אורניום: "הסחורה המפחידה" שיכולה לספק תשואה מרשימה
האורניום היא אחת הסחורות הפחות ידועות מבין ה"קומודיטיס". היא גם סחורה "מפחידה" שכן לאורניום, המשמשת בהפקה אנרגיה גרעינית, נקשרות קונוטציות שליליות מאוד, החל מפצצות האטום שהוטלו על הירושימה ונגאסקי במלחמת העולם השנייה ועד לאסונות צ'רנוביל באוקראינה ב-1986 ופוקושימה ביפן ב-2011.
למרות האסונות, האורניום נמצא בשימוש (בעיקר לצורכי הפקת חשמל) לצרכים אזרחיים שונים וגם הוא רשם לאחרונה עליות נאות, ביחד עם שאר מחירי הסחורות. זאת, בין השאר בעקבות עלייה מתמשכת בביקושים לאנרגיה וחשמל ורצון לצמצם פליטות של גזי חממה.
מחיר האורניום קפץ בקרוב ל-200% מאוגוסט 2021 ועד היום (חוזה סטנדרטי מכיל 250 פאונד, כ-113 קילוגרם ונסחר בבורסת COMEX).
בבנק אוף אמריקה פרסמו לאחרונה דו"ח, המצביע על כך שהחשמל יהווה גורם מרכזי במעבר לעולם נטול פליטות גזי חממה ומכיוון שהדרישה לחשמל צפויה לגדול משמעותית בשנים הקרובות, בכל מקום בעולם כמעט, האנרגיה הגרעינית תמשיך להיות בעתיד הנראה לעין חלק מהפתרון. האנליסטים של הבנק מדגישים את חשיבותה של האנרגיה הגרעינית בתמהיל האנרגיה העתידי, במיוחד לאור המשך עלייה צפויה בביקושים לחשמל בעולם והאתגרים והסיכונים הכרוכים בטכנולוגיות המתחדשות כמו אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח.
צריכת החשמל בעולם מוערכת כיום בכ-25 אלף טרה-וואט שעה וצפויה לגדול לרמה של 31-36 אלף טרה-וואט עד 2030 ולכ-55-70 אלף טרה-וואט שעה עד 2050. האנרגיה הגרעינית מספקת כיום כ-10% מצריכת החשמל העולמית (יש כ-440 כורים פעילים) וגם אם היא תישאר על 10% בעשורים הקרובים, עדיין מדובר בגידול משמעותי. עד 2030 הצפי הוא לגידול של 60% בתפוקת החשמל מכורים גרעיניים (עיקר הגידול צפוי להיות בסין, הודו, קוריאה, רוסיה וארה"ב לצד ירידה של 10% באירופה).
לפי האנליסטים של בנק אוף אמריקה, לשימוש באנרגיה גרעינית מספר יתרונות:
פליטות נמוכות: האנרגיה הגרעינית תורמת לאפס פליטות גזי חממה במהלך ייצור החשמל, פרט לתהליכי כרייה ועיבוד אורניום.
יעילות גבוהה: קילוגרם אחד של אורניום יכול לייצר כ-50,000 קילוואט שעה של חשמל נטול פליטות, בהשוואה ל-3 קילוואט שעה מקילוגרם פחם למשל.
זמינות ויציבות: בניגוד לאנרגיות מתחדשות אחרות, האנרגיה הגרעינית מספקת חשמל רציף שאינו תלוי בתנאי מזג האוויר או באחסון סוללות.
אתגרים: ניהול פסולת רדיואקטיבית ובטיחות
מנגד, למרות היתרונות, יש לשימוש באנרגיה גרעינית חסרונות כמו אתגר הניהול של פסולת רדיואקטיבית וכמובן שהסיכון הבטיחותי, בעיקר החשש מאסונות בקנה מידה גדול מאוד. הדו"ח מציין כי רק 3% מהפסולת היא רדיואקטיבית ומסוכנת, והפתרון לטווח ארוך הוא אחסון בטוח בתנאים גיאולוגיים מתאימים.
האנליסטים של הבנק מצביעים על כך שכושר הייצור הגרעיני בעולם צפוי לגדול בעשורים הקרובים, עם 58 כורים חדשים הנמצאים בתהליכי בנייה ברחבי העולם כיום.
בבנק אוף אמריקה מציעים כי האנרגיה הגרעינית תהיה חלק בלתי נפרד מהפתרון העולמי להפחתת פליטות גזי חממה ולהבטחת ביטחון אנרגטי. משקיעים בתחום הכלכלה ואנרגיה נקייה צריכים לשים לב להזדמנויות החדשות ולמגמות המדיניות שתומכות בפיתוח טכנולוגיות גרעיניות חדשות ובפרויקטים קיימים.
הדו"ח ממליץ לממשלות ולחברות להמשיך לפתח ולשפר את הטכנולוגיות שיאפשרו ניצול בטוח ויעיל של אנרגיה גרעינית. על פי הדו"ח, החלק היחסי של האנרגיה הגרעינית בייצור החשמל הכולל בעולם לא צפוי לעלות באופן ניכר בעשורים הקרובים למרות הגידול בכושר הייצור הגרעיני. זאת בין השאר מכיוון שלצד הגידול בביקושים לחשמל והעלייה הצפויה בשימוש באנרגיה גרעינית, גם האנרגיות המתחדשות כמו סולארית ורוח צפויות להתרחב ולהיות חלק משמעותי מהתמהיל האנרגטי. אלה מתפתחות במהירות ומקבלות תמיכה מדינית וכלכלית רחבה.
בנוסף, למרות התחזיות לגידול בכושר הייצור הגרעיני, בניית כורים חדשים כרוכה באתגרים רגולטוריים, כלכליים וטכנולוגיים שמגבילים את קצב הבנייה וההפעלה שלהם. גם נושא ניהול הפסולת הרדיואקטיבית ממשיך להוות אתגר משמעותי, מה שמקשה על הרחבת השימוש בכורים גרעיניים.
קרן סל על חברות אורניום קפצה ביותר מ-500% ב-4 שנים
אז איך אפשר להשקיע באורניום?
דרך מרכזית אחת היא באמצעות קרנות סל. קרן סל העוקבת אחר האורניום (סימול: URA) רשמה עלייה של יותר מ-60% בשנה האחרונה ושל 330% מהשפל שלה במרץ 2020.
קרן סל נוספת היא URNM המחזיקה במניות של חברות לכריית אורניום (בעיקר חברות מחוץ לארה"ב). URNM הכפילה את ערכה בשנה האחרונה ובקצת יותר מ-4 שנים קפצה משפל של 9 דולר במרץ 2020 למחיר של כ-57 דולר כיום, עלייה של יותר מ-500%.
בין השאר מחזיקה הקרן במניות של קאמקו (סימול: CCJ), אורניום אנרג'י (סימול: UEC), דניסון מיינס (DNN) ונקסטג'ן אנרג'י (NXE) .
אין באמור לעיל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל קנייה או מכירה של ניירות הערך עם זיקה לאורניום המוזכרים בכתבה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.ההמלצותושוב... 29/06/2024 18:14הגב לתגובה זו0 0להיכנסבטופ,יופי של שיטה להפסיד כסף דבר שוורן באפט משתדל,לא תמיד מצליח,להימנע ממנוסגור