הורדות הריבית בעולם מתקרבות: המומחים מזהירים

לראשונה בהיסטוריה, כל הבנקים המרכזיים המובילים מבצעים במקביל תהליך של "צמצום כמותי". במסגרתו, הם מקטינים את היקף האחזקות שלהם באגרות חוב ממשלתיות ואחרות
 | 
telegram
(6)

העולם הפיננסי עומד בפני תקופה מאתגרת, כאשר הבנקים המרכזיים ברחבי העולם מתכוננים להורדות ריבית בעתיד הקרוב. עם זאת, מומחים מזהירים כי דווקא בתקופה זו, הסיכונים לאירועי נזילות קיצוניים בשווקים גוברים משמעותית.

לראשונה בהיסטוריה, כל הבנקים המרכזיים המובילים מבצעים במקביל תהליך של "צמצום כמותי". במסגרתו, הם מקטינים את היקף האחזקות שלהם באגרות חוב ממשלתיות ואחרות, ובכך למעשה שואבים נזילות מהשוק. זהו היפוך מגמה דרמטי מהעשור הקודם ומתקופת משבר הקורונה, בהם ננקטה מדיניות של "הרחבה כמותית".

דוגמה טובה לכך ניתן לראות בשינוי שעבר מאזן הפדרל ריזרב מאז המשבר הפיננסי של 2008. מאזן הפד גדל מ-800 מיליארד דולר לשיא של כ-9 טריליון דולר ב-2022. כעת, בעקבות הצמצום הכמותי, המאזן ירד לכ-7.2 טריליון דולר. תהליכים דומים מתרחשים גם באירופה, בריטניה, וכעת גם ביפן.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הסיכון העיקרי הנובע מתהליך זה הוא האפשרות ל"תאונות נזילות" בשווקים. מחסור פתאומי בנזילות עלול להוביל לזינוק בריביות קצרות הטווח, קשיי מימון למשקיעים רבים, עליות חדות בתשואות האג"ח, ופאניקה בשווקי המניות. דוגמאות לאירועים כאלה כבר נראו בעבר, כמו הקריסה בבורסת טוקיו לפני כחודש, או המשבר בשוק הריפו בארה"ב בספטמבר 2019.

השאלה המרכזית כעת היא האם הבנקים המרכזיים יצליחו לנווט את הצמצום הכמותי לעבר סיומו בלי לגרום לזעזועים משמעותיים בשווקים. הערכות בשוק הן כי תהליך הצמצום יסתיים בחודשים הקרובים, במקביל לתחילת הורדות הריבית. אולם, קביעת הגודל האופטימלי של מאזן הבנק המרכזי אינה מדע מדויק, והיא תלויה במידה רבה ברמת הרזרבות של הבנקים המסחריים.

למרות שרמת הרזרבות של הבנקים המסחריים בפד גבוהה יחסית כיום, ישנם סימנים ראשונים לבעיות נזילות בשוק הריפו. זה מעלה חששות לגבי יכולתם של הבנקים המרכזיים להמשיך בצמצום המאזנים מבלי להגביר את סיכוני הנזילות בשווקים ובמערכת הבנקאית.

לאור המצב, המומחים בוול-סטריט ממליצים למשקיעים להיות מודעים לסיכונים הגוברים ולהימנע מתגובות פאניקה קצרות טווח. עבור הסוחרים, ישנה אפשרות לרכישת אופציות קצרות מועד על תנודתיות בריבית או במדדי המניות, אך זו אסטרטגיה הכרוכה בסיכון גבוה ובעלויות משמעותיות.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    מעניין מאוד. תודה. (ל"ת)
    הקורא 04/09/2024 03:38
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    אל דאגה. הורדת הריבית תרסן השפעות שצויינו. (ל"ת)
    אנונימי 03/09/2024 01:19
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 2.
    בטירונות היו אומרים לכל שבת יש מוצאי שבת (ל"ת)
    מכ 02/09/2024 23:45
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    ימים אחרונים לקנות תעודות של זהב וכסף !!! (ל"ת)
    דן 02/09/2024 21:53
    הגב לתגובה זו
    5 3
    סגור
  • עם תעודות (ל"ת)
    אהבל 03/09/2024 03:11
    הגב לתגובה זו
    5 2
    סגור
  • טען עוד
  • תותח אתה- אני כבר על הזהב וכסף מ2016.. (ל"ת)
    סילברדו 02/09/2024 22:51
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות