הבורסה הצרפתית: בין היסטוריה עשירה לעתיד מאתגר

הבורסה הצרפתית, ששורשיה שזורים בהיסטוריה של המסחר האירופי, חוותה טרנספורמציה מרשימה במאה השנים האחרונות. כיום, כחלון הראווה של הכלכלה הצרפתית, היא מציעה למשקיעים מגוון רחב של הזדמנויות אך גם מתמודדת עם אתגרים גלובליים המשפיעים על ביצועיה
 | 
telegram

הבורסה הצרפתית נחשבת לאחת הבורסות המובילות באירופה, וההיסטוריה שלה מתחילה במאה ה-18, כאשר הוקם שוק המסחר בפריז. הבורסה הצרפתית, הידועה כיום בשם "Euronext Paris", היא חלק מקבוצת יורונקסט, אשר מאחדת מספר בורסות אירופאיות, כולל את הבורסות באמסטרדם, בלגיה, וליסבון. לאורך השנים, שוק המניות הצרפתי שימש כמרכז מסחרי ופיננסי חשוב, והוא ממשיך למלא תפקיד מפתח בכלכלה האירופית.

בשנות ה-80 וה-90 של המאה ה-20, בעקבות מהפכות טכנולוגיות ופיננסיות, עבר שוק המניות בפריז שינויים משמעותיים. דיגיטציה של המסחר ושינויים מבניים במבנה הכלכלה אפשרו צמיחה והתרחבות של השוק. אחד המדדים המרכזיים של הבורסה הצרפתית הוא CAC 40, אשר משקף את ביצועי 40 החברות הגדולות בצרפת, ביניהן ענקיות כמו LVMH, טוטאל אנרג'י, דנונה ו-Airbus. מדד זה מהווה את הדופק הפיננסי של הכלכלה הצרפתית, והוא משפיע רבות על השווקים הפיננסיים באירופה ובעולם.
 

מגזרים מובילים: יוקרה, אנרגיה וחדשנות

צרפת, ככלכלה השנייה בגודלה באירופה, מציעה למשקיעים מגוון רחב של הזדמנויות השקעה, בעיקר בתעשיות מובילות כמו ייצור רכב, תעשיות מתקדמות, אנרגיה מתחדשת ומוצרים צרכניים. תעשיית היוקרה הצרפתית, בהובלת חברות כמו LVMH ו-Hermès, היא אחד מהמגזרים הבולטים בשוק ההון המקומי והבינלאומי. עם עלייה בביקוש למוצרים יוקרתיים בשווקים הגלובליים, חברות אלו משגשגות ומצליחות להרחיב את פעילותן העסקית.

בתחום האנרגיה, צרפת מהווה מרכז חשוב גם בתחום האנרגיה המתחדשת. חברות כמו טוטאל אנרג'י משקיעות משאבים רבים בפיתוח טכנולוגיות ירוקות ובאנרגיה סולארית ורוח, במטרה להוביל את השינוי העולמי לכיוון אנרגיה נקייה יותר. בנוסף, תעשיית התעופה והחלל, בהובלת Airbus, היא עוד מגזר חזק שבו ישנה פעילות משגשגת ועניין רב מצד משקיעים. צרפת היא שחקן מרכזי בחדשנות טכנולוגית, עם מיקוד בתחומים כמו בינה מלאכותית, אינטרנט של הדברים (IoT), ופתרונות ענן.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הבורסה הצרפתית, כמו כל שוק פיננסי עולמי, מושפעת מאוד מאירועים עולמיים. משברים גלובליים, כמו מגפת הקורונה, השפיעו רבות על המצב הכלכלי והפיננסי בצרפת, אך ההתאוששות הכלכלית המהירה של המדינה אפשרה לשוק המניות הצרפתי להתאושש במהירות יחסית. עם זאת, סיכונים גלובליים נוספים, כמו משברים גיאופוליטיים ואי ודאות בשוק האנרגיה, ממשיכים להשפיע על תחושת הביטחון של המשקיעים.

במהלך 2024, נתוני המאקרו של צרפת מראים תמונה מורכבת, הכוללת מגמות חיוביות ושליליות. מצד אחד, התחזיות מצביעות על צמיחה מוגבלת בתוצר המקומי הגולמי (GDP) של 0.7%, המשקפת התאוששות איטית למדי לעומת נתוני צמיחה חזקים יותר ממדינות אחרות באירופה. אמנם הצמיחה מוגבלת, אך ההערכות הן שהתמתנות האינפלציה ותנאים פיננסיים משופרים במחצית השנייה של השנה יובילו להאצה בצריכה הפרטית, בעיקר בזכות עלייה בשכר הריאלי, מה שצפוי להיות גורם מרכזי לתמיכת הצמיחה. בנוסף, ההשקעות החברותיות והפרטיות צפויות להישאר חלשות, ובכך לעכב חלק מההתאוששות.

בנוגע לאינפלציה, לאחר שיא של 7% ב-2023, שיעור האינפלציה צפוי לרדת ל-2.5% ב-2024 ולחזור לכיוון 2% ב-2025. מדובר בחדשות חיוביות לכלכלה הצרפתית, שכן ירידת המחירים, במיוחד באנרגיה, תקל על המשקיעים והצרכנים. עם זאת, עלייה בשכר עדיין עשויה לשמור על לחץ על מחירי השירותים, דבר שעלול להאט את ירידת האינפלציה במלואה.

התחום שבו צרפת מתמודדת עם אתגרים משמעותיים הוא החוב הציבורי, הצפוי להמשיך לעלות ל-112.4% מהתמ"ג, כשבשנת 2023 הגירעון התקציבי עמד על 5.5% מהתמ"ג, וירד במעט ל-5.3% ב-2024. אמנם הממשלה נוקטת בצעדים לצמצום הגירעון, אך ההוצאות על שירות החוב גדלות וממשיכות להוות נטל על התקציב.

בשוק העבודה, שיעור האבטלה צפוי לעלות ל-7.7% ב-2024, לאחר ירידה בשיעור האבטלה לשפל היסטורי של 7.1% בתחילת 2023. העלייה באבטלה נובעת מהגידול באוכלוסייה הפעילה בשוק, בעקבות רפורמת הפנסיה האחרונה. מצד אחד, שוק העבודה בצרפת נותר יחסית יציב, אך מצד שני, שיעורי האבטלה הצפויים עשויים להצביע על האטה כלכלית בהמשך הדרך.

הקאק 40: מדד הברומטר של הכלכלה הצרפתית

בסך הכול, הנתונים משקפים כלכלה שנמצאת בשלב מעבר, כאשר מצד אחד ישנם סימנים חיוביים של התמתנות אינפלציה ושיפור בצריכה הפרטית, ומצד שני אתגרים בכל הנוגע לצמיחה מוגבלת, חוב גבוה ואבטלה שעשויה לעלות. במבט לעתיד, צרפת ניצבת בפני אתגרים כלכליים לצד הזדמנויות צמיחה. על פי תחזיות כלכליות, הכלכלה הצרפתית עשויה להראות צמיחה מתונה בשנת 2025. 

השקעה בבורסה הצרפתית מלווה במספר סיכונים גיאופוליטיים משמעותיים שעשויים להשפיע על ביצועי השוק ועל תשואות המשקיעים. ראשית, המתיחות הגוברת בין צרפת לבין מדינות האיחוד האירופי בנושאים כמו מדיניות הסחר, מהגרים, ומיסוי תאגידים עלולה להשפיע על היציבות הפוליטית והכלכלית של צרפת. למשל, הדיבורים על רפורמות האיחוד האירופי או שינויים במדיניות המסחר יכולים להרתיע משקיעים זרים ולגרום לתנודתיות במחירי המניות.

שנית, צרפת חשופה לסיכונים הנובעים ממלחמות אזוריות או גלובליות, במיוחד באירופה ובצפון אפריקה. לדוגמה, המתיחות המתמשכת בין רוסיה למדינות המערב בעקבות המלחמה באוקראינה גרמה לעלייה במחירי האנרגיה באירופה, מה שפוגע בכלכלה המקומית ומגביר את ההוצאות התפעוליות של חברות בתחומים שונים, במיוחד בתעשייה ובאנרגיה. התלות של צרפת בגז ובנפט מיובאים הופכת אותה לפגיעה לזעזועים במחירי האנרגיה העולמיים, דבר המשפיע ישירות על הבורסה.
 

אירועים גלובליים ומקומיים

מעבר לכך, חוסר יציבות פוליטית במדינות אפריקה, שהן שותפות מסחריות משמעותיות של צרפת, מהווה סיכון גיאופוליטי נוסף. צרפת מקיימת קשרים כלכליים עמוקים עם מדינות בצפון ובמערב אפריקה, ושיבושים בקשרים אלו, כתוצאה ממהפכות, עימותים פנימיים או עליית קבוצות קיצוניות, עשויים לפגוע בחברות צרפתיות הפועלות באזורים אלו. חברות ענק צרפתיות הפועלות בתחומים כמו תשתיות, אנרגיה ומכרות עלולות לסבול מקשיים תפעוליים ושיבושים בשרשראות האספקה.

לצד הסיכונים הללו, צרפת מתמודדת גם עם איומים פנימיים, כמו שביתות רחבות ורפורמות כלכליות בלתי-פופולריות שמובילות להפגנות ואי-שקט חברתי. שביתות אלו, הנובעות מרפורמות בתחומים כמו פנסיה והפחתת תקציבים ממשלתיים, עלולות לשבש את הפעילות הכלכלית במשק ולהקשות על חברות לפעול בצורה שוטפת, מה שמוסיף לאי הוודאות בשווקים.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות