מי הן תעשייניות הנשק הגדולות בעולם? ומדוע רובן בארה״ב?

 | 
telegram
(2)

התעשייה הביטחונית העולמית היא חלק בלתי נפרד מהגיאופוליטיקה המודרנית, ומה שמניע את התעשייה הזו הם השאיפות של מדינות לדומיננטיות ביטחונית וטכנולוגית. החברות הביטחוניות הגדולות בעולם הם חברות המייצרות חומרה ושירותים צבאיים מתקדמים, החל ממטוסי קרב ומערכות טילים מתקדמות ועד לטכנולוגיות חלל ופתרונות אבטחת סייבר. חברות אלו ממלאות תפקיד מרכזי בעיצוב אסטרטגיות הגנה גלובליות ולעיתים קרובות קשורות קשר הדוק עם ממשלות לאומיות.

התעשייה הביטחונית בארה״ב עברה תמורות לא פשוטות, חלקן בעידוד הממשל האמרקיני, ועל כך היא מתחרטת עד היום. בסוף שנות ה–90׳ החליט הממשל האמריקני לצמצם את תקציב הביטחון שלו, וכתוצאה מכך נוצר מצב בו עשרות חברות ביטחוניות קטנות התלויות זו בזו לצורך מכירת נשק לממשל האמריקני פשוט התמזגו אחת אל תוך השניה, ובכך יצרו את ״חמשת הגדולות״ של התעשייה הביטחונית. 

הרציונאל של הממשל היה כי כאשר החברות השונות יתמזגו, יווצר מצב אופטימלי בו זול יותר לייצר את הנשק, ובה בעת גם ניתן לייצר אותו במהירות וביעילות גדולה. לא עוד מצב שבו כדי לייצר טיל אחד צריך מספר רב של חברות, אלא חברה אחת מייצרת הכל. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

על המצב החדש התחרט הממשל האמריקאי, ובמיוחד מחלקת הביטחון (DoD) מכיוון שדה–פקטו נוצר מונופול בשוק התעשייה הביטחונית. החברות העלו מחירים לגבהים אסטרונומיים, ולממשל האריקאני לא נותרה ברירה אלא לרכוש את מה שמכרו לה – במחיר שנקבו לה. 

ככה לדוגמה, סוויץ׳ פשוט ללחץ שמן בו משתמשת נאס״א, עולה באיביי כמה מאות דולרים, אך נאס״א רכשה אותו בכעשרת אלפים דולר. למה? בגלל המונופוליזציה, והרגולציה של הספקים למשרד הביטחון האמריקאי. הממשל ניסה להילחם בכך על־ידי קביעת רף רווחים של 15%, אך הדבר לא עזר. 

מי הן חמשת חברות התעשייה–הביטחונית הגדולות בעולם?

1. לוקהיד מרטין – ארה"ב


ההכנסה השנתית של לוקהיד מרטין מסתכמת בכ–67 מיליארד דולר. המוצרים המרכזיים שלה היא מערכת ה–THAAD שנפרשה לאחרונה כאן בישראל; מטוס הקרב F-35 Lightning II וכמו גם המערכות הימיות Aegis Combat System.

לוקהיד מרטין היא תעשיינית הביטחון הגדולה בעולם, המוכרת בזכות החדשנות והדומיננטיות שלה במגזרי התעופה, החלל והביטחון. המטה הראשי של לוקהיד מרטין, הממוקמים בבת'סדה, מרילנד, משמשים כמתקן הייצור של מטוסים צבאיים מתקדמים, מערכות הגנה מפני טילים וטכנולוגיית חלל.

היהלום שבכתר של לוקהיד מרטין הוא מטוס הקרב F-35 Lightning II, הנחשב לאחד ממטוסי הקרב הרב-משימתיים החמקניים המתקדמים בעולם. פרוייקט ה–F-35, הכוללת שותפים ולקוחות גלובליים, נותר פרויקט ההגנה הבודד היקר ביותר בהיסטוריה. מלבד מטוסים, לוקהיד מרטין היא גם שחקנית מפתח בהגנה מפני טילים, עם מוצרים כמו מערכת ה-THAAD המיועדת ליירט טילים בליסטיים, ומערכת הלחימה Aegis המשמשת כמערך הגנה על ספינות מלחמה להגנת מפני טילים בים.

בטכנולוגיית החלל, החברה מובילה מאמצים עם נאס"א וסוכנויות חלל אחרות לחקר חלל עמוק, כולל פרויקטים כמו חללית אוריון.

2. Raytheon Technologies – ארה״ב


ההכנסה השנתית של חברת Raytheon Technologies לשנת 2023 עומדת על 42 מיליארד דולר, פער לא קטן ביחס ללוקהיד מרטין. מוצריה הבולטים הם מערכת הגנה מפני טילים ׳פטריוט׳, טילי טומהוק ומערכות מכ"ם.

Raytheon Technologies, יצרנית הגנה ותעופה וחלל גדולה, נוצרה באמצעות מיזוג של Raytheon Company ו-United Technologies Corporation בשנת 2020. המוצרים של Raytheon משתרעים על פני טילים, מכ"מים ומערכות אלקטרוניקה שונות. החברה ידועה בחידושים שלה בטכנולוגיית טילים, ריית׳יאון מייצרת את מערכת הטילים פטריוט הנפוצה, שהפכה לשם נרדף להגנה מפני טילים בסכסוכים ברחבי העולם.

בנוסף, החברה מייצרת את טיל השיוט טומהוק, המהווה בסיס לתקיפות מדויקות ארוכות טווח המשמשות את חיל הים של ארה"ב ובעלות הברית. יחידת מערכות ההגנה המשולבות של ריית׳יאון מייצרת גם מערכות מכ"ם מתקדמות, המשמשות קשת רחבה של צרכים, החל מבקרה אווירית ועד להגנה מפני טילים. היבט משמעותי נוסף במוצריה של ריית׳יאון הוא אבטחת סייבר, שם החברה מספקת פתרונות הגנה למערכות צבאיות ואזרחיות מאיומי סייבר.

3. Northrop Grumman – ארה"ב


הכנסתה השנתית של נורת׳רופ גרומאן עומדת על 37 מיליארד דולר. מבין מוצריה הבולטים נמנים Global Hawk, מפציץ-חמקן מסוג B–21, מל"טים ופתרונות הגנת סייבר.

נורת׳רופ גרומאן היא תעשיינית ביטחון גדולה בארה"ב המתמחה במערכות תעופה וחלל, כלי טיס בלתי מאוישים (מל"טים), מערכות חלל והגנת סייבר. לנורת׳רופ גרומאן, שבסיסה בוירג'יניה, יש היסטוריה עשירה בטכנולוגיית החמקנים והיא מפתחת כעת את הדור הבא של המפציץ החמקני B-21 Raider עבור חיל האוויר האמריקני, שצפוי להחליף את הצי המזדקן של מפציצי B-2.

מלבד מטוסים, החברה מובילה במערכות בלתי מאוישות כמו RQ-4 Global Hawk, מל"ט המיועד לטיסה בגובה רב ועמיד לאורך זמן ומשמש למשימות מעקב. נורת׳רופ גרומאן גם מעורבת במגזר הסייבר, ומספקת פתרונות אבטחת סייבר ומערכות מידע המגנות מפני פריצות ואיומי סייבר, שהופכים לדאגה גדולה יותר ויותר עבור צבאות מודרניים.

במגזר החלל, נורת'רופ גרומן ממלא תפקיד קריטי הן בחקר החלל לביטחון והן בחקר החלל בתחום האזרחי, ומספק מערכות ללוויינים וחלליות, כולל עבור טלסקופ החלל ג'יימס ווב של נאס"א.

4 .Boeing Defense, Space & Security – ארה״ב


חטיבת הביטחון של בואינג, המייצרת מטוסי קרב, מכליות תדלוק ביניים ומסוקים, הכניסה בשנת 2023 כ–34 מיליארד דולר. 

בואינג היא שם ידוע לא רק בתעשיית התעופה האזרחית, אלא גם בתעשיות התעופה והחלל הביטחוניות. זרוע ההגנה של בואינג, ה–BDS, הייתה ספקית עיקרית של מטוסים צבאיים, מטוסים רוטוריים ומערכות חלל עבור מחלקת ההגנה  האמריקאית במשך עשרות שנים. מטה החברה נמצא בארלינגטון, וירג'יניה, והיא מייצרת את ה-F-15EX, גרסה מתקדמת של מטוס הקרב F-15, המיועדת למשימות הכוללות עליונות אווירית.

ה-KC-46 Pegasus הוא מוצר חשוב נוסף מבית בואינג, המשמש כמכלית תדלוק אווירית צבאית עבור חיל האוויר האמריקני. בואינג גם מייצרת את המסוק ההתקפי אפאצ'י AH-64, שהיה נכס מרכזי בפעולות הצבאיות של ארה"ב ובעלות בריתה ברחבי המזח התיכון ואפגניסטן.

במגזר החלל, בואינג מעורבת באופן פעיל בפרויקטים כמו מערכת השיגור לחלל SLS, שהיא הרקטה החזקה ביותר של נאס"א, שנועדה להטיס בני אדם לירח ובסופו של דבר למאדים.

5. BAE Systems – בריטניה


החברה החמישית בגודלה במונחי הכנסות היא הלא-אמריקאית הראשונה. הכנסותיה הסתכמו ב–2023 על סך של 29 מיליארד דולר. 

BAE Systems, המבוססת בלונדון, היא תעשיינית הביטחון הגדולה ביותר מחוץ לארצות הברית וספקית מפתח למשרד ההגנה הבריטי, למדינות נאט"ו ולמדינות רבות אחרות. החברה מהווה אבן יסוד בהגנה האירופית, בייצור מטוסי קרב, ספינות חיל הים, צוללות וכלי רכב משוריינים.

אחד המוצרים המשמעותיים ביותר של BAE הוא Eurofighter Typhoon, מטוס קרב רב-תכליתי שפותח בשיתוף פעולה עם מספר מדינות באירופה. BAE מייצרת גם טכנולוגיות ימיות מתקדמות, לרבות צוללות גרעיניות מסוג Astute עבור הצי המלכותי, והיא שחקנית מובילה בכלי רכב משוריינים עם מוצרים כמו רכב הקרב בראדלי, הנמצא בשימוש נרחב על ידי צבא ארה"ב.

BAE Systems נמצאת גם בחזית המחקר של מערכות אוטונומיות, הגנת סייבר וטכנולוגיות צבאיות מהדור הבא, שהן קריטיות ללוחמה מודרנית.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    שכחת לענות על השאלה בכותרת - מדוע רובן בארהב? (ל"ת)
    קורא 26/10/2024 17:59
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 1.
    ובעברית
    החיים 26/10/2024 12:30
    הגב לתגובה זו
    3 0
    תקציב הביטחון האמריקאי הגדול בעולם בפער יחד עם תעשיה לא יעילה ואולי מושחתת ....והפתעה חברות הנשק האמריקאיות הן הגדולות בעולם
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות