האופטימיים הגדולים מתחילים לדאוג: גולדמן זאקס העלו את הסבירות למיתון מ-15% ל-25%
נראה כי גם האופטימיים הגדולים ביותר של הכלכלה האמריקאית מתחילים לדאוג. צוות כלכלנים מגולדמן סאקס, בראשות יאן האציז, העלה את הסיכוי למיתון בארה"ב ב-12 החודשים הקרובים מ-15% ל-25%. זאת, בעקבות נתוני התעסוקה המאכזבים שפורסמו ביום שישי.
למה בגולדמן סאקס פסימיים?
ההאטה החדה בקצב יצירת המשרות ביולי הדליקה מחדש את החששות כי הפדרל ריזרב לא יצליח להוריד את הריבית מספיק מהר כדי למנוע מיתון. האציז ועמיתיו ניסו עד כה להמעיט מחשיבות הסיכון למיתון, אך נתוני התעסוקה האחרונים הקשו עליהם לשמור על אופטימיות.
גולדמן סאקס צופה כעת כי הבנק המרכזי האמריקאי יוריד את הריבית ב-25 נקודות בסיס בספטמבר, אוקטובר ודצמבר. עם זאת, האציז סבור כי המשקיעים לא צריכים להיות מודאגים יתר על המידה, שכן לבנק המרכזי יש את האפשרות להאיץ את קצב ההפחתות במידת הצורך. הכלכלנים בגולדמן סאקס סבורים כי ייתכן שהנתונים החלשים של יולי היו חד פעמיים ולא תחילתו של מגמה חדשה. "בדרך כלל זו טעות להסיק מסקנות מנתוני תעסוקה בודדים, אלא אם כן מדובר בזעזוע גדול שמשנה את התמונה באופן דרמטי", אמרו.
גולדמן סאקס; קרדיט: טוויטר
גם אנליסטים אחרים מציינים את הסיכויים למיתון קרוב בארה"ב: "סדרה של נתונים חלשים בארה"ב בשבוע שעבר הגבירה חששות שהכלכלה נחלשת במהירות", כותב אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב. "את 'המכה' האחרונה והחזקה ביותר נתנו נתוני שוק העבודה שלא מותירים ספק שהוא מתקרר ואף במהירות. עובדה זו באה לידי ביטוי כמעט בכל אינדיקטור – עלייה בשיעור האבטלה ובתביעות דמי אבטלה, ירידה בתוספת המשרות, ירידה בקצב גידול השכר הממוצע ובאינדיקאטורים רבים נוספים.
"נקודת תורפה במצב הנוכחי שהחברות עוד לא ממש התחילו לפטר עובדים", מוסיף זבז'ינסקי. "לפי Challenger Job Cut, מספר המפוטרים בשלושת החודשים האחרונים היה דומה לממוצע של השנים 2010-2019. החברות עוד זוכרות כמה קשה היה לגייס עובדים רק לפני שנה. לכן, הן מעדיפות לפטר בשלב זה בעיקר עובדים זמניים, להוריד שעות לעובדים קבועים ולגייס פחות עובדים חדשים. דפוס זה יוצר עודפי עובדים לא נחוצים, מה שעלול להוביל לגל פיטורים בשלב מאוחר יותר.
"בהתבסס על הניסיון ההיסטורי, בסיכוי גבוה, המשק האמריקאי כבר נמצא במיתון או קרוב אליו. ב-9 מתוך 10 המיתונים שהיו בארה"ב מאז 1950 (לא כולל הקורונה ב-2020) עלייה של יותר מ-0.5% בשיעור האבטלה תוך 6 חודשים קרתה כשהמשק כבר היה במיתון. פעם אחת ב-1959 המיתון הגיע חצי שנה אחרי שהאבטלה עלתה ביותר מ-0.5%. רק פעם אחת במאי 1992 שיעור האבטלה עלה ב-0.6%, אך המשק האמריקאי לא נכנס למיתון. כלל חשוב בתחזיות אומר שלא צריכים להתווכח עם סטטיסטיקה מובהקת. לכן, המסקנה שלנו שבסיכוי גבוה המשק האמריקאי כבר נמצא במיתון או קרוב אליו", מסכם זבז'ינסקי.
מה חושבים האנליסטים הפחות פסימיים?
מנגד, יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון טוענים כי עדיין אין סימנים ברורים למיתון: "נתוני מאקרו אחרים היו מעורבים, אך בינתיים ללא סימנים ברורים של כניסה למיתון - בצד החיובי: מדד האמון הצרכני (board conference) עלה ב-2.5 נקודות ביולי עם עלייה חדה ברכיב הציפיות קדימה . מספר המשרות הפנויות ביוני (8.184 מיליון) עלה מעט מעל הנתון המקורי של חודש מאי (8.14 מיליון)", כותבים בלידר.
"יחד עם זאת, מספר המתפטרים מרצון ירד לרמה הנמוכה ביותר מנובמבר 2020. מחירי הבתים Case-Shiller עלו ב-0.3% במאי (בניכוי עונתיות) ועלו ב-6.8% שנה אחורה, התמתנות מ-7.3% לפני חודש. מספר הבתים בתהליך מכירה עלה ב-4.8% ביוני (מעל הצפי של 1.1%).
"בצד השלילי: מדד מנהלי הרכש ISM בתעשייה ירד ב-1.7 נקודות ל-46.8 עם ירידה ברכיבי ההזמנות, התפוקה והתעסוקה. רכיב המחירים עלה מעט. מספר דורשי העבודה החדשים עלה ב-14 אלף איש ל-249 אלף, ומספר דורשי העבודה המתמשכים עלה ב-33 אלף, אולי בהשפעה חלקית של הוריקן Beryl. השווקים חוששים מכניסה למיתון ומתמחרים אפשרות להורדת ריבית של 0.5% בספטמבר (בהסתברות של 74%). המשך ירידות בשוקי המניות עלול לאלץ את הפד לבחור באופציה זו", מסכמים בלידר.
המשקיעים מגיבים בפאניקה לנתוני התעסוקה האחרונים, והמניות צנחו בתלילות ביום שישי האחרון. היום החוזים העתידיים מרמזים על המשך ירידות כאשר החוזים על ה-S&P 500 יורדים ב-2.8% והחוזים על הנאסד"ק יורדים ב-4.3%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.גם הנגיד שלנו חיכה מידי הרבה עם הריבית (ל"ת)פוץ 05/08/2024 15:22הגב לתגובה זו0 2סגור
-
מתיישרבנק ישראל 05/08/2024 16:32הגב לתגובה זו3 0בנק ישראל בסופו של יום מתיישר עם המגמה של ארצות הברית. אם בישראל מורידים ריבית ובארצות הברית לא התוצאה היא: עודף ביקוש למט"ח --- פיחות בשקל --- ומכאן אינפלציה. על זה תוסיף איראן וחיבאללהסגור