כוננות ספיגה במניות האנרגיה המתחדשת - נפילות של 5% במניות בארץ
הביטקוין שובר שיאים, מניית הרשת החברתית של טראמפ מזנקת ב-40%. החוזים העתידיים על המדדים המובילים עולים עד 2%. הנשיא החוזר דונלד טראמפ טוב לוול סטריט ונתפס כטוב לכלכלה האמריקאית. ״אני רוצה להודות לעם האמריקאי על שבחרתם בי להיות הנשיא ה–47 שלכם״ כך אמר טראמפ בנאום הניצחון המוקדם שלו, ״זה יהיה תור הזהב של אמריקה״.
למרות ניסיון ההתנקשות – טראמפ מנצח בפנסילבניה בתמונה: ניסיון ההתנקשות בדונלד טראמפ בפנסילבניה (צילום: אבן וצ׳י/AP)
המשמעות של ניצחונו של טראמפ בבחירות לנשיאות
למדיניות של טראמפ תהיה השפעה על תעשיות מסויימות בארה״ב. טראמפ הוא אנטי-גלובליסט; בכוונתו לחזק את התעשיות בתוך המדינה על־ידי כלים רפובליקניים קלאסיים כגון העלאת מכסי המגן (מכסי יבוא) כדי להילחם במחירים זולים של הטובין מהמזרח, כולל השבבים. בנוסף, בכוונתו להגביר את התחרות על־ידי פירוק המונופולים הטכנולוגיים כגון גוגל, מהלך שלא נראה כמותו בהיקף כזה מאז הפירוק של סטנדרד אויל בתחילת המאה הקודמת.סקטור האנרגיה - אנרגיה מתחדשת OUT
סקטור האנרגיה (מהווה 3% ממדד ה-S&P500) נתפס בתודעת ציבור המשקיעים בתור אפיק השקעה שאמור ליהנות ממדיניות טראמפ המתאפיינת בתמיכה בתחומי הפקת הנפט והגז. עם זאת, המציאות הוכיחה אחרת: דווקא בתקופת כהונתו הקודמת של טארמפ הפגין הסקטור ביצועי חסר, וזאת עוד לפני מגפת הקורונה שהובילה לצניחה במחירי הנפט. הסיבה המקורית לביצועי חסר של סקטור האנרגיה היא הגדלת פעילות הפקת הנפט והגז בארה"ב, תוך הסרת הרגולציה – דבר שגרם לעודף היצע ולירידת המחירים. תכנית Drill Baby Drill אולי מטיבה עם הצרכן האמריקאי, המתדלק בזול, אך עוללה להעיק על פעילות חברות האנרגיה בארה"ב.עם זאת, ההערכות הן שהתחום הזה יתחזק במיוחד כי טראמפ חושב שהסובסידיות שניתנות לחברות האנרגיה המתחדשת מוגזמות. טראמפ מאמין באופן חלקי בבעיית האקלים וזיהום האוויר, והוא התבטא מספר פעמים בעבר כי הסובסידיות הממשלתיות בחברות האלו מוגזמת.
השאלה אם זה יביא אותו להקפאת הסובסידיות, ביטולם או צמצומם, היא פתוחה, אבל נראה שפרויקטים חדשים יסבלו מהממשל החדש. בפרויקטים קיימים יהיה קשה לפגוע, אם כי זה גם אפשרי.
על רקע זה, מניות האנרגיה המתחדשת בנפילה - גם בטרום המסחר בוול סטריט, גם באירופה וגם אצלנו. המניות של החברות שפועלות בשוק האמריקאי, ביניהן - אנלייט, אנרג'יקס ודוראל נופלות בשעה זו ב-5%. סולאראדג' יורדת בטרום ב-13%.
טסלה IN
בנאום הניצחון שלו אמר טראמפ: "יש לנו כוכב חדש. כוכב נולד. אילון. הוא בחור מדהים. הוא אחד מהאנשים הכי מבריקים במדינה, אנחנו צריכים את הגאונים האלה. הוא שיגר רקטה לפני שבועיים, ואני ראיתי את הרקטה הזו. כשהיא המריאה, היא הייתה יפהפייה, לבנה ומבריקה. כשהיא חזרה ראיתי אותה נוחתת ומסתובבת בעדינות - רק אילון יכול לעשות את זה. מי עוד יכול לעשות את זה? רוסיה יכולה לעשות את זה? לא. סין יכולה לעשות את זה? לא. בגלל זה אני אוהב אותך, אילון, זה מדהים".
טראמפ בעצם מחזיר למאסק על התמיכה שלו. מאסק תרם כסף, והביע תמיכה גורפת בראיונות, בציוצים וכן העניק 1 מיליון דולר כל יום בחודש האחרון לאחד מהמתפקדים של טראמפ באזורים שונים.
מאסק אמור להיות גם באופן מסוים בצוות הממשל, לא ברור איך בדיוק, כשהמטרה שלו להפוך את הרגולציה ליעילה יותר, להוריד חסמים ולדרבן את הכלכלה. בכל מקרה, מאסק כבר נהנה מהעניין כאשר מניית טסלה מזנקת בטרום ב-13%.
סקטור הטכנולוגיה
סקטור הטכנולוגיה, הסקטור הגדול בארה"ב (מהווה 32% ממדד ה-S&P500) נראה פגיע במיוחד לאור נצחונו של טראמפ, נוכח עמדתו נחרצת נגד חברות רב-לאומיות, תהליכי גלובאליזציה והגירה ודרישתו להטלת מכסי ייבוא והחמרת מלחמות הסחר עם המזרח בעיקר. בהקשר זה, מגזר השבבים (האחראי על כ-36% משווי סקטור הטכנולוגיה) נראה פגיע במיוחד בפני המדיניות הכלכלית של טראמפ, נוכח דרישתו להטלת מיסים על ייבוא שבבים (שמרביתם מיוצרים בטייוואן ובקוריאה) וגישתו הלוחמנית נגד מובילת הענף, חברת TSMC הטייוואנית.גם מגזר החומרה (כ-28% משווי סקטור הטכנולוגיה) שמרבית שוויו שייך למניית אפל (AAPL), נמצא גם הוא בעין הסערה, עקב פעילות ייצור ענפה בסין. מגזר התוכנה (כ-35% משווי סקטור הטכנולוגיה) נראה פחות פגיע ממלחמות הסחר, אך חלק מחברות התוכנה עלולות לסבול עקב צמצום הרגולציה, המהווה אחד מגורמי הצמיחה החשובים ברכישת התוכנה הארגונית.
סקטור הפיננסים
סקטור הפיננסים (מהווה 13% ממדד ה-S&P500) סובל מזה כ-15 שנים מהשלכות המשבר הפיננסי העולמי של 2008, שהוביל להחמרת הרגולציה על המגזר הבנקאי. הדבר בא לידי ביטוי הן בקנסות עצומים ששולמו על ידי הבנקים בגין נזקי המשבר והן בהגבלת פעילות אשראי ומסחר, ובכך הוריד משמעותית את פרופיל הצמיחה של הבנקים המסחרים ובנקי ההשקעות. בכך, נצחונו של טראמפ אמור להקל על הסביבה הרגולטורית בשוק השירותים הפיננסים ולהטיב עם הבנקים בארה"ב, ואילו ניצחונה של האריס עלול להגביר את הרגולציה וכן להוביל להעלאת שיעור המס על פעילות הבנקים, עם היפוך הורדת המיסים בתקופת כהונתו הקודמת של טראמפ.
סקטור הבריאות
סקטור הבריאות (מהווה 11% ממדד ה-S&P500) הפגין ביצועי חסר בתקופת כהונתו של הנשיא ביידן, אך בתקופת כהונתו הקודמת של טראמפ הצטיין בין אחד משלושת הסקטורים המובילים. הסיבה לכך היא, בעיקר, עידוד התעשייה להשקעה במו"פ, דבר שהביא לגידול במספר השקות תרופות חדשות, כאשר במקביל גם מגזר שירותי הבריאות נהנה מהתקדמות בתכניות ביטוח פרטי, רווחי יותר עבור חברות הבריאות.
בתקופת כהונתו הראשונה של טראמפ הטיל הממשל רגולציה לפיה על בתי חולים לנהוג בשקיפות בקשר עם המחירים שלהם ועליהם להראות למטופלים את המחירים של השירותים השונים (בדומה לרגולציה בשוק המזון בישראל, בה חובה על סופרים להדביק מחירים על כל המוצרים). עם זאת, במהלך אותה כהונה של דונלד טראמפ צמח סקטור הבריאות מתוך מדד הדגל S&P 500 בשיעור של 40%.
סקטור צריכת המותרות
סקטור צריכת המותרות (מהווה 10% ממדד ה-S&P500) מושפע כביכול מגורמי המאקרו וממצבו של הצרכן האמריקאי, אך בפועל הרכב החברות הבולטות בסקטור זה אינו תואם את פרופיל הצריכה הפרטית בארה"ב. שלוש מתוך חמש החברות המובילות בסקטור, אמזון, טסלה ובוקינג.קום, האחראיות יחד על 42% משוויו, עונות יותר להגדרה ׳חברות טכנולוגיה׳ מאשר חברות צריכה. עם זאת, הטלת מכסי הייבוא, שעומדת במרכז התכנית הכלכלית של טראמפ, עלולה להעיק על הצריכה הפרטית בארה"ב, ובכך לפגוע גם בסקטור צריכת המותרות.
סקטור שירותי התקשורת
סקטור שירותי התקשורת (מהווה 9% ממדד ה-S&P500) כבר איננו הסקטור הדפנסיבי של פעם, כאשר למעלה ממחצית משוויו (כולל 4 מתוך 5 הנציגות המובילות) מתייחס לתחומי האינטרנט והמדיה הדיגיטלי, עם נוכחות בולטת של אלפבת ומטא, האחראיות כל אחת על כ-20% משווי הסקטור, וכן חברות ׳המדיה החדש׳ כמו נטפליקס, דיסני, חברות הגיימינג TTWO ו–EA ועוד. פעילות החברות הללו נהנתה מתמיכתו של ממשל ביידן והאריס, כאשר החברות הנ"ל עומדות בראש רשימת הספונסורים לקמפיין המפלגה הדמוקרטית.לעומת זאת, גישתו של טראמפ לחברות המדיה הנה תוקפנית יחסית, ואילו סגנו ג'יי. די. ואנס אף מציע תכנית לפירוק גוגל וענקיות האינטרנט הנוספות.
כך או אחרת, צריך להגיד שיש פרשנים כלכליים לא מעטים שסוברים שההשפעה של טראמפ תהיה מוגבלת, שכן שוק ההון אדיש לזהותו של הנשיא הנבחר מאחר ואף אחד מהם לא ישנה את הסדר הכלכלי הקיים באופן כוללני.
סקטור התעשייה
סקטור התעשיה (מהווה 9% ממדד ה-S&P500) הנו שונה ממרבית הסקטורים בארה"ב בשני המובנים. ראשית, הסקטור מתאפיין בריכוזיות נמוכה למדי, ללא שחקני ענק. שנית, מרבית פעילות חברות הסקטור התעשייתי הנה מקומית בארה"ב, עם פעילות גלובאלית מוגבלת ובדרך כלל פחות רווחית. שני הגורמים הללו מציבים את סקטור התעשיה בעמדה חזקה בתרחיש נצחונו של טראמפ, שמעלה על האג'נדה עידוד חברות מקומיות בארה"ב למען יצירת מקומות עבודה במשק האמריקאי וכן מלחמה נגד גלובאליזציה וחברות ענק רב-לאומיות. גם הורדת שיעור המס אותה מציע טראמפ אמורה להטיב במיוחד עם החברות הללו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.אנרגיה ירוקה יורדת שמאסק עם טראמפ? הזוי.פ 06/11/2024 15:19הגב לתגובה זו0 0טסלה בעצמה אנרגיה ירוקה. לא יהיה הבדל.סגור
-
אפשר למשל לצמצם סובסידיות ממשלתיותdw 06/11/2024 17:51הגב לתגובה זו0 0הסקטור הסולארי מתומחר על בסיס ציפיות לצמיחה חזקה בעתיד, ואם תהיינה פחות סובסידיות אז יזמים סולאריים יצטרכו לעבוד יותר קשה כדי להשיג צמיחה. לכן הסקטור חוטף היום.סגור
-
1.זה מה שקורה כשעסק תלוי בסובסידיות ממשלתיות (ל"ת)אילון 06/11/2024 13:57הגב לתגובה זו2 2סגור
-
הוא לא... (ל"ת)ם 06/11/2024 17:02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
הוא כןdw 06/11/2024 17:50הגב לתגובה זו0 0למה בעצם שעסק של שדה סולארי בארץ יקבל הטבות שעסקים אחרים לא מקבלים? נגיד קרקע חקלאית בזול, או ארנונה מוזלת, או שמכריחים את חברת חשמל לקנות את הסחורה ביוקר? אם יזמי סולארי ידרשו לשלם מלא מלא אז נגלה שהסולארי יותר יקר ממה שחושבים.סגור