הצמיחה בביקוש גדולה מהרחבת ההיצע: מחיר הנפט ימשיך לעלות

כך עולה מהסקירה השבועית של הכלכלן הראשי של בנק לאומי, גיל בפמן.  עוד עולה מהסקירה כי החששות מסכסוכים גיאו-פוליטיים נוספים תרמו לעליית פרמיית הסיכון הגלומה במחיר הנפט
 | 
telegram
(1)

מחירי הנפט עלו בשבוע החולף. בתחילת השבוע הזה ניצב מחיר הנפט ברמה של כ-78 דולר לחבית מסוג ברנט, וכ-76.5 דולר לחבית מסוג WTI. בסוף השבוע החולף הגיע מחיר הנפט לרמה של כ-81 דולר לחבית מסוג ברנט, וכ-80 דולר לחבית מסוג WTI.

לפי סקירה של הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל בפמן, יש כמה גורמים שניצבו ברקע לעליית מחיר הנפט בתקופה הנ"ל. התחזית של ארגון האנרגיה, EIA, כפי שפורסמה בשבוע החולף, תרמה לעליית מחיר הנפט. התחזית צופה התהדקות של השוק, כך שהצמיחה בביקוש תעלה על הרחבת ההיצע, ובכך תתרום ללחצי מחירים כלפי מעלה. התחזית של EIA מניחה כי קבוצת OPEC+ תרחיב את היצע הנפט מהרבעון הרביעי של השנה. בנוסף, ייתכן כי החששות מפני הסלמה של מלחמת חרבות ברזל לחזיתות נוספות תרמו אף הן לעליית מחיר הנפט. הסלמה במלחמה עלולה לבוא לצד הסלמה של סכסוכים גיאו-פוליטיים גלובליים אחרים, כמו ארה"ב-סין-טייוואן ועוד. לפי לאומי, ייתכן כי חששות אלה תרמו לעליית פרמיית הסיכון הגלומה במחיר הנפט. בהמשך לכך, פרמיית הסיכון עלתה, כנראה כתוצאה מתקיפות החות'ים בסוף השבוע האחרון, לאחר שאלה תקפו אניות באזור מפרץ עדן. בתגובה, תקפו כוחות של ארה"ב מוקדים של המורדים החות'ים בתימן.

חלק מנתוני המאקרו שפורסמו בארה"ב בשבוע האחרון תרמו אף הם לעליית מחיר הנפט בשבוע החולף. נתוני האינפלציה בארה"ב הצביעו על האטה בקצב עליית המחירים. בכלל זה, מדד מחירי היצרנים לביקוש סופי, PPI, הפתיע לטובה וירד במאי ב-0.2%. זאת בניגוד לתחזית הקונצנזוס, שצפתה עלייה של 0.1%. על פי נתוני ה-PPI וה-CPI, ניתן להעריך שמדד ליבת ה-PCE של מאי יהיה נמוך יחסית, ויהיה כ-0.1%, כלומר נמוך יחסית. ההאטה באינפלציה תורמת לחיזוק הציפיות לירידת הריבית, ובכך תורמת להרחבת הביקוש להשקעות בכלל והשקעות בנפט ודלקים מאובנים בפרט. ייתכן כי גורמים אלה עמדו ברקע לעליית מחיר הנפט בשבוע החולף.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עוד עולה מהסקירה של לאומי, כי ייתכן שגם נתוני הפעילות בארה"ב תרמו לעליית מחיר הנפט בשבוע החולף. שיעור הניצולת של בתי הזיקוק אמנם ירד במעט, אך עדיין נמצא ברמה גבוהה. בנוסף, היבוא נטו לארה"ב התרחב בכ-2.6 מיליון חביות. ייתכן שגם נתוני הניצולת והיבוא נטו הגבוהים מגיעים לקראת עונת הנהיגה, לצורך מילוי המלאים ומתן מענה לביקושים בתקופה זו.

מנגד, במסגרת פרסום החלטת ריבית הבנק הפדרלי ב-12 ליוני, שהותיר את הריבית (כצפוי) ללא שינוי בטווח של 5.25%-5.50%, הודגשה המידה הרבה של חוסר הבהירות בעת הנוכחית, שבאה לידי ביטוי בדברי יו"ר הבנק במסיבת העיתונאים וגם בתחזית וועדת השווקים הפתוחים, ה-FOMC. הגישה הניצית של הוועדה לא משקפת את ההפתעות לטובה במדדי המחירים לצרכן ושל היצרנים של מאי, וגם לא את מגוון האינדיקטורים הרחב יותר משוק העבודה, שמצביע על התרופפות מסוימת. נראה שהבנק הפדרלי שומר על עמימות בהחלטותיו ולפי ההערכה החציונית שלו, צפויה הפחתת ריבית אחת ב-2024, כנראה ברבעון הרביעי. הודעות אלה תרמו להתחזקות הדולר אל מול סל המטבעות. ניסיון העבר מראה שכשהדולר מתחזק, מחיר הנפט, שנקוב בדולרים - נוטה לרדת.

בנוסף, לדברי בפמן, ייתכן כי רמת מלאי הנפט הגבוהה תרמה לקיזוז העלייה במחיר הנפט בשבוע החולף. זאת לאחר שמלאי הנפט עלה יותר מהצפי בשווקים. מלאי הנפט התרחב בשבוע החולף בכ-3.7 מיליון חביות נפט. יתכן כי העלייה הרחבה תרמה לקיזוז העלייה במחיר הנפט בשבוע החולף.

תחזית EIA שפורסמה ב-11 ליוני צופה שתפוקת הנפט הגולמי בארה"ב תתרחב ב-2024 בכ-2% וב-2025 בכ-4%, לעומת הממוצע ב-2023. לפי התחזית, המחיר הממוצע של נפט מסוג ברנט יגיע ב-2024 לכ-84 דולר - כ-4 דולרים פחות מהתחזית הקודמת. ב-EIA צופים שהביקוש העולמי לנפט יתרחב ב-2024 בכ-11 מיליון חביות ליום, לעומת התחזית הקודמת שצפתה צמיחה של כ-900 אלף חביות ליום. העלייה הצפויה בביקוש גבוהה מהעלייה הצפויה בייצור (800 אלף חביות ליום), ומציגה עודף ביקוש שעשוי לתרום ללחצי המחיר כלפי מעלה. התחזית הבאה צפויה להתפרסם ב-9 ביולי 2024.

העולם שב לטוס והביקוש לדלק סילוני חזר לרמתו שלפני פרוץ מגפת הקורונה. על פי הערכות בלומברג, ברבעון השלישי של השנה צפויות כ-10.5 מיליון טיסות. האיגוד הבינלאומי לתובלה אווירית צופה שנת שיא, כשהמטוסים צפויים להיות בתפוסה מלאה, כפי שהיו לפני הקורונה, תוך שימוש בכמויות שיא של דלק. מכיוון שאין כיום תחליף לנפט שמשמש כבסיס להפקת דלק סילוני, הרי שעבור ענף זה, התחייה המחודשת של התעופה צפויה לתרום לו.

עוד עולה מהסקירה כי בבנק סבורים שבטווח המידי יש חוסר ודאות רב, כתוצאה ממגוון האפשרויות הנובעות מהזעזועים הגיאו-פוליטיים במזרח התיכון, והאפשרות לכך גם במקומות אחרים. ייתכן שחוסר הוודאות יתרום להעלאת הפרמיה הגלומה במחיר הנפט עקב חשש מפני שינויים בהיצע האנרגיה ופגיעה בנתיבי סחר מרכזיים שבהם עוברות מיכליות נפט. בנוסף, הרחבת הביקושים באסיה ובארה"ב לקראת הקיץ עשויה לתרום ללחצי המחיר כלפי מעלה בתקופה הקרובה.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    עלית מחיר הנפט תחזק את מנית דלק קבוצה (ל"ת)
    מייק1 17/06/2024 11:57
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות