אחרי פרישת ביידן: הסוגיות הכלכליות שיעמדו בלב העימות הנשיאותי

אחרי שהעימות הטלוויזיוני הראשון בין שני המועמדים לנשיאות ארצות הברית הוביל לפרישתו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, מחר לפנות בוקר צפוי טראמפ להיפגש לעימות עם מועמדת המפלגה הדמוקרטית קמאלה האריס
 | 
telegram
(1)

מחר לפנות הבוקר (4:00 שעון ישראל) צפוי להיערך העימות הטלוויזיוני הראשון (וייתכן שגם האחרון) בין המועמדים לנשיאות ארצות הברית. מצד אחד של הבמה תעמוד סגנית הנשיא, קאמלה האריס, שהחליפה ברגע האחרון את הנשיא המכהן כמועמדת המפלגה הדמוקרטית, ומולה יעמוד הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שינסה לשוב אל הבית הלבן בנובמבר הקרוב.

לפני קצת יותר מחודשיים, עמד טראמפ מול יריבו ג'ו בדיין על במה דומה לזו שתוצב באולפני ABC בפנסילבניה, באירוע שעשוי בדיעבד להתברר כנקודת מפנה במרוץ לנשיאות. כלל הכותרות מהאירוע נגעו אז למצבו הבריאותי של ביידן, מה שבסוף אף הביא לפרישתו אחרי לחץ מאסיבי מצד גורמים בכירים במפלגתו. על כןף קשה להעריך מה יהיו הנושאים שיעסיקו את דעת הקהל האמריקאית, אך ניתן להעריך שלצד סוגיות מעוררות מחלוקת כמו הגירה, הפלות ומדיניות החוץ של ארצות הברית, גם הכלכלה האמריקאית תזכה למקום משמעותי בעימות.

מספיק להביט בהתבטאויות של השניים מהשבוע האחרון כדי להבין שהנושא הכלכלי משחק אצלם מרכיב חשוב. מצד אחד טראמפ הבטיח ביום חמישי האחרון להוביל את מה שהוא מכנה "התחדשות כלכלית לאומית", על ידי הגדלת המכסים, קיצוץ תקנות להגברת ייצור האנרגיה וקיצוץ דרסטי בהוצאות הממשלה וכן מיסי חברות עבור חברות המייצרות בארה"ב. מצד שני, האריס קראה השבוע להגדיל את שיעורי מס החברות, לא להטיל מס על טיפים והכנסות מביטוח לאומי ולהרחיב את הקלות המס לעסקים קטנים כדי לקדם יותר יזמות.

מסים ומכסים

בשנה הבאה, יפוג תוקפן של הקלות המס שחוקקו על ידי הרפובליקנים בתקופת כהונתו של טראמפ. ללא צעד אקטיבי מצד הקונגרס, החוק, המכונה TCJA, אשר כולל מדרגות מס הכנסה פדרליות נמוכות יותר, זיכוי מס להורים לילדים ושורה של הקלות אחרות עשוי לפוג. כך שעל פי ההערכות, יותר מ-60% ממשלמי המס בארצות הברית עלולים להתמודד בשנת 2026 עם מסים מוגדלים, במידה ותוקפו של ה-TCJA יפוג.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

טראמפ התבטא בעבר כי בכוונתו להעריך רפורמת המס, ואף הבטיח להוריד את שיעור המס שמשלמים תאגידים שמייצרים את מוצריהם באמריקה ל-15%, ביחס לשיעור של 21% אותו שילמו עד כה. עם זאת, הנשיא לשעבר לא הסביר את הכוונה שלו, והותיר את האנליסטים נבוכים לגבי האופן שבו זה ייושם.

מנגד, האריס אומרת שהיא רוצה להרחיב את קיצוצי המס עבור אמריקאים שמרוויחים פחות מ-400,000 דולר בשנה, אבל לגייס אותם ממקום אחר. היא הציעה מס רווחי הון של 28%, עלייה ביחס לשיעור של 20%, אך מתחת לשיעור אותו הציע ביידן (39.6%). בדומה לנשיא, גם האריס רוצה להטיל מס על רווחי הון לא ממומשים במקרים מסוימים, מהלך שחלק מהכלכלנים אומרים שיהיה קשה ליישום ועלול לפגוע בתעשיות כמו נדל"ן והון סיכון. סביר להניח שבמידה ותשאל על כך האריס תבקש למסגר את העלאות המס ככלי לגבות מעשירים חלק ההוגן, בעוד שטראמפ כנראה ינסה למסגר את השינויים כמשהו שיפגע באמריקאים בצורה רחבה יותר.

בכדי לממן את רפורמת המס, שני הצדדים יבקשו להטיל מכסים בעיקר על סחורות מסין. כך למשל, רק בשבוע שעבר התבטא טראמפ כי בכוונתו להטיל מכס של 100% על יבוא ממדינות שמתנערות מהדולר האמריקאי. במקום אחר הוא אמר שהוא יטיל מכס של 60% או יותר על כל היבוא הסיני ומכס של 10% על כלל הייבוא למדינה.

מנגד, בתקופת ממשל ביידן, בו מכהנת האריס כסגנית הנשיא, אומצו מכסים גם על מדינות כמו סין, אבל במידה פחותה ועל מערך מצומצם בהרבה של מוצרים. כך למשל, מוקדם יותר השנה, ביידן העלה את המכסים על מוצרים כמו פלדה סינית, רכבים חשמליים וסוללות. על כן, אין זו הפתעה שהקמפיין של האריס ביקש למסגר מחדש את דחיית המכסים של טראמפ כהעלאת מס המושטת על האמריקאי הממוצע.

הכלכלה האמריקאית מחפשת קריאת כיוון 

"זאת הכלכלה, טמבל", קרא סלוגן הקמפיין של המועמד לנשיאות ביל קלינטון, בשנת 1992. למרות שהרבה מים זרמו בנהר המיסיסיפי במהלך שלושים השנים האחרונות, דבר אחד נשאר, וזה מעמדה של הכלכלה כנושא מפתח בבחירות לנשיאות בארצות הברית. סקר שערכה לאחרונה רשת ABC גילה, כי קרוב ל-90% מהמשיבים הצביעו על כך שהכלכלה היא הנושא החשוב ביותר עבורם, בעת שהם מחליטים למי יעניקו את קולם. על כן, זאת לא תהיה הפתעה אם הנושא הכלכלי יזכה למקום מרכזי בעימות הנשיאותי לפנות בוקר.

בשבוע שעבר פרסמו נתוני התעסוקה שהעידו על התקררות בשוק. במהלך חודש אוגוסט, הצמיחה בכמות המשרות הייתה חלשה מהצפוי. במהלך החודש נוספו 142,000 משרות חדשות, פחות מכפי שצפו האנליסטים - 160,000 משרות חדשות. 

בינתיים, האינפלציה ממשיכה להתקרר ותומכת בהורדת ריבית - ביום שישי האחרון פורסם מדד ה-PCE לחודש יולי שנחשב למדד האינפלציה המועדף על הפד'. המדד עלה ב-0.2% ביולי לעומת החודש הקודם, בהתאם לציפיות האנליסטים ובהמשך לעלייה של 0.2% ביוני. במהלך השנה האחרונה, המדד עלה ב-2.6% ביולי, בהשוואה לעלייה השנתית של 2.6% ביוני, ונמוך מצפי האנליסטים לעלייה של 2.7%.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    להערכתי ישראל תתפוס מקום מרכזי בעימות
    יהוואש 10/09/2024 22:31
    הגב לתגובה זו
    1 0
    המתמודדים יבקרו את הביזה הנוראית שמבצעת ההנהגה החרדית הארורה בקופת מדינת ישראל.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות