האולימפיאדה בפריז - האם זה בכלל משתלם כלכלית?

מה העלות של האולימפיאדה? על ההצלחה של ברצלונה באולימפיאדה ב-1992 והכישלון הגדול של אתונה ב-2004 ועל המטרה המרכזית של הצרפתים
 | 
telegram
(5)

טקס הפתיחה המדהים אמש בפריז, כולל ההופעה המיוחדת של סלין דיון (שעליה אגב קיבלה 2 מיליון דולר), העלה כמו בכל אולימפיאדה את השאלה, האם אירוח האולימפיאדה רווחי למארחת בטווח הקצר ולטווח הארוך?

  טקס פתיחה אולימפיאדה בפריז

 

לראשונה בהיסטוריה של המשחקים האולימפיים, הטקס לא נערך בתוך איצטדיון אלא בנהר הסן ועל גדותיו. מהלך ששיקף את סיסמת המשחקים והדגיש את הניסיון של המארגנים להנגיש את האירוע לכמה שיותר אנשים.

המספרים שמאחורי האולמיפיאדה

מעל 300 אלף אנשים איש נהנו עקב כך מטקס הפתיחה, מספר חסר תקדים בהשוואה לטקסי פתיחה קודמים, בנוסף כמובן ל-1.5 מיליארד איש שצפו בו ברחבי העולם.
 
לטווח הקצר אירוח אולימפיאדה אינו כלכלי. ההשקעה המאסיבית, הפיתוח ותשתיות מביא לכך שלא ניתן להרוויח מאולימפיאדה באופן ישיר. העלויות הגבוהות שנעות בין 10-20 מיליארד דולר מביאות לכך שלטווח הקצר משלמי המיסים מממנים חלק מהעלות הכוללת.

אלא שאולימפיאדה נחשבת להשקעה ולא להוצאה. זו השקעה שמניבה פירות על פני שנים. ההשקעה בתשתיות משתלמת בזכות תיירים שמגיעים למדינה המארחת גם שנים אחרי סיום האולימפיאדה.
 

פריז היא העיר המתוירת בעולם וצרפת היא המדינה המתוירת בעולם ועדיין תמיד טוב לשמור ולפתח מותג מצליח. מדינות שמארחות אולימפיאדה עושות זאת על מנת למתג את עצמן בעולם כמעצמות ובעיקר לחשוף את המדינה לכמות עצומה של אנשים ברחבי העולם ולהבטיח זרימת תיירים מוגברת לאורך שנים.
 
לפי ההערכות עלות האולימפיאדה בפריז תגיע קרוב ל-10 מיליארד דולר. זה סכום כפול מההוצאה שתוכננה ועדיין יש סיכוי לא רע שהצרפתים, לאורך זמן, ירוויחו מאירוח האולימפיאדה. ההוצאות הרבות של אולימפיאדת פריז כללו הקמה ותחזוקה של איצטדיונים ומגרשים, טקסי פתיחה וסיום, ועלויות תפעול, מזון ותשלום לכוח אדם.
 
בנוסף, הושקעו 3.2 מיליארד דולר בשיפור התשתיות בעיר, כולל שדרוג כבישים מהירים, מסילות רכבת, שדות תעופה ובתי מלון. אלו הוצאות שאינן מתקציב המשחקים האולימפיים הרשמי, כיוון שאינן קשורות ישירות לספורט.
 
טקס הפתיחה חשף את העולם לפלאי פריז ודומה שרבים רוצים היום לקחת מטוס ולראות בלייב את מגדל אייפל.אלא שהתוכנית הצרפתית בכלל אחרת.
 
פריז התמקדה בהשקעה 1.5 של מיליארד דולר מהתקציב האולימפי בסן־סן־דני - אזור נחשל, במטרה להביא לתחייה עירונית מחודשת. המטרה לשפר ולנסות למתג את אחד האזורים העניים ביותר בצרפת. סן־סן־דני הוא מחוז צפוף בפריפריה הצפון־מזרחית של פריז. אזור המזוהה עם אבטלה, פשע ומהגרים. 
 
הכפר האולימפי שם אמור לאכלס אחרי המשחקים מגוון של דיירים, חנויות, כשמגורי הספורטאים יוסבו ל-2,800 דירות. זו אחת המטרות המרכזיות של המארחים, אם לא המטרה העיקרית. 
 

למה צנחו מחירי בתי המלון בפריז?

בדיוק כמו שהיה באירוח משחקי היורו בשנת 2016, מחירי בתי המלון בפריז  לאולימפיאדה צנחו בחודשיים האחרונים בעשרות אחוזים. המחירים הגבוהים הרתיעו רבים והשאירו את בתי המלון בתפוסות נמוכות, מה שהביא לכך שרבים מבתי המלון חתכו את המחירים בשיעורים חדים.
 
לילה בפריז במלונות ארבעה כוכבים שנמכר לפני חצי שנה ב-900 אירו עולה היום 200 אירו בלבד.
 

ברצלונה 1992 ואתונה 2004

על מנת לדעת אם אירוח האולימפיאדה השתלם יהיה צורך להמתין כמה שנים.
אפשר לקחת שני מקרים להצלחה ולכישלון מהעשורים האחרונים.
<

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ברצלונה שאירחה את המשחקים ב-1992, היא הדוגמה המפורסמת לאופן שבו האולימפיאדה יכולה להאיץ התחדשות עירונית. העיר, שהייתה בהידרדרות, התגלתה לעולם במשחקים האולימפיים. ברצלונה השקיעה רבות בתשתיות, חנכה חופים חדשים, מערכת תחבורה ציבורית ורשתות תקשורת רחבות, מוזיאונים מודרנים, כיכרות ציבוריות ומרכז אופנתי ופתוח שמחובר לים. כמו כן, נבנתה טיילת חדשה, שמחברת את הכפר האולימפי לעיר, ונחנך נמל חדש ויפה שהפך ליעד תיירותי.

על פי הערכות, גם האולימפיאדה עצמה הניבה רווחים, אבל מאז ההשפעה שלה על כלכלת ברצלונה נאמדת בסכום פנומנלי שמתקרב ל-100 מיליארד דולר. הוועד  האולימפי הבינלאומי מביא את ברצלונה כדוגמא לאולימפיאדה מוצלחת שהרימה את העיר.

לעומת ברצלונה, האולימפיאדה באתונה נחשבת לכישלון כלכלי גדול שהכניס את המדינה למשבר כלכלי. התשתיות שהיוונים בנו כללו שדה תעופה חדש, מערכת תחבורה תת-קרקעית אשר נועדה להוביל לקומפלקס האולימפי, רכבת קלה מטרופולינית, כביש אגרה שסבב את העיר והמרת כבישים ורחובות רבים במרכז העתיק של העיר לדרכים שיועדו להולכי רגל בלבד.
 

הקומפלקס האולימפי הוקם בצפון מזרח אתונה ושודרג באופן נרחב ביותר לטובת המשחקים ועל המלאכה הופקד סנטיאגו קאלטראווה. הוקם איצטדיון חדש עבור משחקי כדורגל ואתלטיקה קלה, אשר יועד גם לטקס פתיחת וסגירת המשחקים, היכל סגור עבור משחקי כדורסל והתעמלות, אולם לבריכת שחייה אולימפית, מגרשי טניס וכדור ואולמות קטנים נוספים. התקציב הממשלתי הגיע ל-15 מיליארד דולר והוא היווה את אחת הסיבות לחוב העצום של יוון אחרי המשחקים.
 
אתונה התקשתה להפוך את המשחקים בעיר לזרז למודרניזציה, וכיום רוב המתקנים שהוקמו הם פילים לבנים, בעייקר הכפר האולימפי ומתקניו. אם נסתכן בהערכה, פריז תהיה קרובה יותר לברצלונה מאשר לאתונה.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    מהיכן השקיעה , ירד גשם...היה גועל נפש (ל"ת)
    קיפי 28/07/2024 08:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    הבדל בולט הוא שיוון קטנה בהרבה
    שי ירושלמי 27/07/2024 21:42
    הגב לתגובה זו
    2 0
    וחוץ מאיזו קטאר כנראה כל מדינה קטנה שתנסה להרים כזה פרויקט תיכנס לקשיים משמעותיים. למשל קופנהגן ובודפשט וקודם לכן באקו הן בין הערים ממדינות קטנות יחסית שמעזות לפנטז על אירוח אולימפיאדה ולא ברור היכולת הכלכלית שלהן
    סגור
  • 3.
    לילה בפריס זה כזה 2004
    שמואל ברגר 27/07/2024 19:28
    הגב לתגובה זו
    1 0
    איך עברו 2 עשורים כמו כלום
    סגור
  • 2.
    2 הערות
    ירושלמית 27/07/2024 17:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    1.ספרד הצליחה כי היא קשרה את האירוע עם כניסה למשטר דימוקרטי. 2. יון כשלה כי 4 שנים לאחר מיכן החלה התמוטטות כלכלית ברחבי העולם שפגיעתה ביון היתה חריפה בהרבה.
    סגור
  • 1.
    טקס נפלא (ל"ת)
    אנונימי 27/07/2024 13:32
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות