בנק לאומי: מחירי הנפט יירדו בטווח הקצר - ויעלו בטווח הארוך
מחירי הנפט ירדו בשבוע החולף, ואף הגיעו במהלכו לרמתם הנמוכה ביותר מאז פברואר האחרון. בתחילת השבוע החולף הגיע מחיר הנפט לרמה של כ-81 דולר לחבית מסוג Brent, וכ-79 דולר לחבית מסוג WTI. בסוף השבוע החולף ירד מחיר הנפט לרמה של כ-78 דולר לחבית מסוג Brent, וכ-76.5 דולר לחבית מסוג WTI.
על סקירה שפרסם בנק לאומי היום, יש כמה גורמים שהובילו לירידת מחיר הנפט בשבוע החולף. באופן מפתיע, ההודעה של קבוצת מדינות OPEC+, שפורסמה ב-2 ליוני, לגבי המשך המגבלות על התפוקה - תרמה לירידות במחיר הנפט. בהודעה נמסר כי הקבוצה תמשיך לקצץ את הייצור עד ספטמבר 2024, אך הוסיפה כי לאחר מכן ייתכן שתחזיר חלק מההיצע שהופחת לשוק. השווקים נתנו משקל גדול לשורה התחתונה של הדברים, ופירשו את ההודעה בעיקר כאפשרות ממשית להרחבת ההיצע בעתיד הקרוב.
לדעת אנשי לאומי, עדיין מדובר במהלך אופטימי מדי של השווקים, נוכח הגירעון התקציבי של ערב הסעודית ומצבה הכלכלי של רוסיה – מצבים בעיתיים המחייבים את המדינות האלה ומדינות אחרות בקבוצה לפעול להבאת הפדיון הכולל ממכירת נפט למקסימום האפשרי. לטענת הבנק, מדובר במהלך מורכב, המחייב אופטימיזציה של כמות ומחיר וגם צעדים נוספים. כחלק מכך, הודיע שר האנרגיה הסעודי שהוא מתכוון להילחם בספקולנטים בשווקים, שצופים הרחבה של ההיצע הגלובלי. ייתכן כי ההודעה על הרחבת ההיצע לקראת סוף 2024 על ידי OPEC+ עשויה עוד להשתנות עד למועד ההרחבה, וכל זאת כדי להביא את התמורה הכוללת למקסימום.
לפי הסקירה, גורם נוסף שתרם לירידת מחירי הנפט בשבוע החולף הוא התחזקות הדולר אל מול סל המטבעות. התחזקות זו באה על רקע פרסום נתוני התעסוקה בארה"ב, שהיו בחלקם טובים מהצפוי הנתונים כללו, בין השאר, תוספת משרות של כ-272 אלף משרות חדשות. עם זאת, הנתונים מסקר משקי הבית, שהוא בעל בסיס נתונים נרחב יותר, היו חלשים יותר, וכללו בסופו של דבר עוד עלייה קלה בשיעור האבטלה. לפי לאומי, נתוני התעסוקה עדיין מעידים על חוסן של כלכלת ארה"ב והצפי להפחתת ריבית בה ממשיך להידחות - וכתוצאה מכך נרשמה התחזקות של הדולר. במקביל, הבנק המרכזי האירופי (ECB) והבנק המרכזי הקנדי (BOC) הורידו את הריבית בשבוע החולף ב-25 נקודות בסיס - מה שתרם עוד יותר להתחזקות הדולר, שבאה לידי ביטוי בירידה במחיר הנפט. ניסיון העבר מראה שכאשר הדולר מתייקר, מחיר הנפט - שנקוב בדולרים - נוטה לרדת.
מלאי הנפט המסחרי של ארה"ב עלה בשבוע שהסתיים ב-31 במאי בכ-21 מיליון חביות, לרמה של כ-9.545 מיליון חביות. מלאי הנפט הגולמי המסחרי בארה"ב, מצוי ברמה שהינה כ-4% מתחת לממוצע של חמש השנים האחרונות בתקופה הזו של השנה. תשומות בתי הזיקוק של נפט גולמי בארה"ב הגיע לכ-17.1 מיליון חביות ליום בממוצע בשבוע שהסתיים ב-31 במאי - כ-61 אלף חביות ליום יותר מהממוצע של השבוע הקודם. בהתאם לכך, בתי הזיקוק פעלו ב-4.59% מיכולת ההפעלה שלהם - גבוה ב-1.1 נקודות אחוז לעומת שיעור הניצולת בשבוע שקדם לו.
יבוא הנפט הגולמי של ארה"ב עלה בכ-902 אלף חביות ליום, והגיע לכ-7.1 מיליון חביות ליום בממוצע, נכון לשבוע שהסתיים ב-31 במאי, ובמהלך ארבעת השבועות האחרונים, יבוא הנפט הגולמי הגיע לכ-6.8 מיליון חביות ליום בממוצע - כ-5.3% יותר מבתקופה המקבילה ב-2023. במקביל, יצוא הנפט הגולמי עלה בכ-276 אלף חביות ליום. כך, היבוא נטו של נפט גולמי לארה"ב עלה בכ-41 אלף חביות ליום לכ-6.2 מיליון חביות.
המדיניות של OPEC, כפי שאושרה בנובמבר 2023 ונשמרת מאז, היא של קיצוץ מרצון של 2.2 מיליון חביות נפט ביום. זו הצטרפה לקיצוצי החובה בסך של 3.6 מיליון חביות נפט ביום. מדיניות זו אינה מוגבלת בזמן, ושינויי המדיניות, אם ישנם, נבחנים בעת פגישת נציגי המדינות החברות. המדיניות הקיימת, כפי שתוארה, נבחנה ב-2 ליוני, וב-OPEC החליטו על המשך הקיצוצים בייצור וביצוא הנפט. בין המדינות שקיצצו מרצון את הפקת הנפט נמצאות אלג'יריה, עיראק, קזחסטאן, כווית, עומאן, רוסיה, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות. בניגוד לסיכומי הפגישות הקודמות של OPEC+,
כאמור, בהודעה האחרונה הקבוצה שידרה אופטימיות לגבי הרחבת ההיצע והחזרה הדרגתית של 2.2 מיליון חביות נפט ליום לשוק. הקבוצה הודיעה שתהליך הפסקת הקיצוצים מרצון צפוי להתחיל בספטמבר 2024. חלק נרחב מהכנסות של המדינות החברות בארגון מבוסס על ההכנסות מנפט, ולפי הדו"ח שפרסם ה-IEA, רק כ-33% מסך ההשקעות באנרגיה מיועדות לדלקים מאובנים והשאר לאנרגיה מתחדשת (פירוט בהמשך). ייתכן כי OPEC+ חוששת מיצירת מוצרי אנרגיה תחליפיים לנפט, שעשויים לתרום לירידת הביקושים לנפט בטווח הרחוק יותר. בנוסף, ההודעה של OPEC+ מעורפלת ויש בה הסתייגויות, שמאפשרות לקבוצה את היכולת לאי-התחייבות לגבי התפוקה העתידית, וייתכן כי עד ספטמבר יחולו שינויים בהודעות. כל זאת, לפי הבנק, כדי לנסות ולמקסם את התמורה, גם במצב של שינויים ותמורות בביקוש העולמי לנפט.
עוד נכתב בסקירה כי הסיכונים בים האדום נמשכים וגוברים, וכתוצאה מכך מחירי השילוח הימיים, מסין אל המזרח התיכון, עלו בתקופה האחרונה בכ-50% ביחס לתקופה נטולת סיכונים גאו-פוליטיים. עליית מחירי השילוח נובעת, בין היתר, מחשש להסלמה של מלחמת חרבות ברזל גם לחזיתות נוספות, וכן על רקע המצב הפוליטי באיראן, הנובע בעקבות מותו של הנשיא. הרוח ברחובות איראן סוערת ונראה כי הממשל מנסה להסיט את הזרקור העולמי מהמדינה. הרחבה של הסכסוך עשויה לשמור על רמה גבוהה של מחירי ההובלה הימית, ואף לעלייה בפרמיה המשולמת לחברות הביטוח. העלייה בפרמיה עשויה לתרום לעלייה במחירי הסחורות והאנרגיה.
סך ההשקעות באנרגיה ברחבי העולם צפויות להגיע, לראשונה, לכ-3 טריליון דולר, כש-2 טריליון דולר מיועדים להשקעה בטכנולוגיות נקיות כמו אנרגיה מתחדשת, כלי רכב חשמליים, אנרגיה גרעינית, אחסון ושיפורי יעילות. ואולם על פי דו"ח של הסוכנות לאנרגיה (IEA) עדיין קיים חוסר איזון בהשקעות בין מדינות ברחבי העולם. במדינות מפותחות נרשמות השקעות גבוהות באנרגיה ירוקה, בשל גישה נוחה למימון ומדיניות תומכת, בעוד שמדינות מתפתחות מתקשות למשוך את ההשקעות הנדרשות. בנוסף, יש פערים משמעותיים גם בתוך המדינות עצמן, כשאזורים כפריים ומפותחים פחות מקבלים פחות השקעות לעומת אזורים עירוניים מתקדמים. ההשקעות האלה משפיעות על יצירת מקומות עבודה חדשים, הפחתת עלויות האנרגיה בטווח הארוך והגברת העצמאות האנרגטית.
בטווח המידי קיימת מידת אי ודאות רבה, זאת כתוצאה ממגוון האפשרויות הנובעות גם מן הזעזועים הגיאו-פוליטיים במזרח התיכון. ייתכן וכי חוסר הוודאות יתרום להעלאת הפרמיה הגלומה במחיר הנפט עקב חשש מפני שינויים בהיצע האנרגיה ופגיעה בנתיבי סחר מרכזיים, אשר בהם עוברות אניות נפט. בנוסף, בסקירה נטען כי הרחבת הביקושים באסיה ובארה"ב לקראת הקיץ עלולה להוביל לעליות מחירים בתקופה הקרובה.
בעתיד הרחוק יותר, צופים בבנק לאומי כי המשך האצת ייצור הנפט בצפון אמריקה, בשילוב עם קידום פרויקטים נוספים בתחום האנרגיה והרחבת הייצור של OPEC+, יקזזו את הלחץ לעליית המחירים. כך, בטווח הרחוק יותר, ירידת הביקוש לנפט ותזקיקים, כתוצאה משינוי תמהיל הביקוש לאנרגיה צפויה, לדעת אנשי הבנק, להוביל לירידת מחיר הנפט, ומנגד לעליית מחיר הגז הטבעי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה