יפן בנק מרכזי
צילום: טוויטר

בפעם השנייה מאז 2007: יפן מעלה את הריבית, הפעם ל-0.25%

אחרי ההחלטה בחודש מרץ להעלות את הריבית השלילית לאפס, הנגיד היפני העלה את הריבית ברבע אחוז. המטרה שהייתה נהוגה, לעודד את הבנקים להגדיל ההלוואות כדי לתמרץ הוצאות ולגרום לבלימת האפשרות של האטה במשק, התחלפה 
איציק יצחקי | (2)

בחודש מרץ האחרון הודיע הבנק המרכזי ביפן (BOJ), לראשונה מזה 17 שנה, על העלאת ריבית - אז החליט הנגיד קאוזו אואדה שהריבית תעלה מרמת שלילית של 0.1%- לאפס. זו הייתה הודעה מפתיעה. היפנים לא נוהגים לגעת בריבית וזה הבנק המרכזי היחיד בעולם שהחזיק במדיניות של ריבית שלילית, בטח בתקופה כל כך ארוכה. כעת, הבנק המרכזי מודיע על העלאה נוספת, הפעם ל-0.25%, במטרה לאזן בין צמיחה כלכלית לשליטה באינפלציה.

כמו קודמיו, אואדה שמונה לתפקיד בשנה שעברה מחזיק באותה גישה שגרמה לריבית להיות שלילית מאז 2016 ועד השנה. המטרה של המהלך הזה במהלך השנים הייתה לעודד את הבנקים ביפן להגדיל את ההלוואות כדי לתמרץ הוצאות ובכך לגרום לבלימת האפשרות של האטה במשק. 

זוהי הפעם השנייה שהבנק המרכזי מעלה את הריבית מאז 2007. לפי דיווח בבלומברג, 14 מתוך 48 כלכלנים ציפו להעלאת ריבית. העלייה מסמלת שינוי משמעותי - הבנק המרכזי מביע אמון מוגבר ביציבות האינפלציה, שצפויה להגיע ליעד - 2%. על פי ההערכות, מדובר בחלק מאסטרטגיה רחבה לנרמל את המדיניות המוניטרית, אחרי שהבנק המרכזי סיים את מדיניות הריבית השלילית.

כעת, הנגיד אמור ליישם תוכנית מפורטת להפחתת רכישות האג"ח הממשלתיות, מה שעלול להוריד את הסכום החודשי מכ-6 טריליון יין ל-3 טריליון יין עד סוף שנת הכספים 2025 - מהלך שנעשה על רקע החששות מהפיחות של היין והשפעתו על מחירי היבוא.

מדד ניקיי חווה ירידה של 0.5%, שמשקפת את זהירות המשקיעים בנוגע להשלכות של העלאת הריבית.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    א 31/07/2024 09:03
    הגב לתגובה זו
    היפנים עדיין אימפריה אבל כל יום יש אלף יפנים פחות
  • 1.
    שעון יפני 31/07/2024 07:41
    הגב לתגובה זו
    חיים דבש של היפנים