נתניהו באו"ם: "שלום עם סעודיה יביא לשינוי היסטורי במזרח התיכון"

"אחת הדרכים הטובות ביותר לחתור תחת המטרות של איראן זה שלום." הוא הוסיף כי שלום עם סעודיה "יביא לבסיס רחב יותר של ברית אברהם, אשר תכלול את ארה"ב, את שותפות השלום הנוכחיות של ישראל, את ערב הסעודית וכל אחד אחר ששואף לשלום"
 | 

ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, הציג בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם חזון אופטימי לעתיד המזרח התיכון, תוך שהוא מדגיש את הפוטנציאל לשלום היסטורי בין ישראל לערב הסעודית. נתניהו הדגיש את החשיבות של המשך המומנטום שנוצר עם הסכמי אברהם לפני ארבע שנים.

המסר המרכזי של הנאום היה הפוטנציאל לשלום היסטורי בין ישראל לערב הסעודית. נתניהו רואה בהסכם שכזה את המפתח לשינוי פני המזרח התיכון כולו. הוא מאמין כי שלום עם סעודיה יכול להוות המשך ישיר להסכמי אברהם, ולהרחיב את מעגל השלום באופן משמעותי. "כדי באמת לממש את הברכה של המזרח התיכון, חייבים להמשיך בנתיב שהתחלנו לסלול עם הסכמי אברהם לפני 4 שנים," אמר נתניהו. "משמעות הדבר היא בעיקר להביא להסכם שלום היסטורי בין ישראל לבין ערב הסעודית."

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ראש הממשלה תיאר את ההישגים שכבר הושגו מאז הסכמי אברהם, כולל גידול משמעותי בתיירות, סחר ומיזמים משותפים. הוא הרחיב על הפוטנציאל הגלום בשלום עם סעודיה: "זה יביא לפריחה כלכלית של שתי המדינות. זה יביא לשגשוג הסחר והתיירות, וזה יהפוך את המזרח התיכון למוקד בין-לאומי."

נתניהו הדגיש את האפשרויות לשיתוף פעולה בתחומים מגוונים: "נוכל לעבוד יחד על פרויקטים בתחומי החקלאות, הבינה המלאכותית, ובעוד נושאים רבים." הוא הביע אמונה עמוקה בכוחו של שלום כזה לשנות את פני האזור: "שלום שכזה, אני סמוך ובטוח, יהיה ציר מרכזי של ההיסטוריה ויביא לפיוס היסטורי בין העולם הערבי לבין ישראל, בין היהדות לאיסלאם, בין מכה לירושלים."
 

דרך להתמודדות עם איומים אזוריים

מעניין לציין כי נתניהו בחר להציג את השלום לא רק כמטרה בפני עצמה, אלא גם ככלי אסטרטגי. בעיניו, הרחבת מעגל השלום היא הדרך היעילה ביותר להתמודד עם האיומים האזוריים, ובראשם איראן. זוהי תפיסה המשלבת בין שאיפות אידיאליסטיות לבין שיקולים ריאליסטיים של ביטחון לאומי. "אחת הדרכים הטובות ביותר לחתור תחת המטרות של איראן זה שלום." הוא הוסיף כי שלום עם סעודיה "יביא לבסיס רחב יותר של ברית אברהם, אשר תכלול את ארה"ב, את שותפות השלום הנוכחיות של ישראל, את ערב הסעודית וכל אחד אחר ששואף לשלום."

נתניהו הביע אופטימיות לגבי מהירות התהליך: "עם המנהיגות והתמיכה של האמריקנים, דבר כזה יכול להתממש, והרבה יותר מהר ממה שאנשים חושבים." הוא הדגיש את מחויבותו האישית לקידום תהליך השלום: "וכראש ממשלת ישראל, אעשה כל שבכוחי כדי לאפשר לזה לקרות, כי זוהי הזדמנות שאסור שאנחנו והעולם נחמיץ."

בסיום דבריו, נתניהו קרא לקהילה הבינלאומית לתמוך במאמצי השלום של ישראל: "האם האו"ם יעמוד לצד ישראל? לצד הדמוקרטיה והשלום?" הוא הדגיש את החשיבות של בחירה נכונה בין שלום לבין המשך הסכסוך, ואת התפקיד המכריע שיש לקהילה הבינלאומית בקידום השלום במזרח התיכון.

נאומו של נתניהו באו"ם מציג תמונה אופטימית של עתיד המזרח התיכון, עם דגש על הפוטנציאל הטמון בשלום עם ערב הסעודית. הוא מדגיש את ההזדמנויות הכלכליות, הדיפלומטיות והאסטרטגיות שיכולות לנבוע מהסכם שכזה, ומציג את ישראל כשחקן מרכזי בקידום היציבות והשגשוג האזורי.


הנורמליזציה חוזרת שוב לשולחן?

הנורמליזציה ביחסים בין ישראל וסעודיה היא נושא ששב ועולה לכותרות בשנים האחרונות והוא לפחות על פי דיווחים גם הסיבה למתקפת ה-7 באוקטובר. במידה והנורמליזציה אכן תצא לפועל, ההשלכות עשויות להיות מרחיקות לכת. עם זאת, כדאי לציין כי עוד לפני שמדברים על יחסים כלכליים, סעודיה כן ציינה בעבר כי בכל הקשור לישראל היא מעוניינת לייצר יחסים "בהדרגה" וסביר להניח שלא יהיה שלום באופן מיידי בין המדינות, היות והממלכה מנסה לרכך גם את הביקורת מצד מדינות ערביות.

לכל זה נוסיף כי המחיר המיידי של נורמליזציה יהיה מנוף לחץ גדול יותר של הממשל האמריקאי על ממשלת ישראל בכל הקשור למלחמה בעזה, מה שיתכן ויגרום לישראל לוותר על חלק מהיעדים שהציבה, כמו השמדת חמאס.

הסכמי אברהם תרמו רבות לשותפויות בתחומים רבים בין ישראל למדינות הערביות ובעצם די פתחו את ישראל לשוק הערבי. רק במרץ האחרון בוטלה לפחות לבינתיים, ככל הנראה בעקבות המלחמה, השקעת ענק של חברת הנפט הלאומית של אבו דאבי בניו-מד אנרג'י. ליחסים רשמיים ויש להדגיש מלאים עם סעודיה צפויה השפעה משמעותית עוד יותר. בין היתר המהלך עשוי את ההשקעות הזרות בישראל, כאשר משקיעים סעודים עשויים למצוא את המדינה כיעד אטרקטיבי להשקעות בעיקר בתחומי הטכנולוגיה והאנרגיה הירוקה. דבר שבתורו ידחוף את מחירי המניות ויגדיל את מחזורי המסחר.

בנוסף, נורמליזציה עשויה לייצר פרויקטים משותפים בתחומים כאמור כמו אנרגיה מתחדשת, תשתיות וטכנולוגיה, מה שגם כן יכול לייצר הזדמנויות חדשות לחברות ישראליות. חברות ישראליות יוכלו להיכנס לשוק הסעודי ובכך להרחיב את פעילותן במזרח התיכון. תעשיות כמו טכנולוגיה, חקלאות, בריאות ואנרגיה יוכלו להנות מגישה לשוק חדש וגדול. בכל הקשור גם לנפט וגז צפויה השפעה, היות ולישראל תהיה גישה ישירה ליצואנית הנפט הגדולה בעולם.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    אי אפשר לקחת ממנו
    לרון 28/09/2024 11:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נתניהו קופירייטר אדיר! אני לא ליכודניק וגם לא סמולן
    סגור
  • אתה צוודק...ביטול הסכם הגרעין
    בא 28/09/2024 15:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עם אירן ....שיחרור 1200 סינוארים תמודת חייל אחד...נסיון למהפיכה מישפטית...הכור באירן שלם לגמרי והצנטרפוגות מייצרות ...ועוד ועוד ועוד..
    סגור
  • 8.
    נתניהו תיקן
    לרון 28/09/2024 11:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חלק ממה שקילקל
    סגור
  • 7.
    סעודיה
    לרון 28/09/2024 11:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    החרימה את נאום נתניהו המבריק! סעודיה תומכת בפלסטינאים,רוצה נשק?,יש לה מספיק נפט,לא צריכה בהכרח לעבוד עלינו בעיניים
    סגור
  • 6.
    למה דווקא סעודיה?
    לרון 28/09/2024 11:23
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בגלל שהיא נוגדת איראן? סה"כ זו מדינה דתית פונדמנטליסטית המבקשת דרך לארה"ב דרכנו,והיא לא הראשונה המשתמשת בנו לקידומה האינטרסנטי
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    כל הכבוד לחזון ולהנהגה (ל"ת)
    אמונחטאפ 28/09/2024 11:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    על חשיבות לימודי הליבה
    מריה 28/09/2024 09:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש לכפות על החרדים לימודי ליבה, כדי לאושש את כלכלת ישראל ושיתגייסו הפרזיטים.
    סגור
  • 3.
    אם הם היו מעוניינים כבר היה הסכם
    בא 28/09/2024 05:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מילים כמו חול....ביבי ןאישתו גמרונאת הסוס...הם מנהלים גרועים ועשו יותר מדי טעויות ...בנט עדיף ומלח הארץ ...והזוג הזה ממש לא .סורי ביבי פעם היית מלח הארץ ועכשיו אתה כישלון.
    סגור
  • 2.
    אף נציג סעודי לא היה האו"ם (ל"ת)
    חיים 27/09/2024 22:50
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    לא רוצים סעודיה גרעינית! (ל"ת)
    אביטל 27/09/2024 21:34
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות