אלפבית על הכוונת: משרד המשפטים האמריקאי בוחן צעדים נגד גוגל
חברת אלפבית, בעלת גוגל, מצאה את עצמה במרכז העניינים לאחר שמשרד המשפטים האמריקאי שוקל להטיל עליה סנקציות אפשריות בעקבות פסק דין תקדימי בתחום ההגבלים העסקיים. פסיקת בית המשפט מצאה כי החברה אשמה בניצול מעמדה הדומיננטי בשוק, מה שמעלה שאלות רבות לגבי עתידה והשלכות הרגולציה על פעילותה
במסמכים שהוגשו לבית המשפט הפדרלי ביום שלישי האחרון, חשף משרד המשפטים כי הוא בוחן מספר אפשרויות ל"פתרונות התנהגותיים ומבניים" במטרה למנוע מגוגל GOOGLE -1.95% GOOGLE 173.89 -1.95% סגירה:0 פתיחה:175.86 גבוה:175.86 נמוך:172.75 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: להמשיך ולנצל את מוצריה הפופולריים, כגון דפדפן האינטרנט שלה, חנות האפליקציות ומערכת ההפעלה, כדי לחזק את עסקי החיפוש שלה על חשבון מתחרים.
משרד המשפטים ציין כי "במשך יותר מעשור, גוגל שולטת בערוצי ההפצה הפופולריים ביותר, והותירה למתחרים מעט מאוד תמריצים להתחרות על משתמשים". הכוונה כאן היא לאופן שבו גוגל משתמשת במוצרים אלו כדי לקדם את מנוע החיפוש שלה, אשר שולט כיום בנתח משמעותי משוק החיפושים המקוון.
הרקע לתביעה והשלכותיה
הדיון הנוכחי הוא חלק מתביעה רחבה יותר שמשרד המשפטים האמריקאי הגיש נגד גוגל בשנת 2020, בטענה שהחברה מנצלת את מעמדה המונופוליסטי בשוק החיפוש המקוון כדי לדחוק הצידה מתחרים. זהו אחד המקרים הבולטים ביותר בתחום ההגבלים העסקיים בעשור האחרון, וההחלטות שיתקבלו עשויות לעצב מחדש את הדרך בה פועלת אחת החברות המשפיעות בעולם הטכנולוגיה.
בעשור האחרון, גוגל ביססה את עצמה ככוח דומיננטי במגוון רחב של תחומים – מחיפוש באינטרנט ועד פרסום דיגיטלי. השילוב של מערכת ההפעלה אנדרואיד, דפדפן Chrome, חנות האפליקציות Google Play ועוד מוצרים ושירותים חיוניים, מאפשר לגוגל למקסם את השליטה שלה בשוק. אך שילוב זה הפך גם לבעיה בעיני הרגולטורים, הטוענים כי גוגל מנצלת את הדומיננטיות שלה על מנת לצמצם את התחרות.
סנקציות אפשריות – מה יכלול "התיקון המבני"?
לפי משרד המשפטים, הצעדים האפשריים כוללים לא רק הגבלות על ההתנהגות של גוגל, אלא גם שינויים מבניים, כמו פירוק של חלקים מהחברה או חובת מכירה של יחידות עסקיות. האפשרות של פירוק נראית מרחיקת לכת, אך מהלך שכזה לא יהיה חסר תקדים – גם בעבר, רגולטורים אמריקאים הפעילו סנקציות משמעותיות נגד חברות טכנולוגיה שהחזיקו בכוח מונופוליסטי.
פתרונות אפשריים אחרים כוללים הטלת הגבלות על אופן הפעולה של גוגל במוצרים כמו מערכת ההפעלה אנדרואיד והדפדפן כרום, במטרה למנוע מהם לחסום מתחרים או לקדם את מנוע החיפוש של גוגל על פני אחרים.
מה עומד על הפרק עבור גוגל?
התוצאה של פסיקת בית המשפט והתוכניות של משרד המשפטים צפויה להשפיע על פעילותה של גוגל במידה משמעותית. הפחתת השליטה שלה בשוק החיפושים המקוון עשויה לפגוע במודל הרווחים שלה, במיוחד בתחום הפרסום הדיגיטלי – התחום המרכזי שממנו מגיעים מרבית הרווחים של החברה.
בנוסף, ישנו סיכון לפגיעה במוניטין ובאמון הצרכנים, אשר עשויים לראות את החברה ככזו המנצלת את כוחה באופן לא הוגן. עם זאת, גוגל מצידה צפויה להילחם בכל ניסיון לצמצם את שליטתה בשוק, והיא טוענת כי השינויים האפשריים עשויים לפגוע בחדשנות ולהקשות על שיפור השירותים שהיא מספקת למשתמשים.
מה זה אומר על עתיד ההגבלים העסקיים בארה"ב?
המאבק בין משרד המשפטים האמריקאי לבין גוגל הוא חלק ממגמה רחבה יותר בה הרגולטורים מתמקדים בחברות הטכנולוגיה הגדולות והכוח שהן מחזיקות בשוק. לא רק גוגל עומדת על הכוונת – גם חברות כמו אפל, אמזון ופייסבוק מתמודדות עם תביעות והליכים רגולטוריים דומים.
מקרה זה עשוי להוות ציון דרך חשוב במאבק נגד ריכוזיות יתר בשוק הטכנולוגיה ולסמן עידן חדש של רגולציה מחמירה יותר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.לדעתי כבר לפני זמן רבלרון 09/10/2024 20:50הגב לתגובה זו1 0היו צריכים לפצל למס' חברות את כל חברות הטריליונים,אלה אינן חברות אלא מדינות בהיקפןסגור