האג"ח של ממשלת לבנון מזנקות - מה עומד מאחורי השינוי?

בשבועות האחרונים חל זינוק בשערי האג"ח, מה שמעיד לכאורה על אופטימיות בשוק. אך מאחורי המספרים עומדת מציאות כלכלית קשה מאוד ומדינה בהסדר חוב. האג"ח פשוט מתנהגות כמו אופציה מסוכנת, והבורסה הלבנונית מייחלת שישראל תחסל את חיזבאללה
 | 
telegram
(2)

לבנון נשלטת על ידי ארגון הטרור חיזבאללה. זו בעצם מדינה בתוך מדינה. חיזבאללה יונק את כוחו מהעדה השיעית, אך משפיע על כל הסביבה. רמת ההשקעות בלבנון נמוכה כי חברות לא רוצות להשקיע במקום עם טרור, ובקרב האוכלוסייה האזרחית נרשמה הגירה גדולה בעשורים האחרונים, בעיקר של כאלה שיכלו. אנשים לא רוצים לחיות עם טרור בבית. 

בשנים האחרונות חלה הרעה נוספת במצב הכלכלי של המדינה השסועה. כלכלת לבנון מדרדרת בעקביות מאז הפיצוץ הענק בנמל ביירות לפני כחמש שנים. הגירעון גדל, התוצר לא עולה, והמדינה בעצם חיה בזכות תרומות והעברות של קרובי משפחה בחו"ל לתושבי לבנון.   


העלייה באג"ח הממשלתיות של לבנון מטעה צילום: Getty Images Israel

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המדינה בפשיטת רגל. המלחמה מאיצה ומחמירה את המצב. הגירעון גדל, האינפלציה מזנקת, ומחירי האג"ח מבטאים חדלות פירעון. עם זאת, האג"ח הלבנוניות חוו באחרונה עלייה משמעותית בשעריהן - זינוק של 44% מאז סוף ספטמבר באג"ח הדולריות לשנתיים.

אלא שהעלייה הזו יכולה להטעות. היא לא מבטאת בהכרח שיפור בכלכלה הלבנונית - השער של האג"ח מבטא תשואה של מאות אחוזים. השער - סביב 8 סנט כשהפירעון הוא לפי 1 דולר. המדינה לא תשרת את החוב שלה, אז למה האג"ח עולות? כי כניסת ישראל לדרום לבנון יכולה להיטיב עם הכלכלה הלבנונית. חיזבאללה סופג אבדות והלבנונים, שבינתיים ניזוקים, מבינים שחיזבאללה חלש שלא יוכל לשלוט בלבנון כמו שהיה עד כה, זה טוב לכלכלה. 

לבנון בלי ארגון הטרור ששולט ומעכב אותה, היתה יכולה להתפתח ולצמוח. זה לא קרה, ועכשיו יש סיכוי שביום שאחרי, חיזבאללה יהיה מוחלש. מעבר לכך, ברגע שצה"ל נכנס לדרום לבנון, הסיכוי לסיום מדיני גובר והזמן עד להסדר המדיני מתקצר. מתחילה בעצם הספירה לאחור להסדר. יש לחץ עולמי ולחץ של לבנון עצמה על חיזבאללה, ויש לחץ מקביל על ישראל לסיים את העימות. זו כנראה רק שאלה של זמן. סיום הלחימה הוא חדשות טובות לכלכלה.

ולמרות זאת, בסופו של דבר הזינוק באג"ח לא באמת משנה הרבה - מדובר באג"ח שהיא לא באמת אג"ח - אף אחד לא יקבל את הערך המקורי. זו אג"ח בהסדר - סוג של אופציה מסוכנת. ברור שהעלייה מבטאת הערכה לשיפור מסוים בהמשך, אבל זה כמו שהאג"ח של חנן מור הגיעו להסדר וזינקו מ-12 אגורות ל-17 אגורות. החברה עדיין בהסדר חוב גדול.  

עם זאת, ההשקעה באג"ח נתפשת כהזדמנות על ידי סוחרים שמאמינים שהיחלשות חיזבאללה עשויה להוביל לשינויים פוליטיים כלכליים בלבנון, ואולי אפילו להזדמנות. אך האם מדובר בסימן לתקווה או שמא זו עוד הימור מסוכן במציאות של חוסר ודאות?

בורסה משקפת ציפיות

ניתן לראות שמיולי השנה הבורסה הלבנונית עלתה ב30%, וזה נתון שמעיד על ציפיות המשקיעים לפריחה ושגשוג לאחר שהמלחמה תיגמר. האמנם?

ההנחה שהיחלשות חיזבאללה, המיליציה שנתמכת על ידי איראן, תאפשר למערכת הפוליטית הלבנונית להגיע להסכם שיביא לרפורמות כלכליות נדרשות. כמו כן, הבורסה הלבנונית חוותה עלייה משמעותית בחודשים האחרונים, מה שמעיד על תחושת אופטימיות בקרב משקיעים שמאמינים שהמלחמה תהיה קצרה ושהצדדים המעורבים יכולים לשוב למצב של פריחה כלכלית. ייתכן כי המשקיעים מקווים שהחלפת חיזבאללה תוביל לשינוי פוליטי חיובי, ובמיוחד לאחר מותו של נסראללה, שכנראה תרם לעלייה בבורסה.


המשקיעים מקווים שהיחלשות חיזבאללה תוביל לשינוי חיובי צילום: רשתות חברתיות סעיף 27

הבורסה הלבנונית עלתה מתחילת השנה ב-4.82%. עם זאת, רבים מזהירים שהמצב הנוכחי משקף בעיקר משאלת לב, שכן הכלכלה הלבנונית עדיין נתונה במצב קשה, עם שיעורי עוני גבוהים, היפר-אינפלציה וחוסר יציבות פוליטית.

העלייה בשער האג"ח - מה המשמעות?


העלייה היא בסך הכל כאמור עלייה באופציה על כלכלת לבנון ולא באג"ח אמיתית. אם האג"ח תשלם 9 או 12 סנט לדולר - זה לא משנה את העובדה שהמדינה נמצאת בחדלות פירעון.

האג"ח האלה נותרות בחדלות פירעון, והעלייה הנוכחית נובעת בעיקר מהימורים על עתיד לא ברור, ולא משינויים ממשיים במצב הכלכלה. בנוסף, הסיכון הגבוה בהשקעה בלבנון גורם לכך שהרוב המוחלט של המשקיעים רואים את האג"ח מחוץ לתחום. 

בנוסף, עליית מחירי האג"ח עלולה גם להחמיץ את התמונה הרחבה יותר של חוסר היציבות הפוליטית והחברתית בלבנון. הממשל כמעט שלא מתפקד, עם ממשלה זמנית מ-2022 וללא נשיא בעקבות כמה ניסיונות כושלים לבחירות. במצב כזה, אין ודאות שהרפורמות הדרושות לסיום המשבר הכלכלי יתממשו, גם אם תתאפשר התחזקות כלשהי של המערכת הפוליטית. המשקיעים עלולים להתפתות לעלייה הרגעית, אך הם צריכים להיזהר מהשקעה במדינה שבה היסודות הכלכליים והפוליטיים עדיין רעועים, ותקוות לשינוי מהותי הן בעייתיות במקרה הטוב.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    כתבה אינפורמטיבית ומעניינת. כן ירבו כאלה. (ל"ת)
    אבי 15/10/2024 19:59
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 1.
    דובר פנטגון הודיע אין מספיק נשק לאוקראינה וישראל מלחמה
    נגמרו מיירטים וחימוש 15/10/2024 14:20
    הגב לתגובה זו
    1 1
    נלחמת בציפורניים עם המשטר הציוני .
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות