צפירת הרגעה: הניקיי מזנק ב-10%; האם השווקים בדרך להתייצבות?

למה השוק טס היום ולמה הוא נפל אתמול, מה הבעיה בכלכלה היפנית ומה יקרה היום בשווקים?
 | 
telegram
(4)

הנפילות אתמול בשווקים הגיעו כולן בהמשך לנפילה בשוק היפני. הניקיי ירד ב-12.4% וירידה כזו מבטאת פאניקה גדולה. היום המדד היפני עולה ב-10% וזו צפירת הרגעה לשווקים. למה השוק היפני ירד אתמול ולמה הוא עולה כעת?

הנפילה לא נובעת רק מהחשש ממיתון בארה"ב שהפך לחרדה עמוקה, וזה גם לא רק החשש מירידה ברווחי היצואניות היפניות, זה משהו גדול יותר.

הפרשנים התקשו להסביר את עוצמת הירידה. כולם מבינים ויודעים שהשוק היפני בבעיה. ברמת המאקרו מדובר על אחד השווקים הממונפים בעולם - הגירעון ביפן עומד על בערך 200% מהתוצר, אבל זה כך כבר תקופה ממושכת. כולם גם יודעים שהריבית שם במגמת עלייה אחרי שנים רבות של ריבית שלילית - הסיכון בעליית ריבית הוא גדול מכיוון שהיא מייצרת אטרקטיביות לשוקי האג"ח על חשבון שוקי המניות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

היא גם פוגעת עוד יותר ברווחי היצואניות כשבמקביל היא גורמת לעלייה בשער הין. יש כאן מספר השלכות גדולות ועדיין, ממש עד לאחרונה, כמעט כל גופי ההשקעות היו בעד השקעה ביפן. אפילו וורן באפט משקיע סכום משמעותי יחסית במניות יפניות.

ואז הגיעה הנפילה של 12% ביום אחד אחרי נפילה של 7% ביום הקודם. השוק היפני הפך מהשוק הטוב ביותר בשנה האחרונה לשוק החלש ביותר וכל זה תוך כשלושה שבועות. העלייה היום מחזירה את החיוך לפנים של המשקיעים, אבל היא מלמדת על התנודתיות הגדולה שצפויה בהמשך. היא גם מלמדת דבר חשוב נוסף - יש הרבה הסברים להתנהגות בשווקים - אבל בסוף אלו אנשים וגופים שמחליטים לבצע פעולות. השוק יורד כי יש מוכרים, השוק עולה כי יש קונים.

בסוף זה שוק שמורכב מעדר גדול. בטווח הבינוני והרחוק מניות נסחרות על סמך מכפילי הרווח ונתוני הבסיס שלהן, אבל בטווח קצר הן נסחרות גם על פי פסיכולוגיה, במיוחד בשוק עם תנודתיות גדולה. 
 

למה יפן התעכבה עם העלאת ריבית ואיך היא תשפיע על השוק?


הסיבה העיקרית שהבנק המרכזי דחה את העלאת הריבית היא כאמור החוב של יפן. אם הבנק המרכזי יעלה את הריבית במשק, גם התשואות על האג"ח יעלו מה שאומר שהוא יצטרך להגדיל את החוב שלו. לפני העלאת הריבית האחרונה, כאשר הייתה ריבית של 1% על האג"ח של יפן, בערך רבע מהתקציב של יפן הוקצה לכיסוי החוב. אם יפן תעלה את הריבית לרמות של ארה"ב, מה שאומר קורב ל-5% ריבית על האג"ח, הסכום שיפן תצטרך להקצות בשביל לטפל בחוב יהיה 125% מהתקציב שלה היום.

ליפן יהיה קשה מאוד לשרת את החוב שלה במצב כזה, היא כבר גובה כמעט שליש מההכנסות כמס הכנסה והגבול העליון שלה עומד על 45%, העלאת מסים היא כמעט בלתי אפשרית מאחר והיא תביא את ממשלת יפן לרמות מיסוי של משטרים קומוניסטיים ישנים.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    כיצד יפן הגיע למצב הזה?
    גיא 06/08/2024 10:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מדינה בעלת טכנולוגיות מדהימות ואנשים חרוצים אבל שגיאות קשות במדיניות הכלכלית. ראו - https://www.investopedia.com/terms/l/lost-decade.asp#:~:text=In the early 1990s%2C as,known as the Lost Decade.
    סגור
  • 1.
    אין קשר בין הכלכלה לבורסה
    אוריאל 06/08/2024 07:09
    הגב לתגובה זו
    3 1
    הבורסה נהפכה לשדה קרב של רובוטים.
    סגור
  • בטווח הקצר
    יורי 06/08/2024 08:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לא בטווח הארוך כי אז נתוני הריבית הבנק המרכזי וריווחיות החברות הם שקובעים
    סגור
  • כמה שאתה צודק !!!!!!!!!!!! (ל"ת)
    פילי 06/08/2024 08:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות