דוחות הקמעונאיות מעיבים על עונת דוחות מצוינת: מה תדווח וולמארט בחמישי?
מאקרו: מה גרם לדיפרסיה בתחילת השבוע שעבר ומה גרם למאניה מאז יום שני שעבר, ואיך צריך להתנהג המשקיע ההגיוני במצבים כאלה? עונת הדוחות: תמרור האזהרה מצד החברות הקמעונאיות
מאקרו: מאניה דפרסיה בשווקים - לא להיכנס לפאניקה! לא להיכנס לאופוריה!
רק לפני שבוע התחושה בקרב רבים הייתה שאנחנו עומדים בפני "יום שני השחור" של שנת 2024, ובתחילתה של התרסקות רבתי בשוק, שבוע לאחר מכן נראה כאילו לא היו דברים מעולם והשווקים שוב מרחפים ברמות שיא עם לא מעט ימי זינוקים. התיקון פשוט התאדה ונעלם.מאניה דיפרסיה בשוק היא לא מצב בריא, וחשוב להתמודד איתו בצורה שקולה וקרת רוח. כשם שלא היה צורך להיכנס לדכאון בשבוע שעבר בעיצומן של הירידות, כך יש להיזהר לא להיכנס לאופוריה לנוכח העליות החדות בימים האחרונים. היה היגיון מאחורי התיקון, היגיון שעדיין קיים, ואין שום הבטחה שאנחנו חוזרים לראלי אגרסיבי. ישנם עדיין הרבה מאד גורמי אי וודאות בשוק, ובראשם עוצמת הכלכלה והחשש ממיתון מצד אחד, והאינפלציה שעדיין לא חזרה ליעד מצד שני. נזכיר גם את חוסר הוודאות הפוליטי, מתחים גיאופוליטיים ותמחור גבוה. כך שאין מקום לפאניקה, כשם שאין מקום לאופוריה.
מה גרם לתנודתיות הגבוהה כלפי מטה בשבוע שעבר וכלפי מעלה השבוע?
בשבוע שעבר הצבענו על שתיים מהסיבות לירידות, והערכנו שהסיבות הללו לא מספיקות ליצירת שוק דובי ארוך טווח, לפחות לפי הנתונים הנוכחיים, ושיש סיכוי שבימים הקרובים הסיבות הללו יעלמו, כפי שאכן קרה.
הגורם הראשון לירידות היה הקארי טרייד היפני – לאחר שניים של הלואות זולות, הבנק היפני העלה את הריבית במפתיע ואילץ סוחרים רבים שלוו באמצעות הריבית הנמוכה על הין והשקיעו בנכסי סיכון לסגור את הפוזיציות במהירות מה שהווה את הטריגר לירידות. זה הצטרף לנתוני התעסוקה הגרועים מהשבוע שקדם לכך שעוררו את החשש ממיתון שנובע מכך שהפד' איחר בהורדת הריבית, ולא עושה שום דבר כדי לתקן את הטעות, נכון לעכשיו.
שתי הסיבות האלו התהפכו עוד בטרם יבש הדיו הוירטואלי על הררי הניתוחים של השפעת הקארי טרייד היפני ונתוני התעסוקה החלשים. הבנק והממשלה היפניים נבהלו מתגובת השוק להעלאת הריבית המפתיעה, ומיהרו לשלוח מסרים מרגיעים שלא צפויות בזמן הקרוב העלאות ריבית נוספות, כל עוד חוסר הוודאות בשוק נמשך. זה הספיק להזניק בחזרה את המדדים היפניים שמחקו את כל הירידות ההיסטוריות של הימים הקודמים.
ביחס לחששות ממיתון שנבעו בעיקר משוק עבודה חלש, קיבלנו את צפירת הארגעה ביום חמישי עם התביעות הראשוניות לדמי אבטלה שהיו טובות מהצפי, והרגיעו קצת את החששות. זה לא אומר שאין מה לחשוש מחזית שוק העבודה, אבל זה כן אומר שהמצב לא קטסטרופלי כמו שהיה נראה מהנתונים בשבוע שקודם לכן.
אם האם נגמר הסיפור של הירידות? אין מה למהר למסקנות. כמובן, שצריך להמשיך לעקוב אחר שתי החזיתות: אינפלציה וצמיחה (או חוסר צמיחה). בנושא הצמיחה שני הרכיבים העיקריים שאליהם צריך לשים לב הם שוק התעסוקה והצריכה.
ומשבוע התעסוקה אנחנו עוברים לשבוע האינפלציה, שעד כה מתנהל בצורה טובה. ביום שלישי התפרסם מדד המחירים ליצרן שהיה נמוך מהצפי, ומעיד על המשך מגמת היחלשות האינפלציה. ביום רביעי מגיעה המנה העיקרית – מדד המחירים לצרכן על שלוחותיו – החודשי השנתי ומדדי הליבה. הציפיות הן לעלייה קלה באינפלציה לעומת נתוני החודש הקודם שהפתיעו לטובה. המדד החודשי ירד אז ב-0.1% בניגוד לציפיות ועכשיו הצפי הוא לעלייה של 0.2%. המדד השנתי צפוי להישאר ברמה של 3%. מדד הליבה אמור לעלות בשיעור חודשי ב-0.2% לעומת 0.1% בחודש הקודם, ואילו מדד הליבה השנתי צפוי לטפס ב-3.2% לעומת 3.3% בחודש הקודם. יש לציין שאינפלציית הליבה השנתית הוא הנתון החשוב ביותר מכל זה, והוא צפוי לשקף את המשך היחלשות האינפלציה, כפי שמצפים ורוצים בשוק ובמשרדי הפד'.
יש מקום לצפות להפתעה חיובית גם במדד המחירים לצרכן, שהפתיע לטובה בצורה משמעותית בחודש שעבר, וזאת על רקע מדד המחירים ליצרן המפתיע, שמרמז לא פעם על הפתעה גם במדד לצרכן. אך יש מי שחושב שאנחנו צפויים להפתעה דווקא לכיוון ההפוך: מיקל גייפן מבנק אוף אמריקה כתב ללקוחותיו: "ה-CPI לחודש יוני הפתיע כלפי מטה. אנחנו מצפים שחלק מההפתעה הזו תתוקן ביולי". ובכל זאת, למרות שהנתונים לא צפויים להיות נמוכים במו ביוני, גייפן סבור כי "הם יעמדו בקנה אחד עם המגמה הקודמת של דיפלציה ואמורים לענות על הבנצ'מארק של הפד' להורדת ריבית בספטמבר".
את שבוע האינפלציה ישלימו ציפיות האינפלציה ביום שישי שמגיעים כחלק ממדד סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן.
אז בחזית האינפלציה הכיוון נראה חיובי באופן כללי. מה בנוגע לחולשה המדאיגה בכלכלה? כפי שאמרנו יש לעקוב בעיקר אחר נתוני התעסוקה ועל נתוני הצריכה. השבוע, כמדי שבוע, שוב יתפרסמו התביעות השבועיות לדמי אבטלה ביום חמישי, והצפי כעת הוא ל-235 אלף – מספר טוב, אם אכן יתממש שמעיד על שוק תעסוקה שאמנם נחלש, אבל לרמה טובה. את התמונה ישלימו נתוני המכירות הקמעונאיות ומדד הייצור, שניהם ביום חמישי, שיתנו אינדיקציה על עוצמת הפגיעה בכלכלה האמריקאית בעקבות הריבית הגבוהה והאינפלציה שמכבידה על הצרכן. עוד ביחס לעוצמת הצרכן, בפסקה הבאה.
בסופו של דבר מדובר בשבוע קריטי ביחס להורדת הריבית הצפויה בחודש הבא. עם החזרה לעליות בשווקים נרגעו גם הדיבורים על הורדות ריבית חריגות בפגישה שלא מן המניין, או להורדה של חצי אחוז. החוזים משקפים 53% סיכוי להורדה של חצי אחוז עד ספטמבר, ו-46% של רבע אחוז בלבד. רמז להחלטה העתידית בחודש הבא תינתן עוד באוגוסט בנאום של פאוול בג'קסון הול.
עונת הדוחות: הטוב והרע
בין הגורמים לירידות שציינו בשבוע שעבר הזכרנו גם את עונת הדוחות, ובעיקר את החששות מנושא הבינה המלאכותית. גם פה, אם נפנה את המבט לאספקטים נוספים של הודחות, וזאת לאחר פרסום דוחות של יותר מ-90% מחברות ה-SP500 נראה שהמצב לא באמת כל כך גרוע כמו שנראה לרגעים במהלך הירידות החדות, אולי אפילו להיפך. למעשה דוחות החברות לא מרמזים על שום מיתון בכלכלה האמריקאית. הרווח למניה זינק ב-10.9% לעומת הרבעון המקביל, הרבה מעל צפי האנליסטים ל-9.1%. במה שמסתמן כעונת דוחות מצוינת באופן כללי. התיקון במניות הגדולות היה הכרחי, אבל הוא לא מצדיק קריסה רוחבית בשוק המניות לנוכח דוחות לא רעים בכלל.אבל בכל זאת לא הכל ורוד. הרבעון הנוכחי סיפק צמיחה גבוהה ברווח למניה, אבל כעת החברות צופות שהצמיחה ברבעון הבא תהיה נמוכה הרבה יותר ותסתכם ב-2.7% בלבד ברבעון הבא, מתחת לצפי הקודם.
נושא לא פחות חשוב שכדאי לשים אליו בדוחות, ומהווה אינדיקטור למצב הכלכלה האמריקאי, הוא דוחות החברות הקמעונאיות שמהוות אינדיקציה ישירה למצב הצרכן. אלו, באופן עקבי, מדווחות על חולשה בכוח הקנייה. הנה כמה דוגמאות:
הדוחות של הום דיפו HOME DEPOT +0.62% HOME DEPOT 408.25 +0.62% סגירה:0 פתיחה:402.9 גבוה:408.91 נמוך:402.9 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: סיפרו למשקיעים על קשיי הצרכנים בבואם לשדרג את הבית. מדובר בחנויות שלעיתים קרובות מוכרות מוצרים בסכומים גבוהים לצורך עיצוב מחדש של המטבח או המקלחת, כך שהוצאה משמעותית כזו מושפעת בהחלט מעוצמת הצרכן. הנתונים מראים כי המכירות בחנויות זהות ירדו ב-3.6% ברבעון והחברה מצפה לירידה דומה בשני הרבעונים הקרובים, הרבה יותר מצפי קודם לירידה של 1% בלבד.
"במהלך הרבעון, שיעורי הריבית הגבוהים וחוסר הוודאות המאקרו כלכלי הגדול יותר לחצו את ביקוש הצרכנים בצורה רחבה יותר, מה שגרם להוצאות חלשות יותר בפרויקטים לשיפור הבית" אמר טד דקר, מנכ"ל הום דיפו. ובכל זאת הוא טוען ש"נתוני הבסיס ארוכי הטווח תומכים בביקוש חזק למוצרי שיפור הבית". כלומר המוצרים שהוא מוכר.
הום דיפו לא לבד. גם דיסני WALT DISNEY +5.44% WALT DISNEY 115.06 +5.44% סגירה:0 פתיחה:110.8 גבוה:115.19 נמוך:110.43 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: דווחה על ביקוש חלש לפארקי השעשועים שלה וצפי לביקוש מתון יותר מהצפי הקודם, מצב ש"יכול להשפיע על הרבעונים הבאים" לדברי החברה. חברה צרכנית נוספת, אירבנב AIRBNB, INC -1.53% AIRBNB, INC 132.5 -1.53% סגירה:0 פתיחה:134.2 גבוה:134.53 נמוך:131.32 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , צנחה לאחר הדוחות לאחר שהזהירה מפני "סימנים לחולשה" מצד הצרכן האמריקאי בעיקר, שדוחה נכון לעכשיו הזמנת חופשות לתקופת החגים, בשונה משנים קודמות. גם מקדונלד MCDONALDS -2.02% MCDONALDS 292.52 -2.02% סגירה:0 פתיחה:297.37 גבוה:299.5 נמוך:289.75 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , עוד חברה שקשורה ישירות למצב הצרכן, דווחה על בררנות גבוהה יותר בקרב הלקוחות מעוטי היכולת.
ברייד קונגר, מנהל השקעות אמר כי "לרוב החברות עם הפנים לצרכן כמו סטרבקס STARBUCKS -0.2% STARBUCKS 98.42 -0.2% סגירה:0 פתיחה:99.07 גבוה:100.22 נמוך:97.99 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ומקדונלד היו אזהרות רווח, מה שהיכה בי. זו ללא ספק סביבה צרכנית מאד קשוחה. זה מעיד על מיצוי החסכונות ועל רמת הבטחון שלהם בתעסוקה ובהכנסה העתידית".
בהקשר הזה ייבחנו דוחות וול מארט WALMART -0.24% WALMART 84.27 -0.24% סגירה:0 פתיחה:84.43 גבוה:84.78 נמוך:83.94 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שיפורמו השבוע ביום חמישי. הדוחות הללו ישקפו בין השאר את פירות המאמצים וההשקעות שעשתה החברה בשנים האחרונות לשפר את מעמדה בין השאר במכירות אונליין, מכירת פרסומות ליצרנים בתוך אתר החברה, וכן השקת מוצרים חדשים במותג הפרטי, כמו גם שיפור שירותי המשלוחים. על רקע כל הפעולות הללו, הצפי הוא לדוחות טובים למרות מצבו הקשה של הצרכן. המשקיעים עד כה היו אופטימיים ביחס לוול מארט והעלו את המניה ב-30% מתחילת השנה. אך רשת הסופרמרקטים היא גם ברומטר מסויים למצב הצרכן האמריקאי, מה שיבוא לידי ביטוי במכירות בחנויות זהות וברמות המלאי.
במקרה של וול מארט, לפעמים דווקא מספרים חזקים יכולים להעיד על צרכן חלש. רשת הסופרמרקטים הזולה נהנית מחולשת הצרכנים, כשיותר לקוחות, גם העשירים יותר, מעדיפים את החנויות הזולות שלה על פני חנויות פרימיום. מצד שני היא תלויה לחלוטין במצב הצרכן בסופו של דבר וחולשה משמעותית תתגנב גם לדוחות שלה.
האנליסט מייק לסר מבנק UBS כתב השבוע לפני הדוחות: "הטרנד הצרכני מתדרדר באופן ברור בחודשים האחרונים. בעוד וול מארט לא חסינה בפני זה, ברור שהיא מציגה ביצועים טובים יותר מחברות אחרות".
אז וול מארט כנראה תציג דוחות טובים השבוע, אבל דוחות החברות הקמעונאיות מעיבים על עונת הדוחות הטובה עד כה, ומציבים תמרור אזהרה בפני הפד', שאם עוד יש ספק למישהו, פשוט חייב להוריד את הריבית בספטמבר, אם הוא לא רוצה להעמיק את הנזק לכלכלה האמריקאית.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.פדזה המצב 15/08/2024 11:20הגב לתגובה זו0 0מפחד,זה מעניין במילה אחת גם מאניה ח,ח,ח וגם דיפרסיה פחדסגור
-
1.הנורמאליזה המצב 15/08/2024 11:17הגב לתגובה זו0 0בשוק ההון,פעם מעלה בשמחה ופעם מטה בעצבות,רק השאלה מה מידת ההיבט הפסיכולוגי,באדם ובנפשו עסקינן!סגור