S&P 500 ו-S&P 500 עם משקל שווה: יתרונות, חסרונות, וביצועים לאורך זמן

מה זה S&P 500 עם משקל שווה, מה מכפילי הרווח של מדדי ה-S&P 500 ומה התשואה השנתית הממוצעת בעשור האחרון?
 | 
telegram
(2)

מדד S&P 500 נחשב לאחד המדדים המרכזיים בשוק ההון העולמי, ועוקב אחר ביצועי 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב. עם זאת, קיימות שתי גרסאות עיקריות של המדד: S&P 500 הרגיל ו-S&P 500 עם משקל שווה (Equal-Weight Index). בעוד המדד הרגיל הוא מדד "משוקלל שווי שוק", שבו משקלן של החברות הגדולות יותר (לפי שווי שוק) הוא גדול יותר, מדד המשקל השווה נותן לכל חברה את אותו המשקל, בלי קשר לגודלה בשוק.

  S&P 500 - המדד המוביל בעולם  


 

S&P 500 - שני מדדים; מי עדיף?


ההבדלים בין שני המדדים הם ניכרים ומספקים תובנות חשובות לגבי הדרך שבה הם פועלים. במדד ה-S&P 500 הרגיל, כל חברה מקבלת משקל במדד בהתאם לגודלה בשוק שלה. חברות ענק כמו אפל, מיקרוסופט ואמזון זוכות לחלק משמעותי מהמדד, דבר שמקנה להן השפעה רבה יותר על הביצועים הכוללים של המדד. במובן זה, הצלחות או כישלונות של חברות גדולות אלו יכולות להשפיע בצורה דרמטית על התוצאות של המדד כולו.

לעומת זאת, במדד בעל משקל שווה, כל חברה מקבלת 0.2% ממשקל המדד, מה שמקטין את ההשפעה של החברות הגדולות. גישה זו מאפשרת לחברות קטנות יותר להיות בעלות משקל משמעותי יותר במדד, דבר שיכול להוביל לתוצאה מאוזנת יותר כאשר מדובר בביצועים ובתנודתיות של המדד.
 

יתרונות וחסרונות לכל מדד


שמתייחסים לדינמיקת הביצועים, ניתן לראות שכאשר חברות גדולות חוות עליות חדות, המדד הרגיל נהנה מיתרון משמעותי בהשוואה למדד עם המשקל השווה. במקרים כאלה, הצלחות של חברות ענק מובילות לעליות מרשימות במדד הרגיל, דבר שמקנה לו יתרון ברור. לעומת זאת, במדד המשקל השווה, התנודתיות נוטה להיות נמוכה יותר. הסיבה לכך היא שהשפעתן של חברות קטנות יותר בולטת יותר, מה שמאזן את ההשפעה של עליות החברות הגדולות. בסך הכול, ההבדלים בין המדדים הללו מעידים על גישות שונות להשקעה ולסיכון, ובחירה במדד מסוים עשויה לשקף אסטרטגיות השקעה מגוונות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ניתן לומר שהמדד עם המשקל השווה מפוזר טוב יותר ולכן גם פחות מסוכן. אלא שסיכון הולך יחד עם סיכוי. על רקע המשקל הגדול של שבע המופלאות במדד S&P 500 הרגיל - כ-27%, יכול להיות שיש מקום לשלב את המדד במשקל שווה, אבל ההיסטוריה מראה שהוא מספק תשואה נמוכה יותר - כלומר, הגדולות ממשיכות לגדול. זה מתחבר גם לרציונל התיאורטי של המדד, כי ככל שהוא מסוכן יותר הוא אמור לספק תשואה טובה יותר ופיזור שלא על פי משקל שווה, מסוכן יותר
 

השפעות על משקיעים והזדמנויות השקעה


למדד ה-S&P 500 הרגיל ישנם יתרונות וחסרונות המייחדים אותו, והשפעתם על משקיעים יכולה להיות משמעותית. היתרון הראשון הוא הביצועים הגבוהים יותר בזמן עליות של חברות גדולות. המדד מושפע בצורה חזקה מחברות הטכנולוגיה הגדולות, כמו אפל, גוגל ומיקרוסופט, שצמחו באופן משמעותי בשנים האחרונות. כאשר חברות אלו חוות עליות, המדד כולו נוטה להציג ביצועים גבוהים, מה שמספק למשקיעים הזדמנויות רווח גדולות.

בנוסף, המדד הרגיל מתמקצע בחברות גדולות ומבוססות, דבר שמוביל לכך שהמכפילים שלהן גבוהים יותר. מכפילי רווח גבוהים נובעים בעיקר מצמיחה מהירה יותר ופרמיית איכות, דבר המושך אליו משקיעים המעוניינים ביכולת החברות הללו לייצר רווחים גבוהים בעתיד. יתרה מכך, הנזילות שהחברות הגדולות מספקות היא גבוהה, מה שמאפשר למשקיעים לבצע עסקאות בקלות יחסית, דבר שמקטין את התסכול שניתן להרגיש בשוקי מניות פחות נזילים.

עם זאת, ישנם גם חסרונות בולטים למדד ה-S&P 500 הרגיל. הראשון מביניהם הוא הרגישות הגבוהה לחברות ענק. כאשר חברות כמו אפל או טסלה חוות ירידות חדות, המדד כולו מושפע בצורה חריפה, מה שעלול להוביל לאובדן ערך משמעותי עבור המשקיעים.

מדד ה-S&P 500 עם משקל שווה מציע מספר יתרונות משמעותיים שיכולים להועיל למשקיעים. אחד היתרונות הבולטים הוא הגיוון הגדול יותר שהוא מספק. במדד המשקל השווה, כל חברה מקבלת 0.2% ממשקל המדד, מה שמקטין את ההשפעה של החברות הגדולות ומגדיל את המשקל של חברות קטנות יותר במדד. גישה זו לא רק מקטינה את הסיכון הכרוך בהשקעה בחברה בודדת, אלא גם מספקת הזדמנויות פוטנציאליות לצמיחה מחברות שאולי אינן נמצאות בכותרות הראשיות, אך עדיין מציעות פוטנציאל משמעותי.

יתרון נוסף הוא הפחתת התלות בחברות הגדולות. במדד עם משקל שווה, התנודתיות בדרך כלל קטנה יותר ביחס למדד הרגיל, שכן הוא פחות תלוי בביצועי החברות הגדולות. כאשר שוק המניות חווה תנודות, המדד המשקל השווה מציע יציבות רבה יותר ומפחית את הסיכון להפסדים חדים הנגרמים כתוצאה מירידות חדות במניות של חברות ענק כמו אפל או מיקרוסופט.

מדד עם המשקל השווה יש חסרונות משמעותיים שחשוב לקחת בחשבון. בטווח הקצר, הוא נוטה להציג תוצאות פחות טובות, במיוחד כאשר חברות ענק כמו אפל, מיקרוסופט ואמזון חוות עליות משמעותיות. בשנים של פריחה בשוק, המדד מתקשה לעקוב אחרי המדד הרגיל, וההשפעה של צמיחת חברות הגדולות עליו היא נמוכה יותר. כתוצאה מכך, משקיעים עשויים למצוא את עצמם מופתעים מהפער בביצועים.
 

פערי ביצועים בין מדדי ה-S&P 500: איך דומיננטיות חברות הטכנולוגיה משפיעה על התשואות?

בשנת הכספים הנוכחית, מדד ה-S&P 500 הרגיל (SPY) רשם תשואה של 20.98%, לעומת תשואה של 12.55% במדד ה-S&P 500 עם המשקל השווה (^SPXEW). הפער הזה משקף את הצמיחה המהירה של החברות הגדולות שהובילו את המדד הרגיל לעליות חדות יותר.

במבט של 10 שנים אחורה, המדד הרגיל הפגין עליונות עם תשואה שנתית ממוצעת של 13.17%, לעומת 8.84% במדד המשקל השווה. הפער בביצועים נובע בעיקר מהדומיננטיות של חברות הטכנולוגיה הגדולות.

   המדדים לאורך השנים

מכפילי רווח במדדי ה-S&P 500: פערים בתמחור והזדמנויות השקעה


מכפיל הרווח (PE Ratio) הוא אחד המדדים המרכזיים המשמשים להערכת שווי של מדד או חברה, ומשקף את היחס בין מחיר המניה לרווח הנקי למניה. במדדי ה-S&P 500 וה-S&P עם משקל שווה, מכפילי הרווח נבדלים זה מזה באופן משמעותי. נכון להיום, מכפיל הרווח של מדד ה-S&P 500 הרגיל (SPY) עומד על 27, שהוא גבוה במיוחד בהשוואה למכפיל הרווח ההיסטורי שלו בעשר השנים האחרונות, שעמד בטווח שבין 17.2 ל-28.9. המשמעות היא שהשוק מתמחר את החברות הגדולות במכפיל גבוה יותר, מה שמעיד על ציפיות לצמיחה משמעותית בהכנסות בעתיד, אך גם על סיכון גבוה יותר אם תחול האטה כלשהי בצמיחה.

לעומת זאת, מדד ה-S&P 500 עם המשקל השווה (RSP) נסחר במכפיל רווח נמוך יותר של 18.45, מה שמצביע על תמחור שמרני יותר ביחס למדד הרגיל. טווח מכפילי הרווח של המדד בעשור האחרון נע בין 15.41 ל-25.7, מה שמראה כי התמחור הנוכחי קרוב יותר לרמה הנמוכה ההיסטורית שלו. תמחור זה יכול להצביע על כך שהשוק מתייחס בהסתייגות מסוימת לחברות הקטנות והבינוניות המרכיבות את המדד, אך מאידך מציג הזדמנות למשקיעים שמחפשים גיוון וסיכון מופחת, בפרט במקרים של תיקוני שוק חדים.
 

העתיד של מדדי ה-S&P 500: האם מדד המשקל השווה יכול לצמצם את הפערים?


ההבדלים בביצועים בין שני המדדים צפויים להימשך גם בעתיד, אך עם אפשרות להקטנת הפער. אם חברות ענק ימשיכו להוביל את הצמיחה בשוק, ה-S&P 500 הרגיל ימשיך להציג תשואות גבוהות יותר. עם זאת, במידה שתהיה האטה או תיקון בשוק הטכנולוגיה, מדד המשקל השווה עשוי להוכיח את עצמו כמסלול שמרני יותר.

בנוסף, סיכונים רגולטוריים וחשש ממצב של "ריכוזיות יתר" עלולים להפעיל לחצים על החברות הגדולות בשוק, מה שעשוי לשנות את הדינמיקה ולהביא לצמצום הפערים בין שני המדדים.

בסיכום, לכל אחד מהמדדים יתרונות וחסרונות, והבחירה ביניהם תלויה באסטרטגיית ההשקעה ובסיכון שהמשקיע מוכן לקחת. בשוק תנודתי כמו זה של 2024, הגיוון והחשיפה הרחבה של מדד המשקל השווה עשויים להציע איזון טוב יותר.


תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    מדד משקל שווה אינו הגיוני כלכלית כי הביג טק מכילות אותו
    Bill Hwang 26/09/2024 08:52
    הגב לתגובה זו
    3 3
    כל מחלקה בביג טק שווה לחברה בינונית במדד משקל שווה, לכן השקעה שוות משקל היא מעוותת.
    סגור
  • 1.
    תמיד
    לרון 26/09/2024 08:46
    הגב לתגובה זו
    3 1
    כשבשוק ההון "ממציאים" חידושים מכל סוג תשואתם לבסוף נמוכה יותר עם סיכון גדול יותר,הכי טוב ללכת בפשטות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות