ארהב סין
צילום: טוויטר
מעבר לים

הבנק המרכזי הסיני בסדרת צעדים דרמטיים - יצליח להחיות את הצמיחה?

מאקרו ארצות הברית: לא ברור האם הורדת ריבית של חצי אחוז באמת הייתה הכרחית, אך נראה שמכאן והלאה הדרך ברורה יותר; מאקרו סין: סדרת תמריצים מוניטאריים תנסה להחזיר את הכלכלה המגמגמת לצמיחה, המומחים, שוב, סקפטיים
גיא טל | (3)

  מאקרו סין: הבנק המרכזי הסיני בסדרת תמריצים - מעט מדי ומאוחר מדי, ואולי לא לגמרי בכיוון

אנחנו כותבים מדי פעם על הניסיונות של השלטון המרכזי בסין לתמרץ את הכלכלה הדועכת, וכעת הבנק המרכזי שבשליטת הממשל מצטרף למאמצים. הצעדים שפרסם הממשל לפני חודשים אחדים היו עוד מאותו דבר ולא בישרו על שינוי מהותי ולכן התקבלו באכזבה בשוק. גם האינדיקטורים הכלכליים שהתפרסמו בשבועות האחרונים הצביעו על המשך ההאטה, והיעד של צמיחה של 5% הולך ומתרחק. עוד נתון שמשקף את חולשת הכלכלה הוא הלחצים הדיפלציוניים שמאפיינים את הענקית האסיאתית בחודשים האחרונים.   כעת הבנק המרכזי מצטרף למאמצים להשגת היעד של החזרת הצמיחה למסלול, עם מספר צעדים משמעותיים. ראשית הבנק המרכזי הוריד את דרישות ההון מהבנקים ב-50 נקודות בסיס. פאם גונגשנג, נשיא הבנק, אמר כי הצעד צפוי להעלות את הנזילות בכטריליון יאן (כ-140 מיליארד דולר), וכי צפויה ככל הראה הורדה נוספת של דרישות ההון בכרבע עד חצי אחוז נוספים. עוד החליט הבנק המרכזי על הורדת ריבים הריפו לשבעה ימים בשתי עשיריות האחוז ל-1.5%. הריבית הזו היא הכלי המוניטרי המרכזי בסין. בנוסף הריבית על המשכנתאות קיימות תרד והבנק צופה שהירידה הממוצעת תהיה בכחצי אחוז. צעד נוסף הוא הורדת ההון העצמי הנדרש ברכישת בית שני מ-25% ל-15%.

מספר כלכלנים כבר הספיקו להגיב לשינוי המדיניות הזה. חלקם מעודדים מכך שמדובר בסט רחב של צעדים ולא בצעד ספורדי מקרי. אך אחרים סבורים שזה מעט מדי ומאוחר מדי עבור הצמיחה של שנת 2025.

שלושת הנושאים שעומדים במרכז תשומת הלב בכלכלה הסינית הם בועת הנכסים, הייצוא, והצמיחה הפרטית. במשך שנים רבות הסתמכה הכלכלה הסינית על ייצור. בשנים האחרונות זה נחלש מעט, והצמיחה הפרטית של מעמד הביניים המתרחב אמורה להיות המנוע הבא של המשך הצמיחה הכלכלית. אבל בינתיים המנוע הזה מקרטע, ולא מצליח להוביל קדימה. במקביל, התפתחה בועת נכסים עקב השקעה ממשלתית וסמי ממשלתית מאסיבית בפרויקטים ענקיים בתחום התשתיות והדיור, שהטביעה את הכלכלה הסינית בחובות, בזמן שלפרויקטים עצמם אין ממש שימוש, והם לא מחזירים את ההשקעה.  

הצעדים שנקט הבנק המרכזי שיזרימו נזילות לשוק המקומי אמנם עשויים לעודד את הצמיחה הפרטית. במיוחד הורדת הריבית על המשכנתאות עשויה לפנות למשקי הבית יותר כספים לצריכה. מצד שני הזרקת נזילות דרך הבנקים שגם כך כבר עם מאזן עמוס בהלוואות לשניפחו את בועת הנכסים, עלולה לנפח אותה אף יותר. גם הורדת התשלום הראשוני על רכישת בית שני עלולה להביא יותר נזק מתועלת ולהזרים עוד קצת אוויר חם לבועה המתרוקנת במהירות ומסכנת את הכלכלה. 

לפני פרסום הצעדים האחרונים בנקים בנלאומיים כמו UBS, גולדמן זאקס, נומרה ובנק אוף אמריקה כבר עדכנו את תחזיות הצמיחה כלפי מטה, וחוזים כעת שסין תפספס השנה את יעד הצמיחה. הבנקים טרם עידכנו את הערכות על רקע הצעדים החדשים, אך קשה להניח שהתחזיות ישתנו כעת באופן דרמטי, לפחות לא ביחס לשנת 2024. 

נראה שהצעדים הנדרשים ביותר הם כאלה שיביאו לחיזוק הצריכה הפרטית, הרחבת מעמד הביניים, וקידום מיליוני האנשים שעדיין במעגל העוני לתוך הכלכלה המודרנית. הייצוא כבר לא יכול יותר לתמוך בצמיחה כבעבר, ומתברר שגם בניית פרויקטים ענקיים במימון סמי ממשלתי ללא ביקוש מקומי פשוט לא עובד. בבנק ברקליס מעריכים שהתרסקות בועת הנכסים הסינית שהחלה בשנת 2021 מחקה כבר סכום דימיוני כ-18 טריליון דולר מנכסי משקי הבית - כ-60 אלף דולר למשפחה. 

בעקבות הצעדים הללו מטבע היואן התחזק ונמצא ברמתו הגבוהה ביותר מאז מאי 23, והתשואות של האג"ח הממשלתי לעשר שנים ירדו ב-0.04% ל-2.036% ושוק המניות הסינית רושם עליות שערים של כאחוז. 

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    לרון 26/09/2024 14:28
    הגב לתגובה זו
    עובד עם בלוני ניסוי על סטרואידים
  • 2.
    מציע שתסתכלו פעם אחת על מדג סין fxi ואז תחליטו לגב 24/09/2024 11:15
    הגב לתגובה זו
    מציע שתסתכלו פעם אחת על מדג סין fxi ואז תחליטו לגבי הסקפטיות עם סקפטיות אין סופית בשוק ההון לא מגיעים לכלום
  • 1.
    לרון 24/09/2024 10:01
    הגב לתגובה זו
    בסביבה מגיבה עם הרבה פרמטרים שונים אין לך ברירה אלא לשלוח "בלוני ניסוי" ולהגיב בהתאם,מוזרה בעיני התגובה העכשוית המצומצמת תמיד