הפד' מאחר למסיבה: באירופה מראים מה קורה אחרי הורדת ריבית מוקדמת

ההשפעה על שוק המניות נראית יותר מתואמת למועד שבו הציפיות לריביות נמוכות יותר מתחזקות, ולא למועד שבו הן מתרחשות בפועל. לכן, ייתכן שהדחיפה למניות מצד הפד' כבר באה והלכה
 | 
telegram
(2)

הבנק המרכזי של ארצות הברית, הפדרל ריזרב, נמצא מאחור בכל הקשור להורדת ריביות החודש. בעוד שבנקים מרכזיים רבים ברחבי העולם כבר החלו בתהליך הורדת הריביות, הפד עדיין ממתין. ההחלטה הזו מעלה שאלות לגבי ההשלכות הכלכליות בעתיד.

במהלך השנה הנוכחית, מדינות כמו שווייץ, שוודיה, קנדה, גוש האירו והממלכה המאוחדת כבר החלו בתהליך הורדת הריביות. צעד זה, שבדרך כלל נתפס כ"יריית הפתיחה" של הפדרל ריזרב, דרש הצדקה חזקה מצד בנקים מרכזיים אלה, שכן הוא נושא עמו סיכונים של אי-יציבות והחלשת המטבעות המקומיים.

כמנהל הכלכלה הגדולה בעולם, הפדרל ריזרב בדרך כלל מוביל את המדיניות המוניטרית העולמית. פעולותיו - או חוסר הפעולה במקרה של שמירה על ריבית ללא שינוי - תמיד משפיעות ברמה הגלובלית. לעומת זאת, שינויי ריבית במקומות אחרים עשויים להשפיע פחות על הפד.
 

הפד' יצטרך לפעול מהר יותר

עם זאת, הסתכלות על הדוגמאות של אלה שהקדימו לפעול במחזור העסקים הנוכחי עשויה לספק רמזים לגבי מה שהכלכלה האמריקאית והמניות יכולות לצפות לו כאשר הריביות יתחילו לרדת. בכך שהוא מאחר יותר מעמיתיו, ייתכן שהפד יצטרך כעת לפעול מהר יותר כדי למנוע החלשה יתרה של הצמיחה האמריקאית. השוק כרגע מתמחר ארבע הפחתות של רבע נקודת אחוז על ידי הפד עד סוף השנה, יותר מאשר עבור בנקים מרכזיים אחרים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אולם, דבר אחד שבנקים מרכזיים אחרים הראו הוא שגם הורדת ריבית מוקדמת עשויה לא להספיק כדי למנוע האטה כלכלית. בנוסף, הדחיפה שניתנת למניות עשויה לדעוך במהירות.

נדז'יי שצ'פניאק, כלכלן ב-Nomura, מסביר: "מכיוון שהפד החליט להמתין, ייתכן שיצטרך לפעול בחדות רבה יותר. אבל התחזית המאקרו-כלכלית בארה"ב עדיין די חסינה. כעת הכל תלוי בשוק העבודה."

אירופה דאגה לכלכלתה מוקדם יותר מהפד, כאשר מספר מדינות בגוש האירו - כמו גם הממלכה המאוחדת - חוו התכווצות מסוימת בסוף השנה שעברה. כמו הפד, גם הפקידים שם ניסו לאזן בין הצורך להאט את עליית המחירים (הסיבה להעלאת הריביות) לבין מניעת זינוק באבטלה (הסיבה להורדתן).
 

הורדת הריבית כבר מתומחרת 

נראה כי לא משנה במיוחד אם האינפלציה כבר חזרה ליעד כאשר בנק מרכזי מתחיל להוריד ריבית - העיקר הוא שהשיעור צפוי לחזור ליעד. רוב הסיוע שהורדות ריבית נותנות לכלכלה, לעומת זאת, לא יגיע עד זמן רב לאחר שהן מתרחשות בפועל.

ההשפעה על שוק המניות נראית יותר מתואמת למועד שבו הציפיות לריביות נמוכות יותר מתחזקות, ולא למועד שבו הן מתרחשות בפועל. לכן, ייתכן שהדחיפה למניות מצד הפד כבר באה והלכה.
 

שוק התעסוקה בארה"ב ממשיך להתקרר

שוק התעסוקה האמריקני הפך לאחד מהמוקדים המושכים אליו את מירב תשומת הלב בשבועות האחרונים בכל הנוגע לחששות ממיתון וגם להחלטת הריבית של הפד'. זה התחיל לפני כחודש עם פרסום מספר המשרות החדשות ביולי שעמד על 114,000 משרות, נמוך בהרבה מתוספת של 175,000 שציפו הכלכלנים.

בשבוע שעבר פורסם מספר המשרות הפנויות לחודש יולי - בעוד צפי הכלכלנים היה ל-8.09 מיליון משרות פנויות בחודש יולי, הנתונים הראו כי היו 7.67 מיליון משרות פנויות, הנתון הנמוך ביותר מאז ינואר 2021, והיום פורסמו מספר נתונים נוספים המעידים על כך ששוק התעסוקה האמריקאי ממשיך להתקרר.

בחודש אוגוסט המעסיקים במגזר הפרטי גייסו 99,000 עובדים, נמוך בהרבה מהצפי שהיה ל-145,000 עובדים והנתון הנמוך ביותר מזה 3.5 שנים. גם הנתונים לחודש יולי עודכנו כלפי מטה כאשר הנתון המקורי של תוספת של 122,000 עובדים עודכן מטה ל-111,000 עובדים.

נתוני הפיטורים באוגוסט שברו שיאים של כמה שנים. הפיטורים במגזר הפרטי בארה"ב בחודש אוגוסט הגיעו למספר הגבוה ביותר מזה 5 חודשים, כאשר הסקטור המוביל בפיטורים היה סקטור הטכנולוגיה, זאת על רקע תחזית מעורפלת לצמיחה בתקופה הקרובה של רוב החברות בתחום.

החברות הודיעו על 75,891 פיטורים בחודש אוגוסט, פי שלוש בערך לעומת מספר הפיטורים ביולי והעלייה הגדולה ביותר בחודש אחד בשנה.

"העלייה בפיטורים באוגוסט משקפת את חוסר הוודאות הכלכלי הגובר ואת שינוי הדינמיקה של השוק. החברות מתמודדות עם מגוון לחצים, מעליית עלויות תפעוליות ועד חששות מפני האטה כלכלית אפשרית, מה שמוביל אותן לקבל החלטות קשות בנוגע לניהול כוח העבודה", אמר סגן נשיא צ'אלנג'ר שמפרסמת את הנתונים, אנדרו צ'אלנג'ר.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    נחכה למדד ביום ד' נהיה יותר חכמים. (ל"ת)
    שחף 09/09/2024 22:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    הנגיד מחכה שכולם ימותו ואז הוא יוריד ריבית
    marco 09/09/2024 20:58
    הגב לתגובה זו
    2 3
    הנגיד פשוט גורם נזק ארוך טווח גם למשקי הבית וגם לעסקים הקטנים והבינוניים וברור שרבים כבר שילמו את המחיר קרסו והתאדו וייתכן שגם אחרי שתיים שלוש הורדות יהיו כאלה שזה כבר מאוחר עבורם
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות