המרענן של הקיץ: אפיק ההשקעה הרטוב והמבטיח

הביקוש למים בעולם, על כל שימושיהם, גדל בהתמדה וגבוה משמעותית מההיצע, כך שהחברות שעוסקות בתחום מייצגות פוטנציאל צמיחה משמעותי שכדאי לשים לב אליו
 | 

הפתיח של הכתבה היום מוקדש לשני מנהלי-על אמריקאים. הראשון הוא ג'נסן הואנג, יליד טייוואן שב-1967 הגיע לארה"ב, ב-1992 סיים את התואר השני בהנדסת חשמל באוניברסיטת סטנפורד ושנה לאחר מכן ייסד, עם שניים מחבריו, את אנבידיה (סימול:NVDA) שאותה הוביל מההתחלה ו-31 שנה מאוחר יותר הפכה לחברה בעלת ערך השוק הגבוה בעולם, 3.34 טריליון דולר, תופעה ללא תקדים.

השני הוא לארי קאלפ, בנו של פחח מוושינגטון הבירה שסיים לימודי מנהל עסקים בהרווארד, ב-1990 הצטרף לחברת דאנהאר (סימול:DHR) שם מונה למנכ"ל ב-2001 ועזב את החברה ב-2014, לאחר שהפך אותה לאחד הקונגלומרט המובילים בעולם. אז פרש לאקדמיה כמרצה בהרווארד, אבל בסוף אוקטובר 2018 נבחר למנכ"ל GE בניסיון  אחרון של מועצת המנהלים להציל, לא פחות, את פאר התעשייה האמריקאית של המאה ה-20 מפשיטת רגל. בתוך 4 שנים ביצע קאלפ רה-ארגון ב-GE שרבים רואים אותה  כמוצלחת בהיסטוריית הקורפורציה האמריקאית. השבוע הוצע לקאלפ להתמנות למנכ"ל בואינג אבל הוא הגיב בשלילה.

שני המנהלים, אגב, נולדו באותה שנה, 1963. מה שאותי מפליא הוא שיש לא מעט אנשים שלא מבינים שהדבר הכי חשוב בחברה, בכל חברה, הוא המנכ"ל, בטח למשקיעים. הבעיה היא איך מזהים אותו בהתחלה ולא בדיעבד.
 

בעיית המים הגלובלית מחמירה 

מבחינתי, הטיפול במים, ואני כותב על כך זה שנים רבות, הוא אחד הנושאים החשובים ביותר לאנושות, גם מהבחינה הכלכלית וגם מהבחינה החברתית. בעיית המים הגלובלית הולכת ומחמירה, וזאת למרות המודעות לבעיה, תקציבי העתק שמושקעים בנושא וההתקדמות הטכנולוגית, שתורמת לשיפור הבעיה (כפי שעשתה ועושה בתחומים אחרים), אבל לא בקצב שבו בעיית המים גדלה. זה אומר שייצוג מגזר המים חייב להיות חלק מכל תיק השקעות במניות כי בטווח הנראה לעין אין סיכוי שההיצע ידביק את הביקוש.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הסיבה היא שלכל הבעיות שקשורות במים "מצטרפים" עוד ועוד גורמים חיצוניים כמו משבר האקלים שמלבה בגדול את הבעיה, פגעי הטבע שהולכים וגדלים ויוצרים בעיות חדשות לבקרים בתחום המים, המלחמות סביב העולם (סוריה לדוגמה, שכל תשתיות המים בה נהרסו, סודן, סומליה ועוד), סכסוכים על בעלות על המים (הסכר באתיופיה שעלול להוביל למלחמה בינה לבין מצרים וסודן או השימוש במים כנשק ברחבי אפריקה), הזיהום הגדל של מי שתייה, מחסור גדול במידע מהימן על מים ומצבם, מחסור גדול בשיתוף בינלאומי, מחסור גדול בתשתיות, גלי ההגירה הגדולים וחלוקה בלתי מאוזנת של מים אפילו בארצות מפותחות ועוד.

מים הם מרכיב חיוני בכל המגזרים. שוק המים העולמי מספק מים למטרות מגורים, למטרות מסחריות, למטרות תעשייתיות ועוד רבות. המגזר התעשייתי עצמו כולל תעשיות רבות כגון ייצור חשמל, עיסת נייר, זיקוק ופטרוכימיה, מזון ומשקאות, מיקרואלקטרוניקה, נפט וגז, תרופות וכרייה.

גם תהליכי האורבניזציה והגידול באוכלוסייה מגדילים את הביקוש, וכדאי לקרוא את המאמר של ארגון ה-US Concern Worldwide על כך, שמתאר את כל הבעיות שגורמות למחסור במים והשלכותיהן. המשקיעים, ללא ספק, מודעים לכך והראיה היא שכמעט כל חברות הטיפול במים והסלים והקרנות בתחום נמצאים בשיא כל הזמנים.

האו"ם, ממשלות שונות וחברות רבות משקיעים סכומי עתק בניסיון לשיפור המצב אבל עד כה ללא הצלחה, בעיקר בשל קשיי ניהול במקומות הפגועים ביותר (אפריקה ומזרח אסיה). ישראל, אגב, היא הדוגמה הטובה ביותר של הצלחה.

הביקוש למים גדל כאמור בכל התחומים. אחד מהם הוא הביקוש למי שתייה. קצב העלייה בביקוש למים בבקבוקים למשל מטורף, במיוחד במדינות מפותחות. זה קורה בגלל היתרונות הבריאותיים, הנוחות והתודעה הבריאותית הגוברת כחלופה בריאה יותר למשקאות ממותקים. הביקוש התעשייתי למים גואה אף הוא כי התעשייה כולה, שצומחת, משתמשת מובילה במים. תהליך הייצור של מוליכים למחצה כדוגמה אחת, מסתמך במידה רבה על מים. המוליכים למחצה בנויים בשכבות על פרוסות סיליקון שעם כל הוספת שכבה יש צורך בשטיפה מקיפה. גם החקלאות מוסיפה לביקוש ובמיוחד במדינות שבהן החקלאות היא עדיין העיסוק העיקרי. לבסוף ישנו הביקוש הגואה במגזרים המסחריים, כגון בתי חולים, בתי מלון ואחרים שהם משתמשי הקצה שמניעים את צמיחת שוק המים העולמי.

הדבר החשוב מבחינת המשקיע שמחפש צמיחה והכנסה הוא שהביקוש למים, בעתיד הנראה לעין, ימשיך כאמור להיות גבוה משמעותית מההיצע, כך שיש כאן פוטנציאל גדול לחברות המים להרוויח יותר ולחלק דיבידנדים. הבעיה של יכולת הבחירה ב"מניה מנצחת" קיימת גם בתחום המים. דעתי היא שכיוון שקשה מאוד לבחור "מניה מנצחת" מומלץ להשקיע בתעשייה כולה או בחלקים ממנה באמצעות השקעה בקרן נאמנות או תעודת סל עם חשיפה גבוהה למים.

המשקיע שבכל זאת מעוניין ב"מניה מנצחת" חייב לצלול למחקר. כל הנתונים לצורך בדיקות חברות ציבוריות נמצאים ברשת. דעתי היא שלצורך השקעה בחברה בודדת, המשקיע צריך להתרכז בחברות מובילות, בעיקר בתחום הטכנולוגי, בעלות עצמת שוק מוכחת שתמשכנה לזכות במכרזים, וכמובן לאתר חברות ש"וול סטריט אוהבת" אבל מהסיבות הנכונות. מה זה אומר? חברות שוול סטריט אוהבת בגלל הצלחה בעבר, מדיניות דיבידנד והתנהגות ההנהלה לאורך זמן, וגם שהחברה תהיה אמריקאית. חברות כאלו, היסטורית, מקבלות הערכות גבוהות יותר מחברותיהן הגלובליות האחרות.
 

חברת המים שעלתה 60% מאוקטובר

דוגמה אחת לחברה כזאת היא Xylem Inc (סימול:XYL). חברה שמייצגת מיזוג של הצלחה עסקית ארוכת שנים, הנהלה שוול סטריט והמשקיעים אוהבים, שפועלת בהצלחה מוכחת בתחום הרכישות, שמעלה דיבידנד ברציפות ורוכשת מניות בקביעות ומנצלת היטב חדשנויות טכנולוגיות. אני עוקב אחרי החברה מאז החליט הקונגלומרט התקשורתי/ביטחוני הוותיק ITT להנפיק את חטיבת המים שלו לציבור ב-2011.

"XYL נהנית מצבר הזמנות חזק", כתבו האנליסטים של אתר ZACKS הפופולרי ביום ו' האחרון, "זו תוצאה של עסקאות המשך על הפרויקטים הקיימים, של ביקוש גואה בשוקי המדידה החכמה והפיקוח Measurement & Control Solutions)) ויישומים טכנולוגיים אחרים והסינרגיה כתוצאה מרכישת Evoqua Water Technologies (חברה שמובילה בפתרונות ושירותי טיפול קריטיים במים). ל-Xylem קצב צמיחת הכנסות ורווחים צפוי של 16.4% ו-12.4%, בהתאמה, לשנה הנוכחית".


מאגר מים. צילום: יחצמאגר מים. צילום: יחצ

אציין שזו מניה שמאז אוקטובר האחרון (תחילת העליות) עלתה ב-60% בקירוב, שנמצאת סמוך לשיא כל הזמנים ונסחרת במכפילים לא נמוכים בכלל, אבל כמי שמכיר היטב את החברה אני נוטה להסכים עם ZACKS, מה גם שקונצנזוס האנליסטים כרגע עומד על "קנייה חזקה". 

Xylem התחילה את דרכה כחטיבה שיצרה משאבות מים בקונגלומרט התקשורת הגדול ITT (International Telephone & Telegraph) שהוקם ב-1920 לצורך אספקת טלפוניה בינלאומית לתושבי ארה"ב. במהלך השנים וגם בשל התחרות מול T&AT, הפכה ITT לחברת אחזקות שהשקיעה בתחומים רבים, מבנקאות דרך ביטחון וחלל ועד לתקשורת. ב-2011 כאמור החליטה החברה להנפיק את חטיבת המים שלה שהפכה ל- Xylem (השם לקוח מיוונית - מערכת הובלת המים בצמח).

החברה מגדירה את עצמה כ"חברת טכנולוגיות מים גלובלית שמעצבת, מייצרת ומשרתת מוצרים ופתרונות מהונדסים ביותר במגוון רחב של יישומים קריטיים בעיקר במים". סל המוצרים, השירותים והפתרונות הרחב של החברה נותן מענה לצורכי הלקוחות על פני כל מחזור המים, החל באספקה, טיפול, מדידה ושימוש במי שתייה, ועד לאיסוף, בדיקה, ניתוח וטיפול של שפכים. יש לחברה עמדות שוק ייחודיות בתחומי יישומי ליבה, כולל הובלה, טיפול, הסרת מים, מכשור אנליטי, מדידה, מדידה חכמה, שירותי הערכת תשתיות, פתרונות תוכנה דיגיטליים לשירותים, תהליכים תעשייתיים, מיקור חוץ, שירותי מים, סינון והפרדה, מערכות מים יישומיות לשירותים עסקיים ומגורים, חיטוי, טיפול בשפכים ועוד.

מה שמייחד את החברה  הוא המצבור הכולל של נכסים גלובליים בתחום המים כמו מותגים מובילים בשוק, שחלקם נמצאים בשימוש כבר יותר מ-100 שנה, רשתות הפצה גלובליות המורכבות מכוחות מכירות ישירים ומשותפי ערוצים עצמאיים המשרתים קהל לקוחות מגוון בכ-150 מדינות, בסיס גלובלי משמעותי לאורך מחזור המים שמספק הכנסות חוזרות והחלפות קבועות, היסטוריה חזקה של הבאת מוצרים חדשניים ושל פתרונות ומודלים עסקיים ללקוחות ועמדה פיננסית חזקה בעלת כושר של ייצור מזומנים שמאפשרים לחברה לממן יוזמות צמיחה אורגניות וכן A&M אסטרטגי. לבסוף, Xylem ידועה במחויבות לממשל תאגידי, קיימות חברתית וסביבתית (עקרונות ESG- Environmental-Social-Govrnment) מה שוול סטריט ומשקיעים רבים אוהבים.

התחרות בתעשיית הטיפול במים גדולה, והחברה נאלצת להתחרות גם בחברות אמריקאיות, סיניות, בריטיות וכמובן צרפתיות בראשות ענקית המים ויאוליה (סימול: VIE.PA). החברה סיימה את 2023 עם הכנסות ורווח למניה של 7.4 מיליארד ו-2.8 דולרים בהתאמה והקונצנזוס ל-2024 הוא הכנסות של 8.6 מיליארד ורווח למניה של 4.22 דולרים ול-2025 הכנסות של 9.03 מיליארד ורווח למניה של 4.76 דולרים.

הנה דוגמה אחת לחדשנות של החברה: בחודש שעבר פרסמה החברה שביחד עם חברה גרמנית לייצור בירה, אוניברסיטת מינכן ומפעל טיהור מי השפכים של עיריית וייסנברג בבוואריה, היא תייצר בירה באמצעות מי שפכים מטוהרים. הבירה, בשם Reuse Brew, "היא לא רק בירה יוצאת דופן", אמרה מנהלת הפעילות של Xylem בצפון אירופה, "היא מייצגת את היכולות העצומות של מחזור מים במאבק בסוגיה הדוחקת של מחסור במים (בעיה שמאוד מעסיקה את תעשיות הבירה)".


איך אפשר להשקיע במים? 

יש לא מעט חברות מים מעניינות, לבטח ענקית המים הגלובלית ויאוליה (סימול:VIE.PA) שסיימה רה-ארגון מוצלח ביותר ושכתבנו על כך בעבר. אתר מורנינג סטאר, שמאוד מומלץ לכל משקיע לעקוב אחריו, הוציא סקירה במרץ האחרון תחת הכותרת "16 Water Stocks and Funds to Consider" שלדעתי מכסה היטב את אפשרויות ההשקעה בתחום המים. במאמר תמצאו את הסלים, הקרנות והמניות שלדעת מומחי מורנינג סטאר מעניינים. 

הם מתרכזים בעיקר בארה"ב אבל הטיפול במים התחיל דווקא באירופה ובמיוחד בצרפת, אז  כדאי גם לבדוק את קרנות המים של הבנק השווייצרי פיקטט כמו, ה- Pictet Water (ISIN: LU0104884860) שנסחר בדולרים, אירו, ליש"ט ועוד, אחד מסלי המים הוותיקים והמובילים שאצלו XYL היא המניה המובילה. מה טוב יותר בחום הנוכחי מאשר לבדוק השקעות במים?

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(29):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 15.
    שלמה אפשר לעניין אותך במניה מסויימת? (ל"ת)
    שביט 25/06/2024 11:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 14.
    פעם קראנו לזה לופט געשעפט
    א.מ. 24/06/2024 12:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא רק שבעיית המים פתירה יש כבר מהלכים רבים שנעשים בנדון : התפלה, פתרונות לבעיות אקולוגיות שמזהמות מקורות מים ומודעות. בהצלחה לכל מי שהולך על המים.
    סגור
  • 13.
    שלמה אפשר ניתוח על הום ביוגז???
    אפי 24/06/2024 09:43
    הגב לתגובה זו
    1 1
    חברה מענינית לדעתי במחיר רצפה פיתוחים מיוחדים חלקם מתחילים להמכר
    סגור
  • לא מכיר (ל"ת)
    שלמה גרינברג 24/06/2024 12:16
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 12.
    מה כבר האפסייד vie?? (ל"ת)
    פיקסר פיקסר 23/06/2024 09:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 11.
    מעניין כמו תמיד
    יהודה 22/06/2024 22:57
    הגב לתגובה זו
    3 1
    כתבה מעניינת, וXYL חברה מצויינת. ארד הישראלית מתעסקת בעיקר בנישה של מוני מים, ולא מספקת מענה כולל כמו XYL.אחלה חברה לטווח ארוך
    סגור
  • 10.
    שלמה אפשר קצת סדר על SEDG
    שמואל ג. 22/06/2024 22:28
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שווה קניה או שמה הבעיות הם קשות מידי? היא התרסקה 90% ונהייתה חביבת השורטיסטים נושא האנרגיה החלופית אומנם כרגע לא באופנה אבל יחזור ובגדול אשמח לשמוע את עדעתך המחקימה
    סגור
  • סולאראדג'
    שלמה גרינברג 23/06/2024 10:07
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כתבתי מספר פעמים על החברה והאמת היא שאם תבחן את התעשייה הסולארית תגלה שמבחינת המניות (וגם העסקים) התחילה התדרדרות בקיץ 2022 ומסיבות שונות, חלקן רגולריטוריות (באירופה בעיקר) וחלקן בגלל תחרות גם מצד הרוח ולא פחות מצד הנפט והגז. SEDG ירדה בשל 3 סיבות. זה התחיל בתיקון 2022 בגלל ההערכה הגבוהה מאוד, נמשך עם תוצאותץ 2023 שהראו ירידות חדות ברווח התפעולי וגם הרבעון האחרו "עזר" לנפילות. אבל הבעיה לאו דווקא בסולאראדג'. תראה מה קרה לחברות מתחרות כמו ENPH ומה קרה לסל הסולארי המוביל, TAN מאז קיץ 2022. בשלב הנוכחי הסל מעניין יותר.
    סגור
  • 9.
    מה עם ארד (ל"ת)
    ישראל 22/06/2024 19:02
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • יעל ארד משמשת כיום כמרצה בחברות עסקיות.
    רז 23/06/2024 10:57
    הגב לתגובה זו
    4 0
    .
    סגור
  • 8.
    חשוב
    נושא המים 22/06/2024 15:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המניות לא מרשימות,אפילו ארד הישראלית היציבה מנייתה לא משהו
    סגור
  • 7.
    איפה ארד בכל התהליך
    מחפש קודם בארץ 22/06/2024 12:58
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אני בעד גיוון התיק בקרנות חול, אבל כשיש כ חברה בינלאומית כמו ארד הייתי שמח לשמוע מה דעת המומחים עליה
    סגור
  • 6.
    חג שמח שלמה והרבה בריאות
    ניצה 22/06/2024 12:34
    הגב לתגובה זו
    6 0
    האם בכוונתך להתייחס לתרומתם של האחים זיסאפל עליהם השלום, להייטק הישראלי, או שלדעתך לא תרמו די כדי לזכות אותם בכמה מילים. מה לדעתך יעלה בגורל החברות שניהלו/החזיקו?
    סגור
  • כתבתי עליהם לא מעט (ל"ת)
    שלמה גרינברג 23/06/2024 10:08
    הגב לתגובה זו
    3 3
    סגור
  • 5.
    תודה רבה שלמה ושבת שלום (ל"ת)
    אנונימי 21/06/2024 18:28
    הגב לתגובה זו
    6 11
    סגור
  • 4.
    מה שאותי מפליא
    יוסי שמש 21/06/2024 18:11
    הגב לתגובה זו
    19 7
    מה שאותי מפליא הוא שיש לא מעט אנשים שלא מבינים שהדבר הכי חשוב בחברה, בכל חברה, הוא המנכ"ל, בטח למשקיעים. הבעיה היא איך מזהים אותו בהתחלה ולא בדיעבד. אז איך נפלנו על הפנים עם פקה פקה נתניהו ?
    סגור
  • חוסר התפקוד של נתניהו
    טטיאנה 23/06/2024 01:10
    הגב לתגובה זו
    6 4
    מתבטא בעיקר בכניעתו להנהגה החרדית הארורה, ואי גיוס הפרזיטים לצבא.
    סגור
  • יש לקצוב כהונת כל מנכ"ל לתקופה מוגבלת
    סטלה 22/06/2024 12:50
    הגב לתגובה זו
    8 3
    למנוע תופעת "וישמן ישורון ויבעט" כפי שקרה עם נתניהו הכושל
    סגור
  • תבדוק את התל"ג שלנו משנת 2003
    רז 22/06/2024 11:59
    הגב לתגובה זו
    3 7
    עת כניסתו לתפקיד שר האוצר, ועד היום. אולי זה קצת ירגיע את החששות שלך מ"מנכ"ל לא מתפקד".
    סגור
  • 3.
    עושה רושם שיש בעיה בתפקוד המנכ"ל
    אנטולי 21/06/2024 16:51
    הגב לתגובה זו
    22 6
    מנכ"ל המדינה לא מתפקד, לפי התוצאות העסקיות ? שלמה, האם הבעיה זמנית?
    סגור
  • 2.
    התפלה
    חיים 21/06/2024 16:14
    הגב לתגובה זו
    0 3
    אם יש התפלה למה החשש ממחסור?
    סגור
  • התפלה במרחקים גדולים מהים לא כלכלית בגלל עלות היקרה של
    אדם 22/06/2024 09:51
    הגב לתגובה זו
    6 0
    הולכת המים בצנרת
    סגור
  • 1.
    כתבה מעולה. אנקדוטה קטנה - החברה עם הסטוריית חלוקת הדיב
    כגן 21/06/2024 14:49
    הגב לתגובה זו
    6 0
    ידנדים הארוכה ביותר עוסקת במים - AWR.
    סגור
  • שוורן באפט
    וגם נכון 22/06/2024 16:10
    הגב לתגובה זו
    1 2
    אינו משלם דיבידנד וקונה חברות במקום זה,ואגב כך מנייה המשלמת 5%לשנה יורדת בשל הדיבידנד ב 1.25% רבעונית
    סגור
  • ובנוסף
    למר כהן 22/06/2024 16:02
    הגב לתגובה זו
    0 2
    מניות יורדות משלמות יותר דיבידנד ב % שכן יש פחות משקיעים המרוויחים יותר ועדיין "משלמים לעצמם"
    סגור
  • הדיבידנד
    למר כהן 22/06/2024 16:00
    הגב לתגובה זו
    0 2
    מראה על חברה מרוויחה ובזאת נגמר הסיפור שכן את הדיבידנד "מוחזר למשקיעים" ובלשון אחרת אתה משלם לעצמך =המניה יורדת בגובה הדיבידנד המחוסר מרווחי החברה
    סגור
  • זה פשוט לא נכון, ואין לי הכוחות להסביר מדוע.
    כגן 23/06/2024 10:58
    הגב לתגובה זו
    3 0
    .
    סגור
  • ורן באפט
    ושוב 24/06/2024 10:16
    הגב לתגובה זו
    0 1
    לא מחלק ד. ולא חילק,לא מוצא בכך טעם בצדק,תיק דיבידנדים זה לא יותר מאשליית "רווח"
    סגור
  • גם אם תפרוש את הטעות הזו על 10 טוקבקים
    כגן 24/06/2024 19:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה לא יהפוך אותה לאמת. תיק דיבידנדים = פנסיה שניה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות