אאוטבריין עושה מהלך של להיות או לחדול

שוק ההון שוק מתעורר לחיים עם עסקה של חברה קטנה הרוכשת חברה גדולה ממנה. במקרים רבים זה מסתיים באסון - מה יקרה הפעם, כשאאוטבריין תרכוש את טידס ואיך זה נגמר בטבע?
 | 
telegram
(5)

אחת לתקופה מתעורר שוק ההון לידיעה שחברה קטנה רוכשת חברה גדולה ממנה, באופן לא טבעי לחוקי הכלכלה. מרבית הרכישות האלו מסתיימות בכישלון. לפני כשבוע אאוטבריין הודיעה שהיא רוכשת את טידס תמורת מיליארד דולר.

העסקה, שצפויה להסגר ברבעון הראשון של 2025, מורכבת מתשלום במזומן של 725 מיליון דולר: 25 מיליון דולר בתשלום עתידי, 35 מיליון מניות אאוטבריין ו-105 מיליון דולר במניות להמרה במחיר של מעל 10 דולר.

טידס היא חברה שעיקר עיסוקה פרסום בוידאו ואאוטבריין מתרחקת מתחום עיסוקה העיקרי - המלצות תוכן. מנכ"ל אאוטבריין, דוויד קוסטמן, מסר שהעסקה נועדה לבסס פלטפורמה שמספקת פתרון פרסומי מושלם מקצה לקצה לפרסום באינטרנט. הוא מעריך  שהיכולות המשלימות של שתי החברות יאיצו את חזון אאוטבריין להפוך לשותף הפרסומי המוביל של המותגים ולספק תוצאות יוצאות דופן על-פני היצע אדיר של ממשקי פרימיום ואתרי מדיה, תוך שימוש בכלים ובפתרונות ש-Teads ידועה בהם כחברה מובילה בתחומה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כפי שקרה בעבר, שוק ההון הגיב בחיוב. המניה עלתה ב-7%, אלא שמאז החזירה את כל העלייה והשער כעת הוא השער בו נסחרה אאוטבריין ביום ההודעה על העסקה.


מה קרה לטאבולה?

גם המתחרה של אאוטבריין, טאבולה, עשתה עסקה משמעותית,לפני שלוש שנים. גם היא הבינה שתחום המלצות התוכן בעל פוטנציאל מוגבל. טאבולה רכשה את קונקסיטי האמריקאית, שמפעילה פלטפורמת המלצות לקניות אונליין, תמורת 800 מיליון דולר. מאז אותה רכישה טאבולה צנחה ב 70% והחברה עדיין לא מצליחה להרוויח.

טאבולה שהונפקה ב-2021, לפי שווי של 2.6 מיליארד דולר, נסחרת היום בשווי של פחות ממיליארד. טאבולה הגדולה עשתה מהלך מעניין עם יאהו. היא הכניסה את יאהו כשותפה בעלת 25% בחברה ובמקביל חתמה על עסקה ל-30 שנה במסגרתה היא תספק שירותים למפרסמים בכל הפלטפורמות של יאהו.

טאבולה מצפה שהעסקה עם יאהו תקפיץ השנה את ההכנסות ב-30% מ-1.4 מיליארד דולר ל-1.9 מיליארד.

אאוטבריין הנפיקה בנאסד"ק ביולי 2021, לפי שווי של 1.1 מיליארד דולר. בזמנו היה זה שווי מאכזב, לאחר שכיוונה לשווי של 2 מיליארד דולר ובתשקיף השווי עמד של 1.5 מיליארד דולר. מאז ההנפקה שער המניה צנח ב-75%, לשווי שוק של 230 מיליון דולר בלבד.

אאוטבריין רשמה ב־2023 ירידה של 6% בהכנסות ברוטו ל־935 מיליון דולר וההכנסות נטו עמדו על 224 מיליון דולר. עם זאת, היא הצליחה לרשום רווח נקי של 10 מיליון דולר . המהלך של אאוטבריין הוא במידה מסויימת מהלך של להיות או לחדול. היא הולכת על כל הקופה.

ארז ויגודמן (ראובן קפוצ'ינסקי, יח"צ)
זוכרים מה קרה בתקופה שלו? ויגודמן (ראובן קפוצ'ינסקי, יח"צ)

רכישה כה גדולה של חברה שרוכשת חברה אחרת, ששווה פי 4 ממנה, מאוד מסוכנת. היא מתבססת על הלוואות גדולות וגיוסים, כאשר לא תמיד התנאים בשלים. בנוסף, אין סינרגיה מיוחדת, אלא התבססות מסוימת על יכולות הניהול של אאוטבריין. זו אינה עסקה בליבת העסקים של אאוטבריין וסיכויי ההצלחה שלה פחות מגבוליים.

חשוב לציין שמועד העסקה נקבע לרבעון הראשון של 2025, כך שיש זמן רב ואין עדיין ודאות שתתרחש.


זוכרים מה קרה בטבע?

עסקה במסגרתה חברה קטנה רוכשת חברה גדולה ממנה משמעותית מזכירה לכולם כמובן את עסקת טבע האומללה.

לפני שמונה שנים ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע, רכש את החטיבה הגנרית של חברת אלרגן תמורת 40.5 מיליארד דולר. טבע שילמה אז 33.75 מיליארד דולר במזומן והקצתה 10% ממניותיה בשווי של 6.75 מיליארד דולר, כך שאלרגן הפכה לבעלת המניות הגדולה בטבע. ביום העסקה עוד היתה אופוריה בטבע ושער המניה טס ב-10% אלא שהיתה זו אופוריה קצרה מאד. טבע נקלעה לסחרור, שווי השוק צמח ב 85% ורק בשנה האחרונה, 8 שנים אחרי, היא החלה במסע התאוששות.

ויגודמן התפטר שנה אחרי והשאיר ליורשיו מלאכה גדולה של שיקום. טבע פיטרה 7,000 עובדים, מתוכם 3200 עובדים בארץ (מחצית מהעובדים) ומניית העם היתה בסכנה קיומית. הרכישה הכושלת של אלרגן בסכום של כ-40 מיליארד דולר מינפה את מאזן החברה באופן מפחיד ומסוכן וגרמה להידרדרות של טבע, הן בעסקים והן מבחינה פיננסית ותזרימית.

המחיקה של אלרגן הביאה את טבע לרשום ברבעון השני של 2017 הפסד נקי של 6 מיליארד דולר ובאופן כללי - רכישת  אקטוויס ג'נריקס של אלרגן היא זו שאחראית לכך שטבע מחקה 200 מיליארד שקל משווייה.

אגב, ביום העסקה ויגודמן טען שהיא עולה בקנה אחד עם יעדי החברה. הוא אמר אז שבאמצעות הרכישה של חברת הגנריקה הגלובלית של אלרגן, טבע  תבנה  תשתית חזקה לצמיחה ארוכת טווח ובת קיימא, המבוססת על יכולות מובילות בגנריקה ועל צבר מוצרים מהשורה הראשונה.

טבע היא סימן למהלך של חוסר אחריות או של היבריס, של רכישה מסוכנת שהיוותה סכנה לעצם קיומה של החברה. השאלה הכי גדולה שרבצה מעל המהלך היתה כיצד חברה עושה עסקה בידיעה שאם תיכשל, טבע מתמוטטת.

דומה שאת אותה השאלה ניתן לשאול היום, גם על חברות אחרות שעושות עסקאות מאד מסוכנות, שחורגות מכללי ההגיון הכלכלי.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    אאוטבריין הסוף
    עידן 05/08/2024 12:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מי עושה דבר כזה טיפשי
    סגור
  • 4.
    העסקה הזו רעה לעתיד של החברה
    Ob1k wan kanobi 05/08/2024 11:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מרגיש כמו הימור
    סגור
  • 3.
    כמה הפסדתי בטבע
    דריה 05/08/2024 11:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה היה שכר הלימוד שלי לשוק ההון
    סגור
  • 2.
    הסיפור של טבע קצת יותר מורכב
    אבי 05/08/2024 10:20
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הייתה שורה של רכישות כושלות, ואחת מהן הייתה עוקץ של ממש למיטב זכרוני (במקסיקו). עסקת אלרגן הייתה טיפשית, של מנכל גרוע במיוחד.
    סגור
  • 1.
    לא תהיה עסקה
    אין שום סיכוי 05/08/2024 07:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין שום סיכוי
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות