ג'סי ליברמור: הסוחר הגדול בהיסטוריה

הסוחר האגדי, שהרוויח והפסיד מאות מיליוני דולרים במהלך הקריירה שלו, איבד את הונו מספר פעמים ובכל פעם קם מחדש, נחשב לאחת הדמויות המרתקות בעולם המסחר וההשקעות
 | 
telegram
(3)

רוב האנשים כיום מכירים כבר את וורן באפט כמשקיע המצליח ביותר בכל הזמנים. לא הרבה, לעומת זאת, מכירים את השם ג'סי ליברמור, אחד מהסוחרים המרתקים ביותר בתולדות וול סטריט. ליברמור, שהחל את הקריירה שלו בגיל 15 והרוויח והפסיד מאות מיליוני דולרים עוד לפני שהיו מחשבים, מהווה דמות מרכזית בעולם המסחר. פילוסופיית המסחר שלו, המבוססת על הבנת המגמות והפסיכולוגיה של השוק, ממשיכה להילמד ולשמש סוחרים עד היום. חייו היו מסע מרתק של הצלחות כבירות ותבוסות כואבות, והם מספקים תובנות חשובות על האתגרים וההזדמנויות בשוק ההון.
 

תחילת דרכו

ג'סי ליברמור נולד בשנת 1877 במסצ'וסטס למשפחה דלת אמצעים עם אבא חוואי ואמא עקרת בית. בגיל 3 כבר ידע לקרוא ולכתוב ובבית הספר הצטיין במיוחד במתמטיקה. כשהגיע לגיל 14 אביו ביקש ממנו לפרוש מהלימודים על מנת שיעזור לו בחווה, ג'סי כבר אז הבין שלעבוד בחווה זה לא בשבילו ובעידודה של אימו הוא ברח מהבית לבוסטון, מסצ'וסטס ומצא עבודה כרשם ציטוטים בחברת ברוקרים.

באותה תקופה, על מנת שסוחרים ומשקיעים יוכלו לדעת מה שער של מניה מסוימת הם היו צריכים ללכת פיזית לחברת ברוקרים ולהתסכל על לוח גיר בו עודכנו השערים ידנית. וזה היה תפקידו של ג'סי, שהיה מסתכל במשך שעות על הטיקר שהדפיס את מחירי המניות באופן רציף וכל פעם מעדכן אותם בלוח.

לאחר זמן מה, ג'סי החל לשאול את עצמו למה המניות זזות כפי שהן זזות והחליט לבדוק את זה לעומק. ג'סי תיעד במחברת בסוף כל יום את התנועות היומיות של מניות ולאחר תקופה החל לזהות דפוסים חוזרים ולכתוב את התחזיות שלו לשערי מניות. לאט לאט הסוחר הצעיר ראה שהוא מצליח לחזות בהצלחה את שערי המניות והחליט לקחת 5 דולר, סכום שהיווה אז המשכורת השבועית שלו ולהשקיע במניה. ההשקעה הזו הניבה לו 3.12 דולר ובעצם גרמה לג'סי להבין שמסחר זה הייעוד שלו בחיים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מאחר ולא היה לו את ההון הדרוש בשביל להשקיע במניות התחיל ג'סי לפעול ב"באקט שופס" - מן סוכניות הימורים בה שמים כסף קטן רק על הכיוון שחושבים אליו המניה תלך מבלי להשקיע במניה עצמה. בגיל 15 בלבד, ג'סי הרוויח 1,000 דולר, סכום ששווה ל-20,000 דולר במונחי 2008 ועזב בעצם את עבודתו כנער גיר על מנת להתמקד לחלוטין במסחר.

עד מהרה, בעקבות הרווחים של ג'סי, החלו הבאקט שופס לאסור עליו לסחור אצלם, מה שגרם לג'סי להתחפש כל פעם שהוא רצה לסחור ולעבור כל פעם לסניף אחר על מנת שלא יזהו אותו. עם זאת, אחרי תקופה כל הפתרונות שמצא ג'סי הפסיקו כבר לעבוד עד שלבסוף כל הסניפים הקיימים אסרו עליו להתקרב. בגיל 20, עם רווחים של עשרות אלפי דולרים ששווים היום בערך מיליון וחצי דולר, ג'סי ניסה לסחור במניות, נכנע לרגשות ולא דבק באסטרטגיה שלו, מה שגרם לו להפסיד את כל הכסף שהרוויח. על מנת לצבור שוב הון בכדי שיוכל לחזור ולסחור, ג'סי היה צריך לשלוח אנשים על מנת שיסחרו בשבילו בבאקט שופס עד שחזר לעניינים. 
 

חולשותיו של סוחר

קריירת המסחר של ליברמור התאפיינה בשיאים מרהיבים ובשפל הרסני. ג'סי עשה את הרווח הגדול הראשון שלו במשבר של 1907 והרוויח בעסקת שורט כנגד חברות רכבות בשם יוניון פסיפיק יותר ממיליון דולר ביום אחד. למרות שהיה מדובר בחברה יציבה שלא נפלה קודם לכן וכל חבריו אמרו לו שהוא טועה, ג'סי המשיך באסטרטגיה שלו ותוך מספר ימים הייתה רעידת אדמה שהקריסה את מניית החברה.

ההצלחה הזו חזרה על עצמה במפולת של 1929, שם הרוויח סכום מדהים של 100 מיליון דולר, סכום השווה לכ-1.5 מיליארד דולר כיום. יכולתו של ג'סי לחזות מגמות ולפעול באופן נחרץ הפכה אותו לאגדה בקרב הסוחרים והמשקיעים. עם זאת, הקריירה של ליברמור התאפיינה גם בהפסדים משמעותיים. פעמים רבות, בגלל שלא סחר בהתאם לכללי המסחר שיצר, ג'סי הפסיד כמעט את כל הונו מספר פעמים, כולל הפסד עצום בשוק הכותנה ב-1908 בעקבות טיפ שקיבל מחבר ופשיטת רגל בפעם השלישית ב-1934.

הנצחונות הרבים והחיים הראוותניים מהם נהנה, כאשר הוא רוכש יאכטות ובתי פאר וכל מה שעלה על רוחו, גרמו לליברמור לקחת הרבה פעמים סיכונים גדולים מדי, להקשיב לטיפים של אחרים ולא לעבוד לפי האסטרטגיות שהגדיר, דבר שעלה לו ביוקר. עם זאת, אם יש דבר שאפיין מאוד את ג'סי זו הלמידה מהטעויות והיכולת כל פעם מחדש, אחרי נפילות קשות במיוחד, לקום על הרגליים ולהתחיל מחדש. 
 

המוניטין שצבר

ככל שג'סי הרוויח יותר, הוא הגדיל את הפוזיציות שהוא פותח וצבר מספיק כוח ומוניטין על מנת להניע את השווקים. פוזיציות השורט של ליברמור אומנם הניבו לו רווחים יפים אבל הם תרמו להמשך הקריסה של השוק שהביאה המון אמריקאים למצב קשה בו הפסידו את כל הונם. כל פעם שהייתה תנועה לא ברורה בשוק, האשם הראשון היה ג'סי ליברמור.

בשלב מסוים פנה עליו הבנקאי הענק ג'יי פי מורגן בבקשה שיעזור לו לשקם את השוק. ליברמור נענה לבקשה של מורגן והחל לקנות מניות. משקיעים גדולים אחרים הלכו בעקבות ליברמור וקנו גם הם ובסופו של דבר השוק השתקם. למרות שליברמור הרוויח המון בתקופה הזו, ובעיקר על חשבון הציבור האמריקאי שהפסיד המון, קיבל ליברמור סטטוס של "גיבור" שהצליח לשקם את השוק.
 

הכללים של ג'סי ליברמור

1. השווקים אף פעם לא טועים, דעות כן. הסוחר צריך לדעת לגבות את שיקול דעתו ולחכות שהשוק יוכיח את צדקתו.
2. מעטים האנשים שהרוויחו כסף מטיפים, היזהרו ממידע פנים. אם יש כסף קל שפשוט שוכב, אף אחד לא פשוט יביא לך אותו.
3. כסף עושים בהמתנה, לא במסחר. לוקח זמן לעשות כסף, לכן עדיף לא להתמקד בתזמון אלא לתת לטרייד זמן. 
4. קנה נכון ושוב חזק. לתנועות גדולות לוקח זמן להתפתח. סוחרים שיכולים גם להיות צודקים וגם לשבת על הידיים הם נדירים.
5. לא ניתן להרוויח כסף בעקביות על ידי מסחר כל יום או כל שבוע במהלך השנה.
6. הצד האנושי של כל אדם הוא האויב הגדול ביותר של כל משקיע או סוחר.
 

הסוף הטראגי

ג'סי סבל מדכאון ובעיות פסיכולוגיות רבות, בנוסף למערכות יחסים רעילות שרק החריפו את המצב. ליברמור היה נשוי שלוש פעמים, בפעם הראשונה לנית ג'ורדן איתה התחתן בגיל 23 והתגרש ממנה לאחר 17 שנים. שנה לאחר מכן התחתן עם דורות'י פוקס, ממנה התגרש לאחר 14 שנות נישואים בעקבות בעיות אלכוהול של דורות'י ובגידות מצידו של ליברמור.

בפעם השלישית, שוב שנה לאחר הגירושים, נישא ליברמור להרייט מץ והיה בעלה החמישי, לאחר שלפחות שניים מבעליה הקודמים התאבדו. הסוחר האגדי התאבד לבסוף בשנת 1940, לאחר שהשאיר מכתב התאבדות באורך שמונה עמודים שיועד לאשתו והסביר כי הוא כשלון ואינו ראוי לאהבתה. ליברמור השאיר אחריו הון ונכסים בשווי של 5 מיליון דולר.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    כתבה מעולההה (ל"ת)
    ריאלי 02/07/2024 11:33
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 2.
    נכתב עליו ספר מצוין
    אהוד 30/06/2024 22:07
    הגב לתגובה זו
    4 0
    זכרונותיו של סוחר מניות מוול-סטריט
    סגור
  • 1.
    יש עליו ספר מרתק : זכרונותיו של סוחר מניות מוול סטריט (ל"ת)
    דנידין 30/06/2024 21:17
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות