המנצח לוקח הכל: רגע לפני הבחירות באמריקה - תהום פעורה בין האריס לטראמפ
לא קשה להפריז בחשיבות הבחירות באמריקה, שיתקיימו בשבוע הבא. מעבר לקרב הצמוד בין שני המועמדים ולשנאה וחוסר הכבוד האחד לשני, יש תהום אידאולוגי, מדיני וכלכלי כאשר המנצח ישפיע על תחומי חיים רבים.
זו אינה מערכת בחירות רגילה. זה קרב על גישות שונות בתכלית. אמריקה חצויה, אמריקה מפולגת, יהיה המנצח אשר יהיה - יהיו ארבע שנים קשות עם עימותים בלתי פוסקים בין שתי הגישות.
השיטה
בחודשים האחרונים אנחנו נחשפים מידי יום לסקרים רבים ובמרביתם, נכון לעכשיו, הקרב צמוד. שיטת הבחירות באמריקה היא אחרת, מבוססת על אלקטורים במדינות השונות, כאשר מי שמנצח במדינה מסויימת לוקח הכל.זו הסיבה בגינה ניצח טראפ בשנת 2016, למרות שהיו לו 3 מיליון קולות פחות במניין הקולות הכללי. 48% הצביעו להילרי קלינטון, 46% לטראמפ אבל הוא הוכתר נשיא בשל שיטת האלקטורים.
סיכוי גבוה. טראמפ (רשתות חברתיות טוויטר)
באופן מסורתי, עיקר המדינות צבועות מראש בצבע כחול (דמוקרטי) או אדום (רפובליקני):
ניו יורק החוף המזרחי והסביבה, לצד קליפורניה והחוף המערבי, מצביעות לדמוקרטים. לעומת זאת, מרכז ארצות הברית, טקסס וגם פלורידה - הולכות עם הרפובליקנים.
המאבק שבו מוכרעות הבחירות הוא על שבע מדינות מתנדנדות: אריזונה, צפון קרוליינה, פנסילבניה, נבדה, מישיגן, ג'ורג'יה וויסקונסין. נכון לנקודה זו, מסתמן יתרון קטן לטראמפ באריזונה, צפון קרוליינה וג'ורג'יה, מה שמביא לכך שחסרה לו מדינה אחת נוספת על מנת לזכות בנשיאות.
אם טראמפ ינצח בפנסילבניה, מישיגן או ויסקונסין - הוא נשיא ארצות הברית הבא. מצבה של האריס מורכב יותר. לאחר המומנטום שצברה לאחר שהחליפה את ביידן, היא נקלעה לשרשרת ראיונות לא מוצלחת שפגעו בה.
האריס צריכה לנצח בכל מדינות הפלדה (ויסקונסין, פנסליבניה ומישיגן) - זה אזור שנודע כמרכז התעשיה הכבדה של אמריקה,כולל פחם ותעשיית הרכב. הקרבות במדינות אלו תמיד צמודות ובאופן טבעי קשה לחזות איך תסתיים ההצבעה בהם. רבים מעריכים שבמדינות אלו יוכרעו הבחירות.
כלכלה
"זאת הכלכלה, טמבל", היה משפט אלמותי שתבע קלינטון בבחירות בשנת 1992 מול ג'ורג' בוש האב. הדמוקרטים יצרו אז זיקה בין המיתון, שאליו נקלעה כלכלת ארצות הברית בשלהי כהונתו של בוש לבין טעויות במדיניותו.קלינטון ניצח אז ובאופן טבעי זה הנושא העיקרי בכל בחירות. המצב הכלכלי, פרנסה, תעשיות שונות, חסכונות, מיסים.
טראמפ: הורדת מס חברות ומדיניות מוניטרית מרחיבה
בימים האחרונים יש זעזוע בשוק אגרות החוב האמריקאי. ההערכה היא שטראמפ ינצח ואיתו תבוא הרחבה תקציבית מה שעשוי להעלות את האינפלציה ולהעלות את תשואות האג"ח.עיקר המדיניות של טראמפ היא על הורדת מיסים, הורדת מס חברות מ-21% ל-15%, סיוע לתעשיות המסורתיות על חשבון קידמה, הארכת קיצוצי המיסים, ביטול מיסים על שעות נוספות, טיפים וצמצום הפיקוח על מגזרי הפיננסים והאנרגיה.
טראמפ, חסיד הייצור המקומי ואוהב את המילה מכסים, מתעתד להטיל מכס של 20% על היבוא ומכס גבוה במיוחד של 60% על היבוא שמגיע מסין. חשיבות מדינות הפלדה הביאה אותו להבטיח להם תמיכה בתעשיות הנפט והגז והתעשיות הבטחוניות כולל הטלות מיסים על יבוא ובעיקר מסין.
טראמפ זוכה לתמיכה לא מסוייגת מאלון מאסק, שעשוי להתמנות לתפקיד בכיר בממשל. גם נושא האקלים, שהוא בליבת האידאלוגיה הדמוקרטית, זר לו. הוא מתכוון לצמצם את הפעילות בו.
ההערכה היא שמדיניות טראמפ עשויה להביא לעליה באינפלציה ולריביות גבוהות.
האריס - סיוע למעמד הביניים והתערבות ממשלתית
קמילה האריס עשויה להמשיך את דרכו הכלכלית של ביידן. זה יתבטא בסיוע למעמד הביניים,הוזלות עלויות מחיר וגם התערבות ממשלתית ופיקוח על עליות מחירים.
סבב ראיונות לא מוצלח. האריס (הבית הלבן)
האריס רוצה להעלות את מס החברות ל-28% ולהטיל מיסים על בעלי הכנסות גבוהות על מנת לממן השקעות באנרגיה ירוקה וחינוך. גם בנושא התרופות, שחשוב לאמריקאים, האריס מבטיחה רגולציה מחמירה על העלאות מחירים מה שעשוי לפגוע בחברות התרופות.
האריס תומכת בזכויות עובדים ובהתאגדות,אם היא תיבחר היא עשויה גם לתמרץ חברות בניה ולעודד תוכניות להוזלת דיור. האריס מקבלת רוח גבית מלא מעט כלכלנים כולל זוכי פרס נובל כמו גוף שטיגליץ, סיימון ג'ונסון, רוברט שילר ואחרים.
במכתב שפרסמו בשבוע שעבר הם כתבו שבחירת טראמפ תגדיל את הלחצים האינפלציונים ותגדיל את החוב הלאומי ובחירה של האריס תחזק את מעמד הביניים ותגדיל את התחרות. המנכ"ל רב ההשפעה של בנק ההשקעות ג'יי פי מורגן, ג'יימי דיימון הביע גם הוא תמיכה ב האריס. ויש שמעריכים שהוא עשוי להתמנות לתפקיד שר האוצר הבא במידה והאריס תיבחר.
כאמור, יש תהום פעורה בין שני המועמדים בנושא הכלכלי. טראמפ הוא שועל כלכלי ויש להניח ששוק ההון יקבל בברכה גדולה נצחון שלו. תקופת כהונתו הראשונה היתה מוצלחת ותזזיתית.
מדד S&P עלה בתקופת כהונתו ב-65% למרות הקורונה, שהתרחשה בשנת כהונתו הרביעית. לעומתו, האריס, כמו בתחומים רבים אחרים - היא תעלומה. יש להניח שאם תבחר המשקל של אנשי המקצוע ובהם יור הפד,שר האוצר וכלכלנים אחרים יעלה והשפעתם על המדיניות תהיה גבוהה.
נכון להיום, דומה ששוק ההון ובעיקר שוק האגח חוזה נצחון לטראמפ. חשוב רק לזכור שיש תקופה של חודשיים וחצי עד הכתרת הנשיא החדש, תקופה שככל הנראה ומנסיון העבר, תתנהל בצל הציפיה והמדיניות של הנשיא שיכנס לבית הלבן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.עשו לטראמפ דמוניזציה כמו שחלאות השמאל יודעות לעשות, אםאלי 31/10/2024 14:52הגב לתגובה זו4 3לא הייתה ההסתה נגדו אז מול הצחקנית הריקה הזו טראמפ היה לוקח בגדולסגור
-
3.כתבה שכונה - טראמפ יצמצם הוצאות ממשלתיותאלון 31/10/2024 14:14הגב לתגובה זו3 3הוא רוצה להביא את מאסק בכדי שיעזור לו לצמצם את ההוצאה הממשלתית ולהגביר פריון , כך יוכל לאזן את ההשפעה של קיצוצי המיסים. עוד כתב מפוזיציה (טראמפ יגדיל את הגרעון, האריס רק דואגת לעובדים ולסביבה, פחחחח)סגור
-
2.כול מדינה והלפידיוט שלה..... (ל"ת)לפידיוטית ממש... 31/10/2024 12:30הגב לתגובה זו8 2סגור
-
1.קמלה האריס לוקחת בגדול, כל השאר זה רעשים (ל"ת)דון לד 31/10/2024 12:11הגב לתגובה זו2 16סגור
-
אויל מחריש- חכם יחשב. (ל"ת)ג'וש 31/10/2024 13:30הגב לתגובה זו2 0סגור
- טען עוד
-
אם היא לוקחת בגדולמשה 31/10/2024 12:49הגב לתגובה זו3 1הרעש הבא שתשמע יהיה של פיצוץ טיל גרעיני ליד הבית שלך. הרעש הבא והאחרון שתשמע בחייך יהיה של הילדים שלך צורחים.סגור
-
"בגדול" אף אחד מהם לא לוקח, אולי "בקטן מאוד" (ל"ת)מה שבטוח 31/10/2024 12:41הגב לתגובה זו4 0סגור
-
אחלה בדיחה נגמר (ל"ת)מיקו 31/10/2024 12:39הגב לתגובה זו1 0סגור