סיטי בנק: הדרך לאישור התקציב בישראל מלאה במכשולים, אך הורדת דירוג נוספת לא נראית באופק

סיטי בנק מציינים כי לא צפויה הורדת דירוג נוספת בשלב זה. הדירוג ירד בעבר בעיקר בשל אי-הוודאות לטווח הבינוני והחשש מפגיעה באיתנות המוסדית של ישראל
 | 
telegram

בסיקור עדכני של סיטי בנק על התפתחות אישור התקציב בישראל, הביעו כלכלני הבנק חשש כי התהליך הצפוי בכנסת יהיה מסובך ולא חלק. "שישה שרים הצביעו נגד התקציב – מה שמסמן כי הדרך לאישור סופי תהיה קופצנית במיוחד", נכתב בסקירה.

הסקירה מציינת כי אף שהצעת התקציב קיבלה אור ירוק מהממשלה, לא ברור אם תישאר יציבה ללא תיקונים נוספים. הבנק הדגיש כי על אף הקפאת צעדים כמו העלאת שכר המינימום וויתורים על תשלומי רווחה, דמי הביטוח הלאומי יגדלו ותקציב הביטחון הוגדל מעבר למתוכנן. יתרה מכך, צוין כי ההמלצות של "ועדת הנגל" לא שולבו בתקציב, מה שיכול להשפיע על הצד התקציבי בהמשך השנה.
 

אין צפוי להורדת דירוג נוספת


סיטי בנק מציינים כי לא צפויה הורדת דירוג נוספת בשלב זה. הדירוג ירד בעבר בעיקר בשל אי-הוודאות לטווח הבינוני והחשש מפגיעה באיתנות המוסדית של ישראל. אך עם זאת, בבנק מדגישים כי התיקונים האפשריים בתקציב ואי-הוודאות בנוגע לביטול גזירות בשנים הקרובות אינם מסייעים להפגת החששות הכלליים. "הצעת התקציב כשלעצמה אינה גורמת לסוכנויות הדירוג לשקול הורדת דירוג נוספת – לפחות לא בשלב זה", כך נכתב.

מבט לעתיד: תגובה מוניטרית על הכוונת


בסיטי נזהרים בהערכת תגובתו של בנק ישראל להצעת התקציב הנוכחית ומציינים כי ייתכן שהממשלה עשתה מספיק כדי להימנע מהגבלות מוניטריות נוספות לעת עתה. עם זאת, בהינתן תחזית התמ"ג של בנק ישראל בשיעור 4.9%, לא נראית העלאת ריבית על סמך התקציב בלבד. אבל הזהירות עדיין בתוקף: "בנק ישראל עשוי להגיב במידה ויגלה הסתייגויות בתחזיות הכנסות משרד האוצר או יבין שההרחבה התקציבית תוביל ללחצים אינפלציוניים".
 

הורדות הדירוג האחרונות


ישראל ספגה בחודשים האחרונים שתי מהלומות משמעותיות מחברות דירוג האשראי הבינלאומיות. תחילה הורידה מודי'ס את דירוג החוב של ישראל באופן חריג בשתי רמות מ-A2 ל-Baa1, ולאחר מכן, בהפרש של ארבעה ימים בלבד, הורידה גם S&P את דירוג האשראי של ישראל מרמת +A לרמת A, כאשר שתי החברות קבעו תחזית שלילית.

הורדת הדירוג החריגה של מודי'ס היא חלק ממגמה מדאיגה, כאשר מדובר בהפחתה כוללת של שלוש רמות דירוג מאז פברואר - קצב ההפחתה המהיר ביותר במהלך שנה אחת של מדינה החברה ב-OECD. המניע המרכזי להורדת הדירוג, לפי מודי'ס, נובע מהסיכון הגיאופוליטי שהתגבר באופן משמעותי, עם השלכות שליליות מהותיות על כושר החזר האשראי של ישראל.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

S&P, לעומת זאת, נקטה בגישה מתונה יותר והורידה את הדירוג ברמה אחת בלבד, כך שדירוגה נותר גבוה בשתי דרגות מזה של מודי'ס. החברה הדגישה את היתרונות המשמעותיים של הכלכלה הישראלית, כולל גיוון כלכלי, רמת הכנסה גבוהה לנפש, ותעשיית הייטק המאפשרת המשך פעילות גם בעת מלחמה.

שתי החברות מצביעות על תחזיות צמיחה מדאיגות: מודי'ס צופה צמיחה של 0.5% בלבד ב-2024 ו-1.5% ב-2025, בעוד S&P מעריכה צמיחה אפסית ב-2024 ו-2.2% ב-2025. במקביל, S&P מזהירה כי הגירעון הפיסקלי צפוי להגיע ל-9% מהתוצר ב-2024, עם ירידה מתונה ל-6% ב-2025, בעיקר בשל העלייה בהוצאות הביטחוניות.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות