נאג'יב מיקאתי: האיש העשיר בלבנון שמנהיג את "ארץ הארזים"

הונו של מיקאתי מוערך בכ-2.8 מיליארד דולר, מה שהופך אותו לאחד האנשים העשירים ביותר בלבנון. במקום ליהנות מהכסף, מיקאתי חוזר שוב ושוב לתפקיד ראש הממשלה ומנסה לנהל את המדינה הכושלת
 | 
telegram
(1)

בלבנון השסועה המתמודדת עם מלחמה מול ישראל ומשבר כלכלי חריף, עומד אדם אחד שמגלם בדמותו את כל המורכבות של המציאות הלבנונית. נאג'יב מיקאתי, ראש ממשלת לבנון הנוכחי, משמש לא רק כמנהיג פוליטי בלבנון, אלא גם איש העסקים העשיר ביותר במדינה. הוא איש של ניגודים: מוסלמי סוני בעל קשרים הדוקים עם המערב, פוליטיקאי ותיק שמתמרן בין כוחות מנוגדים, ומיליארדר שמנהיג מדינה על סף קריסה כלכלית. 

נולד ב-24 בנובמבר 1955 בעיר טריפולי שבצפון לבנון, מיקאתי גדל בתקופה של שינויים דרמטיים במזרח התיכון. משפחתו, מוסלמית סונית, העניקה לו בסיס איתן להצלחה עתידית. הוא רכש את השכלתו באוניברסיטה האמריקאית בביירות, שם סיים תואר שני במנהל עסקים ב-1980. אך מיקאתי לא הסתפק בכך. הוא המשיך ללמוד באוניברסיטת INSEAD היוקרתית בצרפת ובאוניברסיטת הרווארד בארצות הברית, צעדים שהעניקו לו לא רק ידע נרחב, אלא גם קשרים בינלאומיים שישרתו אותו היטב בהמשך דרכו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הקריירה העסקית של מיקאתי החלה בגיל צעיר יחסית ובמהירות מסחררת. בגיל 27 בלבד, הוא ואחיו טאהא הקימו את חברת התקשורת "אינווסטקום". החברה, שהתמקדה בשווקים מתפתחים במזרח התיכון ואפריקה, הפכה במהרה לסיפור הצלחה מרשים. ב-2006, בעסקה שהדהדה בעולם העסקים הבינלאומי, נמכרה "אינווסטקום" לחברת MTN הדרום אפריקאית תמורת 5.5 מיליארד דולר. עסקה זו לא רק העשירה את מיקאתי באופן משמעותי, אלא גם ביססה את מעמדו כאחד מאנשי העסקים המובילים במזרח התיכון.
 

2.8 מיליארד דולר

כיום, הונו של מיקאתי מוערך בכ-2.8 מיליארד דולר, מה שהופך אותו לאחד האנשים העשירים ביותר בלבנון. אך מיקאתי לא נח על זרי הדפנה. דרך קבוצת M1 Group, שהקים עם אחיו, הוא ממשיך להחזיק במגוון רחב של השקעות. מתקשורת ובנקאות ועד נדל"ן ותעופה, אצבעותיו של מיקאתי נוגעות בכל תחומי הכלכלה. הוא בעלים של חברת תעופה בשווייץ, רשת למוצרי צריכה יוקרתיים, ונכסי נדל"ן ברחבי העולם. עושרו והשפעתו חורגים הרחק מעבר לגבולות לבנון, והוא נחשב לדמות מפתח בכלכלה האזורית.

קשריו הבינלאומיים של מיקאתי, שנרקמו במהלך שנות לימודיו בצרפת ובארצות הברית, ממשיכים לשרת אותו היטב. במיוחד בולטים קשריו עם האליטה הפוליטית והעסקית הצרפתית, קשרים שמעניקים לו השפעה ניכרת בזירה הבינלאומית ואולי נותנים קצת הסבר לחששות הרבים של נשיא צרפת עמנואל מקרון בנוגע למתרחש בלבנון. 
 

לא רק איש עסקים

מיקאתי אינו רק איש עסקים. הוא גם פוליטיקאי ותיק ומנוסה, שנכנס לזירה הפוליטית בסוף שנות ה-90. ב-1998 מונה לשר העבודות הציבוריות, ובשנת 2000 נבחר לפרלמנט הלבנוני. מאז, הוא כיהן כראש ממשלת לבנון שלוש פעמים: ב-2005, 2011, ומ-2021 ועד היום. כל אחת מתקופות כהונתו התאפיינה באתגרים ייחודיים, מהתקופה שלאחר רצח ראש הממשלה רפיק אל-חרירי ב-2005, דרך המתיחות הפוליטית ב-2011, ועד למשבר הכלכלי החריף שפוקד את לבנון כיום, בנוסף למלחמה בין ישראל לחיזבאללה.

בתפקידו הנוכחי כראש ממשלה, מיקאתי ניצב בפני אתגר עצום: להוביל את לבנון מתוך המשבר הכלכלי החמור ביותר בתולדותיה. המדינה מתמודדת עם אינפלציה גבוהה, קריסת המערכת הבנקאית, ואחוזי עוני גבוהים. מיקאתי נדרש לתמרן בין אינטרסים מנוגדים, לנהל משא ומתן עם גורמים בינלאומיים כמו קרן המטבע העולמית, ולהתמודד עם מערכת פוליטית מסובכת ומפולגת.

אחד האתגרים המשמעותיים ביותר של מיקאתי הוא היחסים המורכבים עם חיזבאללה. למרות שככל הידוע אינו משתף פעולה באופן ישיר עם הארגון, המציאות הפוליטית בלבנון מחייבת אותו לתמרן בזהירות. חיזבאללה הוא שחקן מרכזי בפוליטיקה הלבנונית, וממשלתו של מיקאתי תלויה במידה רבה בשיתוף פעולה עם הארגון. זהו מצב עדין שדורש איזון מתמיד בין הצורך בשמירה על יציבות פנימית לבין הלחץ הבינלאומי להגביל את השפעתו של חיזבאללה.

רק לאחרונה תקף מקיאתי את איראן, לאחר שהאחרונה הציעה לקיים משא ומתן עםצרפת בנוגע להחלטת 1701 של האו"ם. ראש ממשלת המעבר בלבנון אמר כי הוא דוחה את ההתערבות של איראן בענייניה הפנימיים של ארצו. לפי ההחלטה של מועצת הביטחון מ-2006, על חיזבאללה להסיג את כוחותיו עד לנהר הליטאני.

"הופתענו מהדברים של יו"ר הפרלמנט האיראני, מוחמד באקר קאליבאף, שלפיהם טהרן מוכנה לנהל משא ומתן עם צרפת בעניין יישום החלטת מועצת הביטחון 1701", אמר מיקאתי. "העמדה הזאת מהווה התערבות שערורייתית בענייניה של לבנון וניסיון לבסס אפוטרופסות בלתי מקובלת על לבנון".

הוא הדגיש כי "נושא המשא ומתן על החלטת האו"ם יבוצע על ידי מדינת לבנון וכולם נדרשים לתמוך בכך, ולא לשאוף לכפות בעלי חסות חדשים שנדחים בכל מובן לאומי וריבוני".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הוא לא מנהל כלום
    החיים 20/10/2024 22:24
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ואתם אמורים לדעת זאת ראש ממשלה בלבנון זה בובה במקרה הטוב אין לו סמכות /יכולת במרבית הנושאים אבל העיקר הצלחתם למלא ידיעה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות