
המשבר הכלכלי בסין מעמיק; האם המדינה תצטרך לחלץ את הבנקים?
המשבר הכלכלי בסין מעמיק, והכלכלנים מזהירים שהמדינה עלולה להיכנס למיתון ואף תזדקק למהלך בו המדינה מחלצת את הבנקים, בדומה למהלך שבוצע בארצות הברית במשבר של 2008. "מעולם לא היינו מודאגים יותר מצמיחת סין", אמרה הכלכלנית הראשית של חברת TS Lombard, פריה בימיש.
האנליסטים בחברת Gavekal התריעו כי הדפלציה בסין ממשיכה ואין כל סימן לכך שהמאמצים של הממשל לייצב את שוק הנדל"ן ולשפר את תחושת הצרכנים והעסקים מניבים תוצאות. מייסד חברת Bridgewater, ריי דאליו, תיאר את המצב הכלכלי בסין כ"יותר מאתגר ממה שהיה ביפן ב-1990".
האנליסטים צופים האטה בצמיחה הסינית לצד קשיים נוסים במחצית הראשונה של השנה הבאה. אחד המדדים המדאיגים ביותר הוא הירידה בכמות הכסף בסין, שבעבר צמחה בקצב דו-ספרתי. הירידות האלו מעידות שהמאמצים של סין לעודד את הכלכלה, כמו הפחתות ריבית, אינם מצליחים.
משקי הבית הסיניים, שנפגעו מהמשך הירידה במחירי הנדל"ן, שמייצגים את עיקר עושרם, עדיין מהססים להוציא כסף ואינם ששים לקחת הלוואות. עם ירידת הריביות, התשואה שהם מקבלים על חסכונותיהם פוחתת, מה שמוביל אותם לחסוך אפילו יותר. גם הבנקים עצמם נמצאים במצב של שמרנות. הם מנסים להנפיק אג"ח כדי להתחזק מבחינת הון עצמי ולהתמודד עם הלוואות גרועות שמצטברות – דבר שממשיך להכביד על היצע הכסף.
- המכסים של טראמפ מזעזעים את השווקים - ירידות של עד 3.5% בחוזים העתידיים
- טסלה קופצת ב-4% - דיווחים על פרישה של מאסק מממשל טראמפ
השינויים בכמות הכסף נראים בדרך כלל בתוצר כשלושה רבעונים מאוחר יותר, וזו הסיבה שבימיש צופה קשיים נוספים במחצית הראשונה של 2025. למרות שהממשל אולי לא יודה בכך ותמשיך לדבוק ביעד צמיחה של 5% לשנה הנוכחית, היא מעריכה שהתוצר בפועל יצמח בכ-4%, דבר שמקביל למיתון בסין, אשר צמחה בשיעורים דו-ספרתיים עד לא מזמן. בשנה הבאה, הצמיחה עשויה לרדת לכדי 1%-2%, היא מזהירה.
המגזר היצרני, אחד מנקודות האור הבודדות בכלכלה, גם כן מראה סימנים של היחלשות בנתונים האחרונים. הדפלציה גם פוגעת בעסקים, כאשר הרווחים יורדים ומספר החברות ההפסדיות עולה מחדש לאחר תקופה קצרה של התייצבות בזמן הקורונה.
מדד שעוקב אחר עלויות העבודה מראה גם לחץ על עליות השכר, מה שיוצר בעיות נוספות עבור אלו התלויים בצרכנים הסיניים, ומגביר את הלחץ במשקי הבית הסיניים. "אם התחזיות האלו יתממשו, נראה עלייה בחוסר שביעות הרצון החברתי בשנה הבאה", אומרת בימיש.
- אינטל וטאיוואן סמיקונדקטור מתקרבות להסכם לשיתוף פעולה אסטרטגי
- מניות הבריאות - מקלט בטוח או אשליה בעידן המכסים החדשים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ההססנות של הממשל הסיני לבצע צעדים גדולים יותר תורמת להידרדרות הכלכלית, יחד עם מטרות מדיניות סותרות. סין מנסה לשמור על היואן חזק כדי ליצור מערכת בינלאומית שלא תלויה בדולר ועל מנת לא לעורר את זעמו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שהתלונן על יואן חלש והציע מכסים של 60% על כל הסחורות הסיניות.
עם זאת, במקביל, המאמצים של הממשל לעודד את הצמיחה באמצעות השקעה בייצור וייצוא מוגבר לעולם גורמים להחלשת היואן.
הפעם האחרונה שבה היואן היה במוקד הייתה ב-2015, כאשר הבעיות בשוק הנדל"ן בשילוב עם מדיניות כלכלית כושלת הובילו אנשים לנסות ולהוציא את כספם מסין, מה שהביא את השלטון להטיל מגבלות על ההון. אולם הפעם סין מתמודדת עם בעיה מורכבת יותר: חוב גדול יותר, גיאופוליטיקה סבוכה יותר ואי-שוויון חברתי שהולך וגדל.
המצב עלול להחמיר עד כדי כך שסין תשקול מהלכים של חילוץ הבנקים, בדומה לחבילת החילוץ של 750 מיליארד דולר שבוצעה בארה"ב במהלך המשבר הכלכלי העולמי של 2008.
עבור שאר העולם, החרפת הבעיות של סין מעלה את הסיכון להאטה עולמית, ומפעילה לחץ על מחירי סחורות התלויים בביקוש הסיני. הדבר גם מעלה את ההימור הגיאופוליטי, במיוחד אם טראמפ ינצח בבחירות, לאור התמקדותו ביואן ובמכסים. "אנחנו עלולים לראות הידרדרות, שבה טראמפ יטיל מכסים בגלל שהוא רואה את המטבע יורד בערכו – וזה רק יחמיר את הירידה של היואן", מוסיפה בימיש.
- 2.העזרה הכלכלית והצבאית בפוטין גרמה לסין פשיטת רגל..... (ל"ת)itzhak 22/09/2024 21:05הגב לתגובה זו
- 1.דש 22/09/2024 16:12הגב לתגובה זויפן שהייתה מעצמה כלכלית בשנות ה-80 שלטה בתחומים רבים מתעשיית הרכב והאלקטרוניקה ועד תעשיות על .כמובן שזה בא על חשבון מדינות המערב והם החליטו לעשות לזה סוף הניקי טיפס עד 40000 נק' ומחירי הנדל"ן הגיעו לרקיע ואז הגיעה המפולת וריסקה את הכלכלה היפנית במשך עשרות שנים