחום הבריאות כמו CVS או WBA, מומלצות כהשקעה סולידית של צמיחה והכנסה. אם תבדקו את המניות הנ"ל, תגלו שמאז 2021 הן מידרדרות. משקיע שבודק את הדוחות יגלה שזה קורה למרות שההכנסות של שתי הענקיות מציגות צמיחה נאה בכל שנה, ומה שלוחץ את המניות מטה אלה הירידות החדות ברווחיות התפעולית בעקבות העלייה בהוצאות.אומרים אנליסטים שהחברות תתייעלנה והרווחיות תחזור לעלות כך שכדאי לנצל את הירידות לאיסוף המניות. אבל אחת הסיבות לירידות במניות, שהקונצנזוס משום מה מתעלם מהן, היא ההחלטה של ענקיות תרופות ובראשן איליי-לילי, פייזר, נובו נורדיסק ואחרות להיכנס לתחום השיווק הישיר לצרכן. חברות אלו בונות פלטפורמות שיווקיות של direct-to-consumer medicines platform. LLY כבר מפעילה פלטפורמה כזו לחלק מתרופות העל שלה, והשבוע הודיעה גם פייזר שהיא תפעיל פלטפורמה דומה. זה אומר שחברות כמו CVS תצטרכנה להתחרות ישירות מול יצרניות התרופות. יש משקיעים שחוששים ש-CVS, שמשווקת את התרופה נגד השמנת יתר של LLY, תתקשה לעשות זאת מול האפשרות שלילי עצמה תשווק ישירות לצרכן..
ההתקדמות הטכנולוגית לא רק מקשה על בחירת ההשקעה, היא גם מקשה על בחירת תחום ההשקעה. האם המשקיע בסוללות לרכב חשמלי יכול לבנות על השקעה בחברה שמייצרת סוללות נטו או שהוא צריך לבחון השקעה בטסלה שבהחלט יכולה להתחרות בכל
חברה בתחום?
כל הנ"ל רק מסביר את המעבר המסיבי מהשקעה בבחירת מניות מנצחות להשקעה בקרנות ובסלים מגזריים. הפופולריות ההולכת וגדלה של השקעה בסלי ה-500P&S (כמו ה-SPY שיש רבים כמותו) או בסלי הראסל ובמיוחד בסלים שמציעים ניהול אקטיבי שמאפשר שינוי בהרכב הסל, מוכיחה את "חוכמת ההמון" שמבין שהיכולת למצוא "מניה מנצחת" הולכת וקטנה עם ההתקדמות הטכנולוגית. יש לי חבר בענקית הניהול נכסים בלקרוק (סימול:BLK) שמנהלת כ-10.5 טריליון דולר, שלטענתו דרישת המשקיעים היא להתרכז בסלים לצד בנייה של "פינת חלומות".
ענקית ניהול הנכסים שמאמינה בהודו
חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, בלאקרוק (סימול:BLK) נכנסת להודו. החברה, שמחזיקה ב-40% מסך סלי ההשקעה באיגרות חוב גלובלית, הודיעה שתשקיע במאגר איגרות החוב הממשלתיות של הודו, שהיקפו 500 מיליארד, כ-10 מיליארד באמצעות סלי ההשקעה שלה, וזאת לאחר שבפברואר השנה רכשה אג"ח ב-26 מיליון דולר. "ההחלטה", אמרה מנהלת העסקים של החברה באזור הפסיפיק ואסיה, "באה על רקע מקרו-כלכלי חיובי, כאשר הכלכלה ההודית רואה צמיחה גבוהה, מטבע יציב ותשואות גבוהות יחסית".
לארי פינק. צילום: בלאקרוק יוטיוב
הודו, אגב, "בולטת" עם תשואות גבוהות יותר מכל מדינה אחרת עם דירוג BBB. הודו, כפי שאני כותב מזה כמה שנים, היא זו שתחליף את סין כמרכז ייצור וצריכה גלובלית כאשר כל ההתפתחויות הגלובליות, הפוליטיות והכלכליות תומכות בכך והמשקיעים בהחלט חושבים כך. מדד ה-P&S ההודי (ה-S&P BSE SENSEX) מכה בשנתיים האחרונות את מדד ה-500P&S.
בלאקרוק היא ללא ספק חברת ניהול נכסים יוצאת דופן בהצלחתה. בסוף הרבעון הראשון של 2024 ניהלה 10.5 טריליון דולר לעומת 10 טריליון בסוף 2023 ו-8.59 טריליון בסוף 2022. מדובר בחברה שהוקמה ב-1988 ע"י לארי פינק וקבוצת מנהלים שפרשו מבנק ההשקעות פירסט בוסטון לאחר שהבנק נרכש ע"י קרדיט סוויס. הקבוצה החליטה לפרוש כדי להקים חברה לניהול נכסים עצמאית "בנאמנות וברמת ניהול הגבוהה ביותר". את ההשקעה הראשונית לחברה נתנה חברת הנכסים בלקסטון (סימול:BX) של סטפן שוורצמן שקיבלה 50% בעלות בעבור השקעה ראשונית של 5 מיליון דולר כקו אשראי, מה שהוביל לניהול של 2.7 מיליארד בשנת הפעילות הראשונה. ב-1994 ניהלה בלאקרוק 53 מיליארד ואז פרש שוורצמן ומכר את חלקו לבלאקרוק, "טעות חיי", אמר שוורצמן בריאיון ב-2013.
בלאקרוק הונפקה ב-1999 לפי 14 דולר למניה כאשר בהנהלתה היו נכסים בשווי 165 מיליארד. מה שבאמת משך לקוחות גדולים לחברה הייתה תוכנת האלדין לניהול סיכונים פיננסיים, שפותחה במשך 6 שנים ושב-1994 הפכה לתוכנת הניהול של ג'נרל אלקטריק קפיטל שכיום מנהלת נכסים של מעל 25 טריליון דולר.
לאחר ההנפקה התחילה החברה במסע צמיחה מהיר שהתבסס על צמיחה אורגנית לצד רכישות מוצלחות. במאי 2009 בחר משרד האוצר האמריקאי את שירותי החברה כדי לנתח, לפתור את הבעיות ולתמחר מחדש את הנכסים הרעילים שהיו בבעלות חברות כמו בר סטרנס, ענקית הביטוח AIG, ענקית המשכנתאות פרדי מק, מורגן סטנלי וחברות פיננסיות אחרות שנפגעו ממשבר החוב של 2008. בנוסף איפשר הפדרל ריזרב לבלקרוק לפקח על הסדר החוב בסך 130 מיליארד דולר של בר סטרנס ו-AIG. כתוצאה מהצלחת המשימה הפכה החברה ב-2009 למנהלת הנכסים הגדולה בעולם. בתחילת 2010 רכשה החברה את חברת ניהול הקרנות של הבנק ברקליס בתמורה ל-20% מהחברה, אז ניהלה החברה 2.7 טריליון דולר.
בלאקרוק מספקת כל שירות וכל מכשיר השקעה בשוק ההון. בשנת 2023 עמדו הכנסות החברה על 17.9 מיליארד דולר ורווח למניה של 37.8 דולר, כאשר התחזית ל-2024 היא הכנסות של 20.23 מיליארד ורווח למניה של 46.8 דולר, כלומר, המניה נסחרת לפי מכפיל 2024 של 17 לערך. ב-2023 התחלקו ההכנסות כדלקמן: 38.7% מהשקעות במניות, 19.7% מאיגרות חוב למיניהן, 12.4% מהשקעות אלטרנטיביות, 8.8% מייעוץ, 7.7% מהנפקות, 7.6% מהשקעות במכשירים מעורבים, והיתרה משונות. קונצנזוס האנליסטים ממליץ בקנייה כאשר מחיר המטרה עומד על 910.3 דולר. לארי פינק מוביל את החברה כיו"ר ומנכ"ל מאז ההנפקה. בנק ההשקעות מורגן סטנלי הוציא מחקר על החברה בשבוע שעבר עם המלצת "קנייה" ומחיר יעד של 1025 דולר. למי שמעוניין צירפתי מחקר על הקבוצה.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
20.שלמה גרינברג מה דעתך על נייס האם הירידות לא היודניז 19/05/2024 17:05הגב לתגובה זו0 0מוגזמות. היא חברת דגל ישראלית שמוכיחה את עצמה קרוב ל 30 שנה תחת הרבה מנכלים טובים שהיו לה כולל ברק שהודיע על פרישה. האם זו לא הזדמנות לקנות אותה בזול. לא היו הרבה הזדמניות כאלה לאורך כל השנים שלה בשוק ההון. חוץ מהנפילות בעולם ב 2000 ו 2008.סגור
-
אני חושב שנוצרת הזדמנות מעניינתשלמה גרינברג 20/05/2024 17:22הגב לתגובה זו1 0נכון עילם עוזב אבל ישאר בחברה עד אמצע 2025 ולדעתי יבחר מנכ"ל מתאים עד אז. אני אומנם לא חשבתי שיעזוב אבל זכותו לעשות זאת. מבחינת הביזנס איני רואה בעיה אבל הייתי ממתין לראות מי המחליףסגור
-
19.מה לגבי enlv?גידי 19/05/2024 14:31הגב לתגובה זו0 0אשמח להתייחסות שלך למנייה, הייתה הבטחה גדולה,סגור
-
18.מניית נייסשמואל 19/05/2024 14:03הגב לתגובה זו0 0אתה עדיין חושב שכדאי להשקיע בהסגור
-
17.חברות ליצור נשק .שלמה אפשר?שמואל 19/05/2024 09:01הגב לתגובה זו0 1אפשר לשמוע את דעתך בהושא .ומב החברות הנובילטתסגור
- טען עוד
-
16.היי שלמה מה שלומך ? אפשר כמה מילים מיצדך על BMY ? (ל"ת)ישראל 19/05/2024 08:37הגב לתגובה זו0 0סגור
-
15.מחירי המניות הן תוצאה של מונופוליםעושה חשבון 18/05/2024 21:28הגב לתגובה זו0 0בצד המשקיעיםניש קרנות ענק שהתאגדו לקרטל לא מוכרז ומריצים מניות של קרטלים טכנולוגים ורפואים . זאת לצד עצימת עין של הרגולטור לא להגביל את המחיר שהקרטל גובה ומנגד לחסום תחרות (מתוקף פטנט וכו)סגור
-
הייתי שמח אם תציין שם אחד (ל"ת)שלמה גרינברג 19/05/2024 10:55הגב לתגובה זו1 0סגור
-
14.אסתי לאודרקובי 18/05/2024 18:52הגב לתגובה זו0 0פעם כתבת שלעולם לא תמכור את המנייה.האם לאחר השחיטה במניעת את עדיין עומד מאחורי האימרה הזאת?סגור
-
13.שלמה-מכיר את PFE ?דב 18/05/2024 14:45הגב לתגובה זו1 0יש סיכוי שנראה כתבה עליה? נראית לי אטרקטיבית כעת.סגור
-
הייתה כתבה לפני שבועיים (ל"ת)שלמה גרינברג 18/05/2024 17:19הגב לתגובה זו1 0סגור
-
12.בקושי זזהABT 18/05/2024 11:40הגב לתגובה זו0 0TAKEDA???סגור
-
11.מענייןשמואל 18/05/2024 09:56הגב לתגובה זו0 1תודה.סגור
-
10.כרגיל מעניין לינימרוד 17/05/2024 17:51הגב לתגובה זו4 0שלמה מתי תכתוב על טכנולוגיה רפואית. יש התפתחויות מעניינות בתחוםסגור
-
זה הרי הנושא העיקרי שלי מזה 30 שנים פלוס (ל"ת)שלמה גרינברג 18/05/2024 17:21הגב לתגובה זו1 0סגור
-
9.נראה לי שבעתיד טבע תפתח תרופהרפאל 17/05/2024 17:15הגב לתגובה זו0 1מאמין שטבע תפתח בעתיד תרופה למחלה...אמן...סגור
-
8.בריינטרום ...bcliלשלמה 17/05/2024 16:58הגב לתגובה זו1 0האם גם bcli ...ברשימה לאחר כל כך הרבה שנים ? ומה לדעתך שסוף סוף תקבל אישור FDA . תודהסגור
-
7.תודה רבה (ל"ת)נחום 17/05/2024 16:23הגב לתגובה זו3 6סגור
-
6.בלאקרוק ו איוויזנחום 17/05/2024 16:22הגב לתגובה זו2 0הי שלמה מה שלומך? אם זכרוני לא מטעה אותי לפני כחמש עשרה שנה כתבת שבלאקרוק השקיעו בחברה ליצור מכולות לאוניות כי הם ציפו ליצוא גדול מסין. סתם קוריוז. נזכרתי בזה. ולגבי invz , האם אתה עדיין מחזיק בדעתך שהיא מתאימה לפינת החלומות , או שהתביעה שהוגשה נגדה מדאיגה אותך?סגור
-
INVZשלמה גרינברג 17/05/2024 17:27הגב לתגובה זו1 0זו תביעה מאוד נפוצה כשמניות יורדות, תביעה במטרה להגיע לבוררות. לא נראה רציני אם כי לעולם אין לדעתסגור
-
תודה (ל"ת)נחום 19/05/2024 10:27הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.תודה רבה שלמה ושבת שלום (ל"ת)אנונימי 17/05/2024 16:00הגב לתגובה זו7 7סגור
-
4.סקירה יפה (ל"ת)שאול 17/05/2024 14:06הגב לתגובה זו4 7סגור
-
3.אותו השקשן אותה המנטרה יאאלה הבנו לך הביתה (ל"ת)מוטי 17/05/2024 14:02הגב לתגובה זו10 12סגור
-
לא מתאים לך? אל תקרא ! (ל"ת)קצת כבוד 18/05/2024 15:44הגב לתגובה זו1 1סגור
-
2.מה ההבדל בין בלאקרוק לברקשייר ? (ל"ת)סימה 17/05/2024 13:22הגב לתגובה זו0 1סגור
-
בלאקרוקההבדל 19/05/2024 09:28הגב לתגובה זו0 0תיק השקעה פיננסי חצי סולידי,ברקשייר תיק על המשק האמריקאי ,סולידית מאודסגור
-
הבדל מהותישלמה גרינברג 17/05/2024 17:20הגב לתגובה זו2 1אבל כדאי שתקרא מה עושה כול חברה ותגיע למסקנה לבד. אין שום דמיון בין הפעילות של 2 החברותסגור
-
1.תודה רבה שלמה. מעניין מאוד. (ל"ת)עמית 17/05/2024 13:21הגב לתגובה זו9 2סגור