תוכנית התמריצים של סין ממשיכה - הריבית ירדה

הבנק של סין הוריד את הריבית לשנה ב-0.25% ל-3.1%; הריבית ל-5 שנים עומדת על 3.6%
 | 
telegram

תכנית התמריצים של סין ממשיכה - הבנק המרכזי בסין הפחית את הריבית בשיעור משמעותי כדי לאושש את הצמיחה. הריבית ירדה ב-0.25%  ל-3.1% והריבית ל-5 שנים עומדת על 3.6%. הריבית לשנה אחת משפיעה על הלוואות לחברות ומשקי בית, בעוד הריבית לחמש שנים מהווה עוגן לריבית על משכנתאות.
 

הממשל הסיני רוצה להמריץ את הכלכלה


מהלך זה היה צפוי לאחר שנגיד הבנק המרכזי, פאן גונגשנג, הצהיר בפורום שנערך בבייג'ינג כי הריביות יופחתו בטווח של 20 עד 25 נקודות בסיס. כמו כן, פאן רמז שהבנק עשוי להוריד את דרישות הרזרבה מהבנקים בעוד 25 עד 50 נקודות בסיס עד סוף השנה, בהתאם למצב הנזילות.

יואן סיני; קרדיט: pixbay
יואן סיני; קרדיט: pixbay

כזכור, לפני כחודש, הבנק המרכזי של סין השיק תוכנית תמריצים בניסיון להחזיר את הצמיחה הכלכלית למסלולה, ויישם כמה צעדים מרכזיים. תחילה, הוא הפחית את דרישות ההון מהבנקים ב-50 נקודות בסיס, מהלך שלדברי נשיא הבנק, פאן גונגשנג, יגביר את הנזילות בשוק בכטריליון יואן (כ-140 מיליארד דולר). הוא גם ציין כי צפויה הפחתה נוספת של רזרבות ההון בכרבע עד חצי אחוז בעתיד הקרוב. בנוסף, הבנק הוריד את ריבית הריפו לשבעה ימים ב-0.2% לרמה של 1.5%, שהיא אחד מכלי המדיניות המוניטרית המרכזיים בסין. צעד נוסף היה הפחתת הריבית על משכנתאות קיימות, כשהציפייה היא לירידה ממוצעת של כחצי אחוז. כמו כן, הבנק הפחית את דרישת ההון העצמי לרכישת בית שני מ-25% ל-15%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כלכלנים הגיבו במהירות לשינויים הללו. חלקם ראו בצעדים מהלך חיובי בשל היקפם הרחב, בעוד אחרים טוענים שהצעדים אינם מספקים ונכנסו מאוחר מדי להשפיע על הצמיחה הצפויה ב-2025.

שלוש הבעיות בכלכלה הסינית - בועת הנכסים, היצוא והצמיחה הצרכנית


יש שלושה נושאים מרכזיים שמעסיקים את הכלכלה הסינית: בועת הנכסים, היצוא, והצמיחה הצרכנית. במשך שנים הכלכלה הסינית התבססה על הייצור, אך בשנים האחרונות הוא נחלש, והייתה תקווה שהצמיחה הצרכנית של מעמד הביניים המתפתח תהפוך למנוע כלכלי חדש. עם זאת, הצמיחה הצרכנית לא מצליחה להניע את הכלכלה קדימה כמצופה. במקביל, נוצרה בועת נכסים כתוצאה מהשקעות ענק בתשתיות ובדיור, שהובילו לחובות אדירים ולפרויקטים מיותרים שאינם מחזירים את ההשקעה.

הצעדים שהבנק המרכזי נקט עשויים להגביר את הצמיחה המקומית, במיוחד דרך הורדת הריבית על משכנתאות שתשאיר בידי משקי הבית יותר כסף לצריכה. עם זאת, הזרמת נזילות נוספת לבנקים שכבר סובלים מחובות כבדים עלולה להחמיר את המצב ולנפח עוד יותר את בועת הנכסים. גם הפחתת ההון העצמי לרכישת בית שני עלולה לעודד עוד השקעות בשוק הנדל"ן, מה שיכול להוסיף לסיכון הפיננסי.

לפני פרסום הצעדים, בנקים בינלאומיים כמו UBS, גולדמן זאקס ונומורה הורידו את תחזיות הצמיחה של סין לשנה הקרובה, תוך שהם מעריכים שסין לא תעמוד ביעדי הצמיחה שלה לשנת 2023. עדיין לא עודכנו התחזיות בעקבות התוכנית החדשה, אך קשה להאמין שהשינויים ישפיעו באופן דרמטי על תחזיות הצמיחה לשנת 2024.

הצעדים שעדיין נחוצים כדי להחזיר את הצמיחה כוללים עידוד צריכה פרטית, חיזוק מעמד הביניים והכנסת מיליוני אנשים שנותרו מחוץ לכלכלה המודרנית. היצוא כבר לא יכול להוות עוגן כפי שהיה בעבר, ובניית פרויקטים ענקיים במימון ממשלתי ללא ביקוש ברור בשוק המקומי אינה פותרת את הבעיה. לפי בנק ברקליס, התרסקות בועת הנכסים שהחלה ב-2021 גרמה לאובדן עצום של כ-18 טריליון דולר מנכסי משקי הבית בסין, שהם כ-60 אלף דולר למשפחה.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות