ביל אקמן
צילום: מתוך עמוד הפייסבוק, סעיף 27א׳ לחוק זכות יוצרים

האם כדאי להשקיע בקרן החדשה של ביל אקמן?

המיליארדר היהודי-אמריקאי מתכנן להשיק קרן חדשה שתשקיע באופן ממוקד בעד 20 חברות אמריקאיות, כאשר הוא שם לעצמו יעד לגיוס ראשוני של 25 מיליארד דולר עד לחודש הבא - האם הוא יעמוד ביעד והאם הקרן מעניינת יותר מהקרן הנוכחית שלו?
רוי שיינמן | (3)

ביל אקמן, המשקיע היהודי-אמריקאי, משיק קרן סגורה חדשה שתיקרא Pershing Square USA. על פי הדיווחים המטרה השאפתנית של אקמן היא לגייס 25 מיליארד דולר לקרן, אך קשה עדיין לדעת האם הביקוש יהיה מספק.  

יעדים שאפתניים בשוק לא פשוט

אקמן מהמר שהמשקיעים לא ייבהלו מדמי ניהול שנתיים של 2% - סכום גבוה עבור קרן מנוהלת אקטיבית, שגובה בדרך כלל 1% או פחות. חברת הניהול של אקמן הממוקמת במנהטן, Pershing Square Capital Management PERSHING SQUARE HLDS LTD , תוותר על עמלה זו בשנה הראשונה ומתכננת להשקיע 500 מיליון דולר בקרן החדשה. האתגר לא יהיה פשוט. קרנות המניות הפעילות לא ממש זוכות לחסדם של המשקיעים כאשר משקיעים רבים מעדיפים כלים פסיביים כמו קרנות סל העוקבות אחר מדדים. גם שוק קרנות הסגורות, שבהן כספי המשקיעים נעולים, דשדש בשנתיים האחרונות, ללא הנפקות משמעותיות. גודל הקרן אף הוא מעורר תהיות - הקרן הסגורה הגדולה ביותר כיום, של חברת ההשקעות פימקו, עומדת על 6 מיליארד דולר בלבד. אקמן אוהב את המודל של קרן סגורה משום שהמשקיעים לא יכולים לפדות את מניותיהם. זה מעניק לו שני יתרונות עיקריים: כוח השקעה לטווח ארוך ומעמד של בעל שליטה בחברת הניהול, בזכות תזרים הכנסה שנתי צפוי.  חברת הניהול של אקמן, Pershing Square Holdings הניבה תשואה שנתית של 28% בחמש השנים האחרונות, לעומת 15% שהציג מדד S&P 500. עם זאת, מאז הקמתה לפני כעשור, הקרן מפגרת אחרי מדד ה-S&P 500 בכ-4% שנתיים. "אקמן עשה טעויות, אבל למד מהן. הוא השתפר מאוד עם הזמן", אומר ברין טורקלסון, נשיא מטיס קפיטל, שהקרן שלו מחזיקה ב-Pershing Square Holdings כאחת מהאחזקות הגדולות שלה. הקרן הסגורה החדשה של אקמן מתכננת לנקוט בגישה מרוכזת ולהשקיע בבין 12-20 "חברות צמיחה אמריקאיות עמידות" לפי התשקיף. אסטרטגיה זו עולה בקנה אחד עם האסטרטגיה הנוכחית של אקמן, שכן הוא ויתר על התואר "אקטיביסט" בשנים האחרונות, הפסיק להיכנס לשורט במניות לאחר הכישלון המתוקשר עם Herbalife לפני כעשור, והפחית את תחלופת התיק. Pershing Square Holdings ביצעה רק שינוי גדול אחד בשנת 2023 כאשר מכרה את האחזקה שלה ב-Lowe's  LOWE'S COMPANIES ורכשה במקומה את חברת האם של גוגל, אלפבית GOOGLE . סביר להניח שחלק מהמניות בקרן הסגורה החדשה יהיו כאלה שנמצאות גם בקרן Pershing Square Holdings, שהאחזקות הבולטות שלה הן צ'יפוטלה CHIPOTLE MEXICAN GRILL , חברת האם של בורגר ורשתות נוספות Restaurant Brands International  RESTAURANT BRANDS INTERNATIONAL , גוגל GOOGLE , הילטון  HILTON WORLDWIDE HOLDINGS INC והווארד היוס  HOWARD HUGHES HOLDINGS . אחד הגורמים שעשוי להוות קשיים בגיוסים של הקרן החדשה הוא העובדה שהקרן הנוכחית של אקמן נסחרת בהנחה של כ-25% משווי הנכסים הנקי שלה. מחיר המניה עומד על 54 דולר, בעוד שווי תיק ההשקעות שלה הוא כ-70 דולר למניה. בהתחשב בסיכוי לסגירת הפער בין שווי הקרן לשווי הנכסים, הקרן הנוכחית של אקמן כנראה נראית כמו הימור טוב יותר עבור המשקיעים מאשר הקרן החדשה, אשר צפויה להיסחר בתחילה במחיר המשקף את שווי תיק ההשקעות שלה.

חברת הניהול לקראת הנפקה

ההנפקה של הקרן הסגורה מגיעה אחרי מהלך של צמצום האחזקה של אקמן עצמו בקרן הנוכחית שלו. לאחרונה מכר אקמן 10% מחברת האחזקות תמורת 1.05 מיליארד דולר לקבוצת משקיעים, סבב שגם מנורה מבטחים  מנורה מב החז 0% הישראלית השתתפה בו. הגיוס האחרון נעשה לפי שווי של 10.5 מיליארד דולר. חברת הניהול צפויה לצאת להנפקה ב-2025, לאחר שוול סטריט תראה כמה כסף יוכל אקמן לגייס באמצעות הקרן החדשה ומיזמים פוטנציאליים נוספים. נכון להיום, לחברה שלו יש כ-17 מיליארד דולר של נכסים נטו.  

הסיכוי והסיכון בקרן החדשה של אקמן

המומחים מצביעים על כך שקרנות סגורות נסחרות בדרך כלל בהנחה על שווי נכסי הקרן, אך מעריכים שהקרן החדשה של אקמן עשויה להיות חריגה במובן הזה. אקמן טוען שהוא רשם תשואות עודפות על השוק לאורך קריירה של 20 שנה, ושחלק עיקרי ממערך ההשקעה שלו הוא ה"רוטב סודי" שלו של השקעות שאינן במניות, שקשה למשקיעים לחקות. ההימור הגדול ביותר שלו היה הימור נגד מרווחי האשראי התאגידי בארה"ב לפני הקורונה, שהניב לו רווח של מעל 2 מיליארד דולר על השקעה של פחות מ-30 מיליון דולר. עם זאת, ההימורים המאקרו-כלכליים של אקמן ב-Pershing Square Holdings בשנה שעברה - כולל הימור אופטימי על תחום האנרגיה והימור אחר על הריבית היפנית - עלו לקרן כ-2% בביצועים.  אקמן מהמר שמשקיעים אמריקאים יאהבו את הפשטות של הקרן החדשה ואת המסחר המקומי שלה. אך גם עם דמי הניהול הגבוהים יותר, Pershing Square Holdings נראית אטרקטיבית יותר מהקרן החדשה, בעיקר בגלל ההנחה שלה לשווי נטו נכסיה והצעדים שאקמן נוקט כדי לצמצם הנחה זו. ב-2023, פרשינג סקוור הרוויחה 155 מיליון דולר מדמי ניהול ו-312 מיליון דולר מדמי תמריץ. התשואה של הקרן, לאחר דמי ניהול, הייתה 26.7% בשנה שעברה על בסיס שווי נכסי נקי (NAV), והיא עקפה בקושי את מדד S&P 500 שעלה ב-26.2%. לאקמן יש צוות השקעות מצומצם של כ-40 איש בסך הכל, הכולל שמונה אנשי מקצוע בתחום ההשקעות. על פי הדוח השנתי של הקרן, הבונוסים שחולקו בשנה שעברה בין 13 מעובדי המפתח הסתכמו ביותר מ-300 מיליון דולר, בממוצע של למעלה מ-20 מיליון דולר כל אחד.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אקמח תותח על! (ל"ת)
    אקמן 08/06/2024 21:41
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    כתבה מעולה (ל"ת)
    ד 08/06/2024 21:41
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אקמן חזיר אולם גם חבר ואח אמיץ (ל"ת)
    רוני 07/06/2024 23:14
    הגב לתגובה זו