שכר הדירה בארגנטינה ירד ב-40%, אבל לא הייתם רוצים להתחלף עם השוכרים

ארגנטינה במשבר כלכלי גדול, והנשיא חאבייר מיליי, שהוא כלכלן מיישם מדיניות כלכלית של "טיפול בהלם". זה עובד, אבל יש לזה מחירים גבוהים והתוצאות יגיעו עוד שנה-שנתיים
 | 
telegram
(4)

ארגנטינה סובלת אחת לתקופה ממשבר פיננסי גדול. אבל, אף פעם הכלכלה שלה לא טופלה כפי שמציע הנשיא זה שנה, חאבייר מיליי, כלכלן וליברטריאן שהבטיח לבצע "טיפול הלם" לכלכלה המידרדרת. בחודשים האחרונים הטיפול הזה מטלטל את הכלכלה למעלה ולמטה, אבל רגע לפני הטיפול בהלם, נזכיר כי ארגנטינה היא אחת המדינות הגדולות בעולם מבחינת שטח, עם אוכלוסייה של כ-45 מיליון תושבים.

 חאבייר מיליי - מדיניות של טיפול בהלם        (רשתות חברתיות)

בירתה, בואנוס איירס, מהווה את המרכז הכלכלי, הפוליטי והתרבותי של המדינה. ארגנטינה חוותה בשנים האחרונות משבר כלכלי חמור המתאפיין באינפלציה גבוהה, עוני מתמשך ואי יציבות פוליטית. ב-2023 נבחר לנשיאות חאבייר מיליי. המדיניות שלו כוללת צעדי צנע קשוחים והסרת רגולציות, ונועדה לטפל בנזקי השלטון הקודם.
 

מהי מדיניות "טיפול הלם" שמיליי מיישם?

מיליי פועל כדי לייצב את הכלכלה בעזרת צעדים דרסטיים, שהידוע שבהם הוא "תוכנית המסור" - מדיניות צנע רחבת היקף שמטרתה לצמצם את הוצאות הממשלה. הצעדים כללו קיצוצים בקצבאות, הפסקת הסובסידיות על מוצרים חיוניים, ופיטורים במגזר הציבורי. בנוסף, מיליי מתמקד במאבק בשחיתות והסדרת שערי החליפין, מה שהוביל לעלייה חדה בערכו של הדולר.

האם מדיניותו של מיליי נושאת פירות?

מצד אחד, המדיניות שלו הביאה להצלחות מסוימות - הוא הצליח לצמצם את הגירעון התקציבי ולהגדיל את רזרבות המט"ח בכ-40% תוך שבעה חודשים בלבד. ברבעון הראשון של כהונתו, שוק ההון המקומי הביע אמון בנשיא החדש, עם עלייה של יותר מ-170% במדד מרבל. אך מצד שני, הצמיחה הכלכלית נותרה שלילית והעוני במדינה עלה ל-53%, כשמספר גדול של תושבים נאלץ להתמודד עם ירידה באיכות החיים.
 

כיצד השפיעה המדיניות של מיליי על שוק השכירות?

מיליי הסיר הגבלות שהוטלו על שוק השכירות במסגרת רגולציה שהנהיגה ממשלת השמאל ב-2020. ההגבלות כללו מניעת העלאת שכר דירה ליותר מפעם אחת בשנה, הגבלת חוזי השכירות לשלוש שנים לפחות, ותשלום במטבע הפסו בלבד. כתוצאה מכך, ירד היצע הדירות וזינקו מחירי השכירות.

עם כניסתו לתפקיד, מיליי חתם על צו לבנייה מחדש של הכלכלה שביטל את ההגבלות הללו ואפשר לבעלי דירות לגבות שכר דירה בדולר, ולהעלות את המחיר יותר מפעם אחת בשנה. התוצאה הייתה גידול של יותר מ-170% בהיצע הדירות בבואנוס איירס וירידה של כ-40% במחירי השכירות מאז אוקטובר 2023.
 

אז האם זה אומר שהמצב בשוק השכירות השתפר?

בהחלט, אך יש כאן מורכבות. מצד אחד, הוסרה הרגולציה, ההיצע גדל ומחירי השכירות ירדו, מה שאיפשר לשוכרים למצוא דירות במחירים נמוכים יותר. מצד שני, חלק מבעלי הדירות ניצלו את השינוי ודורשים העלאות שכר דירה כל שלושה חודשים, מה שמעמיד את השוכרים בחוסר ודאות כלכלי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בכל מקרה, דמי השכירות אכן ירדו, אבל הביטחון של השוכרים ירד, כשתושבים רבים בארגנטינה מתקשים לעמוד בהוצאות הנוספות לרבות חשמל ומים, וחלקם פונים לבתי תמחוי כדי לספק מזון למשפחותיהם.

מה מצב האינפלציה כיום?

נראה כי מיליי מצליח לשלוט באינפלציה, אבל זו לא באמת שליטה. האינפלציה ירדה מקצב של מעל 300% ל-230%, אבל זו עדיין אינפלציה מדאיגה מאוד. זה קצב אינפלציה ששוחק את הכסף ומעלה בעקיפים את תשלומי המס של הציבור למדינה. 
 

הציבור הארגנטינאי מגיב באופן מעורב למדיניותו של מיליי. מצד אחד, יש שביעות רצון מכך שסוף סוף מופיעים נתוני אמת, ושיש תחושה של התקדמות ביצירת עודף תקציבי והגדלת רזרבות המט"ח. אך מצד שני, יש כעס על הקיצוצים החדים בקצבאות והפסקת הסובסידיות. כתוצאה מכך, התמיכה במיליי ירדה מעט בחודשים האחרונים, למרות שהוא עדיין נהנה מרמת תמיכה של מעל ל-50%.

כיצד זה משפיע על התמ"ג?

תחזיות ה-OECD צופות צמיחה שלילית של 4% השנה, אך ב-2025 צפויה הצמיחה להתאושש ל-4%. זאת לאחר שהתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) התכווץ ב-2023 ב-1.55%. מצב הכלכלה עדיין קשה, אך יש תחזיות לצמיחה חיובית שתגיע בעקבות צעדי השיקום שמוביל מיליי.

הדרך לייצוב הכלכלה עוד ארוכה, ומיליי מתמודד עם אתגרים עצומים. הצעדים שהוא נוקט מעוררים התנגדות מצד האופוזיציה הפרוניסטית, שמנסה להציג את המדיניות כבלתי אנושית וקשוחה מדי. מיליי יצטרך להמשיך לבצע רפורמות תוך שמירה על התמיכה הציבורית, כדי לייצר כלכלה בריאה יותר לארגנטינה.

בינתיים כאמור מדיניות "טיפול הלם" של חאבייר מיליי מקבלת קרדיט. החלק החיובי במדיניות הוא עלייה ברזרבות המט"ח, ירידת שיעור האינפלציה, ושיפור בגירעון התקציבי. מצד שני, המיתון העמוק והשפעות צעדי הצנע עדיין מקשים על חיי היומיום של רבים מהתושבים. שוק השכירות ראה שיפור משמעותי, עם עלייה בהיצע וירידה במחירים, אך הדבר מגיע במחיר חברתי כבד, כשהשכירות הופכת להיות בלתי יציבה יותר עבור שוכרים רבים.הטיפול בהלם הוא דרך ארוכה, אבל כלכלנים שעוקבים אחרי המהלך, סבורים שהכיוון נכון. יהיה צורך להמשיך באיזון העדין בין צעדי צנע לצמיחה, להוכיח שהמדיניות שלו אכן מסוגלת לייצב את הכלכלה, ולהבטיח שהציבור ימשיך לתמוך בו גם בתקופות הקשות, אחרת, תעלה לשלטון האופוזיציה ותשנה את התוכנית, ולמעשה תחסל אותה. זו תוכנית לטווח ארוך, וכל עוד יהיה קרדיט פוליטי להמשיך אותה, התוצאות בהמשך יהיו טובות.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    בעידן בו
    Ben 07/10/2024 10:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המידע נגיש לכמעט כלל האוכלוסייה צעדים רגולטורים בלתי מאוזנים, יביאו בהכרח לכשל שוק שייטה לכיוון המקופח. כלל בסיבי בכלכלה!
    סגור
  • 2.
    ארגנטינה היא המדינה האהובה עלי בדרום אמריקה (ל"ת)
    דודו 06/10/2024 20:32
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • אני אוהב כבד קצוץ (ל"ת)
    רמי.מ 08/10/2024 08:39
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 1.
    חינוך מדש
    כתבה מעניינת מאוד 06/10/2024 13:57
    הגב לתגובה זו
    4 0
    אין ספק שההתנגדות נובעת מקושי אמיתי של האוכלוסייה החלשה, אך חשוב להתמיד עם המדיניות הנכונה שמוביל הנשיא. המשרות הממשלתיות הרבות, התלותיות בסובסידיות והחינוך הלקוי של האוכלוסייה מאוד מקשה על עצם היישום של המדיניות הכלכלית האגרסיבית של הנשיא החדש. אך אין ספק שכולנו מאחלים לו הצלחה רבה בתפקיד. המדינה היא מדינה מדהימה עם פוטנציאל מדהים... אך החינוך (הלקוי) של האוכלוסיה לא מאפשר שינוי בצורה קלה... כולי תקווה שנשמע בשורות טובות יותר בשנים הקרובות...
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות