המתיחות גוברת: סין שולחת מטוסי קרב לתרגילים צבאיים בסמוך לטייוואן
משרד ההגנה של טייוואן דיווח כי זיהה כ-35 כלי טיס צבאיים סיניים, ביניהם מטוסי קרב ומפציצים, שנכנסו לאזור שמדרום לאי בדרכם לתרגילים במרחב האוקיינוס השקט. התקריות, שהגיעו בסמיכות זה לזה, מייצגות דפוס של פעילות סינית גוברת באזור, שמטרתו להפעיל לחץ על טייוואן ולחזק את תביעתה של סין לריבונות על האי.
סין רואה בטייוואן חלק משטחה, אף שממשלת טייוואן הדמוקרטית מתנגדת נחרצות לכך. בעיני סין - כל מאמץ של טייוואן לשמר את עצמאותה הוא אקט של בדלנות המחייב תגובה. כחלק ממדיניות זו, סין מקיימת תרגילים צבאיים תכופים סמוך לטייוואן, הן באוויר והן בים, במטרה להבהיר את עמדתה ולהראות נוכחות מרתיעה.
ארה"ב מספקת הגנה לטיוואן
ארצות הברית ממשיכה לחזק את תמיכתה הביטחונית בטייוואן. רק בחודש שעבר, אישרה וושינגטון עסקת נשק בהיקף של 2 מיליארד דולר, שכללה מערכת טילים מתקדמת לטייוואן. עסקה זו, כמו עסקאות נשק קודמות, עוררה את זעמה של בייג'ינג, הרואה בכך התערבות בענייניה הפנימיים. לאחרונה, זיהתה טייוואן 37 כלי טיס סיניים – בהם מטוסי קרב מדגם J-16, מפציצים גרעיניים מדגם H-6 ומל"טים. מתוך אלה, 35 כלי טיס טסו לאזורי הדרום ודרום-מערב של טייוואן, וחלקם אף חצו למרחב האוקיינוס השקט במסגרת אימונים לטווח ארוך. משרד ההגנה של טייוואן דיווח כי כוחותיו נשלחו לעקוב אחר התנועות הללו.
משרד ההגנה של טייוואן הבהיר כי ימשיך לעקוב בדריכות אחר פעילות הצבא הסיני ולנקוט בצעדים הנדרשים לשמירת ביטחון אזרחיו. זאת, במיוחד לאחר שסין קיימה בחודש שעבר תרגילים צבאיים בהיקף רחב, שבהם השתתפו גם כלי טיס וגם כלי שיט קרביים – מהלך שנתפס כאזהרה כלפי מה שנתפס כמעשי בדלנות של ממשלת טיוואן. למרות המתיחות, נשיא טייוואן, לאי צ'ינגדה, שנכנס לתפקידו במאי השנה, מדגיש כי רק תושבי טייוואן הם אלו שיכולים להחליט על עתידם. הנשיא הציע מספר פעמים לפתוח בדיאלוג עם סין, אך בייג'ינג דחתה את הקריאה בטענה שמדובר בנשיא בדלן המנסה לערער את היציבות באזור.
התקריות האחרונות מתרחשות ימים ספורים לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב, נושא בעל חשיבות רבה למדיניות האמריקאית במזרח אסיה. המדיניות של ארה"ב כלפי טייוואן צפויה להישאר נושא מרכזי בכל תוצאה, אך ההתחייבות לספק לטייוואן אמצעי הגנה מהווה גורם מתיחות מול סין – מדינה ששואפת לחזק את מעמדה האזורי.
TSMC בלב המריבה
העימות בין סין לטייוואן חורג הרבה מעבר לסכסוך פוליטי או טריטוריאלי – מדובר במאבק אסטרטגי על השליטה בתעשיית השבבים, שהיא הלב הפועם של הכלכלה הטכנולוגית הגלובלית. טייוואן, בה שוכנת חברת TSMC, יצרנית השבבים הגדולה בעולם, מספקת קרוב לשני שליש מהצ'יפים בעולם ולמעלה מ-90% מהצ'יפים המתקדמים ביותר. תעשיית השבבים מהווה את עמוד השדרה של שרשרת האספקה העולמית, ומשרתת כמעט כל תעשייה, ממחשוב ומובייל ועד לתעשיות הביטחוניות. מלחמה או מתיחות חמורה בין סין לטייוואן עלולות לגרום לשיבושים אדירים בשרשרת האספקה ולפגוע באופן ישיר בכלכלה הגלובלית.
סין מאיימת על טייוואן כמעט שלושה עשורים, ומחזקת את עמדותיה באמצעות כיתור צבאי ואיומים מתמשכים. כיבוש טייוואן, מבחינת סין, יאפשר לה לא רק להשתלט על הכלכלה המקומית של האי, אלא גם לקבל שליטה ישירה על תעשיית השבבים המובילה בעולם, מה שיקנה לה יתרון טכנולוגי משמעותי. למרות המתיחות עם ארה"ב, סין עדיין תלויה ביצרניות כמו אינטל ואנבידיה לצורכי פיתוח מערכות מתקדמות, אך השגת שליטה על TSMC תספק לה עצמאות אסטרטגית ותיתן מכה קשה למערב.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.ביום הפלישה, אינטל על 100! (ל"ת)צרי 04/11/2024 06:14הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.מלחמת העולם ומלחמת גוג ומגוג מתקרבים (ל"ת)שלמה 03/11/2024 20:41הגב לתגובה זו0 0סגור