הבורסה של לונדון: מבתי קפה למעצמה פיננסית - היסטוריה של מאות שנים

הכל התחיל ב'בית הקפה של ג'ונתן' בשנת 1698, כאשר ברוקר בשם ג'ון קסטלינג החל לפרסם רשימת מחירים של סחורות ושערי חליפין. מה שהחל כרשימה מזדמנת הפך עם הזמן למוקד משיכה לסוחרים ומשקיעים
 | 
telegram
(1)

הבורסה בלונדון (London Stock Exchange - LSE) מהווה אחד מעמודי התווך של עולם הפיננסים הגלובלי. עם היסטוריה עשירה המתפרסת על פני מאות שנים, היא ממשיכה להיות מוקד משיכה למשקיעים ולחברות מכל רחבי העולם, כולל ישראל. הבורסה של לונדון נחשבת לבורסה הגדולה ביותר באירופה ולתשיעית בגודלה בעולם.

הכל התחיל ב'בית הקפה של ג'ונתן' בשנת 1698, כאשר ברוקר בשם ג'ון קסטלינג החל לפרסם רשימת מחירים של סחורות ושערי חליפין. מה שהחל כרשימה מזדמנת הפך עם הזמן למוקד משיכה לסוחרים ומשקיעים. המעבר ל'בית הקפה של גרוואי' הביא עמו חידוש מרתק - מכירות פומביות שנמשכו כל עוד דלק נר שמן. זו הייתה הסנונית הראשונה למסחר המאורגן בניירות ערך בלונדון.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עם השנים, הפעילות התרחבה והתמסדה. ב-1773, ג'ונתן ו-150 ברוקרים נוספים הקימו מועדון ופתחו בורסה פורמלית יותר בסמטת סוויטינג. זה היה הצעד הראשון לקראת מיסוד הבורסה כפי שאנו מכירים אותה היום. המעבר לחדר מסחר מפוקח ב-1801 סימן את תחילתה של עידן חדש, עם כללים ברורים יותר ופיקוח הדוק.
 

מדד ה-FTSE 100

במרכזה של הבורסה בלונדון עומד מדד ה"פוטסי" - FTSE 100, המאגד את 100 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בה. מדד זה מהווה מעין מדד חום לכלכלה הבריטית ולשוק ההון העולמי. בין החברות המובילות במדד ניתן למצוא ענקיות כמו AstraZeneca בתחום התרופות, Shell בתחום האנרגיה, HSBC בתחום הבנקאות, Unilever בתחום מוצרי הצריכה, וריו טינטו בתחום הכרייה. שווי השוק המצרפי של חברות אלו נע בין 110 ל-236 מיליארד דולר.

מבט על מכפילי הרווח של מדד ה-FTSE 100 מגלה תמונה מעניינת. נכון לשנת 2024, המדד נסחר במכפיל רווח עתידי של כ-10.5, נמוך יחסית לממוצע ההיסטורי שלו ולמדדים גלובליים אחרים. נתון זה עשוי להצביע על הזדמנויות השקעה פוטנציאליות, במיוחד לאור התחזיות לגידול של כ-5% ברווחי החברות במדד בשנה הקרובה. זאת לאחר שנת 2023, שהתאפיינה בירידה מסוימת ברווחים.

מחזורי המסחר בבורסה בלונדון הם עדות נוספת לחשיבותה בזירה הפיננסית העולמית. מדי יום נסחרים בה מניות ונכסים פיננסיים בשווי של מיליארדי דולרים. עמלות המסחר משתנות בין הברוקרים השונים, כאשר התחרות הגוברת בין ברוקרים מקומיים וגלובליים מביאה לעיתים להוזלת עלויות עבור המשקיעים.
 

הנוכחות הישראלית

אחד ההיבטים המעניינים של הבורסה בלונדון הוא הנוכחות המשמעותית של חברות ישראליות. חברות אלו מצאו בלונדון במה בינלאומית להצגת הטכנולוגיה והחדשנות הישראלית. בין החברות הבולטות ניתן למצוא את Plus500, המתמחה במסחר בחוזי הפרש (CFDs), Playtech העוסקת בתחום ההימורים והמסחר הפיננסי, ו-888 Holdings המובילה בתחום ההימורים המקוונים.

Plus500 מהווה דוגמה מצוינת להצלחה ישראלית בבורסה הלונדונית. החברה, שהוקמה ב-2008, הפכה לאחת הפלטפורמות המובילות בעולם למסחר ב-CFDs. עם שווי שוק של כ-2.5 מיליארד דולר. חברה ישראלית נוספת הראויה לציון היא Playtech, עם שווי שוק של 3 מיליארד דולר. Playtech מתמחה בפיתוח תוכנה לתעשיית ההימורים המקוונים, ונחשבת למובילה עולמית בתחומה.

888 Holdings, עם שווי שוק של 388 מיליון דולר, היא דוגמה נוספת לחברה ישראלית שמצאה הצלחה בלונדון. החברה, המתמחה בהימורים מקוונים, הצליחה לבסס את מעמדה כשחקנית משמעותית בתעשייה התחרותית הזו, תוך שהיא נהנית מהנגישות והנראות שמספקת הבורסה בלונדון.
 

שוק ההשקעות האלטרנטיביות

מעבר לחברות הגדולות, הבורסה בלונדון מציעה גם פלטפורמה לחברות קטנות ובינוניות באמצעות שוק ה-AIM (Alternative Investment Market). שוק זה מאפשר לחברות צעירות וצומחות, כולל חברות ישראליות, לגייס הון ולצמוח בסביבה רגולטורית גמישה יותר. זוהי הזדמנות נהדרת עבור חברות סטארט-אפ ישראליות המחפשות להרחיב את פעילותן הגלובלית.

שעות המסחר בבורסה בלונדון נוחות יחסית למשקיעים ישראלים. המסחר מתקיים בימים שני עד שישי בין השעות 08:00 ל-16:30 לפי שעון לונדון, שהן 10:00 עד 18:30 לפי שעון ישראל. זמני המסחר הללו מאפשרים למשקיעים ישראלים לעקוב אחר השוק ולבצע עסקאות במהלך שעות היום הרגילות.

מאז תחילת שנת 2024, מדד ה-FTSE 100 הציג עלייה מתונה, עם תחזיות אופטימיות לקראת סוף השנה. האנליסטים צופים כי המדד יגיע לרמה של כ-8,160 נקודות עד סוף השנה. בשנים האחרונות, העלייה הממוצעת של המדד נעה סביב 4-6% בשנה, מה שמציע יציבות יחסית למשקיעים ארוכי טווח.
 

תשואת דיבידנד גבוהה

אחד היתרונות הבולטים של השקעה בבורסה בלונדון הוא תשואת הדיבידנד הגבוהה יחסית. רבות מהחברות הנסחרות ב-FTSE 100 ידועות במדיניות חלוקת דיבידנדים נדיבה, עם תשואות דיבידנד ממוצעות הנעות סביב 4%. זהו גורם משיכה משמעותי עבור משקיעים המחפשים הכנסה שוטפת מהשקעותיהם.

עבור משקיעים ישראלים המעוניינים לסחור בבורסה בלונדון, התהליך פשוט יחסית. ניתן לפתוח חשבון מסחר אצל אחד הברוקרים המקומיים או הגלובליים המציעים גישה לבורסה. ברוקרים כמו Hargreaves Lansdown מציעים גישה ישירה למניות ישראליות הנסחרות בלונדון, מה שהופך את התהליך לנגיש עוד יותר עבור משקיעים ישראלים.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    יפה . אבל הסטרלינג האנגל בשפל מול שאר המטבעות ב 10 שנים (ל"ת)
    רוטשילד 12/10/2024 11:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות