משקיע ההון סיכון שגדל בעוני: המשנה הכלכלית של ג'יי.די ואנס

הביוגרפיה הלא שגרתית של המועמד הרפובליקני לתפקיד סגן הנשיא, עיצבה את ראיית עולמו הכלכלית; התנגדות להעלאת מיסים, הטלת מכסי מגן והגבלות על הגירה הם רק חלק מהנושאים אותם הוא צפוי לקדם עם ייבחר
 | 
telegram
(2)

אמש במסגרת הוועידה הרפובליקנית, הכריזה המפלגה באופן רשמי על דונלד טראמפ בתור המועמד שלה בבחירות לנשיאות, שיתקיימו בחודש נובמבר הקרוב. אך האירוע המרכזי בוועידה, היה הבחירה של נשיא ארה"ב לשעבר בסנאטור ג'יי.די ואנס מאוהיו לסגנו במרוץ לנשיאות.

ואנס, אשר גבר בדרך על פוליטיקאים וותיקים ומנוסים כמו מרקו רוביו וטים סקוט, הוא דמות חדשה יחסית בזירה הפוליטית. מי שנחשב למקורב לדמויות בולטות בעמק הסיליקון, ואף היה משקיע הון סיכון בעצמו, קנה את תהילתו הודות לספר שפרסם בשנת 2016, בו תיאר את נוף ילדותו באוהיו, ושכונות העוני שלה. למעשה, הוא החל את הקרירה הפוליטית שלו לפני שלוש שנים בלבד, עת השיק את המועמדות שלו לסנאט מטעם מדינת אוהיו. 
 

מהילדות הקשה לעמק הסיליקון

ואנס נולד בשנת 1984 בשם ג'יימס דונלד באומן, במידלטאון, אוהיו, למשפחה ענייה ולאמא שמתמודדת עם התמכרות לסמים. ואנס ואחותו לינדזי, גודלו בעיקר על ידי סבו וסבתו מצד אמו, להם הוא הכיר תודה בכך ששינה את שמו לג'יי די על שם סבו ואימץ את שם משפחתם. לאחר שסיים את לימודיו התיכוניים הוא התגייס לשירות בחיל הנחתים, והוצב לעיראק ככתב קרבי. לאחר שסיים את השירות פנה ואנס ללימודי מדע המדינה ופילוסופיה באוניברסיטת אוהיו סטייט, אותם השלים בהצטיינות. בהמשך הוא השלים תואר במשפטים באוניברסיטת ייל היוקרתית.

לאחר שסיים את לימודי המשפטים, עבר ואנס לסן פרנסיסקו, שם עבד בחברת Mithril Capital, אשר נוסדה על ידי פיטר ת'יל, מנכ"ל PayPal לשעבר. בהמשך עבד ואנס עבור קרן ההון סיכון Revolution LLC של מנכ"ל AOL לשעבר, סטיב קייס. בתקופה זו, גם פרסם ואנס, ספר זיכרונות בשם "Hillbilly Elegy", שהפך לרב מכר של הניו יורק טיימס, והביא לפרסום שמו ברמה הלאומית. בספר, שפך ואנס אור על הבעיות החברתיות והחברתיות-כלכליות של עיר הולדתו, ובמידה רבה ייצג את תחושותיהם של מעמד מסויים במדינה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הספר גם תיאר את חזרתו של ואנס אל מדינת הולדתו אוהיו, שם המשיך לעבוד בהון סיכון והתיישב באזור סינסינטי. בשנת 2020 הוא השיק קרן הון סיכון משלו, אשר על פי הדיווחים נעשתה בגיבוי של דמויות מובילות כמו ת'יל, מארק אנדריסן, אריק שמידט וסקוט דורסי. הקרן, Narya Capital, נוסדה כדי לעזור להפנות סכומים משמעותיים מהחוף המזרחי להזדמנויות השקעה במדינות כמו אוהיו. בשנת 2022 נכנס ואנס לפוליטיקה, לאחר שזכה למושב בסנאט, בו הוא מכהן כיום כסנאטור.

משנתו הכלכלית

במידה וטראמפ ינצח בנובמבר, ואנס צפוי לתמוך בתוכניותיו של הנשיא לשעבר להפחית מיסים. במשך הקמפיין שלו הבטיח טראמפ להאריך את חוק המס אותו העביר בשנת 2017, אשר אמור לפוג בשנה הבאה. עם זאת, בכל הקשור למסים ואנס נקט בעבר בדרך עצמאית ביחס לעמיתו. מוקדם יותר השנה, הוא קידם חקיקה להגבלת מיזוגים של חברות גדולות, על ידי מיקוד בהפחתות מס לחברות עם הכנסה שנתית משולבת של יותר מ-500 מיליון דולר. בנוסף, הוא גם קידם חקיקה למיסוי תרומות גדולות לאוניברסיטאות.

ואנס נחשב כגורם ניצי במפלגה הרפובליקנית, בכל הקשור להטלה של מכסי מגן. בעבר ציין  וואנס כי מכסים מעין אלו, הינם חיוניים לכיוון מחדש של כלכלת ארה"ב, שלטענתו הפכה תלויה מדי בשירותים ובפיננסים על חשבון הייצור והתעשייה הכבדה. בשנת 2021, ואנס ובוב לייטייזר, יועצו של טראמפ, פרסמו מאמר הקורא לצעדי סחר נוקשים יותר נגד סין, תוך ביקורת חריפה על חברות אמריקאיות על ניצול "כוח עבודה זול מעבר לים". בנוסף, ואנס הגן על תוכניתו של טראמפ להציע מכסים של עד 10% על כל שותפות הסחר של ארה"ב, למרות הקונצנזוס בין הכלכלנים שצעד כזה עלול להעלות עלויות עבור הצרכנים האמריקאים.

נושא נוסף בו הנשיא לשעבר וסגנו רואים עין בעין הוא ההגבלות על הגירה. ואנס התבטא בעבר לא פעם באשר לצורך ברפורמת הגירה קפדנית כמפתח להגנה על ביטחון ארה"ב ועל שוק העבודה האמריקאי. על אף שהנתונים מראים ששוק העבודה גדל במהירות מאז כניסתו של ביידן לתפקיד, ואנס טען שמשרות רבות מגיעות לעובדים במעמד לא חוקי, "בזמן שעובדים אמריקאים נאבקים להאכיל את משפחותיהם ונאבקים לקנות בתים".

בשנה שעברה, ואנס הציג הצעת חוק למניעת שהייה בלתי חוקית של בעלי ויזה. החקיקה, שנקראת "חוק היציאה בזמן", תחייב אזרחים זרים המנסים להיכנס לארה"ב באשרה זמנית, לשלם ערבות של אלפי דולרים, אשר יוחזר למי שיצא בזמן. לחלופין, עבור אלה שימשיכו להישאר, הכסף יופנה לחשבון המחלקה לביטחון המולדת כדי לסייע בתשלום עבור מעצרים וגירוש של שוהים בלתי חוקיים.

עם זאת, בכל הקשור להגבלים עסקיים בכלל ועל ענקיות הטכנולוגיה בפרט, ואנס עשוי להתמודד עם  ביקורת מתוך המחנה שלו. במהלך הקמפיין המוצלח שלו לסנאט ב-2022, הוא מתח ביקורת על חברות טכנולוגיה גדולות, ואמר שהן מחזיקות יותר מדי כוח והשפעה על הפוליטיקה. הוא אף טען שהרקע שלו מיצב אותו להתמודד עם "אוליגרכיית הטכנולוגיה הגדולה".

באופן מפתיע ואנס אף תמך במהלכים שהוביל ממשל ביידן כנגד ענקיות הטכנולוגיה, בהובלת יו"ר ועדת הסחר הפדרלית לינה חאן. בניגוד לעמיתיו הרפובליקנים שביקרו, לעיתים באופן בוטה,  את הפרשנות הרחבה של חאן לחוק ההגבלים העסקיים, כדי להעמיד לדין חברות טכנולוגיה על אף שאינן עומדות בקריטריונים של מונופולים היסטוריים. "אני מסתכל על לינה חאן כאחת האנשים הבודדים בממשל ביידן שלדעתי עושה עבודה די טובה", אמר ואנס בכנס בפברואר. בנוסף, ואנס גם שיתף פעולה עם הסנאטורית הדמוקרטית הוותיקה ממסצ'וסטס, אליזבת וורן, הקוראת לגבות שכר ממנהלי בנקים שהמוסדות שלהם נכשלו.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    מה עם קנאביס מה דעתו בנושא???? (ל"ת)
    יוני 17/07/2024 08:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    בקיצור, תתכוננו לחזרת האינפלציה (ל"ת)
    א 17/07/2024 02:30
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות