סיכון עולמי - הסלמה במתיחות בין ארה"ב וסין; לאן זה עלול להוביל?
ההתחממות באזור הזה לא חדשה, אבל בחודשים האחורנים יש הסלמה. זה נובע, בין היתר, מתרגילים רחבי היקף של סין ובהמשך - מתרגילים של כוחות צבא אמריקאיים.
לפני כחודשיים, סין ביצעה את אחד מהתרגילים הצבאיים הגדולים ביותר סביב טייוואן, שכללו ירי טילים בליסטיים והפעלת מטוסי קרב וכלי שיט ימיים. התרגילים נועדו להפעיל לחץ על טייוואן ולהפגין את כוחו של הצבא הסיני. האירועים כללו תרגילים מול אפשרות של חסימת האי ולחימה באזורים ימיים ואוויריים.
בהמשך, ערך הצבא האמריקאי תרגילים רחבים באזורים דומים כדי לאמן את חייליו למקרה של הסלמה. התרגילים האלו מגיעים חצי שנה אחרי פגישה בין נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, ונשיא סין, שי ג'ינפינג, שבה הם דנו במתיחות הגוברת סביב טייוואן. ג'ינפינג הדגיש כי סין מעדיפה איחוד בדרך של שלום עם טייוואן, אך לא תסבול התגרות מצד ארה"ב. ביידן הצהיר כי ארה"ב מחויבת להגן על טייוואן במקרה של תקיפה. הצדדים הסכימו שלא להסכים, וכעת יש הדרדרות במצב.
בשבועות האחרונים סין המשיכה את התרגילים הצבאיים רחבי ההיקף סביב טייוואן, שכללו פעולות לוגיסטיות ותרגילי לחימה מתקדמים. התרגילים כללו ירי טילים, תמרונים ימיים ואוויריים, והפעלת כוחות קומנדו. תרגילים אלו נועדו להראות את נכונותה של סין לפעול צבאית, אם תידרש.
ברקע לתרגיל האחרון - חתימת הסכם סחר חדש בין ארה"ב לטייוואן. אולי ההסכם הזה הרגיז עוד יותר את הסינים וגרם להסלמה נוספת. ארה"ב וטייוואן חתמו על הסכם במטרה לחזק את הקשרים הכלכליים בין המדינות.
נזכיר כי טיוואן מובילה בתחום ייצור השבבים, כשחברת טיוואן סמיקונדקטורס היא החברה המובילה בעולם בייצור שבבים שהם חומרי הגלם של התעשייה העולמית, בעיקר תעשיית ההייטק. פגיעה במפעלים שם ובשרשרת הייצור, תפגע בשרשרת האספקה ובכלכלה העולמית.
ההסכם בין ארה"ב וטיוואן נתפס בסין כצעד פרובוקטיבי שמחזק את התמיכה האמריקאית בטייוואן בתקופה של מתיחות גוברת וזה הוביל כאמור לתמרונים צבאיים נוספים של הסינים באזור.
בינואר השנה ניצח סגן הנשיא המכהן של טייוואן, לאי צ'ינג-טה, בבחירות לנשיאות. לאי נתפס על ידי סין כפוליטיקאי התומך בעצמאות טייוואן, מה שהגביר את המתיחות בין טייוואן לסין שרואה את טיוואן כחלק משטחה של סין.
החשש מעימות בין ארה"ב וסין הוא גדול, שכן מדובר בשתי המעצמות הגדולות בעולם. ההשלכות של עימות כזה יכול להוביל למלחמה רבת היקף, ויש לזה גם השלכות על המלחמה אצלנו. מלחמה שם עלולה לייצר לנו אויב בדמותה של סין. בינתיים הסינים אומנם בקשר עם הרוסים והאיראנים, אבל הם לא יצאו נגדנו באופן ברור וחזק. אבל מלחמה על טיוואן מול האמריקאים עלולה להגדיר מחדש את היחסיםח בין ישראל לסין.
ההשלכות הכלכליות של מלחמה בטיוואן הן, כאמור, שיבוש הסחר העולמי כשמעבר לתלות ביכולת ייצור השבבים של טיוואן, הסינים הם ספקי המוצרים וחומרי הגלם הגדולים לעולם המערבי. ניתוק אספקת המוצרים גם באופן זמני, יפגע קשות בכלכלה הגלובלית.
עם זאת, צריך לזכור שבמקביל יש כל הזמן מגעים דיפלומטיים בין המדינות ונסיונות לפתור את העימות באופן מדיני. זה מורכב כי אחרי הכל, טיוואן רוצה ונוטה לעצמאות, ובסין מסרבים לקבל זאת.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.מלחמת עולם ענין של זמן לא ארוך (ל"ת)שלמה 16/06/2024 14:18הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.ביום הפלישה אינטל קופצת פי 3!!! (ל"ת)צרי 16/06/2024 13:29הגב לתגובה זו0 1סגור
-
3.להקדים ולהחריםבמקום להחרים במלחמה 16/06/2024 13:05הגב לתגובה זו0 1טרם מלחמה,להקדים רפואה למכהסגור
-
2.ארהב וסין..ואוו..ממש מחר מלחמהבא 16/06/2024 12:20הגב לתגובה זו1 0חחח....בלבנון לא מפציצים תחנות כוח ,גשרים וסכרים,וממגורות מזון ...אפשר להוסיף את הנמל ...הם לא צריכים את כול אלה...יש להם את חיזבלה ..ככה לא מנהלים מלחמה דפרים צבאיים!! !סגור
-
התכוונת פוליטיקאים דפרים וראש ממשלה חלאה (ל"ת)יובל 16/06/2024 14:44הגב לתגובה זו2 1סגור
- טען עוד
-
1.תמשיכו לרכוש רכבים סינייםאבי 16/06/2024 11:21הגב לתגובה זו7 0סין אוייב !!! הם הראש של ציר הרשע סין - רוסיה - צפון קוריאה - איראן הסינים בני זו.....תתת לא לקנות סחורה סינית התחילו להשתלט על יבשת אפריקה הונג קונג עכשיו טייוואן ארהב בת יענה דוחה עם סין עימות בלתי נמנע בדיוק כפי שישראל בת יענה ונמנעת מעימות ישיר עם חיזבאללהסגור
-
אתה צודק 100 אחוז...צריךבא 16/06/2024 14:29הגב לתגובה זו0 0במקביל לתקוף גם באירן...את התשתית הגרעינית ...לא רק ...גם תשתית נפט...תחנות כוח ...המשטר שם עצמו הוא איום קיומי על ישראל ..העם שם צריך להתקומם...עדיף למות בן חורין מלחיות כעבד!! !סגור